MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Засуджених на довічне ув’язнення «поселили» у Городищенській колонії

09.10.2004    джерело: (“Рівне вечірнє”, №65, 9 вересня 2004 р.)
Жанна Пінчук
Другого вересня у Городищенську колонію максимального рівня безпеки конвоїри перевезли із слідчого ізолятора, що на вулиці Дворецькій, сімох злочинців, засуджених на довічне позбавлення волі. Досі в жодній з колоній Рівенщини не було таких в’язнів. Не виключено, що незабаром у Городище привезуть ще й кількох «довічників» із Луганської області, де колонії переповнені. Загалом в Україні є понад 1000 в’язнів, засуджених на довічне позбавлення волі.

Нових в’язнів Городища одягнули в оранжеве вбрання і розселили по камерах, кого — в окрему, а декого — за бажанням з напарником. Вознюк, приміром, житиме з Кузьмяком, у них навіть характери схожі. Щоправда, Володимир останнім часом став плаксивим.

— Загалом у Городищі обладнано 50 місць для злочинців, засуджених на довічне ув’язнення, у кожній камері є стіл, ліжко, туалет, раковина, підведено гарячу та холодну воду, — розповідає рівенський спецпрокурор Василь Овдіюк.

Щоправда гарячу воду тут, як і у Рівному, дають по годинах. В обідню пору, поївши, кожен довічник повинен помити після себе посуд. Щодо меню, то воно щодня упродовж тижня однакове, та щотижня — різне. Цього тижня, приміром, довічники їстимуть, як і решта злочинців у цьому виправному закладі, зранку — ячмінну кашу з м’ясом, хліб та чай. В обід — розсольник, перлову кашу з м’ясом та хліб, а увечері — кашу горохову, рибу та чай. Оскільки приготуванням їжі займаються самі засуджені, то готувати погано — ризиковано. В одній з колоній нашої області трапився кумедний випадок: якось ув’язненим не сподобалась страва, вони впіймали горе-кухара, запхали його в порожній казан, закрили кришкою та почали «барабанити» ложками по ньому. Після такої «профілактичної роботи» наступного разу той доклав максимум зусиль, щоб приготувати смачний обід.

Засуджені на довічне ув’язнення мають право дивитись телевізор, якщо його у колонію привезе хтось із рідних. Поки що у рівенської «сімки» є три телевізори, один з них — в Андрія Томковича. Нез’ясованим залишається питання часу перегляду передач, бо в жодному з нормативних актів про це не йдеться. Книжок вони можуть читати доволі.

«Довічників» виводять щодоби гуляти у дворик, спеціально обладнаний для цього гратами. Прогулянка триває годину. За кожним кроком в’язня пильно стежать не лише конвоїри, а й пес. Раз на тиждень їх водять у лазню. Вони мають право отримувати дві посилки на рік, грошові перекази без обмежень. Дозволяється довічникам два коротких побачення на рік по чотири години кожне, а ось довготривалих побачень, як у решти засуджених, у них не буде.

Сам на сам спілкуватись з «довічниками» не дозволяється навіть спецпрокурору. Їхня розмова з Василем Овдіюком відбувалась цього тижня через грати, під пильним наглядом конвоїрів. Скарг на утримання вони не мають, лише Карповець заявив, що невдоволений вироком суду.

— Чи можуть «довічники» втекти з колонії? — поцікавились ми в пана прокурора.

— Безперечно, що ні. В їхні камери навіть конвоїри зайти самі не мають права. Двері спершу відчиняються за командою начальника колонії, а потім — ключем, — стверджує Василь Овдіюк.

Та «довічники» все ж мають мізерний шанс побачити небо без грат. Після 20 років відбування покарання закон дозволяє їм звернутись з клопотанням про помилування до Президента України. Той може замінити довічне позбавлення волі 25-річним ув’язненням. Якщо до поведінки в’язня немає жодних претензій, то відсидівши три чверті цього строку, він вийде на волю, відсидівши загалом 38 років.

 Поділитися