MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Деякі особливості виборчої кампанії у Харкові

02.10.2004   
Ольга Гончарова, м.Харків
Харківська влада демонстративно порушує українське законодавство

Харківська влада, яка останні 10 років проводила толерантну та досить виважену політику в області, в цій виборчій кампанії поводить себе не тільки брутально, а, як на нашу думку, ще й чіпляється за невеличкі, окремі проблеми, при цьому демонстративно порушуючи українське законодавство.

9 вересня 2004 року під час проведення Українською Народною партією масового заходу (благодійного концерту на підтримку кандидата у Президенти України Ющенка В.А.) у селі Волоська Балаклія Шевченківського району Харківської області до сільського будинку культури увірвалася група осіб кримінальної зовнішності у складі 10-12 осіб, яка вчинила хуліганські дії щодо присутніх на концерті мешканців села, артистів та допоміжного персоналу, чим грубо порушила громадський порядок.

Зокрема, хулігани закидали артистів і глядачів сирими яйцями і помідорами, пошкодили озвучувальну апаратуру, чим зірвали запланований виступ артистів. У цей час серед глядачів виникла паніка. Люди, серед яких було багато престарілих осіб та дітей, почали неорганізовано залишати залу, деякі з них падали на підлогу. А тим часом хулігани безперешкодно залишили приміщення будинку культури сіли у два автомобілі й зникли з місця злочину. За 30-50 метрів від будинку культури з автомобіля “ДЕУ” здійснили чотири постріли у бік мікроавтобусів, якими приїхала концертна бригада. Інший автомобіль “Газель”, на якому пересувалися хулігани, був без номерних знаків.

Народний депутат України Сергій Олексіюк надіслав депутатське звернення до Прокурора Харківської області Синчука В.Л., Начальника Управління СБУ в Харківській області Ситника С.С. “Про скоєння злочину та бездіяльність посадових осіб Чугуївського МРВ та Шевченківського РВ УМВС України у Харківській області”, в якому виклав події, що трапилися 9 вересня. У зверненні також зазначено, що “Не зважаючи на те, що 9 вересня 2004 року мій помічник-консультант Козоріз В.П. письмово повідомив начальника Шевченківського РВ УМВСУ в Харківській області про проведення масового заходу у с.Волоська Балаклія, (вх.№18/2 від 9.09.04), останнім не було вжито належних заходів для охорони громадського порядку у цьому населеному пункті. Більше того, присутні на початку концерту заступник начальника Шевченківського РВ УМВС Морозко В.В. та дільничний міліціонер Літовко С.М. за 5 хвилин до початку хуліганського погрому залишили приміщення будинку культури і з’явилися там тільки тоді, коли хулігани зникли з місця злочину.

На вимогу потерпілих вжити заходів для негайного перехоплення учасників погрому заступник начальника Шевченківського РВ УМВС Морозко В.В. та дільничний міліціонер Літовко С.М не відреагували.

Я маю свідчення, що за кілька хвилин до погрому у будинку культури Літовко С.М. попередив свою знайому щоб вона забрала звідти свою дитину і сама залишила будинок культури. Також я маю інформацію, що хуліганський погром у селі Волоська Балаклія, який супроводжувався особливою зухвалістю, був вчинений групою “перевертнів” з числа працівників міліції, метою яких є залякування виборців та осіб, що підтримують кандидата у Президенти України Ющенка В.А. Подібні дії порушують охоронювані Конституцією України права і свободи громадян та підпадають під ст.ст. 293 та 296 Кримінального Кодексу України, але в повідомленні, яке 9 вересня 2004 року зареєстрував черговий Шевченківського РВ УМВС, вказано, що під час випадку в селі Волоська Балаклія громадського порядку не було порушено. Тому моїм помічником-консультантом Козорізом В.П. до Шевченківського РВ УМВС була подана заява про скоєння злочину (реєст.№686 за ЖРЗПЗ).

Також звертаю Вашу увагу, що це не перша провокація за участю хуліганів, спрямована проти агітаційно-концертної групи Української Народної партії, яка працює в Харківській області. 7 вересня 2004 року під час проведення концерту у селищі Есхар Чугуївського району, невідомі особи вчинили напад на мікроавтобус “Мерседес” концертної групи, розбили каменем бокове скло і зникли з місця злочину. З цього приводу 7 вересня 2004 року у Чугуївському МРВ УМВС була зареєстрована заява про скоєння злочину, який на сьогодні не розслідується.

У зв’язку з цим та відповідно до ст. 16, п.5 ст.17 Закону України “Про статус народного депутата України” прошу Вас порушити кримінальну справу за фактом вчинення хуліганських дій у селищі Есхар та селі Волоська Балаклія та притягнути до відповідальності посадових осіб Чугуївського та Шевченківського РВ УМВС України в Харківській області, які не вживають належних заходів для охорони громадського порядку під час проведення масових заходів.

Про хід розгляду цього звернення прошу оперативно інформувати мене та Комітет законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради України, членом якого я є.”

А ввечері 11 вересня близько 20:30, на в’їзді до Харкова з боку Києва, на посту ДАІ “Пісочин”, співробітниками Державної автоінспекції був зупинений вантажний автомобіль марки “МАЗ”, що перевозив тираж загальноукраїнського суспільно-політичного щотижневика “Без цензури”.

Даїшники перевірили документи у водія, документи на вантаж, оглянули автомобіль і, хоча, ніяких претензій до водія не було, і нічого не знайшли, але автомобіль затримали. Ніяких пояснень міліціонери дати не могли, але в приватній бесіді пояснили, що їм не подобається картинка на першій сторінці. Невеличка така картинка, на якій біг-борд з портретом В.Януковича, сфотографований через ґрати забору. Міліціонерам здалося, що В. Янукович виглядає “як за тюремними ґратами” й отже, їхньої точки зору (але не закону) – це є образою посадової особи.

На місце інциденту прибули помічники народного депутата Володимира Філенко, працівники і юристи регіонального штабу В. Ющенка, намагалися з’ясувати причину затримки. Однак біля десятка “великих міліцейських чинів”, що прибули в Пісочин з Харкова, не змогли нічого толком пояснити.

На КП приїхали співробітники правоохоронних органів та Служби безпеки України, які затримали машину до 3 години ранку 12 вересня. Потім автомобіль був опломбований та доставлений у районне відділення внутрішніх справ Жовтневого району Харкова.

Ранком наступного дня народний депутат Володимир Філенко звернувся із запитом до прокурора та начальника МВС Харківської області щодо арешту машини.

Того ж ранку до штабу зателефонували працівники ДАЇ, вибачилися і повідомили, що машину і весь тираж газет повертають.

На пам’ять міліціонери попросили для себе особисто по примірнику тижневика “Без цензури”. Ну що ж  - це теж можливий спосіб розповсюдження опозиційної преси серед працівників міліції.

 Поділитися