MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Щодо дотримання прав людини, пов’язаних в виборчим процесом, у Чернігівській області

04.11.2004   

 (витяг з огляду дотримання прав людини, пов’язаних в виборчим процесом, у Чернігівській області у вересні та жовтні 2004 року)

Права людини, вибори, органи державної влади

За повідомленням прес-служби Чернігівської облдержадміністрації, з метою сприяння підготовці і проведенню виборів Президента України, забезпеченню виконання вимог Закону України “Про вибори Президента України” у межах наданих повноважень та на виконання доручення голови Центральної виборчої комісії в обласній державній адміністрації утворено обласний координаційний штаб зі сприяння підготовці і проведенню виборів Президента України.

Керівником обласного координаційного штабу призначено першого заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації М. І. Стрільця. Розроблено і затверджено план роботи обласного координаційного штабу та заходів облдержадміністрації щодо забезпечення реалізації Закону України “Про вибори Президента України”.

Для вивчення стану діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо матеріально-технічного забезпечення територіальних та дільничних виборчих комісій за територіальними виборчими округами закріплені відповідальні особи.

Органи місцевого самоврядування постійно працюють в контакті з відповідними ТВК та ДВК. Але ЧГКЗПЛ було засвідчено, що під час проведення навчання для членів дільничних комісій по Деснянському району міста Чернігова, запрошені на навчання представники органів самоврядування дещо однобоко тлумачили окремі положення Закону України “Про вибори Президента України”, намагаючись знівелювати рівень відповідальності державних органів за складання списків. Непоодинокими є випадки присутності представників міськ- та райвиконкомів на засіданнях комісій без запрошення, що засвідчує намагання місцевої влади впливати на роботу ТВК.

На жаль, є приклади силового тиску на членів дільничних комісій. За повідомленням, яке надійшло до ЧГКЗПЛ з одного з районів області, до представників дільничних комісій застосовувалися методи залякування – у членів дільничних комісій, які представляють опозиційних кандидатів, правоохоронні органи проводили обшук з метою знаходження доказів торгівлі самогоном. Факт брутального переслідування за політичні погляди наводить газета “Сіверщина” від 8 жовтня 2004 року: “Днями за особистою вказівкою голови Козелецької районної державної адміністрації Віктора Овдака звільнено зі своєї посади директора районної бібліотеки Анатолія Пенського за його політичні переконання – він є членом територіальної виборчої комісії від кандидата в Президенти Віктора Ющенка. Анатолія Пенського звинувачено в тому, що змусив трьох сільських бібліотекарів погодитися працювати в дільничних комісіях саме від цього кандидата. А.Пенський є хорошим спеціалістом бібліотечної справи, відомим у районі краєзнавцем, і його звільнення влада навіть не намагалася подати як невідповідність посаді. Його змусили написати заяву про звільнення “за згодою сторін”.

Мабуть загроза звільнення примушувала людей, присутніх на мітингу 18 жовтня на підтримку В.Януковича, підходити до керівників своїх установ з метою засвідчити свою присутність.

Ще більше проявилось застосування силових методів щодо студентів гуртожитку Чернігівського педуніверситету з боку правоохоронних органів після студентського віче в Києві. З’ясовуючи, хто був його учасником, до гуртожитку завітали майор та лейтенант міліції. Суть профілактичної бесіди зводилася до своєрідного роз’яснення студентам їх прав: що можна робити, а що ні. Особливу увагу, приділяли студентам – учасникам акції-звернення до ТВК: Олегу Назаренко, Олександру Батюку, Аліні Фесюн. Так і не представившись, офіцери міліції пообіцяли політично активним студентам “прискорене” закінчення університету та багато різних проблем в разі, якщо вони продовжуватимуть робити те, що на думку міліціонерів, робити не можна, а саме: реалізовувати своє конституційне право на свободу слова і переконань та активно приймати участь у виборчих процесах. Намагання використати правоохоронні органи з метою силового тиску на свідомість політично активної частини населення проявилося, коли міліція зупиняла транспортні засоби, якими громадяни намагалися дістатися до Києва, щоб взяти участь у акції біля ЦВК 24 жовтня.

Наведені приклади засвідчують, що представники влади напередодні виборів застосовують адміністративний та силовий тиск як вагомий засіб політичної боротьби. На думку комітету, випадки застосування адмінресурсу на Чернігівщині мають системний характер і створюють реальну загрозу проведенню прозорих, демократичних та вільних виборів.

Свобода слова та друку у виданнях області

Нашим комітетом для вивчення ситуації з правами і свободами у матеріалах ЗМІ було проведено дослідження всіх суспільно-політичних друкованих ЗМІ Чернігівської області, які виходили за останній місяць; є регулярними у виданні; видаються більше одного року; розповсюджуються по каталогам Укрпошти. Тобто були вивчені видання, які вже мають постійну аудиторію та розповсюджуються на комерційній основі.

Найбільшу увагу передвиборчій агітації та подіям, що трапляються навколо того чи іншого кандидата на пост Президента України, приділяють далеко не всі засоби масової інформації. Наприклад, газета “Деснянська Правда” більшість своїх статей, що стосується виборів Президента, присвячує посадовій діяльності єдиного кандидата від влади Віктору Януковичу. Наповнення цих статей різноманітне. Деякі розповідають про перебування “Прем‘єр-міністра України на Чернігівщині”, деякі про “Мітинг протесту проти екстремізму”. Неозброєним оком можна помітити про-владні настрої авторів статей та негативне ставлення до представників опозиційних сил на чолі з Віктором Ющенко. Про це свідчить стаття під назвою “Націоналізм – це хвороба”, в якій висвітлюються Івано-Франківські події 24 вересня. В цій статті наведені слова обурення  народного депутата від фракції “Регіонів України” Володимира Колоніари: “Ви, “нашоукраїнці”, виховали підлоту, банду!”. Нижче цитуються вислови В.Януковича з цього приводу.

Вагою протидії вищенаведеному виданню є опозиційна газета “Сіверщина”. Статті цієї газети направлені на критику діючого уряду. Про це свідчить цілий ряд статей з такими назвами як “ Пенсії і вклади на два місяці” (№39 від 24 вересня 2004 року), “І знов влада порушує закон” (№40 від 01 жовтня 2004 року), “Отруйний режим” (№39 від 24 вересня 2004 року), “Пенсійний “дєрєбан”, або звідки гроші?” (№42 від 15 жовтня 2004 року) та багато інших. Дуже багато публікацій – звернень Віктора Ющенка до народу України, в яких він закликає до активних дій з боку громадян. У жовтневому номері з‘явилась стаття під назвою “Мороз – чесний?”, де автор стверджує, що “багато хто помилково думає про О.О.Мороза як про чесну, порядну, демократичну людину, що дбає про людей”. В цій статті розповідається про те, що він очолював “групу 239” – більшість, яка працювала проти людей, в інтересах влади. Тобто, можна зробити висновок, що тижнева газета “Сіверщина”, як і належить правим опозиційним виданням, більшість своїх публікацій присвячувала В. Ющенку, його діяльності, а також недолікам та прорахункам в діяльності нині діючого уряду на чолі з В. Януковичем.

Що стосується газети “Гарт”, то вона, на нашу думку, займає найбільш політично нейтральну позицію. Про це може свідчити хоча б те, що останнім часом в цьому виданні публікуються матеріали про Олександра Мороза, Віктора Ющенка, Анатолія Кінаха, не кажучи вже про кандидата від влади. В одному з номерів опубліковано дві цікаві статті: “Прокурорів теж судять” та “ Мороз вимагає вибачень від Ющенка за брехливі звинувачення”. В першій статті О.Мороз наголосив, що виступає на захист В.Ющенка, “незважаючи на несправедливий і нестриманий виступ, який 21 вересня озвучив лідер “Нашої України”. В другій – лідер соціалістів зажадав публічних вибачень за звинувачення його в причетності до отруєння В. Ющенка.

У багатьох видавництвах Чернігівської області було помічено опубліковані проекти указів В.Ющенка, які, з його слів, набудуть чинності негайно у разі перемоги. Вищезгаданий кандидат планує підвищити пенсії, швидше повернути заощадження, створити 5 мільйонів робочих місць та деякі інші.

Цікавим було повідомлення про те, що музиканти шести популярних чернігівських рок-груп агітують неформальну молодь нашого міста прийти 31 жовтня на виборчі дільниці та зробити свій вибір. “ Ми не будемо агітувати за якогось конкретного кандидата” – пояснив журналістам “Гарту” Станіслав Тавлуй (представник Центру прогресивної молоді “Апельсин”).

У цілому, як і у минулі періоди, можна констатувати, що практично всі друковані періодичні видання регіону подають матеріали на підтримку лише одного кандидата, не подаючи альтернативних точок зору. До того, жодна з досліджених газет, окрім “Сіверщини”, не відводила будь-якої суттєвої уваги проблемам освіти потенційних виборців щодо їх громадянських та політичних прав. Тобто мали на меті тільки політичні цілі.

 Поділитися