MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова звернулася до губернатора Херсонщини Сергія Довганя, щоб відновити порушені права двох жінок-інвалідів – матері і доньки.

09.10.2004   

До Уповноваженого з прав людини щодня надходять сотні звернень від громадян України про брутальне порушення їхніх конституційних прав і свобод. Навіть на тлі численних свідчень бездушності бюрократичної машини до людської долі лист двох жінок-інвалідів з Херсонщини приголомшує відчайдушним криком про допомогу.

25-річна мешканка села Нова Збуріївка Голопристанського району Херсонської області Оксана Корень ішла узбіччям дороги, тримаючи на руках свою маленьку донечку. Автомобіль наїхав на них ззаду. Дитина загинула на місці, мамі в лікарні ампутували обидві ноги. Районний суд засудив водія до п’яти років позбавлення волі та виплаті постраждалій компенсації. Однак апеляційний суд Херсонської області скасував попереднє рішення і направив справу на додаткове розслідування, яке триває вже два роки.

Весь цей час молода жінка, яка стала інвалідом першої групи, ледве виживають на мізерну пенсію, бо допомогти нема кому: її батько від горя помер через місяць після трагедії, а мати є інвалідом. Два роки триває бюрократична тяганина з реалізацією права Оксани на індивідуальне протезування за рахунок бюджетних коштів.

На особистому прийомі у Ніни Карпачової мати Оксани, Надія Корень, зокрема, повідомила Уповноваженому, що за спроби домогтися справедливості на неї чиниться психологічний тиск з боку місцевої влади. Після звернення до суду молодшого сина заарештували за сфальсифікованим звинуваченням і піддають тортурам у відділку міліції, вибиваючи зізнання у злочині, якого він не скоював.

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова була вражена трагедією, що спіткала цих людей, громадян України, і обурена цинічною байдужістю з боку представників виконавчої влади: адже два роки бідолашні жінки, залишені наодинці зі страшним горем, поневірялися на їхніх очах, даремно очікуючи на допомогу!

Під час особистої зустрічі Ніна Карпачова звернулася до нещодавно призначеного Президентом України Голови Херсонської обласної державної адміністрації Сергія Довганя з проханням віднайти можливість допомогти знедоленій родині, насамперед посприяти Оксані у тому, щоб вона, зрештою, змогла отримати вкрай необхідне протезування ніг, позбулася гіркої зневіри і відчула піклування держави.

Губернатор запевнив Уповноваженого, що найближчим часом зробить усе від нього залежне для вирішення цього питання.

Ніна Карпачова також повідомила Херсонського губернатора, що питання захисту прав родини Коренів, її проблеми, пов’язані з судовою гілкою влади та правоохоронними органами, взяті Уповноваженим під особистий контроль.

27.07.2004р

Прес-служба Уповноваженого з прав людини

Див. Також — «Вгору», м. Херсон, №97, 5 серпня 2004 р., “Юридичний вісник України”, №31, 31 липня 2004 р., “Час”, м. Чернівці, № 31, 29 липня 2004 р.

 Поділитися