MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати довготермінового спостереження делегацією Комітету Конгресу українців Америки в Луганській області

16.11.2004   
Делегація спостерігачів відвідала Луганську область з метою підготовки звіту про дотримання міжнародних стандартів виборів на дванадцяти виборчих дільницях.

 (Прес-релиз для українських та закордонних ЗМІ)

Сьогодні міжнародні спостерігачі, що входять до складу делегації Українського Конгресового Комітету Америки в Луганській області, призначені Комітетом Конгресу українців Америки та зареєстровані Центральною виборчою комісією України, оприлюднили попередній звіт на основі документальних даних по Луганській області. Делегація спостерігачів відвідала Луганську область з метою підготовки звіту про дотримання міжнародних стандартів виборів на дванадцяти виборчих дільницях.

Серед іншого, у звіті повідомляється: Делегація Комітету Конгресу українців Америки в Луганській області дійшла висновку, що вибори на дільницях, де працювали спостерігачі, не були відкритими, чесними, таємними, вільними та прозорими. В ході кампанії, делегація мала можливість спостерігати серйозні порушення як у передвиборчий період, так і в день виборів. Загалом, ці порушення можна охарактеризувати як “відсутність необхідних умов”, які забезпечили б чесні вибори. Багато з них свідчать про надання переваги одному з кандидатів та зловживання державною або адміністративною владою. Серед інших – дії, які мають ознаки порушення Кримінального Кодексу України. Також, на нашу думку, численні дільничні виборчі комісії та територіальні виборчі комісії вчинили порушення, що коливалися від відносно дрібних адміністративних помилок до грубих порушень Закону України “Про вибори”.

Серед задокументованих делегацією Комітету Конгресу українців Америки в Луганській області порушень наступні:

A)  підкуп, вплив або тиск на виборців та волонтерів;

B)  порушення, пов’язані із списками виборців;

C)  порушення, пов’язані із урнами для голосування;

D)  утиснення прав міжнародних спостерігачів та представників ЗМІ;

E)  порушення, пов’язані з умовами голосування;

F)  порушення, пов’язані з роботою територіальних та дільничних виборчих комісій (порушення як з боку членів комісій так і проти них), особливо порядку прийняття документів від дільничних виборчих комісій.

Порушення такого роду переконують громадян України в тому, що результати виборів були визначені заздалегідь. Місцеві виборці втрачають довіру до існуючої системи і бояться що їх будуть переслідувати, якщо вони повідомлять про будь-які порушення або навіть незначні відхилення від Закону про вибори. Оскільки ЗМІ Луганської області не є чесними та вільними, як і в багатьох регіонах України, делегація Комітету Конгресу українців Америки рекомендує українським та закордонним службам новин розпочати активне висвітлення виборів з метою поширення правдивої інформації та зниження кількості порушень у ході виборів. Офіційні міжнародні спостерігачі у складі делегації Комітету Конгресу українців Америки схвалюють дотримання Україною стандартів ОБСЄ щодо вільних та чесних виборів, які відображують волевиявлення виборців. Комітет Конгресу українців Америки не підтримує жодного з кандидатів, партію або виборчій блок.

За додатковою інформацією звертайтесь:

Вікторія Губська, UCCA Київський офіс

тел: + (380-44) 228-4580, [email protected]

6 листопада 2004 р.

 Поділитися