MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правоохоронні органи у виборчій кампанії проти руху молодіжного спротиву (вересень-жовтень 2004)

22.11.2004   

Загальна ситуація

Сьогодні вночі близько 0:00 за нанесення графіті було затримано активіста “Пори” Павла

Цілу ніч його було протримано у відділку, а зранку випущено після стягнення адміністративного штрафу у 51 грн. за “нецензурні висловлювання”.

За вимогу подзвонити і повідомити своє місцезнаходження, його було запроторено до карцера, звідки не випускали в туалет. Один з “співкамерників”, Аркадій, котрого було затримано в нетверезому стані, був змушений справити малу потребу в кутку, за що міліціонер, котрий не випускав його до туалету, зайшов і витер підлогу самим Аркадієм. Права людини просто відпочивають...

Затримано і доставлено туди ж і активіста “Чистої України”. Його привезли близько 4-ї ранку, йому інкримінували розклеєння 5-ти наклейок на ліхтарних стовпах.

(03-09-2004 15:28 Майдан-ІНФОРМ
http://maidan.org.ua/static/news/1094214519.html  )

 

Від Ужгорода до Луганська СБУ проводить бесіди з “ПОРОЮ”

В даний час десятки активістів “ПОРИ” від Ужгорода до Луганська перебувають на співбесідах в місцевих управліннях СБУ.

Як повідомляють з регіонів, повістки та дзвінки з СБУ сьогодні надійшли до всіх , хто був раніше запідозрений в участі у кампанії “ПОРА”.

Виглядає, що вітчизняна політична поліція вирішила компенсувати для “ПОРИ” відсутність недавно депортованого з України експерта від сербського “Отпору” Олександра Маріча і провести з активістами ”ПОРИ” небачене за масштабами навчання на тему “Тоталітарний режим і його засоби залякування”.

На “ПОРУ”, яка з самого початку підкреслювала використання нею лише ненасильницьких і законних засобів громадського волевиявлення, навішують найбезглуздіші звинувачення — від муляжу навчальної гранати, яку початково підкинули під час обшуку в київському офісі “Пори”, до вибуху на Троєщинському ринку .

Абсолютно нелогічні та абсурдні дії СБУ дають підстави здогадуватися, що ініціатива такої кампанії пішла не від вишколених офіцерів СБУ, а звідкись із переляканих “ПОРОЮ” українських верхів.

 (18-10-2004 16:10 Майдан-ІНФОРМ
http://maidan.org.ua/static/news/1098105042.html)

 

Тривають масові виклики активістів „ПОРИ!” до СБУ

Від громадянської кампанії „ПОРА!” надходять постійні повідомлення про виклики, примусове доставлення до СБУ та залякування її активістів.

Андрію, активісту кампанії „ПОРА!”, вручено повістку — виклик до СБУ. Хлопця попередили, що в разі його нез’яви на нього відкриють кримінальну справу за фактом організації “незаконних збройних формувань”.

(18-10-2004 16:55 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098107715.html)

 

“Міжнародна амністія” вступилась за “ПОРУ”

Як повідомляє “Німецька хвиля”, “Міжнародна амністія” стурбована повідомленнями про арешти за вигаданими звинуваченнями й інші утиски активістів “Пори”, які цілком легітимно здійснюють своє право на свободу самовиявлення. У заяві організації пояснюється, що “Пора” є громадянською кампанією, яка поширює листівки із закликами не голосувати за кандидата на посаду Президента України від влади Віктора ЯНУКОВИЧА. Правозахисна організація зареєструвала кілька конкретних випадків переслідувань. Вони стосуються арештів та суду у Вінниці над Андрієм КУЛІБАБОЮ й Олександром ПУГАЧЕМ, затримання у Кіровограді Олександра ЦИЦЕНКА, а також арешту в Києві Володимира ЗАКАЛЮЖНОГО. Amnesty International пише про надуманість обвинувачень проти цих активістів. Правозахисники підозрюють українські власті в переслідуванні молодих людей за мирну опозиційну діяльність.

“Міжнародна амністія” попереджає, що вважатиме їх в’язнями сумління й вимагатиме їх негайного та безумовного звільнення.

16 жовтня за фактом знайдення вибухівки у київському офісі громадянської кампанії “Пора” прокурор міста Києва порушив кримінальну справу за статтями “Терористичний акт” та “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”, відповідно, ч. 4 ст. 258 та ч. 1 ст. 260 Кримінального кодексу України. У кампанії “Пора” ці події вважають провокацією влади.

Раніше громадянська кампанія “Пора” заявляла про масові акції непокори у випадку фальсифікації виборів Президента України. Влада неодноразово висловлювала побоювання, що готується силовий варіант зміни влади в Україні. Кампанія “Пора” відкидає такі звинувачення.

27 жовтня одна із активісток кампанії Анастасія БЕЗВЕРХА повідомила, що з часу заснування кампанії було багато випадків протиправних дій щодо студентів та активістів “Пори”. Зокрема, 4-х студентів виключили з університетів, у 15 були проблеми з гуртожитками, проводяться масові арешти – 700-800 випадків арештів студентів на декілька годин для “співбесіди”, непоодинокі випадки залякування студентів в тому числі і кримінальними елементами.

Вона зауважила, що кампанія виступає проти свавілля влади, але основною метою її діяльності була просвітницька робота. “Пора” хотіла донести до виборців інформацію про вибори, а також привернути увагу молоді щодо їх важливості. Те що кампанія стала популярною, підкреслила А.БЕЗВЕРХА, не сподобалось владі, і вона почала застосовувати репресії проти кампанії.

Водночас вона зазначила, що громадянська кампанія “Пора” не відповідатиме насиллям, якщо воно буде застосовано щодо неї на мітингу 1 листопада. За її словами, основним принципом організації “є ненасильство, ми виступаємо проти насильства і не можемо боротися палицями проти палиць”. Вона пообіцяла, що у разі застосування проти них провокацій, представники “Пори” не вступатимуть в бійку, а будуть привертати увагу громадськості (UNIAN).

(28-10-2004 13:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098958239.html)

 

Правозахисні організації стурбовані переслідуванням українців за політичні погляди в перебігу виборчої кампанії

Про це сказав в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі виконавчий директор Української Гельсінської Спілки з прав людини Володимир Яворський.

Він нагадав, що перед виборами спілка поширила заяву, де висловила занепокоєння значним порушенням політичних прав і свобод громадян. Зокрема, мова йшла про переслідування за політичними поглядами, що виявлялося у тиску правоохоронних органів, арештах, стеженні за людьми.

Крім того, Яворський відзначив тиск на студентів з боку адміністрації вузів - аж до звільнення чи застосування інших санкцій, наприклад, виселення з гуртожитків, та примус людей приходити на мітинги на підтримку одного із кандидатів.

Він також розповів про масове перслідування та політичне забарвлення справ проти активістів "Пори"

"Наприклад, у Харкові і у Львові обшукували цілі гуртожитки. Кожну кімнату обшукували під приводом виявлення наркотиків і вибухівки. Причому, це часто робилося без санкції суду. Кількість людей, яких підозрювали, важко порахувати, бо у гуртожитку може проживати до тисячі осіб, таких гуртожитків ми маємо вже кілька десятків", — розповів Яворський.

"Одного з активістів "Пори" у Києві, наприклад, звинувачують у крадіжці мобільного телефона. У Чернігові – звинувачення у тероризмі і у використанні фальшивих грошей. Очевидно, що про тероризм мова йти не може. Бо кожна людина, котра знайома з тим, що таке тероризм і яка його мета функціонування у світі, розуміє, що тут тероризму немає", — зазначив він.

Яворський наголосив, що всі суди, які розглядали такі справи стали на бік правозахисників і "терористів".

Він також вказав на беспрецедентний рівень прослуховування в Україні.

Коментуючи перебіг виборів, зокрема вибори на закритих дільницях, Яворський наголосив, що вперше практично на усі дільниці у місцях ув’язнення були допущені міжнародні спостерігачі і спостерігачі від кандидатів у президенти.

"Виняток становила лише Луганська область. І саме у цій області є протокол з дільниці, за яким 2139 ув’язнених, тобто 100%, проголосували за одного кандидата – кандидата від влади. І загалом, на усіх дільницях, що були у в’язницях, із значним відривом переміг Віктор Янукович", — зазначив він (Українська Правда).

(04-11-2004 11:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099560136.html)

 

Имеем право...

Мария Коротаева, “Объектив-Но”, г. Харьков

А живем мы в этом мире послами

Не имеющей названия державы...

Александр Галич

“Масштабы и объем нарушений прав человека в Украине значительно увеличились по сравнению с предыдущими годами”, — таков неутешительный итог этого года с точки зрения сопредседателя Харьковской правозащитной группы Евгения Захарова.

Эти горькие слова прозвучали на ставшей уже традиционной пресс-конференции ХПГ, посвященной Международному Дню прав человека, который все прогрессивное человечество отмечает 10 декабря — в годовщину подписания Всеобщей декларации прав человека. Для ХПГ этот день уже давно стал днем, когда правозащитники отчитываются о своей работе по защите этих самых прав.

Как сообщил журналистам Евгений Захаров, в этом году нарушения прав человека в Украине стали более массовыми, системными, впервые за годы независимости появились широкомасштабные политические преследования. Правозащитники однозначно связывают это с предвыборной кампанией по выборам Президента страны.

“Власть сделала все возможное, чтобы придушить агитационную кампанию кандидата в Президенты Виктора Ющенко, прибегла к репрессиям в отношении активистов его штабов. Особенно это ощущалось в центре, на востоке и юге Украины”, — отметил Евгений Захаров. Среди нарушений фундаментальных прав сопредседатель ХПГ, прежде всего, отметил массовые незаконные задержания, “когда по одной технологии, в один и тот же день, в разных уголках Украины задерживались сотни молодых людей — без малейших санкций и причин”. Тем самым нарушалось действующее законодательство. Также Е. Захаров отмечал массовые нарушения такой важной свободы, как свобода передвижения. В качестве примера приводились случаи, когда людям не давали возможности попасть в Киев для участия в акциях протеста. Массово нарушалось также право граждан на свободу мирных собраний. При этом Е. Захаров особенно отметил, что, хотя ст. 39 Конституции Украины прямо гарантирует это право гражданам, местные власти уже который год пользуются тем, что у нас нет никакого внутреннего регулирования этой свободы. В тех случаях, когда граждане пытаются реализовать это право в виде проведения митингов, пикетов, мирных шествий, местные власти руководствуются еще советским Указом Президиума Верховного Совета СССР от 28.07.1988 года, который “носит ярко выраженный разрешительный характер”. Однако многие органы местной власти в развитие именно этого указа приняли свои внутренние акты, противоречащие Конституции.

“Таким образом, трудноразрешимый конфликт возникает каждый раз”, — отметил Евгений Захаров. Особо же он подчеркнул, что “крайней в этом конфликте оказывается милиция, поскольку работников милиции заставляют выполнять, в сущности, незаконные приказы”. В качестве подтверждения своих слов Захаров привел сегодняшнее решение Верховного Суда Украины, в котором рассматривалась кассационная жалоба Северодонецкого горисполкома на решение Конституционного Суда. Ранее Луганский апелляционный суд признал неконституционным решение северодонецких властей о проведении митинга в некоем строго определенном месте. Горисполком Северодонецка подал кассационную жалобу в Верховный Суд Украины, однако, судьи Верховного Суда, ознакомившись с делом, оставили решение апелляционного суда в силе. С точки зрения правозащитников, этот факт теперь может быть использован как прецедент в отношении подобных незаконных решений местных властей.

Евгений Захаров с горечью отмечал, что, к сожалению, “власть использует правоохранительные органы как инструмент политической борьбы”, что все мы имели несчастье наблюдать в последние месяцы по всей Украине. Среди наиболее вопиющих нарушений со стороны правоохранителей правозащитники отмечают незаконную слежку за членами предвыборных штабов, активистами молодежной кампании “Пора”, а также незаконные задержания членов этих общественных формирований. Незаконность подобных действий правоохранителей сейчас подтверждается решениями судов. В частности, 6 декабря было вынесено судебное решение по поводу задержания 18 ноября шестерых киевских активистов “Поры”. Суд признал неправомерность административных протоколов, составленных относительно их поведения. А ведь за этими людьми велась неприкрытая незаконная слежка, им угрожали, их пытались не выпускать из квартиры, в которой они жили в Харькове, в конце концов, они были задержаны. А в результате все эти действия были признаны нарушением закона. Евгений Захаров отметил, что лично занимался этим делом и беседовал с представителями правоохранительных органов, которые сами были явно не рады тому, что им приходилось выполнять откровенно противозаконные приказы.

Как отрадный факт в современной истории Украины харьковские правозащитники отметили трансляцию заседаний Верховного Суда и вынесенное им решение по поводу действий ЦВК. В частности, член коллегии адвокатов, координатор кампании против пыток и жестокого обращения в Украине Аркадий Бущенко сказал, что, по его мнению, “Верховный Суд громко заявил, что у нас есть независимая судебная власть, которая не будет подчиняться администрации, Президенту, премьер-министру, Верховной Раде. Это требовало большого мужества и ответственности. Это очень важный, беспрецедентный шаг, у нас никогда не было такого независимого суда, который бы настолько открыто сепарировал себя от любой администрации. Кроме того, уникальный опыт получили все граждане страны, наблюдая за судебным заседанием”. Евгений Захаров же сказал, что такая трансляция, безусловно, вызовет в обществе большее доверие к суду и большее желание обращаться в судебные инстанции для решения споров. Впрочем, по наблюдениям правозащитников, в последнее время такое желание вообще растет. Так, количество жалоб на незаконные действия или бездействие органов государственной власти и местного самоуправления с 1991 по 2001 год выросло в 30 раз. И продолжает расти из года в год. И, быть может, в этом и заключается надежда нарождающейся украинской демократии.

(“Объектив-НО”, г. Харьков, №49, 9 декабря 2004 г.)

 

Події навколо руху молодіжного спротиву по регіонах України

Київ

В четвер зранку на квартиру, де проживає активіст кампанії “Пора!” Олексій Толкачов (район Московської площі), намагалися проникнути декілька невідомих людей в цивільному

Сусідам, що з’явилися на шум, люди у цивільному пояснили що є співробітниками міліції з Голосіївського РУВС. Далі сусідам була розсказана така історія:

В Голосіївському районі знайдено труп, в кишенях якого була записка, а в ній вказана адреса, телефон та ім’я активіста “Пори!”.

Після чого, посилаючись на те, що вони начебто ведуть розслідування цієї справи, люди у цивільному намагались дізнатись максимум інформації про Олексія: як він живе, куди ходить, хто приходить до нього додому і т.д.

Про цей випадок Олексій дізнався від самих сусідів. Після чого він подзвонив у Голосіївський РУВС та спробував дізнатись обставини справи.

В РУВС йому відповіли, що, дійсно, нещодавно в районі було знайдено мертву людину. Однак, як запевнили в міліції, ніхто з працівників, що займаються цією справою, і взагалі ніхто з цього управління до нього не ходив. Більше того, про записку, в якій написано його координати та ім’я, в міліції нічого не знають.

В зв’язку з цими подіями, виходячи з дивної обізнаності “відвідувачів”, є дві версії:

1. До Олексія приходили власне замовники або виконавці вбивства;

2. До Олексія приходили працівники спеціальних служб, що можуть отримати доступ до закритої інформації про подібні випадки.

І в першому, і в другому випадку очевидним є те, що Олексію загрожує небезпека. Схоже, влада дуже сильно боїться тих ненасильницьких методів, якими діє кампанія “Пора!”, тому до її активістів приходять підозрілі люди у цивільному, а карний розшук замість того, щоб ловити злочинців переслідує соціально-активну молодь.

(30-09-2004 16:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096550393.html)

 

Завтра суд над активістом “Бойкоту”

Хто підтримує ініціативу “Бойкот”, підтримайте активіста Антона, затриманого сьогодні на Подолі за розклейку наліпок із закликом бойкотувати вибори! Завтра його повезуть на суд.

 (07-10-2004 20:39 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097170770.html)

 

Активіста “Бойкоту” щойно відпустили

Щойно засудили активіста ініціативи “Бойкот” Антона.

Шевченківський районний суд м. Києва за ст. 186-2 ч.1 (“заклик до бойкотування виборів”) Адміністративно-процесуального кодексу присудив хлопцю мінімальний розмір покарання — штраф у три неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (51 гривня).

Зараз Антон уже на свободі.

(08-10-2004 11:20 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097223618.html)

 

Беркут захопив громадську приймальню “ПОРА!”

Близько 21-00, в п’ятницю, підрозділ Беркуту (не меньш ніж 10 машин) увірвались у громадську приймальню “Пора!” на вул. Почаївській. З собою вони принесли вибухівку?

Також, за повідомленням з Української Правди:

Озброєні автоматами “беркутівці” пояснили, що шукають вибухівку, однак не знайшли її.

Після цього вони схопили трьох активістів “Пори” — Едуарда Леонова, Костянтина Полякова і Сергія Сальникова, яких вивезли у напрямку центру, однак потім висадили з машини.

Обшук у офісі та затримання людей силами “Беркуту” відбувався без будь-яких документів.

Водночас, у ефірі “5 каналу” о 22 годині було повідомлено, що заступник київської міліції повідомив журналістам про знайдення в офісі “Пори” вибухівки.

Додатково, Майдан-ІНФОРМ:

На місці події перебувають нардепи з “Нашої України” — Жовтяк, Павленко та інші.

 (15-10-2004 22:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097870300.html)

 

Зараз міліція громить громадську приймальню кампанії “ПОРА” у Києві

Як передають кореспонденти “Майдану”, зараз міліція здійснює тотальний трус у громадській приймальні кампанії “ПОРА”, який знаходиться в старовинному київському районі Поділ. Після вимог народних депутатів від опозиції, які прибули на місце події, пояснити причину міліцейської “акції”, міліціонери заявили, що в офісі громадської організації знайдено ... вибухівку.

“Вибухова історія” в даний час перейшла у фазу виселення місцевих жителів з навколишніх будинків. На місці події близько півсотні активістів “ПОРИ”, десятки міліціонерів і загін “Беркуту”. Також присутні народні депутати від опозиції Євген Жовтяк та інші. У зв’язку з виселенням мешканців, на місце події терміново прибув мер Києва Олександр Омельченко.

Тим часом народний депутат України від фракції “БЮТ’ Олександр Турчинов повідомив, що до редакції газети “Вечірні Вісті” під’їхали на “Мерседесах” озброєні люди та депутати СДПУ(о) і Партії Регіонів. Зараз в редакції газети майже нікого нема. Не можна виключати, що вони увірвуться на територію газети. За даними, які є в розпорядженні “Майдану”, провладні депутати мають намір не допустити до публікації якоїсь небажаної інформації про кандидата Віктора Януковича.

23.20

“Страшна” вибухівка, через яку вигнали на вулицю жителів цілого кварталу, виявилася гранатою “лимонка”. Присутні на місці події не сумніваються, що вона була підкинута співробітниками міліції для того, щоб виправдати обшук у приміщенні громадської приймальні кампанії “ПОРА!”. На місці події також присутні депутати від Партії Регіонів.

Тим часом повідомляють, що працівникам редакції “Вечірніх Вістей” вдалося не допустити захоплення офісу газети.

(15-10-2004 23:08 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097870914.html)

 

Генеральна прокуратура, забрехавшись, переходить як межу Закону, так і здорового глузду

Після того, як міліція підкинула до громадської приймальні кампанії “Пора” вибухівку, а прокурор міста Києва порушив кримінальну справу за статтями “Терористичний акт” та “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”, відповідно, ч. 4 ст. 258 та ч. 1 ст. 260 Кримінального кодексу України, у приміщеннях активістів кампанії, які знаходилися в офісі і разом з міліцією бачили, що жодної вибухівки там не було, пройшли обшуки в квартирах активістів “Пори”, які були присутні на той час у приміщенні. Наразі відомо, що обшуки пройшли в киян, студентів Києво-Могилянської Академії Ярослава Яценка та Ярослава Ящука.

В повідомленні для засобів масової інформації Генеральна прокуратура України цинічно бреше, що працівниками вибухо-технічної служби міліції в присутності кандидата на пост Президента України, київського міського голови Олександра Омельченка, народних депутатів України Василя Горбаля, Сергія Ларіна, Станіслава Сташевського, Юрія Павленка, Євгена Жовтяка, Тараса Стецьківа та першого заступника прокурора міста Києва було проведено огляд приміщення офісу, “в ході якого в одній з кімнат вилучено приховані у смітті бойову гранату Ф-1 та саморобний вибуховий пристрій, виготовлений з 2,4 кг тротилу, 2 електродетонатори, таймери, елементи живлення та 56 цвяхів”.

Справа в тому, що кореспондент Майдану прибув на місце подій одночасно з Євгеном Жовтяком в машині депутата, і на той час вибухівка вже нібито була знайдена та проводилася театралізована евакуація мешканців будинків (якщо не поважати себе, і вірити словам міліції про кількість вибухівки, то при такій евакуації люди могли б просто загинути під уламками будинків у дворі-колодязі).

Євген Жовтяк повідомив Майдану, що, коли він разом з працівниками вибухо-технічної служби, міліцією, іншими народними депутатами та Олександром Омельченком зайшли у приміщення, то вибухівка уже не лежала на тому місці, де її нібито знайшли. “Її урочисто винесли в коридор”, — розповів Євген Жовтяк.

Тарас Стецьків, який прибув на місце подій найпершим з народних депутатів, розповів Майдану, що особисто був присутній під час обшуку приміщення, і там нічого не знайшли. Працівники вибухово-технічної служби з собакою двічі обійшли приміщення, а потім сіли в офісі і сказали, що песик стомився, і йому потрібно відпочити. Потім усіх (в т.ч. і депутата Стецьківа) насильно випхали, запросили понятих і знайшли те, що зараз демонструють всій Україні по телебаченню.

Львів’янин Андрій Сидоренко, який пройшов з міліцією усе приміщення, підтвердив слова Тараса Стецьківа, а також повідомив, що, поки песик відпочивав, до приміщення зайшов якийсь чоловік у рукавицях, але Андрію, який хотів піти за ним, перегородили шлях міліціонери зі словами “Все нормально, ви ж нам довіряєте?” Саме в тій частині приміщення, куди ходив цей чоловічок, і було пізніше “знайдено вибухівку”.

На питання Тараса Стецьківа: “Як вибухівка могла опинитися там, де її вже двічі шукали?”, правоохоронці відповіли, що, мовляв, там були цвяхи і собачка боявся поколотися, тому й не унюхав її відразу. А потім чи то страх пройшов, чи то сил набрався...

Бреше Генеральна прокуратура й про те, що в офісі, орендованому приватним підприємством “Вестерн-Сервіс”, “було виявлено директора згаданого підприємства, який є помічником-консультантом народного депутата України О. Білозір (Годунок Я.М.), двох киян — студентів Києво-Могилянської академії (Яценко Я.В. та Ящук Я.Д.) та трьох мешканців Львова (Пилипчик Д.С., Сидоренко А.А. та Танчик І.М.)”, і що “усі згадані особи були затримані та доставлені до Подільського райуправління внутрішніх справ столиці”.

Насправді в офісі, де проходив перегляд фільму, знаходилося значно більше осіб, а от саме Ярослава Годунка там не було. Він приїхав трохи пізніше, коли йому зателефонували і сказали, що сталося. А “вищезгадані особи” затримані і доставлені до Подільського райуправління внутрішніх справ столиці також не були. Затриманий же з “вищезгаданих осіб” був лише Я. Годунок після вигуку: “Зараз станеться яєчний вибух (в офісі були складені газети “Про Я. Й це”). Ярославу інкримінували те, що він порушує тишу після 22.00. Потім стався досить трагікомічний випадок, коли десь скоїли злочин, і машину, в якій сидів Ярослав, відправили на місце події, а самого Ярослава випустили. Цей випадок кумедно прокоментував один з правоохоронців: “Слава Богу, життя триває, злочини скоюються. І хоч комусь з міліціонерів поезло, що на сьогодні для них політика закінчилась”.

Коли уже було за північ, і всі розійшлись, три Ярослави (Годунок, Яценко і Ящук) самі пішли до міліції і наполягли, щоб у них взяли свідчення. А “вищезгаданих” Пилипчика і Танчика там не було. Ці два хлопці зі Львова взагалі вперше прийшли до офісу “Пори”, і серед знайомих Майдану активістів “Пори” ніхто не знає, як з ними зв’язатися.

Але найбільший цинізм генпрокуратури полягає в тому, що вона порушила кримінальну справу проти міліціонерів, які не засадили за грати чотирьох хлопців, що самі з’явилися давати свідчення. “Всупереч вимогам закону, вищезгадані особи, яких було доставлено до Подільського РУ за вчинення вищезгаданого злочину, були після проведення поверхового опитування безпідставно звільнені та в цей час від правоохоронних органів переховуються. За фактом зловживання службовим становищем посадовими особами правоохоронних органів, внаслідок якого було безпідставно звільнено підозрюваних у скоєнні злочину, Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу”, — стверджує генпрокуратура і знову бреше. Нам точно відомо, що Ярослав Яценко не тільки не переховувався, але й був присутній під час обшуку в його квартирі. А Ярослав Годунок сам з’явився на допит до Подільського райвідділу, коли йому зателефонували на мобільний телефон через кілька годин, коли було оприлюднене повідомлення Генпрокуратури для преси. До цього Ярослава ніхто не шукав, а прокурори, очевидно, навмисно поспішали зі своїм повідомленням до випуску вечірніх новин. Ще годину тому Ярослав Годунок продовжував бесіду з правоохоронцями, але зараз в нього сіла батарея мобільного телефону, і зв’язок з ним обірвався (до речі, Ярослав Годунок – колишній беркутівець, який кілька місяців провів за гратами під слідством, оскільки на нього намагалися завести кримінальну справу за те, що він не послухав наказу начальства і не схотів “зам’яти справу” із сином “непростих батьків”, якого затримав з наркотиками).

 (17-10-2004 00:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097962867.html)

 

Справа “Пори” передана до СБУ

Зфабрикована справа про нібито знайдену вибухівку в громадській приймальні кампанії “Пора” передана до Управлiння боротьби з тероризмом i захисту учасникiв кримiнального судочинства Служби безпеки України.

Зараз у квартирі Андрія Сидоренка у Львові проводиться обшук. А Ярослав Годунок із вчорашнього допиту не повернувся. При цьому на дзвінки народного депутата України Євгена Жовтяка есбеушники цинічно брешуть, що вони не знають прізвища затриманого, а лише можуть повідомити, що він — один. Нічого вони не можуть сказати і про справу, бо вони, мовляв, тільки її почали роздивлятися, а зараз вихідні... Через те, що есбеушникам “невідомо”, хто саме затриманий по справі, яку вони ведуть, адвокатів до Ярослава не допускають.

 (17-10-2004 10:45 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097999106.html)

 

Ярослава Яценка викликають на допит до СБУ

Студента Києво-Могилянської академії Ярослава Яценка, який знаходився в громадській приймальні кампанії “Пора”, коли “правоохоронці” підкинули туди вибухівку, викликають сьогодні на допит до СБУ на 13.30.

Для допитів у есбеушників у вихідний день є час. А от для того, щоб вияснити, хто ж по цій справі затриманий, та надати інформацію про це народному депутату України Євгену Жовтяку, часу немає.

 (17-10-2004 12:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098006848.html)

 

СБУ виглядає шляхетніше за прокуратуру

Слідчі Служби безпеки України відпустили активістів кампанії “ПОРА!”, студентів Києво-Могилянської академії Ярослава Яценка та Ярослава Ящука, допитавши їх як свідків у кримінальній справі, порушеній за фактом “знайдення” вибухівки в громадській приймальні кампанії.

Після цього особливо блюзнірською виглядає вчорашня інформація Генеральної прокуратури про те, що люди, які перебували в офісі під час появи там міліції та саперів з собакою, переховуються, та особливо абсурдним є порушення кримінальної справи проти працівників Подільського райвідділу за те, що вони відпустили хлопців після дачі свідчень в ніч з 15на 16 жовтня, а не запроторили їх за грати.

(17-10-2004 16:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098018079.html)

 

Міліціонер постраждав через те, що не зробив з пористів терористів

Звільнено з роботи тимчасово виконуючого обов’язки начальника відділу карного розшуку Подільського райвідділу міліції Олександра Васильовича Зорю за те, що він відпустив активістів кампанії “ПОРА!”, які в ніч з 15 на 16 жовтня прийшли давати свідчення про те, що дійсно відбувалося в громадській приймальні “ПОРИ!”.

Олександр Зоря постраждав через те, що не відчув нюхом політичне замовлення на “створення терористичної організації”. Міліцію просто не попередили і чекали від неї інших дій. Але правоохоронці, подивившись на хлопців, зрозуміли, що ніякі вони не терористи і що ховатися не збираються. Тому взяли свідчення і не стали їх затримувати.

Таким чином, працівники міліції зламали міф прокуратури, що активістів “ПОРИ!” затримали, помилково відпустили, вони ховаються, їх шукають і т.д.

Два активіста “ПОРИ!”, які проживають у Києві, сьогодні з’явилися на допит до СБУ, дали свідчення і також були відпущені. Троє львів’ян, які на час підкидання вибухівки були в офісі, на допитах ще не були, до того ж лише один з них у ту ніч ходив давати свідчення міліції, оскільки інші двоє прийшли до “ПОРИ!” вперше, і до цього їх ніхто не знав. Вони можуть навіть не знати, що їх розшукують, оскільки не всі у нас мають постійний доступ до інтернету та дивляться суцільно всі програми новин.

На разі за гратами знаходиться лише Ярослав Годунок, директор фірми, яка орендувала приміщення. Його іще не допитували у СБУ, і він поки що проходить як підозрюваний у створенні терористичної організації

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000738.html#more).
(17-10-2004 18:40 Майдан-ІНФОРМ
http://maidan.org.ua/static/news/1098027630.html)

 

“Майдан” знайшов понятих, яких притягували до обшуку Ярослава Годунка

Нижче ми надаємо оповідання одного з них мовою оригіналу.

В субботу, 16 октября, около 23.00 я с приятелем журналистом стоял на остановке трамвая на Контрактовой. К нам подошли двое милиционеров и предложили пройти в Подольское райуправление внутренних дел в качестве понятых при обыске. Отказываться не имело смысла.

Шли молча. Зайдя в РОВД, миновали “оперативную часть” с большим стеклянным окном и поднялись на второй этаж. Длинный коридор освещался тускло. Возле угловой комнаты стояли несколько милицейских чинов и несколько мужчин лет 45-50, с признаками намечающейся полноты, в темных плащах, при галстуках. Стояли, молча обмениваясь друг с другом короткими неразборчивыми фразами. Руки держали в карманах.

— Вот, — сказал сопровождавший, пока присутствовавшие обмеривали нас взглядами.

— Заходите, — буркнул один из них после паузы и указал взглядом на дверь.

Мы вошли в комнату приблизительно 4 на 3 метра. У дальней стены друг напротив друга стояли два стола, за которыми сидели два парня в свитерах лет 30 (позже мы узнали, что это следователи СБУ). Один из них предложил присесть на длинную обтянутую дерматином лавку для “гостей”.

У торца следовательских столов спиной к дверям сидел мужчина в кожаном пальто, как потом оказалось, задержанный. На вид ему лет 30, круглолицый, смуглый, чисто выбрит, спортивного телосложения. С ироничной улыбкой, свободно раскинувшись на стульчике, он всем видом демонстрировал свое отрицание происходящего. Перед ним были разложены какие-то вещи: портмоне, деньги, удостоверения.

— Вы будете понятыми при обыске, — объяснил один из следователей и стал заносить в протокол наши данные.

Тем временем задержанный вел “дискуссию” со следователями. Все общались по-украински.

— Это политический спектакль. Какая взрывчатка, какой терроризм?, — улыбаясь, говорил задержанный, иногда вставляя в речь крепкие слова. Он держался уверенно, но было заметно, что уже достаточно разгорячился. — Поступайте, как хотите. Поговорим после выборов.

— Сейчас мы, Ярослав Николаевич, проводим следственные действия, и мы их проведем, — отвечал следователь, делая ударение и выделяя каждое слово.

Пока заполняли протокол, перебранка продолжалась. Стрелки часов приближались к 12.00. Не проронив не слова, мы наблюдали за происходящим. Следователей не интересовало, кто мы и чем занимаемся.

Стали вносить в протокол опись вещей, разложенных на столе: удостоверение помощника нардепа Оксаны Билозир, журналистское удостоверение, две купюры по $100, 450 гривен, ключи, дисконтные карточки, водительские права, мобильный “Нокиа”.

— Подпишите, вот здесь, — протянул протокол следователь, в котором стояло имя задержанного — Ярослав Годунок.

— Не могу, — развожу руками я.

— Почему? — оторопел следователь.

— Я не знаю ни вас, ни этого человека. Может, вы все провокаторы.

— Вот мое удостоверение. Старший следователь 4-го отдела следственного управления СБУ Украины Скакун Михаил Васильевич, — замельтешила перед глазами книжечка с желто-голубым фоном.

— Нас пригласила помочь милиции, а мы попали к СБУ. Какая-то взрывчатка, терроризм, выборы… Не подпишу, — стою на своем я.

— Когда нас привели, все вещи уже были выложены на стол. Мы не видели, как их вынимал из карманов задержанный, — добавил товарищ.

Прошло еще полчаса. Протокол лежал неподписанным. Следователь Скакун нервничал. Он вышел в коридор, закрыв за собой дверь. Через пять минут вернулся с милиционером: “Пойдемте”.

Мимо ряда огрядных черных плащей мы спустились на первый этаж. Зашли в оперативную часть. Присели. На столе стоял голубой флажок “Тому що”. В комнату заглядывали люди в форме, но, постояв на пороге, уходили.

— Мы не имеем отношения к тому, что вы видели. У нас свои дела, — начал милиционер. — Поступила “наводка” на подозреваемых в совершении кражи. Ваши внешние данные подошли. Покажите, что у вас в карманах.

Я достал записную книжку, блокнот, портмоне, удостоверение. Милиционер покрутил в руках журналистскую “ксиву”.

— Значит, оба — журналисты, — констатировал милиционер. И попросил удалиться.

Когда мы попали на улицу, был час ночи. Ни один документ нами не был подписан. Кто был понятыми после нас, мы так и не узнали.

(19-10-2004 15:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098187286.html)

 

Терміново: життя Ярослава Годунка під загрозою?

Cьогодні, 21 жовтня, близько 16 години на мобільний телефон народного депутата України Євгена Жовтяка надійшло два SMS-повідомлення за підписом ГУМВД в місті Києві. Перше містило інформацію про те, що, за наказом керівника ГУМВСУ у м. Києві О. Міленіна, в офісі Київської обласної організації Української Народної Партії (Пушкінська, 34Б) треба знайти „вибухівку”.

Друге повідомлення – про замах на голову Подільської районної організації УНП в м. Києві Ярослава Годунка та знищення за вказівкою О. Міленіна слідів цього замаху.

В зв’язку з цим народний депутат Євген Жовтяк звернувся із депутатським зверненням до голови Служби безпеки України Ігоря Смешка терміново з’ясувати, чи насправді О. Міленіним надавались гласні або негласні вказівки про пошук вибухівки в офісі обласної організації УНП, з’ясувати його причетність до замаху на Ярослава Годунка, а також вжити заходи для забезпечення безпеки останнього під час перебування у слідчому ізоляторі (Прес-служба Київської обласної організації Української Народної Партії).

(21-10-2004 19:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098374647.html)

 

Сьогодні о 14:00 відбудеться суд у справі “терориста” Ярослава Годунка

Сьогодні о 14:00 у Шевченківському районному суді м. Києва відбудеться судове засідання у справі про причетність Ярослава ГОДУНКА до організації терористичних збройних угруповань. Відповідно до законодавства, 26 жовтня – останній термін для пред’явлення звинувачень.

Київська міська та Київська обласна організації Української народної партії закликають прийти до суду представників ЗМІ та всіх небайдужих.

Термін затримання – 10 днів – закінчується сьогодні.

(26-10-2004 12:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098781786.html)

 

Звільнено з-під варти Ярослава Годунка

Терористи з “ПОРИ” виявилися... не терористи

Звільнено з-під варти члена Української народної партії Ярослава Годунка, якого звинувачували у причетності до створення терористичної організації.

Про таке рішення Шевченківського районного суду Києва, ухвалене після другого засідання, повідомив нардеп Євген Жовтяк.

На першому засіданні у цій справі Шевченківський суд, на вимогу СБУ, продовжив на десять днів утримання під вартою Годунка, в зв’язку з тим, що слідству необхідно було зібрати докази його причетності до нібито ‘створення терористичної організації’.

“Сьогодні ці десять днів закінчилися, і за цей час слідство не зібрало ніяких доказів, хоча масово проводилися обшуки на квартирах членів ПОРИ та їхніх офісах”, — розповів Жовтяк.

“За цей час не знайдено жодних доказів причетності саме Годунка до вибухівки, яка була підкинута за наказом командира столичної міліції. Не було зібрано і доказів існування якоїсь терористичної організації, до якої буцімто був причетний Ярослав”, — наголосив Жовтяк.

За його словами, зваживши на те, що доказів так і не було надано, а контраргументи адвоката Годунка були переконливі, сторона звинувачення не надала переконливих доказів того, що Ярославу необхідно продовжити запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, і він був сьогодні випущений у залі суду під підписку про невиїзд.

Кримінальна справа ще не закрита, слідство триває, нагадує прес-служба центрального штабу Ющенка.

Нагадаємо, що Годунок був затриманий, коли він у якості свідка по так званій справі “вибухівки” в офісі “ПОРИ” прийшов давати свідчення до Подільського райвідділу міліції 16 жовтня близько 20 години.

Його було обвинувачено у створенні терористичної організації, оскільки він є власником фірми, що орендувала підвал під офіс руху “ПОРА!” (www.pravda.com.ua).

(27-10-2004 11:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098864932.html)

 

Зустрінемо, привітаємо, на машині покатаємо...

Сьогодні, в суботу, 16 жовтня, о 10 ранку в Києві, біля її під’їзду активістку “ПОРИ”, котра вчора була біля арештованого київського офісу організації, чекала машина з сбу-шниками. Її акуратно заштовхали всередину і провели роз’яснювальну бесіду. “Вихователі” не представилися і спочатку запитали: “Ви знаєте, чому Ви тут?”. Окремі фрази з розмови: “Ви ж молода дівчина”, “Навіщо вам це треба?”, “Не хвилюйте батьків, Вам же ж треба навчання закінчити”, “Ви ж тут не місцеві”... Спілкування відбувалося українською, в підкреслено ввічливій манері. Після розмови активістці дозволили піти геть.

 (16-10-2004 12:52 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097920370.html)

 

Обшуки у Могилянці: повна інформація

Перша група міліціонерів приїхала в Могилянку близько 9.00. Вони вимагали впустити їх, посилаючись на те, що вони мають право провести огляд, а не обшук в приміщеннях Могилянки.

Близько 11.00 прибула друга група міліціонерів — паспортна служба. Вони перевірили і вилучили паспорти у будівельників, що роблять зараз ремонт в КМА в 4-му корпусі.

Ще пізніше приїхали представники управління економічної безпеки, а також представники управління по зв’язках з громадськістю МВС. Проте керівники Могилянки (а на той момент на місці вже були віце-президенти КМА Брик та Панченко) сказали, що оскільки ордерів чи дозволів іншого типу нема, то такий обшук дозволять проводити тільки в присутності народних депутатів.

На той час в КМА приїхали нардепи Семенюк, Гринів, Безпалий, Осташ і Жовтяк. Як пізняше охарактеризував ситуацію Гринів, “з моменту, коли з Могилянки подзвонили народним депутатам, все виглядало, що вони просто хотіли подивитися, наскільки оперативно народні депутати зреагують”.

Ніяких правових підстав на “обшуки” чи “огляди” не було, ніяких документів, що дозволяли зробити такі дії, не було.

 (17-10-2004 14:46 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098013582.html)

 

На зв’язку Євген Жовтяк, який спілкується з керівництвом СБУ

З Майданом зв’язався народний депутат України Євген Жовтяк, який зараз спілкується з керівництвом СБУ, яке обіцяє провести об’єктивне розслідування “знайдення” вибухівки у приймальні громадянської кампанії “ПОРА!”

Він розповів, що в Києво-Могилянській академії, де міліція намагалася провести незаконний обшук, були не тільки народні депутати України від опозиції, але й провладні нардепи на чолі з всюдисущим Василем Горбалем.

 (17-10-2004 15:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098016683.html)

 

І знову переслідування

Цього тижня посилився тиск на учасників громадянського руху “Чиста Україна”. Зокрема, в Києві одному з них повідомили, що міліція завела на нього кримінальну справу, в якій йде мова про незаконне проникнення на територію державних об’єктів та зберігання наркотичних речовин.

Зрозуміло, що сам активіст нічого подібного не робив. Під час навчання по вузу, в якому він вчиться, ходили невідомі в цивільному нібито з ордером на арешт.

Координатора “Чистої України” у Запорізькій області брутально силоміць намагаються забрати в армію, порушуючи закон.

Все це є спробою тиску з боку влади на опозиційне студентство, метою якого є залякування і відмова від участі в політичній боротьбі.

(17-10-2004 22:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098042244.html)

 

Київська міліція почала “профілактичне відпрацювання” українських студентів

За інформацією київських активістів Громадянського руху “Чиста Україна”, на залізничному вокзалі м. Києва, правоохоронці почали бити студентів. Принаймні вже два такі випадки були зафіксовані “чистоукраїнцями”. Міліціонери перевіряючи документи “приїжджих” запрошують студентів до свого кабінету, де просто били їх по обличчі і печінці. Після чого відпускали їх, без жодних пояснень читимпачевибачень(http://chysto.com/index.php?item=news⊂=msg501).

(21-10-2004 23:30 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098390648.html)

 

Обшуки докотилися до коаліції „Свобода вибору”

У п‘ятницю зранку у Києві міліція намагається провести обшук в квартирі координатора коаліції „Свобода вибору” Владислава Каськіва.

За його словами, п’ятеро невідомих, які представляються співробітниками МВС і жеку, хочуть проникнути до його помешкання.

Вони не пред’являють жодних документів на обшук. За словами Каськіва, на вимогу представитися і пояснити причину свого візиту, міліціонери говорять, що уже представилися присутнім депутатам і більше не будуть цього робити.

Як відомо, коаліція „Свобода вибору” об’єднує громадські організації, які виступають за чесні вибори президента.

Протягом останніх днів по Україні прокотилася хвиля обшуків та арештів активістів організацій, які виступають за чесні вибори — “ПОРА!” та „Чиста Україна” („Українська правда”).

(22-10-2004 09:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098425759.html)

 

Обшуки тривають в офісі коаліції “Свобода вибору”, на квартирі Юрія Полюховича. Намагаются увійти до помeшкання Олeга Яцeнка

Cанкцію на обшук надав суд.

(22-10-2004 10:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098430404.html)

 

Обшук на квартирі y Михайла Свистовича!

У одного з редакторів сайту “Майдан” на квартирі в Ірпені в ці хвилини міліція та СБУ проводять обшук. Вочевидь, шукають вибухівку, зброю та наркотики.

“Правоохоронці” мають з собою постанову Шевченківського суду на проведення обшуку. Постанова винесена по справі, яку відкрили після знайдення підкинутої самими ж “правоохоронцями” вибухівки в офісі кампанії “ПОРА!” в Києві.

Ми вважаємо що цей обшук — частина сценарію масових облав та провокацій щодо активістів різноманітних опозиційних рухів, які намагаються не допустити фальсифікації виборів.

09.44 Як повідомив Михайло Свистович, на цей момент співробітники СБУ продовжують обшук. Головним чином, увага привернута до друкованих матеріалів, документів, комп’ютера. Зі свого боку, Михайло розповідає СБУшникам про принципи ненасильницького спротиву та важливість боротьби за права людини. На прохання співробітників СБУ, ми повідомляємо, що представників міліції серед них немає. А то вони ображаються.

(22-10-2004 09:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098425261.html)

 

Продовжується обшук у Михайла Свистовича

В однокімнатній квартирі в м. Ірпінь, де живе Михайло, знаходяться 3 службовця СБУ

Як повідомляє Михайло, вони сильно образились, коли прочитали на “Майдані”, що під час обшуку присутні представники міліції, тому ми виправляємо неточність — обшук проводять виключно слідчі СБУ.

Як сказала Мирослава Свистович, жінка Михайла, обшук стане чудовою нагодою для того, щоби зрештою провести генеральне прибирання та впорядкування у квартирі, на що хронічно не вистачало часу.

Адвокат Тетяна Монтян, присутня на місці події, повідомила, що вони намагаються “слідкувати за руками” слідчих, щоб ті бува не знайшли ядерну бомбу. Кримінальну справу щодо “ПОРА!” відкрив суддя Шевченківського суду Малінніков

(22-10-2004 11:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098432132.html)

 

Обшук в Михайла Свистовича закінчився

Вибухівки та заборонених для обігу на території України речей не підкинули.

Залишивши копію протоколу обшуку, працівники СБУ на сьогодні, на 15.00, викликали Михайла Свистовича повісткою для допиту як свідка до Служби безпеки України на Володимирську, 33.

В подарунок за коректну поведінку всі троє учасників обшуку отримали книжку ідеолога ненасильницького спротиву Джіна Шарпа “Від диктатури до демократії”.

(22-10-2004 11:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098433565.html)

 

Журналістку та оператора "Нового каналу" заарештувало СБУ?

Журналіста та оператора "Нового каналу", що брали інтерв"ю у Михайла Свистовича на Володимирський, службовці СБУ відвели всередину будинка і не випускали півгодини. їх звільнено за наполяганням прес-секретаря СБУ М. Остапенко

Історія почалась з того, що журналісти взяли у Михайла коментарі біля входу в будівлю СБУ, коли він прямував на допит.

Під час цього до них підійшов міліціонер, який швидко викликав СБУ-шніків, що намагалися зашкодити "Новому" вести зйомку, посилаючись на якусь заборону. Можливо, тепер потрібно платити гроші щоби знімати на фоні будинку на Володимирській. Всю ситуацію знімали на камеру міжнародні спостерігачі, що потрапили на місце події. Після цього журналіста та оператора завели в приміщення, звідки не випускали близько півгодини.

Михайло Свистович заявив що не піде на допит до тих пір, поки знімальну групу "Нового Каналу" не звільнять. Після того, як групу "Нового" звільнили, Михайло пішов на допит. Тепер розвиток подій знімають знімальні групи "5-го" та "Нового" каналів

(22-10-2004 15:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098447730.html)

 

Редактор "Майдану" Михайло Свистович вийшов із приміщення СБУ, де відбувався його допит.

"Я їм пояснив, що таке кампанія "ПОРА!", і ми розійшлися мирно. Вони ще не готові писати заяву про вступ до “ПОРИ”, — пожартував Свистович. — Але вже голосуватимуть проти Януковича".

За словами Михайла, йому довелося довго пояснювати офіцерам, що таке мережева структура, горизонтальна координація, але загалом розмова була цікавою, конструктивною і в ненасильницькому дискурсі).

Допитові заважали дзвінки активістів "Майдану", які турбувалися про Мишка, і зрештою на прохання офіцерів він вимкнув дзвінок

(22-10-2004 19:42 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098463329.html)

 

Сьогодні СБУ здійснює масові обшуки в офісах громадських організацій і на квартирах їхніх активістів

Київ. Сьогодні вранці співробітники Служби безпеки України увірвалися до офісу коаліції “Свобода вибору”. Вони проводять там обшук на підставі постанови СБУ, підписаної майором Юрієм Приймаком про обшук в офісі громадянської компанії “Пора”. Щойно туди прибув начальник територіального відділу міліції Гриневич. Крім того, у дворі перебувають міліціонери.

Зараз в офісі знаходяться 10 працівників СБУ, 1 працівник КРУ і 2 військових, які виконують роль понятих. Також там присутні 3 активістів громадянської кампанії “Пора” (Олег Радійчук, Влодко Закілюжний та Михайло Плотніков) і народний депутат Юрій Павленко. Працівники СБУ намагаються обшукати Юрія Павленка, незважаючи на заборону чіпати його особисті речі

За останніми повідомленнями журналістів Гарячої Лінії (www.hotline.net.ua), які чергують біля офісу Коаліції, туди щойно привезли документи, які підтверджують, що міліція проводить обшук приміщення по вулиці Дісятинній незаконно, оскільки це є офіційно зареєстрований офіс Коаліції, який не має нічого спільного з офісом “ПОРИ”.

Зараз проходить обшук в офісі громадської ініціативи “Знаю”, яку раптом наші “мудрі” правоохоронці вирішили прив’язати до громадянської кампанії “ПОРА!”

Очевидно, що ініціатива “Знаю”, яка ніяк не пов’язана ні з “ПОРОЮ!”, ні з будь-якою політичною силою, сильно завадила владі, оскільки проводить широку просвітницьку кампанію серед виборців стосовно виборчого законодавства.

Сьогодні о 8 зранку працівники СБУ намагалися потрапити до приміщення, де проживає голова коаліції “Свобода вибору” Владислав Каськів. При цьому вони відмовлялися назватися і не пред’являли жодних посвідчень. За останньою інформацією, представники СБУ у супроводі депутатів та представників ОБСЄ зайшли до квартири Каськіва та проводять обшук.

Під будинком, де проживає активіст кампанії “ПОРА!” Олег Яценко, постійно чергує міліція.

Був також проведений обшук у квартирі Київського координатора “ПОРИ” Юрія Полюховича.

(22-10-2004 13:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098439647.html)

 

Докладніше про обшук в Коаліції “Свобода вибору”

Коли між 8 і 9 ранку у бронедвері підвального приміщення коаліції “Свобода вибору” подзвонили, волонтери Коаліції запитали “Хто там?”. “Ми з Чернігівської ПОРИ!” — збрехав есбеушник.

Двері відкрилися, і силовики увірвалися у приміщення. “Та у вас дозвіл на обшук у приміщенні “ПОРИ”, а тут, на Десятинній, 1/3, міститься Коаліція “Свобода вибору”, — заперечили волонтери.

Однак, есбеушники у присутності двох привезених із собою військових-понятих продовжували обшук. Вони переривали всю документацію, в тому числі і моніторингові проекти Коаліції (зокрема, проект моніторингу виборчих списків), на які було отримано мандат ОБСЄ. Вони забирали всі заяви Коаліції, документи “ПОРИ”, які були серед паперів Коаліції, особливо заяви і звернення до регіонів. Вочевидь, це потрібно для того, щоб довести “організованість” “терористичного угруповання”.

Обшук, згідно з постановою, був продовженням “антитерористичної кампанії”, розпочатої нинішніми “правоохоронцями” у офісі “ПОРИ” на Почайнинській, куди “правоохоронцями” було принесено вибухівку. В постанові вказано, що наводку на Десятинну, 1/3 зробило ГУ УБОЗ МВС 19 жовтня — в будинку нібито можуть знаходитися “вибухові речовини, запалювальні суміші, інструкції по їхньому застосуванню та використанню інших насильницьких дій як засобів терористичної діяльності, а також інші предмети і документи, що мають значення для справи”.

 

 

Народ повинен знати своїх “героїв”:

Рішення про здійснення обшуку прийняв заступник начальника 3-го відділу 1-ої служби Слідчого управління СБУ, майор юстиції Д.О. ПРИМАК.

Постанову Примака про обшук санкціонував заступник Генерального прокурора України, держрадник юстиції 1-го класу В.П. ПШОНКА.

Керівник слідчої групи СБУ – майор юстиції Олександр КОЗЕНКО.

Волонтери коаліції викликали до будинку міліцію (яка зафіксувала незаконне вторгнення) журналістів і нардепів. Депутата Юрія Павленка есбешники 40 хвилин не впускали в приміщення, доки волонтери не дали йому ключ і він не зайшов сам.

Ось що нардеп розповів “Майдану”:

— Це розвиток намагання нинішньої влади прив’язати “ПОРУ” до Ющенка, зробивши до того ж з “ПОРИ” терористичну організацію. Я впевнений, що це зробила влада, бо ще під час подій біля 13-го складу ВДНГ (коли було знайдено антиющенківську агітацію – М.-І.) нардеп Шуфрич (СДПУ(о)) погрожував Ярославу Годунку (заарештованому під час погрому “Беркутом” офісу “ПОРИ” на Почайнинській), що “з тобою розберуться першим”.

А трохи раніше, біля 56-го складу ВДНГ (саме там було виявлено антиющенківську агітацію) я став свідком, як люди нардепа Горбаля (“Регіони”) закидали пляшками його ж машину, а він почав звинувачувати в екстремізмі камапнію “ПОРА”.

Нинішні дії силовиків переслідують дві мети:

1) прив’язати до Ющенка і громадянських організацій імідж терористів;

2) залякати громадян України можливими репресіями, якщо вони наважаться виступити проти режиму.

 

Що було далі?

Волонтер Коаліції Олег Радійчук, який перебував у обшукуваному приміщенні, дав через вікно підвалу інтерв’ю для телевізійників (“5-ий канал”, “НТН” і хтось із російських каналів), “Гарячої лінії” і “Майдану”.

Тим часом нардеп-“нашоукраїнець” Манчуленко, відкривши двері в підвал, добивався від слідчих, щоб вони впустили в приміщення журналістів. Слідчий посилався на міфічну 277-у статтю КПК, згідно з якою журналістам заборонено перебувати на обшукуваній території, і обіцяв “зараз знайти статтю і роздрукувати”.

Такі обіцянки тривали близько 20 хвилин, доки журналістам і нардепу не урвався терпець. Діставши посвідчення, вони просто зайшли всередину, а депутат Павленко залишився біля дверей на випадок чергових провокацій.

Щойно в приміщення потрапили журналісти, стало зрозуміло, що слідчі вибухівку “не знайдуть”, тому есбеушники взялися складати протокол – в ці хвилини вони його дописують.

(22-10-2004 16:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098452046.html)

 

Координаційний центр Громадянської ініціативи „Знаю!” – позитивної кампанії з освіти виборців – впродовж 4 годин обшукувало СБУ.

З 10:00 до 14:30 22 жовтня 5 працівників СБУ на чолі зі старшим слідчим Арабаджиєвим Р. Е. проводили обшук координаційного центру „Знаю!” в Києві.

З 9-ї ранку особа в штатському намагалася зайти в офіс, називаючись знайомим „однієї з працівниць”. Назватися і показати документи цей чоловік відмовився. О 10-й, під приводом того, що він хоче переговорити з Дмитром Потєхіним, він зайшов у офіс. Тільки після цього він пред’явив посвідчення старшого слідчого СБ України Арабаджиєва Р. Е. Арабаджиєв показав постанову Шевченківського районного суду м. Києва за поданням заступника начальника 3-го відділення слідчого управління СБУ Примака Д. О. на обшук приміщення, де знаходиться офіс кампанії „Пора”, для перевірки на предмет вибухівки, горючих матеріалів, документів з організації терористичних актів, іншої документації. Підстава: кримінальна справа 231 порушена 16 жовтня 2004 року.

На аргументи Дмитра Потєхіна, співініціатора ініціативи „Знаю!”, що за вказаною адресою знаходиться координаційний центр „Знаю!”, який не має жодного стосунку до кампанії „Пора”, слідчий запропонував оскаржити постанову в суді. Копію постанови суду надати відмовився.

До офісу зайшли ще 4 працівників СБУ та 2 понятих. На пред’явлення договору оренди цього приміщення в приватної особи було заявлено, що на подальші спроби „чинити опір слідчо-розшуковим діям” буде викликано спецгрупу, яка „покладе всіх обличчям на підлогу”.

Впродовж 4 годин обшукували офіс, документи, приватні речі працівників і волонтерів і комп’ютери. Виходити чи входити до офісу та користуватися телефонами заборонили. Пересування людей по офісу дозволили тільки в супроводі працівника СБУ.

У результаті обшуку вилучили списки волонтерів ініціативи, план проведення позитивної кампанії, аркуш із бюджетом кампанії, відеокасету із записом телепрограм („Епіцентр” на “1+1” та 10-хвилинного сюжету ТРК „Вибори”, де „Знаю!” пов’язується з „Порою”, а всі разом – із „Нашою Україною” і звинувачується в закликах до насильницьких дій), договір оренди приміщення. Всі документи пообіцяли повернути.

Пізніше представники міжнародного відділу СБУ пояснили, що обшук за цією адресою проводився через належність квартири Владиславу Каськіву, голові коаліції „Свобода вибору”. Хоча працівникам СБУ від початку було надано договір оренди приміщення від зовсім іншої приватної особи.

Громадянська ініціатива „Знаю!” протестує проти безпідставних обшуків і того, що Служба безпеки України перешкоджає нам у проведенні цілком законної діяльності – кампанії з освіти виборців і правових консультацій за фактами порушень виборчих прав. Ми заявляємо, що не маємо жодного стосунку до кампанії „Пора”. Наша діяльність спрямована на те, щоби вибори були чесними і прозорими, щоби результати виборів відповідали реальним уподобанням громадян України. Ми обурені тим, що така діяльність розцінюється як загроза національній безпеці України.

Як повідомлялося раніше, Александра Маріча, радника Freedom House, який співпрацював зі „Знаю!”, 13 жовтня депортували з України через „загрозу безпеці країни”.

Громадянська ініціатива „Знаю!” продовжує працювати в нормальному режимі

(Прес-служба ініціативи „Знаю!”, http://znayu.org.ua).

(22-10-2004 17:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098454542.html)

 

Викрадено заступника київського координатора “ПОРИ”

За нашими даними, Володимира Закалюжного, заступника координатора “ПОРИ” по Києву, запхано в міліцейський “бобік” і вивезено в невідомому напрямку.

Затримання відбулося о 19.00. Відбувся обшук, спочатку нічого не знайшли, а за другим разом, обшукуючи, йому підкинуто гаманець з невідомим змістом. Дівчина (скоріше всього, працівниця СБУ) нагло вихопила з рук і виключила Влодків мобільний телефон.

Володимира Закалюжного затримали на концерті “За Януковича”, коли він роздавав наклейки громадянської кампанії “ПОРА!” Зараз йому інкримінують крадіжку

Біля міліцейського відділку на Прорізній 12 зібралисяся прихильники “Пори” і просто друзі Володимира, аби добитися його визволення.

До Володимира дуже довго не допускали двох адвокатів, які приїхали до нього на допомогу.

Цікаво, що разом з ними в приміщення міліції відмовлялися впустити двох хлопців, побитих охороною концерту “За Януковича” за те, що вони мали на головах жовті повязки виборчої кампанії Ющенка. Попри велику кількість свідків, приведених ним, міліція кілька годин мала за краще фабрикувати справу проти Володимра Закалюжного.

 (23-10-2004 19:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098547866.html)

 

Проти Володимира Закалюжного заведено кримінальну справу

Близько семи годин провели під Шевченківським райвідділом міліції близько двох десятків людей, які вимагали звільнення активіста “ПОРИ” Володимира Закалюжного. Його затримали вчора увечері, на концерті “За Януковича”, коли він роздавав наклейки кампанії. Хлопцеві інкримінували крадіжку мобільного телефону, причому, за попереднім звинуваченням, на місці мобільного фігурував гаманець.

Окрім друзів Володимира, до райвіділу прибуло троє народних депутатів з фракції “Наша Україна”, які, втім, ніяких вагомих результатів не досягли.

Вкотре з найгіршого боку показала себе наша (чи швидше “їхня”) міліція. Так звані правоохоронці ніяк не хотіли допустити до затриманого адвокатів, мовляв, “дозволу з гори не було”. Одночасно з тим, затриманий заявляє, що міліціонери стосовно нього застосовували фізичну силу.

Незважаючи на те, що звинувачення явно зфабриковані (цього не може не помітити навіть сліпий), міліція не наважилась звільнити Володимира, адже добре пам’ятала ситуацію, яка трапилась у Подільському райвідділі, коли звідти звільнили начальника за те, що він відпустив затриманих активістів “ПОРИ”. Проти Володимира порушили кримінальну справу за фактом пограбування, і тепер його долю вирішуватиме суд.

На третю годину ночі до відділку приїхала швидка, яка має зафіксувати побої, які нанесли Закалюжному так звані “міліціонери”. З ним ще залишалися адвокати, а також його батько (власна інформація Майдану).

(24-10-2004 03:45 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098578731.html)

 

Володимира Закалюжного відпустили під розписку про невиїзд

Діяльність адвокатів правозахисних організацій та активність активістів “ПОРИ” допомогла Влодкові вийти на волю. Наразі тільки під розписку про невиїзд. Ми впевнені, що незабаром будуть також зняті беззмістовні звинувачення у крадіжці (http://kuchmizm.info/weblog/).

(26-10-2004 10:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098775565.html)

 

Правоохоронці відповідатимуть за незаконні дії проти Володимира Закалюжного

Олена Голюк, РУПОР

Кримінальну справу відносно Володимира Закалюжного, учасника громадянської кампанії „ПОРА”, за ознаками частини першої статті 186 Кримінального кодексу „Відкрите викрадення чужого майна (грабіж)” було закрито за відсутністю події злочину 19 листопада 2004 року, завдяки сприянню „Фонду допомоги жертвам порушень прав людини” Української Гельсінської спілки з прав людини.

Права активіста „ПОРИ” захищала адвокат Печерської колегії адвокатів м. Києва А. Юдковська.

Нагадаємо, що Володимира Закалюжного було затримано у Києві 23 жовтня під час розповсюдження ним на концерті листівок, що критикують діяльність Віктора Януковича. Його було доставлено у Шевченківський відділок міліції в м. Києві й пред’явлено звинувачення у крадіжці мобільного телефону.

Як відомо, підставою для порушення кримінальної справи послужила заява громадянки, що назвалася Галеною Ніною Іванівною, про те, що 23 жовтня близько 19 години вечора під час концерту в підтримку кандидата в Президенти В. Ф. Януковича на Європейській площі вона нібито виявила, що невідомий відкрито заволодів її мобільним телефоном та карткою „Джинс”. А пізніше звинуватила його у викраденні в неї грошей, які в подальшому виявилися у кишені її ж джинсів.

Як засвідчили присутні на місці події народні депутати Павленко, Хмара та Оробець, в момент, коли жінка скаржилася працівникам міліції на викрадення у неї мобільного телефону, він чомусь задзвонив... у її кишені... Та жінка пояснила, що був у неї ще один (саме його, за її словами, й викрали), та номеру його не пам’ятає, бо користувалася ним як пейджером...

Як зазначається в документах слідчого управління, під час відповідей жінка явно нервувалася, що викликало підозру у правдивості її свідчень.

Та, незважаючи на це, працівники міліції доставили Закалюжного у Шевченківський відділок міліції в м. Києві. Йому було пред’явлене звинувачення у крадіжці мобільного телефону, за що його могло чекати дворічне ув’язнення.

У ході дослідчої перевірки було встановлено, що заявниця, окрім суперечливості її заяви, взагалі назвалася іншим прізвищем. Мобільного телефону, який став предметом для порушення кримінальної справи, вилучено не було. Під час дослідчої перевірки у своєму поясненні та свідченнях у якості підозрюваного після порушення кримінальної справи, Володимир Закалюжний категорично заперечив факт вчинення ним крадіжки, що підтвердили і свідки у справі. А свідків, які б підтвердили повідомлення заявниці та вказали б на Закалюжного як на особу, що вчинила інкримінований злочин, як не дивно, взагалі не виявилося.

Враховуючи те, що всі можливі слідчі дії та оперативно-розшукові заходи було виконано, слідство прийшло до висновку, що була відсутня сама подія злочину, а тому кримінальна справа підлягає закриттю.

Незайве зазначити, що закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину у практиці правоохоронних органів є фактом досить рідкісним. За даними, оприлюдненими у Віснику Верховного Суду України (№8(48)), у 2003 році суди закрили провадження у справах за відсутністю події або складу злочину щодо 138 осіб (із 28 400), що складає менш ніж 0,5%.

Як відомо, закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину часто може означати, що дії правоохоронців були незаконними та такими, що порушують права особи, проти якої було порушено кримінальну справу.

Наразі адвокат Фонду жертв порушень прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини оскаржує дії правоохоронців та вимагатиме відшкодування шкоди, завданої Володимиру Закалюжному. Залишається сподіватися, що всі винні у незаконному затриманні члена громадської організації „ПОРА” Володимира Закалюжного будуть притягнуті до відповідальності, і в подальшому правоохоронці уникатимуть прикрих помилок, що можуть зіпсувати людині усе її життя.

Крім того, з огляду на безпідставність звинувачень проти активіста громадської кампанії, слід розглядати даний випадок як додатковий приклад кримінального переслідування правоохоронними органами особи за вираження власних політичних поглядів

(http://rupor.org/index.php?id=1103537513).

(20-12-2004 22:21 Майдан-ІНФОРМ, Київ

http://maidan.org.ua/static/news/1103574062.html)

 

 

На станції метро “Видубичі” затримано трьох активістів кампанії “ПОРА!”

Вони клеїли наліпки кампанії. Зараз їх везуть у райвідділок (http://kuchmizm.info).

(24-10-2004 18:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098630363.html )

 

Затримані активісти кампанії “ПОРА!” звільнені

Їм віддані всі наліпки (http://kuchmizm.info).

(24-10-2004 18:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098633506.html)

 

Чергове затримання! В Києві затримали Євгена Шутого

Сьогодні, близько 11:00, на Михайлівській площі затримали активіста кампанії “ПОРА!” з Білої Церкви Євгена Шутого. До нього підійшло двоє в цивільному, які показали посвідчення працівників міліції і зажадали від Євгена посвідчення. Коли ж він продемонстрував паспорт, правоохоронці повідомили, що Шутий знаходиться у розшуку Білоцерківським військоматом, після чого посадили в автомобіль “Мерседес” з номерами 36677 КК та поїхали в невідомому напрямку. Де зараз знаходиться затриманий, невідомо.

(25-10-2004 15:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098706019.html)

 

Милиция снесла палаточный городок “ПОРЫ”

По информации агенства rupor.info, в Киеве представители правоохранительных органов разогнали палаточный городок гражданской кампании “Пора!”, который был разбит возле университета им. Т. Шевченко.

Об этом сообщила пресс-секретарь “Поры” Анастасия Безверхая, передает “ИМИ”. Она отметила, что стражи порядка не предъявили никаких документов.

Милиция снесла все восемь палаток в парке Шевченко и забрала три принадлежащие “Поре” машины. Жителей палаточного городка работники МВД увезли в Шевченковский райотдел милиции. Позже людей отпустили, однако не возвратили автомобили “Поры” со всеми вещами и палатками.

Пресс-секретарь кампании подчеркнула, что никаких документов, которые бы давали правоохранительным органам основание задерживать их вещи, представители милиции не имеют.

(21-11-2004 19:23 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101057836.html)

 

Автономна Республіка Крим

Міліція довела, що Україна – єдина

Окрім Львова, затримання активістів громадянської кампанії “ПОРА!”, які прийшли до районних відділів міліції, щоб вручити лист-звернення до правоохоронних органів, відбулося також у Сімферополі.

Даремно кажуть, що ментальність галичан і кримчан – різна. Міліція довела, що вона серед певних категорій громадян однакова – совкова. Дві години в Сімферополі дівчат не випускали з приміщення райвідділу, погрожуючи і залякуючи. А в Феодосії походи активістів “ПОРИ!” на профілактичні бесіди вже взагалі стали звичними. Також у цьому місті їм не дають проводити семінари на тему спостереження за виборами, мотивуючи це тим, що вони неправильно їх проводять, не те говорять тощо.

У Ялті похід по райвідділах пройшов без ексцесів

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000664.html#more).

(09-10-2004 05:31 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097289097.html)

Сімферополь. Проведено обшук кримського офісу ГК “ПОРА!”. Затримано 3 активістів і зараз їх допитує міліція.

(22-10-2004 13:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098439647.html)

 

 

Конкурс серед гебешників “Знайди терориста” триває...

Сотрудники Главного управления Службы Безопасности Украины в минувшую пятницу провели обыск офиса и допрос активистов Крымского отделения гражданской кампани “ПОРА!” в Симферополе.

Взрывчатых веществ и оружия у “террористов”, (по совместительству, обычных студентов) не обнаружили, допросы к выявлению новых “боевиков” не привели, но имущество молодых людей, начиная от агитационных материалов, компьютера и др. оборудования, заканчивая студенческими конспектами, было “конфисковано до окончания следственного процесса”.

Сотрудники СБУ вломились в офис в 7 утра и, предъявляя ордер на обыск, приступили к проверке помещений на предмет выявления взрывчатых веществ и оружия.

Находившиеся в офисе 3 студента, из них 2 девушки, из вышеперечисленных опасных для жизни предметов могли предъявить только ножи с кухни, спички и зажигалки. Обыск длился около 4 часов, после чего ребята были доставлены в здание ГУ СБУ в Крыму для допроса и около 14:00 освобождены.

Под стены того же здания из родного города Ялты привезли крымского координатора кампании “ПОРА!” Илью Ромма, который также был подвергнут допросу.

“Ваша террористическая организация в ближайшее время прекратит свое существование”, — пообещали молодым людям сотрудники СБУ.

Активисты кампании “ПОРА!” продолжают утверждать, что их организация не имеет никакой террористической направленности. Их деятельность направлена на поддержку проведения прозрачной процедуры выборов в Украине, насколько это возможно, и на отстаивание интересов украинского народа в случае антиправовой фальсификации результатов выборов.

(24-10-2004 10:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098603853.html)

 

Затриманих у Сімферополі активістів “ПОРИ!” відпустили, проте...

СБУ відмовились віддавати комп’ютер, принтер, фотоапарат, футболки, листівки — все, що вони винесли, крім меблів.

Оргтехніку обіцяли, можливо, віддати, а от листівки віддавати не збираються, тому що, на їхню думку, вони є антивладними (http://kuchmizm.info).

(23-10-2004 01:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098482791.html)

 

В Ялті затримали трьох активістів

Близько години тому в Ялті затримали трьох активістів кампанії “ПОРА!”. Вони були затримані працівниками ДАІ, коли їхали машиною. Їх місцеперебування наразі невідоме.

 (28-10-2004 01:21 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098915711.html)

 

Затриманих у Ялті активістів відпустили

Активістів кампанії “ПОРА!” відпустили, зараз з ними все гаразд.

(28-10-2004 10:31 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098948687.html)

 

У Ялті судять активістів “ПОРИ!”

Зараз у Ялті відбувається суд над трьома затриманими сьогодні під час проведення акції “Припиніть терор!” активістами громадянської кампанії “ПОРА!”.

Їх звинувачують у поширенні неправдивих відомостей про кандидата у президенти Віктора Януковича (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000951.html#more).

(28-10-2004 13:47 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098960454.html)

 

Затримані три активіста “ПОРИ” у Сімферополі!

Схоже, що влада розвернула сценарій операції “Вихор” по всій Україні.

Мета цієї операції — затримати активістів молодіжних організацій, щоб під час виборів ніхто не заважав дурити людей, громити ДВК та красти бюлетені.

Арешти відбуваються по одному сценарію — молодь забирають до відділків під час вуличних акцій, практично безпідставно, не пояснюючи мотивів цих арештів і не складаючи протоколів затримання.

Наразі заарештовані сімферопольці знаходяться у лінійному відділку залізничного вокзалу.

 (18-11-2004 17:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100792488.htm)

 

У Сімферополі звільнили двох активістів “ПОРИ”

Дякуємо усім, хто телефонував у відділок та домагався звільнення Субата Мартиросяна та Кості Чистякова.

http://maidan.org.ua/static/news/1100949549.html)

 

Вінницька область

Міліція перевіряє гуртожитки у Вінниці

Зараз загострилася політична ситуація серед студентів у місті Вінниці. Зокрема, студентам аграрного університету погрожує вигнання з вузу, але це не наразі. Наразі, як повідомляють активісти кампанії “ПОРА!” , відбуваються масові обшуки в гуртожитках.

Міліція за паспортами вишукує потрібних їй людей (за власними списками), які збиралися прибути на віче у Києві. Попередньо декани факультетів ходили по гуртожитку та забороняли молоді їхати в Київ. Як зазначив один із деканів, з Києва ректору зателефонували зі Служби безпеки України та наказали не випускати за межі гуртожитку жодну молоду людину, яка внесена у їхні списки.

Подібна ситуація розгортається майже у всіх містах України. В Чернівцях “випадково” затримують, у Херсоні просто не випускають автобуси з міста

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000712.html#more).

 (16-10-2004 03:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097886732.html)

 

Активісти громадянської кампанії “ПОРА!” тепер стануть ще й гвалтівниками?

Інтернет сайт громадянської кампанії кампанії “ПОРА!” повідомляє, що у Вінниці готується провокація проти двох активістів.

Вінницька міліція зараз розробляє “спецоперацію” проти громадянської кампанії “ПОРА!”

На відміну від своїх колег в інших регіонах України, вінницькі міліціонери хочуть бути оригінальними. Тому протягом найближчих двох днів одна дівчина має написати до міліції заяву про згвалтування її двома активістами громадянської кампанії.

Прізвища активістів, проти яких готується провокація, нам поки що невідомі’, — йдеться у повідомленні, надісланому на Майдан.

(20-10-2004 17:56 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098284184.html)

 

У Вінниці затримали активіста “ПОРА!” Андрія Кулібабу

Його тримають у Ленінському РВ м. Вінниці та інкримінують 185 статтю

(20-10-2004 22:08 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098299301.html)

 

Активіста кампанії “ПОРА!” засудили на 10 діб адмінарешту

Затриманого вчора у Вінниці активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Андрія Кулібабу Ленінський районний суд засудив на 10 діб адмінарешту за ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Адвокатів до нього не допустили. Сам суд, призначений на 10.00, спішно провели о 9.00, не повідомивши про це. Тому досі невідомо, за що його затримали і за що посадили.

(21-10-2004 11:16 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098346583.html)

 

Сьогодні у Вінниці затримали Олександра Пугача

Вінницькі міліціонери знайшли легкий і простий спосіб затримувати на довгий час активістів кампанії “ПОРА!” — їх затримують за непокору міліції. Нікого не цікавить, що непокора проявляється лише у одному простому питанні: “За що мене затримують?”. Саме таким чином затримали Олександра Пугача і інкримінують йому зараз саме цю статтю. На завтра призначили суд на 9:00. Зараз Сашко перебуває у Ленінському РВ м. Вінниця

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000835.html#more).

(21-10-2004 23:31 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098390716.html)

 

 

В судовому порядку доведена незаконність репресій проти вінницьких активістів громадянської кампанії “ПОРА!” Андрія Кулібаби та Олександра Пугача

Андрія Кулібабу затримали 20 жовтня та інкримінували йому “злісну непокору законним вимогам працівників міліції” (ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Адвокату повідомили, що суд призначили на 10.00, однак голова Ленінського районного суду м. Вінниці Ігор Юрійович Вишер спішно провів його о 9.00 за 3 хвилини і без присутності адвоката. Вирок – 10 діб адміністративного арешту.

Адвокат написав скаргу до Вінницького апеляційного суду з проханням розглянути рішення Ленінського райсуду в порядку нагляду.

Після того, як Андрій Кулібаба просидів у СІЗО дві з половиною доби, стався цікавий випадок. До камери занесли баланду, однак Андрієві сказали, що йому “пайки не положено”. Він почав вимагати приходу когось із начальства, кому можна на це поскаржитись, після чого хлопця вивели у коридор і сказали: “Йди!”. Андрій відмовився, запідозривши, що йому хочуть “пришити” втечу і навіть стріляти у нього “за спробу втечі”, однак хлопця буквально виштовхали на волю, після чого він негайно зв’язався з адвокатом. Адвоката заспокоїли, що попередній вирок Андрію замінили на 200 грн. штрафу.

Того ж дня, коли судили Андрія Кулібабу (21 жовтня), у Вінниці затримали Олександра Пугача і спробували повторити трюк, призначивши суд нібито на 10.00. Однак цього разу друзі Сашка, адвокат, представники правозахисних та міжнародних організацій люди зібралися біля Ленінського райсуду вже о 8.00.

Суддя Лідія Вікторівна Токар оголосила процес закритим, запросивши до свого кабінету тільки адвоката. Однак на вимогу представників ОБСЄ, голова суду (Вишер Ігор Юрійович, який судив Андрія Кулібабу) визнав, що його підлегла “погарячкувала”, і зателефонував їй у кабінет. Лідія Токар оголосила перерву до 11.30 і почала пояснювати, що вона не оголошувала закритого засідання, просто її кабінет занадто маленький, щоби вмістити всіх бажаючих, тому потрібно почекати до 11.30, коли звільниться зала засідань, і почати все спочатку.

В ролі “потерпілої” виступала бомжуватого вигляду істота жіночої статі, яка заявила, що Олександр Пугач нібито її штовхнув і розбив мобільний телефон. “Знайшлися” і три “свідки”, які це підтвердили. Тому Сашкові інкримінували дрібне хуліганство. Та на біду служок режиму, затримували активіста кампанії “ПОРА!” прямо під вікнами офісу ОБСЄ, в якому саме на той час відбувалася нарада, і всі її учасники бачили, як все відбувалося насправді – ніякої жінки і близько там не було, а міліціонери затримали самотнього Олександра, який йшов по вулиці.

Тоді справу спробували перекваліфікувати на непокору законним вимогам міліції, і свідками виступили троє міліціонерів, які не спромоглися надати однакові свідчення.

Перший міліціонер заявив, що “злісна непокора законним вимогам міліції” полягала в тому, що Олександр, в якого правоохоронці вирішили перевірити документи, послав їх матом на три літери. Другий міліціонер сказав, що брехати не буде, що Сашко не лаявся матом, але відмовився себе назвати і пред’явити документи. Третій повідомив, що брехати не буде, і що хлопець не матюкався, назвав себе і показав документи, але категорично відмовився прослідувати з ними до райвідділу.

Маючи таких свідків і таких глядачів у залі, суддя була вимушена виправдати Олександра Пугача, і він у супроводі 15 осіб вийшов вниз. Однак зробив лише 2 кроки, як до нього підбігли аж 20 мєнтів-міліціонерів, підняли на руки і занесли до мікроавтобусу, на якому відвезли до Ленінського райвідділу і протримали там 5 годин, не допустивши до Сашка адвоката. Потім активіста “ПОРИ!” відпустили, а свої дії кривоохоронці пояснили тим, що чекали письмового рішення суду.

Випускаючи Олександра, вони вручили йому повістку, згідно якої він викликається як свідок по якійсь кримінальній справі, про яку нічого не знає.

(25-10-2004 04:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098667733.html)

 

У Вінниці затримано 7 активістів “ПОРИ”

За повідомленням одного з активістів “ПОРИ” у м. Вінниця, кілька годин тому під час розповсюдження листівок були затриманні 7 активістів “ПОРИ” та Коаліції молоді „За Нашу Україну!”. Зараз їм інкримінується дрібне хуліганство та опір працівникам міліції. Ось їх імена:

Возний Роман

Пшевладський Юрій

Карась Андрій

Околович Уляна

Борійчук Олег

Артамонова Тетяна

Паливода Іванна.

Серед затриманих – мешканці Вінниці та Львова. Зараз вони перебувають у Ленінському райвідділі міліції м. Вінниця (http://pora.org.ua/content/view/1497/2/).

(16-11-2004 11:29 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100597370.html)

 

 

У Вінницькій області затримали трьох студентів

В ніч з понеділка на вівторок у Замостянському районі Вінницької області затримано трьох молодих людей під час написання графіті.

Студенти Андрій Тарась (Карась?), Олег Борійчук, і Роман Божній перебувають зараз у Замостянському РОВД.

(16-11-2004 09:20 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100589659.html)

 

 

Доля віницьких затриманих невідома. Друга доба арешту

Міліція Замостянського району протягом цієї доби подавала суперечливу інформацію про активістів, затриманих за... написання графіті.

Так, райвідділ повідомив друзям затриманих, що вони можуть привезти їжу в’язням сумління, але на місці міліція відмовилася визнавати, що хлопці і дівчата знаходяться у відділку.

Перше повідомлення про затримання з’явилося на

http://maidan.org.ua/static/news/1100589659.html у понеділок зранку.

Щойно, 21.30, телефонували до цього відділку. Черговий інформації не надає, відсилає до начальника.

(16-11-2004 20:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100629985.html)

 

 

Арештовані у понеділок активісти “Студентської хвилі” все ще за гратами

Арештовані у понеділок активісти “Студентської хвилі” все ще за гратами і вивезені, як повідомляє міліція, в “розподільник”.

В ніч з понеділка на вівторок у Замостянському районі Вінницької області затримано трьох молодих людей під час написання графіті. Студенти Андрій Тарась (Карась?), Олег Борійчук, і Роман Божній перебувають зараз у Замостянському РОВД.

(17-11-2004 17:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100705545.html)

 

 

Одна з незаконно арештованих у Вінниці визволена!

Активістка Тетяна була визволена у середу. Дякуємо всім, хто допоміг цьому статися!

(17-11-2004 18:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100710246.html)

 

 

Винница: возбудили дело по факту подделки документов при задержании студентов

Прокуратура Винницы возбудила уголовное дело по факту служебной подделки документов сотрудниками милиции при задержании 16 ноября 2004 года в Виннице семи львовских студентов, членов общественной организации “Студенческая волна”. Эти активисты прибыли в Винницу для проведения агитации за кандидата в президенты, лидера блока “Наша Украина” Виктора Ющенко, сообщают “Українські Новини”.

“Уголовное дело возбуждено 29 ноября на основании коллективного заявления семи львовских студентов по признакам преступления по части 1 статьи 366 Уголовного кодекса Украины”, – сказал прокурор Винницы, старший советник юстиции Виктор Войцишин. По его словам, львовские студенты заявили, что при задержании работники милиции у них изъяли паспорта, которые не возвратили после освобождения.

Войцишин также сказал, что работники прокуратуры изъяли в Ленинском и Замостянском райотделах милиции документы по фактам задержания львовских студентов, где фигурировали рапорты милиционеров об отсутствии у задержанных документов, удостоверяющих личность. “В ходе проверки два сотрудника патрульно-постовой службы пояснили, что у двоих из трех задержанных студентов в Замостянском районе Винницы были паспорта, а про существование указанных рапортов им ничего не известно, почерк и подписи в рапортах не их”, – добавил Войцишин.

Преступление по части 1 статьи 366 (служебная подделка) карается штрафом до 50 необлагаемых налогом минимумов доходов граждан или ограничением свободы на срок до 3 лет с лишением права занимать определенные должности или заниматься определенной деятельностью на срок до 3 лет.

(14.12.2004 11:31

http://proua.com/news/2004/12/14/113142.html)

 

 

Волинська область

Луцьк: „бєзпрєдєл” триває

Сьогодні, 12 жовтня 2004 року, Андрій Бокоч, згідно отриманої повістки, з абсолютно чистим сумлінням направився в Луцький міський відділ УМВС України для дачі свідчень у справі залякування, що мало місце в ніч з 30 вересня на 1 жовтня цього року.

Відразу ж після того, як він дав свідчення, начальник дільничних інспекторів у м. Луцьку Зінчук Василь Федорович, повідомив, що взагалі-то Андрій звинувачується у вчиненні адміністративного правопорушення за приналежність до кампаній типу „Пора” та інших, що не зареєстровані органами державної влади, та розповсюдження звернень до членів територіальної виборчої комісії 30 вересня цього року.

Правоохоронці стверджували, що їм про це відомо із заяви мол. лейтенанта міліції Степанюка В.О. та склали протокол про притягнення Андрія Бокоча до відповідальності. Андрій відмовився підписувати будь-які протоколи, а міліціонери, в свою чергу, відмовились надати йому копію цих протоколів.

Нагадаємо, що тоді троє невідомих перестріли Андрія, що є активістом громадських рухів „Чиста Україна” та „Пора”, о 4-й ночі біля помешкання і впродовж години пояснювали, що йому не варто займатись такою активною громадською діяльністю, погрожуючи виключенням з університету, втратою роботи його батьками та ін. При цьому двоє з них демонстративно гралися ножами. По цьому грубому порушенню законодавства Андрій подав заяви до МВ УМВС, СБУ, прокуратури.

Саме у цій справі Андрія Бокоча і запросили до відділу.

Цікавими є той факт, що в протоколах, складених 30 вересня 2004 року старшим інспектором ВОГП ст. лейтенантом міліції Гусаком Ю.П та мол. лейтенантом міліції Степанюком В.О., зазначалась домашня адреса Андрія, яка повністю не відповідала дійсності. Він проживає на іншій вулиці та в іншому кварталі (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000687.html#more).

 (12-10-2004 19:35 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097598944.html)

 

 

Суд над Андрієм Бокочем

Сьогодні у Луцьку відбувається суд над активістом “Чистої України” Андрієм Бокочем, якому інкримінують порушення громадського порядку, причому, з порушеннями, оскільки справу відкрито заднім числом, коли від часу скоєння нібито злочину минуло більше 15 днів.

Насправді, суд є спробою тиску на опозиційну молодь, а справу відкрили після того, як Андрій Бокоч звернувся до правохоронних органів із заявою про відкриття кримінальної справи по факту погрози вбивством.

Нагадуємо, що йому погрожували ножем троє молодиків на джипі о 4.15 ранку, а перед тим всю ніч за А. Бокочем слідкувала міліція. Не бажаючи з’ясування всіх обставин тієї ночі, міліція хоче засудити А. Бокоча за “лівим” звинуваченням.

(25-10-2004 14:05 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098702346.html)

 

 

Судять за приналежність до організації?

Засідання суду над Бокочем Андрієм Михайловичем, якого звинувачують в приналежності до незареєстрованої організації „Пора!”, що відбувалося вчора у Луцьку, супроводжувалось масовим порушенням конституційних прав громадян України з боку працівників правоохоронних органів.

Так, близько 50 чоловік, що прийшли на засідання, люди в міліцейській формі не пропустили не лише всередину суду, а навіть закрили ворота і нікого не підпускали на подвір’я. Лише після втручання депутатів місцевих рад та помічників-консультатів народних депутатів блокаду вдалося прорвати. Та їх чекала наступна перепона на шляху до здійснення своїх конституційних прав (адже, нагадаємо, засідання суду не було закритим) – міліціонери в дверях. Тут також неодноразово довелося пред’являти різноманітні посвідчення, зокрема, відмовлялись припускати навіть журналістів.

Характерно, що працівники правоохоронних органів не представлялись та відмовились назвати ім’я того, хто дав їм такий очевидно злочинний наказ. Близько 10 хвилин всім бажаючим потрапити на засідання довелось витратити на те, щоб домогтися від працівника правоохоронних органів, щоб він представився. Відбувалося це, до речі, в присутності старших за званням та посадою міліціонерів, зокрема, майора міліції, начальника відділу охорони громадського порядку Луцького МВ УМВС України у Волинській області В.Л. Шпака. Ним виявився Купріянюк Віктор Васильович (на жаль, так і не вдалось дізнатись його звання та посаду).

Той же ж таки пан Шпак заявив присутнім, щоб вони проходили в зал засідань, тому що саме там начебто відбудеться розгляд справи. І той же ж таки пан Шпак відмовився прокоментувати свою заяву, коли через 20 хвилин чекань до присутніх спустилися і повідомили, що засідання вже завершилось.

Розгляд справи перенесено на четвер, 28 жовтня. На разі ж готуються депутатські запити щодо того, на яких підставах і ким було прийнято рішення про недопущення громадян України на відкрите судове рішення, а також щодо того, чи було покарано тих працівників Міністерства внутрішніх справ України, які, замість захищати закони, їх брутально порушують.

(27-10-2004 02:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098831999.html)

 

 

Луцьк просить допомоги!

Сьогодні о 22:00 в центрі міста Луцька під час поклейки агітаційного матеріалу міліцією був затриманий активіст громадянського руху „Чиста Україна” Сергій Мартинюк. В даний момент він перебуває в приміщенні Луцького міського відділу міліції.

 (21-10-2004 23:05 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098389156.html)

 

 

Луцьк: затриманих молодих опозиціонерів звільнили

Після трьохгодинних лекцій на тему „Не можна вам діти гратися у таку х ..ю” з уст працівників Луцької міліції, трьох волинських активістів відпустили по домівках.

Звільнені вдячні всім, хто в знак солідарності дзвонив до відділку міліції.

(22-10-2004 01:53 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098399226.html)

 

 

Дніпропетровська область

На бесіди в міліцію запрошують вночі і силоміць

Вночі активіста “ПОРИ!” Олександра Рудого з Дніпропетровська затримала міліція. Після шквалу телефонних дзвінків його відпустили, пояснюючи, що запросили (!) просто для бесіди.

Дивовижний ентузіазм проявляють наші правоохоронці, працюючи навіть вночі з такими рутинними справами (адже проведення бесіди не є чимсь аж таким нагальним). Якби вони ще й злочинців так ловили (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000719.html#more).

 (16-10-2004 14:20 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097925623.html)

 

 

В Кривому Розі затримано за розклейку Євгенію Кедик

Щойно в Кривому Розі за розклейку наклейок було затримано Євгенію Кедик. Вона знаходиться у Саксаганському райвіділі.

(14-11-2004 13:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100433014.html)

 

 

Донецька область

В Донецьку викрадено сестру координатора „Студентської хвилі”

Як повідомляє координатор „Студентської хвилі” в Донецькій області, в Донецьку викрадено сестру місцевого координатора „Студентської хвилі” Тетяну Батрак.

За свідченням очевидців, до математичного факультету Донецького Національного Університету під’їхав автомобіль ВАЗ без номерів. З машини вийшли молоді хлопці, які грубо схопили Тетяну Батрак, заштовхали дівчину в автомобіль і поїхали з місця події.

Коли про викрадення повідомили брата Тетяни — Сашка, він сказав, що негайно виїжджає. Але з невідомих причин він біля Університету так і не з’явився. З тих пір з Сашком зник зв’язок. До сих пір про нього і його сестру немає жодних відомостей.

 (04-10-2004 16:18 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096895904.html)

 

 

Олександра та Тетяну Батраків тримали цілий день та погрожували вбити

“Невідомі особи, які представилися “бандитами, які нічого не бояться”, викрали зранку 4 жовтня прихильників Віктора Ющенка – одного з лідерів вільної ініціативи “Студентська хвиля” О.Батрака та його сестру Т.Батрак — і протримали цілий день, погрожуючи їх убити”.

“Близько 9.30 ранку до математичного факультету Донецького державного університету під’їхала “Лада” без номерних знаків. Молоді люди, що вискочили з машини, схопили Т.Батрак — студентку університету – і, заштовхавши в авто, зникли. Свідки події викликали міліцію, а також брата Тетяни – одного з місцевих координаторів “Студентської хвилі” О.Батрака. Однак до місця пригоди Сашко не добіг – до нього під’їхало інше авто, в яке його також заштовхали без жодних пояснень”, — говориться в повідомленні коаліції молоді “Наша Україна”.

“Брат і сестра побачилися знову в закинутому приміщенні на околиці Донецька, — йдеться далі в повідомленні, — де невідомі почали їх допитувати про діяльність “Студентської хвилі”. Це тривало кілька годин – погрожуючи розправою і знущаючись, від молодих людей вимагали розповісти все про їхню організацію та її учасників. Злочинці записували цю процедуру на відео, а потім наказали Сашкові написати “пояснення” на ім’я прокурора”. Після цього брата й сестру в одному автомобілі вивезли в місто, сказавши, що вб’ють їх, якщо вони розкажуть про те, що з ними сталося.

“Якщо винуватців бандитського викрадення не буде швидко знайдено і покарано, відповідальність за життя і здоров’я наших активістів лежатиме на владі”, — заявив координатор “Студентської хвилі” в Донецькій області Андрій Фіщук. Він також повідомив про намір провести в Донецьку прес-конференцію з приводу цих подій.

Вільна ініціатива “Студентська хвиля” створена на початку вересня. Її цілями є захист прав та інтересів студентів та в цілому захист навчальних закладів від тиску влади. “Студентська хвиля” активно підтримує на виборах Віктора Ющенка. Протягом місяця ініціативні групи нового руху створено більш як в 300 вузах в усіх областях країни, заяви про приєднання до ініціативи написали понад 7 тисяч студентів, у т.ч. кількасот – у Донецькій області.

 (04-10-2004 20:23 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096910634.html )

 

 

У донецького активіста громадянської кампанії “ПОРА!” провели вдома обшук

У донецького активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Максима невідомі особи у міліцейській формі провели вдома обшук при його відсутності.

Особи не представились, не показали жодного посвідченя та документу, який узаконює обшук, вивели батьків на кухню, де одні з людей у формі проводили з ними бесіду про сина, а інші — обшукували квартиру.

Можна вважати чудом, що Максиму нічого не підкинули, а лише обмежилися вилученням балончиків з фарбою, що вже є незаконним, оскільки вони не є “предметами, забороненими для обігу на території України”

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000992.html#more).

(31-10-2004 02:08 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099181281.html)

 

 

Начальник Донецької міліції заперечує факт організованого нападу на активістів “Пори”

Перший заступник начальника УМВС України в Донецькій області, начальник Донецького міського управління міліції Анатолій Корольов заперечує факт організованого нападу на активістів громадянської кампанії “Пора” 10 грудня в Донецьку.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні на прес-конференції в Донецьку він сказав, що активісти “Пори”, які прибули до Донецька із Західної України, серед яких були студенти і непрацюючі, “не попередивши ні місцеві власті, ні співробітників органів внутрішніх справ”, близько 13.00 10 грудня спробували встановити намети в студентському містечку в центрі Донецька, “що призвело до того, що вийшли студенти, зав’язалася бійка, і були викликані співробітники органів внутрішніх справ”, — розповів А. Корольов.

За його словами, вісьмох активістів “Пори” було доставлено до райвідділу міліції, проте точне число всіх учасників конфлікту назвати він не зміг. При цьому А. Корольов уточнив, що найстарший з активістів “Пори” – 1979 року народження.

“Учора всіх було відпущено, в даний час збирається матеріал, встановлюються очевидці, учасники цього правопорушення, і потім буде дана правова оцінка всім діям, згідно зі статтею 97 Кримінально-процесуального кодексу”, — наголосив А. Корольов.

На запитання, чи звернула міліція увагу на свідчення журналістів, які були на місці події, що нападаючі на активістів “Пори” прийшли організованими групами з двох сторін, що вуличний бій був організований дуже професійно, і чи не є учасники нападу спортсменами, А. Корольов відповів: “Ви знаєте, ми якось не переймалися цим питанням. Спасибі за підказку, з’ясовуватимемо. Якщо говорити про спорт, то я думаю, велика частина молодих людей займається якимсь видом спорту”.

А. Корольов підтвердив, що під час конфлікту було побито фотокореспондента донецької газети “Салон” Сергія Ваганова, а у кореспондента газети “Сегодня” Євгена Іхельзона нападаючі відібрали редакційне посвідчення і картку акредитації у Верховну Раду.

А. Корольов закликав журналістів, які проводили відеозйомку на місці конфлікту, надати міліції її копії, аби прискорити розслідування того, що сталося.

Він також уточнив, що в міліцію надійшло три заяви — від журналіста С. Ваганова і “ще двох — з іншого боку”.

Де зараз активісти “Пори”, А. Корольов не знає: “Я не знаю, де вони зараз. Вчора, коли вони залишали районний відділ внутрішніх справ, ми пропонували і машину, і доставити або в готель, або куди потрібно, але вони від цього відмовилися і пішли. Вони казали, що повинні прийти в суд, щоб оспорювати рішення міськради про заборону встановлення наметів”.

На закінчення він повідомив, що на розслідування інциденту, згідно із законом, відводиться до 10 діб.

(Донецьк, 11 грудня, УНІАН)

 

 

В Ворошиловському відділку міліції м. Донецька активістам “ПОРИ” погрожували

Як повідомив нам телефоном активіст “ПОРИ” Остап Кривдик, сьогодні в приміщенні Ворошиловського відділку міліції м. Донецька йому в присутності інших активістів та кореспондентки газети “Салон” погрожувала невідома особа, можливо, співробітник відділку: “Вы здесь в Донецке на этой бандеровской мове разговаривать не будете. Если ты скажешь еще одно слово, то я отведу тебя в кабинет и отпи...у”. Кінець цитати.

Відразу ж активіст та кореспондентка газети “Салон” написали відповідну заяву, яку подали на розгляд.

Нагадуємо, що проти активістів ПОРИ зараз розпочато судове переслідування за встановлення намета акції “В Донецьк – із любов’ю”.

(11-12-2004 23:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102799965.html)

 

 

Городской совет Донецка отозвал свое заявление в суд против гражданской инициативы “Пора” в связи с незаконным, по мнению местных властей, установлением агитационной палатки на территории города

Заседание суда должно было состояться сегодня утром, однако, по словам журналистов, пришедших на процесс, оно не стоялось.

Горсовет мотививрует свой шаг тем, что на сегодняшний день палатка отсутствует, следовательно, нет предмета рассмотрения.

Ранее руководитель управления по связям с общественностью горисполкома Максим Ровенский заявлял, что горсовет принимал решение о запрете проживания в палатках на территории города.

“Пора” установила свою палатку в центре Донецка, возле памятника Джону Юзу 10 декабря. Однако, через несколько минут палатка была уничтожена организованной группой неизвестных людей. При этом пострадал фотокорреспондент газеты “Салон Дона и Баса” Сергей Ваганов.

(“Остров”, г. Донецк, 2004.12.13 11:52)

 

 

Первый заместитель начальника УМВД Украины в Донецкой области, начальник Донецкого городского управления милиции Анатолий Королев фактически опроверг, что нападение группы неизвестных молодых людей на активистов гражданской кампании “Пора” в Донецке 10 декабря было организовано.

“Группа молодых людей, не знаю когда, прибыла в город Донецк. Вчера мы пообщались с ними, они назвали себя членами организации “Пора”, прибыли из западных регионов нашей Украины, есть там и студенты, и неработающие. Вчера, не предупредив ни местные власти, ни сотрудников органов внутренних дел, они перед 13 часами прибыли к памятнику Юзу в районе студенческого городка и попытались установить палатки, что привело к тому, что вышли студенты, завязалась драка, и были вызваны сотрудники органов внутренних дел”, — рассказал об обстоятельствах инцидента А. Королев сегодня на пресс-конференции.

По его словам, “трудно сказать, сколько людей было с одной стороны, сколько с другой стороны, во всяком случае 8 человек “Поры” приходили к нам в райотдел внутренних дел”.

Королев также сообщил, что все задержанные вчера были отпущены, “в настоящее время собирается материал, устанавливаются очевидцы, участники этого правонарушения, и затем будет дана правовая оценка всем действиям согласно статье 97-й Уголовно-процессуального кодекса”.

На вопрос журналистов, как можно объяснить информацию журналистов, ставших свидетелями конфликта, что напавшие на активистов “Поры” пришли организованными группами с двух сторон, что уличный бой был организован очень профессионально, и не являются ли участники нападения спортсменами, Королев ответил: “Вы знаете, мы как-то не задавались этим вопросом. Спасибо за подсказку, будем выяснять. Если говорить о спорте, то я думаю, большая часть молодых людей занимается каким-либо видом спорта. Это я еще сам студентом был, почти все занимались”.

“У нас немножко другие сведения. И вот говорят, что вначале была перепалка, что окружили студенты, был разговор какой-то, я сейчас не буду говорить, о чем был разговор. Был на разные темы, я просто не хочу разжигать сегодня ничего, на разные темы был разговор. В том числе и о языке и так далее, и так далее... Общались”, — высказал версию милиции Королев.

На вопрос, чем нападавшие мотивировали жестокое избиение фотокорреспондента газеты “Салон” Сергея Ваганова и уничтожение его аппаратуры, Королев ответил: “Ну, а вы как думаете? Вы задаете этот вопрос, и я не знаю. Произошел конфликт. Я ж говорил о политизации, которая сейчас идет в обществе”.

Королев подтвердил, что фотокорреспондент Ваганов написал заявление в милицию: “Да, обязательно, мы ему тоже выдали направление на судебно-медицинскую экспертизу, осмотрена аппаратура, которая была приведена в негодность”.

Королев также подтвердил факт нападения на корреспондента киевской газеты “Сегодня” Евгения Ихельзона, у которого нападавшие сорвали аккредитацию Верховной Рады и забрали редакционное удостоверение: “Да, есть такое заявление, что у него сорвали. Он просмотрел всех, кто был задержан из этих, не опознал никого, надежда на то, что если опознает по видеозаписи...”

Королев призвал журналистов предоставить копии видеосъемки, которую они проводили на месте инцидента. “Вот мы просим тех журналистов, которые были до того, и начали снимать еще когда начали палатки устанавливать, дать нам эти пленки, материалы, может быть из них будет что-нибудь понятно”, — сказал Королев.

Королев сообщил, что от участников инцидента было подано три заявления. “У нас пока три заявления, от Ваганова, и еще два с другой стороны. От “Поры” никто не пострадал”, — сказал Королев.

Где сейчас находятся активисты “Поры”, Королев не знает. “Я не знаю, где они сейчас. Вчера, когда они покидали районный отдел внутренних дел, мы предлагали и машину, и доставить или в гостиницу, или куда нужно, но они от этого отказались, и убыли. Они говорили, что должны прийти в суд, чтобы оспаривать решение горсовета о запрещении установки палаток”.

Начальник донецкой милиции также уточнил, что на расследование инцидента, согласно закона, уйдет до 10 суток.

Как сообщал вчера “Остров”, журналисты, которые были свидетелями произошедшего 10 декабря, сообщили, что сначала все было спокойно — донецкие студенты мирно общались со студентами из палатки. Потом неожиданно подбежали около 50 молодых людей и начали громить палатку. Увидев, что фотокор “Салона” Сергей Ваганов снимает это на камеру, они начали избивать и его. Лидер нападавших отрицал своё участие в драке, несмотря на очевидность факта.

(“Остров”, г. Донецк, 2004.12.11 15:20)

 

У Донецькій області зник активіст "ПОРИ!" Максим

Востаннє його бачили у місті Дружківка, він вийшов з машини на кілька хвилин, і не повернувся. Прикмети — високий, русяве волосся, був одягнений у чорне.

(23-12-2004 13:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/viol/1103802647.html)

 

Закарпатська область

За повідомленням інтернет-сайту громадянської кампанії “ПОРА!”, сьогодні ввечері на автовокзалі міста Ужгорода міліція грубо затримала активіста кампанії Любомира Лазара, коли він отримував матеріали громадянської кампанії “ПОРА!”.

Правоохоронці сказали, що вони підозрюють, що в пакеті – бомба, і хоча у виключно “паперовому” вмісті пакету можна було пересвідчитись прямо на місці, міліціонери зажадали стосунків в міському відділі міліції, куди і забрали хлопця, — повідомляє інформцентр кампанії.

За телефоном Ужгородського міського відділу міліції черговий міліціонер повідомив (з часу затримання пройшла година) Майдан-Інформ, що Любомира Лазара до його відділу не привозили. Він також сказав, що у місті є чотири опорних пункти міліції, однак на прохання надати їх телефони сказав, що вони вже закриті. На уточнююче питання: “Це означає, що всіх затриманих можуть привезти тільки до міського відділу?”, черговий відповів ствердно і висловив припущення, що з хлопцем, можливо, десь проводять бесіду на вулиці.

 (08-09-2004 21:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094668866.html)

 

Міліція збирається тримати Любомира Лазара три години

Міліція має намір перевірити, що то за листівки передали активісту кампанії “ПОРА!” Любомиру Лазару. Черговий Ужгородського міського відділу міліції Звягін Іван Іванович стверджує, що у них є три години, протягом яких вони можуть тримати хлопця

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000403.html#more).

(08-09-2004 22:47 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094672865.html)

 

Любомира Лазара відпустили. Але листівки не віддали

Затриманого ужгородською міліцією активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Любомира Лазара відпустили з ужгородського міського відділу міліції, біля якого його зустріли товариші.

Однак листівки, які він отримав на автовокзалі, йому не віддали. Правоохоронці сказали, що розбиратися з ними будуть завтра, оскільки вони не мають вихідних даних

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000404.html#more).

 (08-09-2004 23:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094674922.html)

 

 

Затримано кореспондента “Вечірніх вістей”

Сьогодні, 11 жовтня, близько 12.00 у Мукачевому затримано регіонального кореспондента газети “Вечірні вісті” у Закарпатській області Віктора Щадея. Причиною затримання були листівки громадянського руху “Чиста Україна”.

Журналіст не поширював листівок “Чому я проти Януковича”, а лише мав їх при собі, що абсолютно не виходить за межі його професійної діяльності. Разом з ним затримано також трьох лекторів, які їхали в регіон навчати членів дільничих комісій. Їх взяли “за компанію”.

(11-10-2004 14:18 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097493517.html)

 

 

Щойно в Ужгороді міліція затримала активіста “ПОРИ!” Віктора Щадея

Сьогодні зранку за двадцять сьома в Ужгороді міліція затримала Віктора Щадея. Через загрозу з боку кривоохоронців Віктор не ночував вдома, але його знайшли і у знайомих.

(22-10-2004 07:18 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098418720.html)

Далі не відомо місцезнаходження активіста Віктора Щадея, затриманого нещодавно правоохоронцями. Крім того, зараз трьох його співмешканців затримала і допитує міліція.

(22-10-2004 13:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098439647.html)

 

 

На Закарпатті проводиться допит знайомих активіста кампанії “ПОРА!” Віктора Щадея

Підкинувши на квартиру активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Віктора Щадея бойові набої різного калібру та електродетонатор та засудивши його на сім діб за дрібне хуліганство, яке Віктор “здійснив” під час сну, міліція зараз проводить допити всіх знайомих Віктора.

Питання ставлять такі: чи були в нього вдома, чи бачили у нього зброю, чи, можливо, бачили фото, де Віктор із зброєю? Питалися навіть, чи бачили на квартирі книжки чи брошури, в яких описувалися б методи військової підготовки, методика спротиву міліції, книги з описами зброї та з інструкціями як виготовити вибухівку.

(24-10-2004 15:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098621181.html)

 

 

Віктор Щадей вийшов на волю

Щойно, відсидівши 7 діб за опір міліції, якого він не чинив, вийшов на волю активіст громадянської кампанії “ПОРА!” Віктор Щадей з Ужгорода.

Щодо набоїв, які під час відсутності Віктора підкинули до його квартири, Віктор проходить по справі, як свідок.

(29-10-2004 12:52 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099043566.html)

 

 

Сьогодні закарпатського активіста “ПОРИ” Віктора Щадея викликали до суду

Справу Віктора розглядав "старий знайомий" — суддя Перець. Це колишній міліціонер, який відзначається особливою демократичністю, — свого часу він вже засудив Щадея на 7 діб, не дозволиши обвинуваченому скористатись послугами адвоката та не вислухавши свідків.

Тепер Віктору інкримінували заклик до непокори міліції під час студентського страйку, який розпочав Помаранчеву революцію на Закарпатті. Це абсурд та знущання над Віктором, оскільки є тисячі свідків, які чули заяви останнього про мирний характер акції.

Коли розпочався суд, на запитання судді про ознайомлення Віктора із матеріалами справи той відповів, що вважає їх таким же фальсифікатом, як і попередня справа. Як виявилось, минулого разу була зовсім інша справа, а тепер суд визнає невинуватість Щадея. На прощання Віктор сказав "старому знайомому": "Закон повинен завжди застосовувавтись справедливо, незалежно від політичної ситуації."

До речі, всі скарги Віктора Щадея з приводу несправедливого утримування в ізоляторі були відхилені, а експертиза вибухівки, "знайденої" у Віктора, не завершена. Тому в будь-який момент на активіста “ПОРИ” може чекати розправа режиму, який ще до кінця не загинув.

(21-12-2004 16:09 Майдан-ІНФОРМ, Ужгород

http://maidan.org.ua/static/news/1103638195.html)

 

 

Міліція затримала одного з активістів “Чистої України” Олександра Солонтая

Олександр Солонтай, попри свій статус депутата ужгородської Ради, зараз знаходиться в ужгородському райвідділі міліції. Солонтаю вдалося відправити друзям СМС.

(05-11-2004 21:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099681824.html)

 

 

Олександр Солонтай сидітиме ще 3 дні

Сьогодні в Ужгороді відбувся суд над активістом громадянського руху “Чиста Україна” Олександром Солонтаєм. Хоча вчора прокурор стверджував, що йому загрожує до 5 років ув’язення, наразі О.Солонтай отримав 6 дні адмінарешту, а, отже, сидітиме ще 3 дні (chysto.com).

(09-11-2004 16:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100009259.html)

 

 

В Ужгороді звільнили з-під варти Олександра Солонтая

Звільнено з-під варти Олександра Солонтая, який пробув там 7 діб у звинуваченні в проведення агітації до оголошення результатів першого туру.

Насправді Солонтая було затримано за те, що він супроводжував вантажі з агітаційним матеріали, які доставлялися в райони області.

Протизаконні дії міліції були вчинені, навіть незважаючи на те що Олександр Солонтай є головою комісії по правопорядку і законності Ужгородської міської ради.

(12-11-2004 13:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100257350.html)

 

 

Закарпатський бєзпрєдєл

П’ятеро осіб (трьох дівчаток та двох хлопців) місцеві “братки” застали за роздачею листівок. З бусика, що під’їхав до активістів, вийшло десятеро “бугаїв” та, підімнувши “за компанію” двох бідолашних правоохоронців, побили по ногах та спинах і втекли. Зараз стан молодих людей задовільний, ніхто не потрапив до лікарні. Про долю міліціонерів наразі нічого не відомо.

(15-11-2004 16:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100529873.html)

 

 

У Мукачеві розпочались політичні переслідування студентів

Як відомо, 25 листопада в Мукачеві відбувся масовий мітинг на підтримку народного Президента Віктора Ющенка, в якому взяло участь близько двох тисяч студентів. Відразу по цьому почались переслідування за політичними мотивами. Так, начальник Мукачівського МВ УМВС України в Закарпатській області, підполковник міліції Василь Швенда звернувся з листом до всіх керівників навчальних закладів міста з проханням: „У зв’язку з службовою необхідністю прошу надати список учнів Вашого навчального закладу, які 25 листопада 2004 року були відсутні на заняттях”.

Дані дії вчинено всупереч раніше оголошеній заяві міністра освіти і науки України Василя Креміня, який сказав, що „міністерство освіти і науки України заявляє, що будь-яке переслідування студентів за їх участь у громадсько-політичних акціях, що здійснюються у відповідності з Конституцією і законодавством України, вважає неприпустимим”. Втім, можливо, що один із керівників СДПУ(о) Василь Кремінь зробив цю заяву лише для публіки. Натомість на місця пішла зовсім інша вказівка. Певно, ТОМУ ЩО влада в нас послідовна і єдина не зі своїм народом, а з криміналом та з деякими правоохоронцями, які спільно діють з бандитами, аби не допустити зміни існуючого режиму Кучми-Януковича.

Нагадаємо, що саме Василь Швенда керував спільно з криміналом спецоперацією з викрадення виборчої документації та подальшим її знищенням на річці Латориці після виборів міського голови Мукачева.

Прес-служба Комітету Національного порятунку в Закарпатській області
(27-11-2004 10:58 Майдан-ІНФОРМ http://maidan.org.ua/static/news/1101545919.html)

 

Запорізька область

Затримані у Запоріжжі знаходяться у Ленінському райвідділі міліції

Як ми повідомляли, запорізька міліція затримала двох хлопців і двох дівчат, які клеїли листівки із зображенням Віктора Ющенка під час служби в армії.

Це молоді люди — Олеся Оникієнко, Олександра Теліщева, хлопець на ім’я Вадим і ще один невідомий хлопець, особу якого нам поки що встановити не вдалося.

 (15-11-2004 02:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100478141.html)

 

Затримання в Запоріжжі!

В Запоріжжі під час акції затримано активіста “ПОРИ” Андрушко Володимира. Зараз хлопець знаходиться в Орджонікідзевському райвідділку

(22-11-2004 17:40 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101138033.html)

 

Кіровоградська область

У Кіровограді відбуваються масові репресії проти активістів кампанії “ПОРА!”

Позавчора активіста Павла намагалися схопити серед білого дня люди у чорних масках та посадити в машину. Це не є випадком – це логічне продовження історії, яка вже трапилася не так давно з Павлом.

Біля університету його схопило двійко людей у чорних масках, зі спини заламали руки та одягли на голову чорний мішок. Навколо шиї мішок обмотали скотчем та прорізали в ньому дірку для того, щоб заходило повітря. Його везли в машині в невідомому напрямку, з ним не розмовляли, можливо, це були люди, чиї голоси для Павла могли бути знайомими. Через деякий час активіста кампанії “ПОРА!” пересадили в іншу машину і знову повезли в невідомому напрямку. В цій машині з ним уже говорили. Розпитували, хто він, звідки (ніби не знали, кого схопили), звинувачували його у причетності до кампанії “ПОРА!”. Зрештою, його завезли до лісу, не обійшлося без побиття. Остання настанова – будеш повідомляти нам усе про діяльність “ПОРИ”, та пообіцяли телефонувати щодня чи через день від четвертої до п’ятої. Але телефонували тільки кілька разів.

Позавчора Павло вийшов з дому та рухався в напрямку маршрутки, яка йде до його вузу. Випадково він обернувся та побачив кількох людей у чорних масках та в цивільному, які бігли за ним. На щастя, Павло встиг втекти від нападників.

Історія, що трапилася з Павлом, не є поодинокою для міста Кіровограда. Днями інший активіст мав такі самі „пригоди” з людьми у чорних масках. У гуртожитку Сашку сказали підійти до машини, що стояли на дворі, мовляв, прийшла передача. Підходячи до машини, Сашко помітив людей у чорних масках, та забіг назад у гуртожиток

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000732.html#more).

(17-10-2004 01:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097966658.html)

 

 

Завтра у Кіровограді відбудеться суд над активістом “ПОРИ!” Олександром Циценком, затриманим 22 жовтня.

Сашка затримали троє невідомих при виході з автовокзалу. Невідомі були у масках. Його пов’язали та наділи на голову темний пакет, який по шиї обмотали скотчем. Прорізали невелику дірку в пакеті та довго возили містом.

Мандрівка закінчилась у Кіровському райвідділку. Викрадачі та міліціонери, які пізніше проводили обшук та допит, не представлялися. Закінчилось тим, що йому інкримінували непокору міліції та дрібне хуліганство, скоєні у нетверезому стані.

23 жовтня відбувся суд на якому зі сторони Сашка не було нікого, оскільки кривоохоронці нікого не повідомили про це затримання. На суді міліціонери (в кількості трьох осіб) стверджували, що він намагався їх побити. Знайшли навіть свідка, який підтвердив це.

На щастя, судді докази наших “охоронців” видались непереконливими, і суд перенесено на понеділок.

Тиск режиму посилюється. Будьте готовими до вигаданих претензій і безпідставних затримань в стилі 30-х років.

(24-10-2004 16:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098623393.html)

 

За Сашком Циценком, якого брутально затримали в п’ятницю, зараз стежать підозрілі особи кривоохоронної зовнішності

Громадянська кампанія “ПОРА!” повідомляє, що в разі будь-яких проблем, що можуть виникнути із її активістом, компетентні органи будуть в курсі, і вся відповідальність за життя та здоров’я Олександра Циценка буде лежати на них.

(24-10-2004 20:20 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098638401.html)

 

 

Сьогодні в Кіровограді виправдано ще одного активіста “ПОРИ”

Cуд виніс рішення на користь Сашка, визнавши його невинним у справі непокори міліції при затриманні.

Матеріальні цінності, які вилучили у Сашка при затриманні, йому ще не повернули. Зараз на нього чиниться тиск з боку підозрілих осіб кримінальної зовнішності.

(25-10-2004 16:56 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098712587.html)

 

Розправа над “Порою” в Кіровограді зірвана

Активіст “ПОРИ!” Олександр Циценко виправданий. До його захисту в суді Харківською правозахисною групою були залучені кіровоградські організації “Громадського контролю”.

В залі суду активіста підримали і місцеві представники ЗМІ, які дізналися про спробу судової розправи, що не відбулася, від згаданих організацій.

Одягання мішків на голову для Кіровограду, виявляється, вже не екзотика з американських фільмів... Що буде далі ?

(25-10-2004 22:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098731741.html)

 

Сьогодні стало відомо, що у Кіровограді зник активіст кампанії “ПОРА!” Олександр Балагура. Про це повідомили його друзі, одногрупники та батьки

Вчора 26 жовтня у місті відбувався мітинг за участю Віктора Ющенка, на якому студент зачитував Маніфест обурених студентів. Студенти філологічного та історичного факультетів Кіровоградського державного педагогічного університету, які підписали цей маніфест, висловили таким чином свій протест проти дій адміністрації, яка запровадила навчання у другу зміну у день проведення мітингу.

На 21.00 ми не отримали від нього жодної інформації про його місцезнаходження.

За певною інформацією він знаходиться у психушці.

(28-10-2004 10:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098948825.html)

 

Київська область

Подробиці викрадення Володимира Паламарчука

Як виявилося, викраденням члена територіальної виборчої комісії виборчого округу №96 (Київська обл.) Володимира Паламарчука займалися двоє міліціонерів в цивільному за наклейку поряд зі своїм будинком листівок громадянської кампанії “ПОРА!”. Коли у відділок міліції почали телефонувати громадяни, їм повідомляли, що такого в них немає. Ситуація змінилася після втручання помічника народного депутата Є. Жовтяка Мирослави Свистович.

Зараз Володимир Паламарчук відпущений на волю.

(26-10-2004 22:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098818523.html)

 

Затримання в Білій Церкві

Щойно в Білій Церкві затримали активіста “ПОРИ” і журналіста Костянтина Климчука за те, що він зупинився, розглядаючи напис на паркані “Ющенко — так! Янукович — мудак!”, обдумуючи тему майбутньої статті. Обдумати не дали.

Зараз Костянтин знаходиться у Білоцерківському райвідділі міліції.

(14-11-2004 22:35 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100464508.html)

 

Луганська область

В Луганську міліція тисне на активістів ПОРИ!

В Луганську, де активісти кампанії “ПОРА!” закликають членів тервиборчкомів не порушувати закон під час виборів, люди у формі міліціонерів намагаються затримати учасників акції.

Людина, яка керує міліціонерами, відмовляється скласти протокол про затримання, але в той же час вимагає паспорти активістів, щоб переписати їхні особисті дані.

Під час події до молоді з “ПОРИ!” додзвонився київський журналіст Володимир Лесик, який, дізнавшись про те, що відбувається, поросив передати слухавку “старшому” з міліціонерів. Відбувся такий діалог:

- Ви затримуєте молодих людей?

- Ми дізнаємося, хто вони.

- Чому ви не складаєте протокол затримання?

- А ми не затримуємо.

- Тоді чому ви вимагаєте від них паспорти, щоб переписати дані?

- Тому що.

- Є певні вимоги закону. Я представився, і ви теж повинні представитися і пояснити в чому проблема.

- А я не буду вам пояснювати.

Зв’язок перервався, але ми стежитимемо за долею наших побратимів і підтримаємо їх. Об’єднаний народ не знає перешкод!

 (30-09-2004 13:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096541052.html)

 

 

Луганська “ПОРА!”: міліція обіцяє звільнити протягом години

Луганські міліціонери (Жовтневе РВВС) обіцяють “взяти пояснення у незареєстрованої організації “ПОРА!” і відпустити активістів.

Ст.177 Цивільно-процесуального кодексу передбачає, що обшук приватних речей громадянина може проводитися тільки з санкції судді або прокурора. А порушення цієї статті розцінюється як перевищення службових обов’язків із усіма відповідними наслідками.

 (30-09-2004 15:29 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096547368.html)

 

Луганські міліціонери дотримали слова

Активісти ПОРИ!, які перебували в Жовтневому РВВС м.Луганська, вже на волі і працюють далі. Дякуємо активістам і прихильникам за двзінки до РВВС. Варто відзначити, що й міліція виконала свою обіцянку.

(30-09-2004 20:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096565309.html)

 

Львівська область

У Львові затримано двох активістів кампанії “ПОРА!”

Сьогодні кампанія “ПОРА!” проводила біля Львівського медичного університету ім. Данила Галицького акцію проти корупції у вузах, яка вже проходила вчора біля Львівського національного університету ім. Івана Франка та Львівської політехніки.

Під час акції міліція затримала двох активістів кампанії – Петра Чорнія та Олександра Неберикута. Зараз хлопці знаходяться у Личаківському райвідділі м. Львова

 (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000392.html#more).

(08-09-2004 12:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094635199.html)

 

У Львові затримано не двох, а чотирьох активістів кампанії “ПОРА!”

За уточненими даними у Личаківському райвідділі міліції знаходяться також Андрій Шевців і Андрій Дутчак

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000393.html#more).

(08-09-2004 14:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094641771.html)

 

Біля Личаківського райвідділу міліції проходить стихійний мітинг

Близько сотні активістів кампанії “ПОРА!”, журналісти, просто небайдужі громадяни зібралися біля Личаківського відділу міліції, вимагаючи звільнення чотирьох затриманих активістів кампанії за проведення акції проти корупції у вищих навчальних закладах.

Мітингуючі тримають гасла “Ми проти корупції – будьте з нами!”, “А на вас наїжджали?”, “Віддайте наших активістів”, “Вільне слово”. Вони барабанять пластиковими пляшками по асфальту та скандують “Ми разом! Багато! І нас не подолати!”

До відділу міліції прибула депутат Львівської міської ради Лариса Федорів, яка повідомила, що начальник райвідділу признався їй, що йому надійшла вказівка затримати кількох активістів кампанії “ПОРА!”, які брали участь у акції біля Медичного університету(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000394.html#more).

В інтерв’ю Майдан-Інформу активістка кампанії Ярина висловила своє обурення затриманням хлопців, оскільки це була мистецька алегорична акція, яка не зачіпала жодної установи та жодної посадової особи, а була спрямована проти корупції в цілому. Тим більше, що наявність корупції у вищих навчальних закладах визнається й офіційною владою. “Чомусь ніхто не заарештовує учасників театралізованих акцій, які рекламують харчові продукти або читають вірші чи співають пісні на площах. Однак, як тільки з подібними дійствами на вулиці Львова виходить “ПОРА!”, останнім часом це майже автоматично означає затримання когось з активістів”, — сказала Ярина.

(08-09-2004 14:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094642886.html)

 

Затриманих у Львові активістів кампанії “ПОРА!” будуть судити

Чотирьох затриманих у Львові за проведення акції проти корупції у вищих навчальних закладах активістів кампанії “ПОРА!” вивезли з чорного ходу Личаківського райвідділу міліції до Личаківського районного суду.

Зараз колона, чисельність якої перевалила за сотню осіб і постійно збільшується, прямує з гаслами та скандуванням до центру міста. Очікується приєднання до протестуючих великої кількості студентів, оскільки приміщення суду на вулиці Богдана Лепкого знаходиться поряд з Львівським національним університетом ім. Івана Франка

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000395.html#more).

(08-09-2004 15:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094645402.html)

 

До Личаківського суду не пускають навіть журналістів

Розпочався суд над затриманими сьогодні у Львові активістами кампанії “ПОРА!”, однак до зали засідань не допускають не лише активістів кампанії, але й журналістів, що є грубим порушенням законодавства, адже це засідання не є закритим.

 (08-09-2004 15:18 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094645916.html)

 

Суд визнав активістів кампанія “ПОРА!” невинними

Личаківський суд м. Львова визнав невинними всіх чотирьох затриманих активістів кампанії “ПОРА!” під час проведення акції проти корупції у вищих навчальних закладах.

Не в останню чергу на рішення суду вплинула миттєво організована після затримання хлопців кампанією “ПОРА!” гучна піша хода вулицями міста та кількасотенний пікет суду, що проходив під акомпанемент ударів пластикових пляшок об асфальт.

Це – яскравий приклад, як потрібно захищати громадянських активістів від репресій з боку влади

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000399.html#more).

 (08-09-2004 17:49 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094654941.html)

 

“Беркутівці” полюють на “ПОРУ”

Пізно ввечері 23 вересня у Львові проходила наклейка наліпок “Кучмізм — це Я.” та “Кучмізм — це...”. Міліцією було затримано двоє осіб — активістів Громадянської Кампанії “ПОРА!” Андрія та Юрія. Затримання відбулося приблизно в 23.00 нарядом “Беркута”, який спеціально прибув на “місце скоєного”. “Порівців” було доставлено в Шевченківський райвідділ Львова. Їх посадили в приймальні очікувати рішення по своїй справі. Міліціонери знущались над затриманими — Юрієві на обличчя наліпили наклейку “Кучмізм — це Я.”. Також затримані наслухались погроз — слідчий обіцяв повідомити про їхню громадську активність адміністрацію ВНЗ, в яких вони навчаються, та зробити все, щоб їх виключили.

Хлопцям інкримінували агітацію проти влади, хоча вони клеїли суто інформаційні листівки типу “Кучмізм — це Я.”. Ці листівки ні до чого не спонукали та не були спрямовані на образу чиєїйсь гідності. Властиво, міліціонерам знову ж таки було важко вигадати законні підстави для цього затримання. Зокрема, хлопцям доводилось чути, як міліціонери один в одного перепитували, що ж таке можна інкримінувати “Порівцям”. Коли ж в райвідділ зателефонував журналіст із “Львівської газети”, щоб вияснити причини затримання, то міліціонери відмовились називати якусь конкретну статтю, яку порушили затримані. Той, хто був на телефоні, відверто заявив, що то була вказівка згори. Він також додав, щоб ми не хвилювавлись, бо, мовляв, хлопців ніч потримають, а під ранок вони вже будуть на волі. Очевидно, що нас це не задовільняло, бо, згідно із чинним законодавством, адміністративне затримання може тривати не більше трьох годин.

Для визволення “політв’язнів” було вжито такі дії. Організовано групу людей, які “бомбардували” телефони Шевченківського райвідділу запитаннями про законність затримання наших активістів та виясненням “для преси” прізвищ винуватців цього правопорушення. До самого райвідділу підійшли члени відділу захисту. Вони вимагали зустрічі із виконавцями затримання, із слідчим та із участковими. Однак, наших активістів не впустили до середини райвідділу. Тому ситуацію довелось вияснювати на вулиці. Правоохоронці нервово “відбивались” від нашого юриста, аж до того, що закрили йому перед носом двері. Його дискусія із міліціонерами дійшла до того, що він змусив одного із них дати слово офіцера, що наших відпустять через три години після затримання. Один із наших активістів мав при собі журналістське посвідчення. Але міліціонери відмовились пустити його до відділку як журналіста. Власне, відбувалось те, чого ми добивались: правоохоронців все більше роздратовували наші дії, і вони хотіли чим швидше позбутися наших активістів зі свого відділку.

Вже близько 2.00 хлопці були на волі. У відділку на них написали протокол, в якому їм “впаяли” 152 статтю із Кодексу про адміністративні порушення та штраф розміром в три неоподатковувані мінімуми. Однак, після інтенсивних телефонних дзвінків та пробивань з вулиці роздратовані правоохоронці буквально вигнали з відділку затриманих, не вимагаючи від них сплати жодних штрафів.

Перед тим, як дочекатись звільнення своїх побратимів, наші активісти стали свідками дуже характерного для нашого часу інциденту. До відділку під’їхало авто, в багажнику якого лежав труп. Водій цього авта винаймав у Львові квартиру, і так трапилось, що помер власник цієї квартири. Як виявляється, міліція тривалий час іґнорувала прохання цього громадянина забрати труп в морг. Вона мотивувала це тим, що в відділку бракує бензину. В результаті зрозпачений чоловік вирішив викинути це тіло під браму Шевченківського райвідділу. Звичайно, що міліціонери мали достатньо “аргументів”, аби переконати квартиранта в хибності цього задуму, і він був змушений поїхати ні з чим назад. Однак, факт є факт — сьогодні міліція може оперативно виловити розповсюджувачів “політично некоректної” поліграфії, натомість свої прямі обов’язки вона занедбує (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000494.html#more).

(24-09-2004 11:13 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096013613.html)

 

У Львові затримані три активісти кампанії “ПОРА!”

Годину тому у Львові були затримані три активісти кампанії “ПОРА!” — Галина Сокирка і брати Якимці. Вони знаходяться у Сихівському райвідділі міліції

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000529.html#more).

 (29-09-2004 01:45 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096411530.html)

 

Львівських активістів кампанії “ПОРА!” відпустили

(29-09-2004 02:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096414878.html)

 

Неочікувано закінчилось затримання двох активісток кампанії “ПОРА!” львівською міліцією

Галицький райвідділ міліції у Львові є лідером по затриманнях активістів кампанії “ПОРА!” не лише у Львові, але й у всій Україні. Цей відділок став єдиним райвідділом по всій Україні, де вчора стався воістину дикий випадок, коли правоохоронці затримали двох дівчат з кампанії “ПОРА!”, які прийшли подарувати міліціонерам квіти та вручити звернення із закликом бути разом з народом.

Сьогодні, коли активісти кампанії роздавали наліпки “Кучмізм – це Я” водіям, які бажали наклеїти їх на свої машини, працівники Галицького райвідділу затримали двох дівчат, звинувачуючи їх у тому, що ці листівки не мають вихідних даних, і не пускаючи при цьому до відділку юристів, водночас стверджуючи, що дівчата були не затримані, а запрошені для профілактичної бесіди (таке своєрідне запрошення, від якого відмовитись неможливо).

Однак і без юристів дівчата пояснили, що кожна людина має право роздрукувати будь-що з інтернету чи наліпити на свою власну машину, а вихідних даних потребує лише агітаційна продукція та ЗМІ. Коли ж до райвідділу прибула відома львівська журналістка та почала задавати незручні питання (“За кого чи проти кого ця агітація?”, “Що таке Я в зеківській шапочці?”, “Якщо ця літера, на думку правоохоронців, є нинішнім прем’єром, чи не здається їм, що таким чином самі правоохоронці зводять на нього наклеп, за який мають нести відповідальність?”, “Якщо правоохоронці вважають, що кучмізм – це образа, чи не здається їм, що вони виступають таким чином проти політики нинішнього президента?”

Після цього до відділку прибув переляканий полковник і почав сварити своїх же підлеглих та вихваляти перед журналісткою активісток кампанії “ПОРА!” за відмінне знання законів. Він стверджував, що затримання – непорозуміння, і пояснював це тим, що не всі міліціонери добре знають закони (приїхали!) .

Під час всього цього театру міліціонер, якому доручили оформляти документи, бігав по відділку і, вигадуючи різноманітні причини, просив своїх колег замінити його.

Кінець кінцем дівчат відпустили з вибаченнями, а вони заявили, що “ПОРА!” скоро знову завітає до відділку з квітами та листами і сподівається на більше теплий прийом, ніж був вчора.

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000662.html#more).

 (09-10-2004 00:21 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097270462.html)

 

 

Кривоохоронці бєспрєдєльнічають у Львові

Вранці у Львові до офісу, де збираються активісти громадянської кампанії “ПОРА!”, без жодних правових підстав, не маючи ордеру на обшук, увійшли працівники сумнозвісного Галицього райвідділу міліції, мотивуючи це тим, що вони розслідують якусь справу з приводу діяльності комп’ютерного клубу, який знаходиться поверхом вище, і при цьому в них нібито є агентурні дані, що це приміщення має причетність до цього клубу. Але навіть документів щодо своїх дій стосовно клубу не були пред’явлені також.

Потім до офісу прибули працівнки Управління по боротьбі з організованою злочинністю.

Спочатку їх нібито цікавили ліцензійні чи ні програми стоять на комп’ютерах, але, побачивши листівки кампанії “ПОРА!”, відразу зацікавились ними, забувши про комп’ютери.

Кривоохоронці стверджують, що це — не обшук, але при цьому прагнуть опечатати приміщення та вилучити комп’ютери для огляду, забуваючи, що перебувають у ньому тільки з ласки господарів.

Вже завтра будь-які протиправні дії будуть оскаржені в суді, а наразі в приміщенні перебувають активісти кампанії “ПОРА!”, журналісти та депутати обласної ради.

Складається враження, що відсоток мазохістів у владі просто зашкалює. Люди в погонах вперто й цілеспрямовано заробляють собі тюремний термін, адже дуже скоро відбудуться президентські вибори, і їм доведеться відповідати за свої протизаконні вчинки.

 (17-10-2004 14:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098013380.html)

 

В Україні немає міліції. Натомість є озброєна банда, яка не знає законів.

Українська міліція не знає законів. Тільки так можна пояснити їх спроби проводити обшуки та інші дії, не маючи для цього жодних правових підстав, санкції суду і взагалі жодного документу, окрім власних посвідчень.

Саме такий несанкціонований обшук вони збиралися сьогодні провести у головному корпусі Києво-Могилянської академії, саме такі неправові дії вони вчиняють зараз у львівському офісі громадянської кампанії “ПОРА!”

Як виявилось, 6 працівників Управління по боротьбі з організованою злочинністю проникли до офісу несанкціоновано, оскільки люди, які там знаходилися, відмовилися їх пускати без пред’явлення кривоохоронцями відповідних документів, які надають останнім право заходити у приміщення.

Таким чином люди в погонах, які утримуються на кошти українських платників податків, порушили статтю 30 Конституції України, яка забороняє “проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення огляду чи обшуків інакше як за вмотивованим рішенням суду”.

Пізніше на місце події прибув Артур Комісаров, заступник начальника сумнозвісного Галицького райвідділу міліції м. Львова, який посідає перше місце в Україні за кількістю затримань активістів “ПОРИ!”

За інформацією депутата Львівської обласної ради Лариси Федорів, начальник міського відділу міліції Михайло Курочка не може нічого вдіяти у цій ситуації, оскільки кривоохоронці керуються усним наказом начальника обласного УМВС Олега Сала.

 (17-10-2004 15:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098016335.html)

 

Міліція у Львові відступила

Міліція та УБОЗ, які не мали жодних правових підстав для своїх дій в офісі громадянської кампанії “ПОРА!”, під тиском громадськості змушені були відступити та піти ні з чим. Їм не вдалося ні вилучити комп’ютери, ні опечатати приміщення.

Зараз в офісі громадянської кампанії “ПОРА!” проходить прес-конференція для журналістів.

Дії кривоохоронців будуть оскаржені в суді. Вони мають відповісти за свій бєспрєдєл.

 (17-10-2004 15:47 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098017249.html)

 

Працівники МВС і СБУ обшукали офіси молодіжних організацій у Києві та Львові

Учора у Львові близько десятка міліціонерів, на чолі зі слідчим Подільського райвідділу Гришком Л.М., здійснили обшук у квартирі “пориста” Андрія С., який у п’ятницю був присутній під час штурму столичного офісу “Пори”. Причиною обшуку, на який у суботу дав дозвіл Подільський суд Києва, стала підозра в зберіганні зброї та вибухівки. Ні першого, ні другого міліціонери не виявили. За інформацією джерел “Поступу”, яку, на жаль, ми не встигли перевірити, це був не єдиний обшук у львівських квартирах.

А втім це був не єдиний інцидент учорашнього дня, який стосувався кампанії “Пора”. В обід у приватне помешкання на вулиці Дорошенка 50, де розташований офіс “Пори”, завітали правоохоронці. Причиною візиту, за словами останніх, стала підозра, що нібито в приміщенні “Пори”, поруч з яким розташований комп’ютерний клуб, нелегально міститься інша частина цього ж клубу. І нібито там стоять комп’ютери з неліцензійним програмним забезпеченням. Натомість дещо іншу версію подій “Поступу” розповіла учасниця “Пори” Тетяна:

“Вони проникли в приміщення, яке є приватною власністю, почали оглядати аж два наші комп’ютери, які теж є приватною власністю”.

Водночас, за словами дівчини, міліціонери не мали жодного документа на право перебування в офісі, а на прохання вийти — не реагували. Коли ж “пористи” пояснили, що міліціонери діють протиправно, останні змінили тему розмови. “Вони забули про програмне забезпечення й почали цікавитись агітаційною продукцією нашої кампанії, зокрема, тими, хто її друкує. Після того, як ми розтлумачили, що це не агітація, а поширення інформації, яке не потребує вихідних даних, захисники закону знову вчепилися до комп’ютерів’, — розповіла активістка “Пори”. Вона також зазначила, що міліціонери поламали один з комп’ютерів і до приїзду журналістів та депутатів облради стверджували, що приведуть собаку, щоб щось шукати в приміщенні. Водночас депутат обласної ради Лариса Федорів розповіла, що телефонувала до начальника міського управління МВС Михайла Курочки за роз’ясненням таких дій правоохоронців: “Пан Курочка сказав, що втручатися в цей інцидент він не буде, оскільки на цю акцію отримана вказівка від начальника обласного управління МВС Олега Сала”.

“Поступ” зв’язався з Олегом Салом, щоб дізнатися, чи справді начальник обласного МВС особисто дав наказ перевірити приміщення, щодо якого в міліціонерів виникли певні підозри після перевірки інтернет-клубу “Чорна Медея”, який розташований по сусідству. Однак пан Сало почав обурюватися: “Ми кожен день перевіряємо ліцензійні програми, чого ви мені не телефонуєте з інших ліцензійних програмах, га?” Коли ж начальника обласної міліції ще раз попросили роз’яснити ситуацію, яка склалася, він кинув слухавку.

Натомість коментар щодо інциденту дав заступник начальника Галицького райвідділу міліції Артем Комісаров: “Примусового проникнення в приміщення не було. Виникло лише питання щодо перевірки оргтехніки. Щодо квартири, то є власник, є документи, з цього приводу я сказати більше нічого не можу. На даний момент робота працівників міліції закінчена”. Він також додав, що немає підстав вважати, ніби є зв’язок між п’ятничними подіями в Києві та львівським інцидентом. Окрім того, за його словами, обшук не проводився, а собаки, про якого нібито згадували міліціонери, — “не буде”.

Нагадаємо, першопричиною неспокійної неділі для львівської молодіжної опозиції став штурм підвального приміщення “Пори” в Києві. Озброєні автоматами “беркутівці” шукали вибухівку, однак не виявили її.

Обшук в офісі та затримання активістів кампанії відбувалося без жодних відповідних документів. Як згодом заявили працівники МВС, виявлено шість тротилових шашок по 400 грамів, два електродетонатори, саморобний таймер з батареями, корпус гранати з вибуховою речовиною, вибуховий механізм УЗРГМ-2, електричні проводи, ізострічку й 56 цвяхів, а також велику кількість друкованої продукції проти кандидата в президенти Віктора Януковича та листівки кампанії “Пора!”. Водночас присутній на місці подій нардеп Тарас Стецьків сказав, що пересувався з правоохоронцями по всьому приміщенню, й жодної вибухівки виявлено не було. Її знайшли тільки після того, як усіх людей було виведено з приміщення.

Відтак Генеральна прокуратура порушила проти учасників кампанії кримінальну справу за статтею “тероризм” та “дестабілізація ситуації в країні”.

В цій, тепер уже кримінальній історії, є кілька щонайменше дивних речей. Граната Ф-1, яку нібито знайшли міліціонери й показали всій країні, була чорного кольору, тоді як сайт ham.com.ua стверджує, що бойові Ф-1 мають лише зелене забарвлення типу “хакі”. А чорною фарбою покривають корпус навчальних гранат без вибухівки всередині. За версією цього ж сайту, під час розкручування гранати правоохоронцем чітко видно, що капсула запалу в ній відсутня.

P.S. Як не дивно, але обшуками квартири й приміщення офісу “Пори” в недільний день силові структури не обмежилися. О 19:00 цього разу вже працівники управління СБУ обшукали офіс Студентського братства Львівщини на вул. Римлянина 5, яке підтримує опозиційний рух “Чиста Україна”. Як розповів “Поступу” активіст “ЧУ” Тарас Гривул, працівники СБУ шукали вибухівку й чомусь вважали, що в приміщенні розташований офіс “Пори”. “Жодних вибухонебезпечних пристроїв вони не виявили. Ми вважаємо, що це спроба нас залякати, й переконані, що цей візит не останній”, — сказав Тарас Гривул (Роман РАК, “Поступ”, Львів,

http://postup.brama.com/dinamic/i_pub/usual.php?what=32028).

 (18-10-2004 00:16 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098047813.html)

 

У Львові янучари перейшли до грузинських методів

Після того, як численні арешти, виклики на співбесіди, порушення кримінальних справ, різноманітні погрози не змогли залякати активістів громадянської кампанії “ПОРА!”, у Львові янучари почали вдаватися до грузинських методів.

Як відомо, активістів грузинської “Кмари” міліція затримувала вкрай рідко. Натомість їх виловлювали і калічили. Так само перестали затримувати і у Львові. Натомість стали жорстоко бити.

Щойно була спроба знову побити активіста кампанії “ПОРА!” Андрія Шевціва. Помітивши за Андрієм неприховане стеження, активісти “ПОРИ!” вирішили заховати його у гуртожитку Львівської академії мистецтв. Туди увірвалось шестеро осіб міліцейсько-бандитської зовнішності, які почали стукати у двері. Щойно біля кімнати, де був Андрій, зібралися двоє студентів, як їх жорстоко і професійно побили (один знаходиться у лікарні), вигукуючи його прізвище з не львівським акцентом, та “вшилися”.

Позавчора у Львові такі ж самі особи побили активіста кампанії “ПОРА!” Євгена, розбивши йому голову та відбивши печінку.

Після цих подій студенти готуються масово виходити під дільничні та територіальні виборчі комісії, щоб не дати зірвати вибори

 (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000981.html#more).

(30-10-2004 02:25 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099092332.html)

 

 

Луганська область

За луганським активістом “НУ” стежили і зрештою напали

На луганського активіста молодіжного крила “Нашої України” Олександра Кірілова вчора було скоєно напад. Він зараз перебуває в Києві і останні дні помічав стеження за собою. Вчора увечері на виході з метро “Лісова” до Олександра підійшло п’ятеро людей віком під 30 і дещо більше років. “Ми нічого не підкидатимемо тобі, — сказав один із них. – Ми тебе просто вб’ємо”.

Після цього Олександра почали бити, але він вирвався і втік на таксі.

Тиск на Олександра розпочався в Луганську після акції “Я тожа хачу быть призидентом”, а посилився у Києві після його виступу на Студентському віче 16 жовтня.

Це не перший напад на луганчанина. “На мене нападали і в Луганську, але то були яскраво виражені бандюки, — каже Олександр. – А люди, які погрожували мені зараз, це, вочевидь, працівники силових структур – вони добре вдягнені, володіють технікою стеження і мають спецзасоби”.

(23-10-2004 17:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098540609.html)

 

Міліція святкує День толерантності репресіями проти студентів

Як повідомили нам активісти чернігівського осередку Громадянського руху „Чиста Україна”, сьогодні міліція заарештувала 5 студентів з Чернігова, які приїхали в Луганськ для проведення агітаційної компанії.

Серед них: Безрук Тетяна, Смілка Юра, Балковенко Юра, Лящинська Ліда та Поддей Олеся. Журналістів до райвідділу не пускають, але, як нам стало відомо, метою затримання є відсутність документів у Олесі Поддей, і тому для з’ясування її особи затримали усіх. Зараз усі затримані знаходяться Ленінському районному райвідділі міліції. За законом, особу людини можуть посвідчити двоє інших осіб.

Згодом до затриманих приєднався й Олександр Тетяненко, якого затримали в Артемівському районі м. Луганська за поширення агітаційної продукції.

Як відомо, сьогодні святкують день толерантності, і з самого ранку дівчата розносили по райвідділах та військових частинах квіти, але, як повідомляють затримані, під час розмови із правоохоронними органами на толерантність з їхнього боку годі було сподіватись, так як міліціонери навіть не розуміли зміст цього слова

 (http://chysto.com).

(16-11-2004 13:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100606329.html)

 

16 листопада в рамках заходу “Свободу не спинити!” розпочалась акція “Студенти за мир”, організована студентською молоддю ініціатив “Студентська хвиля”, “Пора” та “Чиста Україна”

Сьогодні у Луганську чотирьох студентів — учасників акції “Студенти за мир” було затримано співробітниками Ленінського райвідділу міліції при спробі подарувати правоохоронцям квіти разом зі зверненням Віктора Ющенка до працівників силових структур із закликом не виконувати злочинних наказів і не воювати з власним народом.

Їм інкримінують “заклики до державного перевороту” та “загрозу незалежності країни”. В Артемівському райвідділу міліції Луганська також затримано трьох учасників акції до “встановлення особи”, повідомляють організатори акції.

У Миколаєві затримано чотирьох учасниць акції, яких звинувачують у “забрудненні міста трояндами”. Зараз студенти намагаються порозумітися зі співробітниками центрального міського відділу міліції. Як повідомив один із учасників акції, в цей час їх знімають на відео та спостерігають з вікон міського управління СБУ, яке знаходиться поруч.

У Харкові правоохоронці “встановлюють особи” шести учасників акції у Жовтневому райвідділку міста та п’яти студентів у центральному міському відділі міліції. Водночас начальник Дзержинського райвідділу міліції міста Харкова запросив учасниць акції та пригостив їх кавою, дозволивши роздати правоохоронцям квіти та звернення Віктора Ющенка.

Нагадаємо, що 16 листопада в рамках заходу “Свободу не спинити!” розпочалась акція “Студенти за мир”, організована студентською молоддю ініціатив “Студентська хвиля”, “Пора” та “Чиста Україна”.

Цього дня студенти закликають представників правоохоронних органів не протидіяти волевиявленню народу під час другого туру виборів та захищати конституційні права виборців.

Учасники акції прагнуть переконати співробітників міліції та військовослужбовців здійснити власний вибір.

Молодь також намагається продемонструвати свою толерантність до представників силових структур. Зокрема, дівчата-студентки о восьмій ранку розпочали обхід місць чергування міліцейських нарядів, райвідділи та військові частини, даруючи квіти разом зі зверненням Віктора Ющенка до працівників силових структур із закликом не виконувати злочинних наказів і не воювати з власним народом.

Акція триватиме протягом дня у 12 регіонах України, зокрема у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Одесі та Харкові.

(16-11-2004 16:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100614266.html)

 

Миколаївська область

Затримання в Миколаєві!

Тільки що в Миколаєві затримали п’ятьох студентів, активістів кампанії “ПОРА!”, під час мітингу. Під час арешту до одного із хлопців міліція застосувала силу.

Затримані: Бірюк Юрій, Луговський Роман, Діденко Олександр, Григоренко Кирил, Вєлігін Андрій.

Затримали за “політичний зрив” мітингу, на який зігнали студентів за Януковича

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000605.html).

 (04-10-2004 15:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096891620.html)

 

Затриманими у Миколаєві активістами кампанії “ПОРА!” “опікується” карний розшук?’’

На один із дзвінків в міліцію щодо причин затримання п’ятьох активістів кампанії “ПОРА!” у Миколаєві відповіддю була порада зателефонувати до Заводського райвідділу міліції, а також було сказане, що цією справою “опікується” карний розшук.

Невже в Кримінальному Кодексі вже з’явилася стаття “Агітація проти Януковича”?

 (04-10-2004 15:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096893267.html)

 

Затриманих у Миколаєві відпустили

Після телефонних дзвінків та після того як у Заводський райвідділок міліції у Миколаєві завітав нардеп, міліціонери визнали свою неправоту і випустили хлопців. Все закінчилось тим, що була складена скарга на відділок, оскільки в ньому проводилась агітація за Януковича (плакати), а це суперечить українському законодавству (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000608.html).

 (04-10-2004 16:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096896890.html)

 

Пасажири потягу “Миколаїв-Київ” ризикували потрапити до міліції

Ввечері 22 жовтня велика група студентів, що мала намір їхати до столиці для участі у Всеукраїнському Віче 23 жовтня, зустріла спротив працівників правоохоронних органів, коли сідала у потяг у напрямку Києва. Двоє дотепер невідомих знімали дії міліції на відеоплівку. У миколаївських навчальних закладах 23 жовтня оголосили учбовим днем.

Перший заступник керівника Миколаївського штабу Віктора Ющенка – Юрій Діденко назвав дїї працівників міліції “проявом повного беззаконня”. Він висловив занепокоєння, що навіть ті зі студентів, які таки виїхали до Києва, можуть мати чимало проблем у дорозі до столиці.

Свідком подій у Миколаєві був і народний депутат України Юрій Ширко.

“Ми з народним депутатом Сергієм Олексіюком побували на залізничному вокзалі. Там понад 50 міліціонерів у цівільному і не менша кількість у службовому спробували не допустити людей, які сідали на потяг “Миколаїв-Київ” без догляду. Переписували їхні прізвища, переглядали їхні квитки, особисті речі. Людей, які мали в руках речі, схожі на гасла, одразу затримували, кидали до міліцейської машини і вивозили у невідомому напрямку.

Ми спробували затримати машину з “Беркутом”, які заявляли, що затримали групу людей, яка вчинила бійку. Але на тому місці була велика кількість свідків, які сказали: “Ні, ці люди проходили, їх схопили і відвезли”. Нам вдалося з’ясувати, що їх завезли до Ленінського райвідділу міліції, перед тим покружлявши певний час містом.

Ми визволили тих людей. Звичайно, жодної бійки не було. Це звичайні молоді люди, які лише взяли квитки, щоби їхати до Києва. Ніхто їм грошових втрат не відшкодував, так само, як і моральних збитків...”.

Народний депутат України Юрій Ширко назвав, що окремо два працівники міліції на залізничному вокзалі Миколаєва відеокамерою знімали всіх, хто сідав на київський потяг. На запит народних депутатів їм повідомили, що “на вокзалі тривають антитеррористичні заходи”.

Юрій Ширко переконаний, що дії правоохоронних органів покликані створити силовий тиск і залякати прихильників Віктора Ющенка.

Тим часом, 22 жовтня миколаївський суд відхилив прохання міськвиконкому про заборону проведення запланованої на 25 жовтня на центральному майдані зустрічі з кандидатом на посаду Президента України Віктором Ющенком. У задоволенні заяви Миколаївської міської Ради про обмеження свободи зборів суд відмовив.

(23-10-2004 11:59 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098521949.html)

 

В Миколаєві погрожують Юрієві Бірюку

За Юрієм Бірюком, чия активна громадська позиція вже давно непокоїть владу, ведеться постійне стеження. Біля його будинку чергують закриті газельки з наступними номерами: “55211 НІ”, “57535 НІ”. Матері та Юркові вже неодноразово погрожували, причому, обіцяли в разі продовження активної діяльності вбити його та матір.

Хочемо заявити, оскільки за Юрком, його матір’ю та будинком постійно стежать працівники МВС та СБУ і вони володіють повною інформацією щодо його здоров’я та місцезнаходження, відповідно, у разі нещасних випадків та інших випадків відповідальність лягатиме на працівників правоохоронних органів.

(25-10-2004 15:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098709100.html)

 

У Миколаєві під час проведення студентами акції “Подаруй квітку правоохоронцю” міліція провела масові арешти студентів

Під час цієї акції студенти дарували помаранчеві троянди представникам органів правопорядку. Про це прес-службі УНП повідомив керівник виборчого штабу Віктора ЮЩЕНКА у Миколаївській області, член політичної групи УНП у фракції В.Ющенка Юрій ШИРКО.

За словами народного депутата, “підстава для затримання безглузда – забруднення населеного пункту”, оскільки, мовляв, квіти, якщо їх викидати на землю, будуть забруднювати територію міста”.

За інформацією народного депутата, в Центральному районі міста, де керівник райвідділу міліції – підполковник Анатолій ДАНИЛЕНКО, студентів до цих пір не випустили. Райвідділ заблоковано спецназівцями з автоматами.

За інформацією Юрія ШИРКА, “у Заводському районі Миколаєва затримано 8 чоловік, в Центральному районі – 30, у Ленінському – 11”.

(16-11-2004 18:16 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100621774.html)

 

Викрадення у Миколаєві

Вчора у Миколаєві було заплановано пікетування управління внутрішніх справ щодо незаконного затримування активістів молодіжних організацій.

Коли координатор “Студентської хвилі” у Миколаївській області Олександр Шевченко вийшов з дому і пішов на акцію, до нього під’їхала біла машина ВАЗ 2105. У машині знаходилися четверо чоловіків у цивільному віком приблизно 40 років.

Невідомі заштовхнули хлопця до машини і вивезли за місто. В районі міста Нова Одеса Миколаївської області вони зупинилися. Зловмисники переписували номери всіх, хто дзвонив Олександру на мобільні телефони, потім вийняли з них картки і сховали у машині.

Десь через дві години водію подзвонив хтось на мобільний, вони розмовляли хвилин десять. Після цього водій сказав, щоб Сашка викинули з машини. Зловмисники не забарилися виконати цю вказівку, додавши, що якщо Сашко буде “багато розмовляти”, йому буде ще гірше.

(19-11-2004 11:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100856805.html)

 

Одеська область

В Одесі на прихильників Ющенка оголошене полювання...

Протягом дня 15 жовтня і вночі 16 жовтня за молодими активістами різних громадських організацій і штабу Віктора Ющенка “Наша Україна” було оголошене стеження з боку працівників міліції та Державтоінспекції.

Ввечері 15 жовтня не були випущені з міста чотири мікроавтобуси, на яких до Києва, для участі у Студентському Віче, мала виїхати велика група місцевих студентів. З автобусів зняли номери, у водіїв забрали документи.

На знак протесту проти таких дій, близько 200 студентів пройшли пішою ходою від залізничного вокзалу до приміщення обласної міліції. Там був організований пікет, який тривав до другої години ночі 16 жовтня. На місце подій прибули керівники обласного МВС, народний депутат України Олексій Козаченко, представники обласного штабу Віктора Ющенка.

Як повідомив народний депутат України Олексій Козаченко, “ми стали свідками блокування владою діяльності виборчих штабів опозиційних кандидатів на посаду Президента України. 15 жовтня вранці працівники ДАЇ зупиняли всі без виключення автомашини, які перевозили агітаційні матеріали на користь Віктора Ющенка. З цих машин знімали номери і забороняли пересування містом.

Ввечері 15 жовтня до Києва не пустили студентську молодь, яка мала намір брати участь у Всеукраїнському Віче “Студентська хвиля”. Працівники ДАЇ заарештували всі без виключення автобуси, зняли з них номери. Тиск чинився на всі автотранспортні підприємства Одеси”.

За словами Олексія Козаченка, “аналогічні події сьогодні мали місце у Херсоні та Миколаєві.

Влада відпрацьовує плани блокування волевиявлення виборців. Мабуть чиновники дуже бояться, що народ не витримає такого знущання над собою”.

Зі свого боку, довірена особа кандидата на посаду Президента України Миколи Грабара, помічник народного депутата Юрія Павленка – Андрій Іванов повідомив, що стеження з боку правоохоронних органів відчували протягом дня 15 жовтня і у обласному виборчому штабі Віктора Ющенка.

“Майор Нікіфоров прийшов до штабу і заявив, що машина, яка стояла цілий день біля приміщення, є у розробці, здійснила дорожно-транспортну пригоду і зникла з місця пригоди. І це за умови, що машина не пересувалася Одесою протягом цілого дня і чекала виїзду на Київ. Працівники міліції лазили під колесами цієї машини, щось шукаючи. Про що далі можна говорити? Слів немає...”, — сказав Андрій Іванов.

Представника одеського штабу Віктора Ющенка, лідера організації Громадянський виконком Андрія Іщенка працівники спецзагону “Беркут” чекали ввечері 15 жовтня біля будинку, де він мешкає.

Андрій Іщенко: “Мені стало відомо, що до всіх автотранспортних підприємств Одеси протягом дня 15 жовтня прибували працівники ДАЇ. Вони залякували водіїв з вимогою не виїзжати у напрямку Києва до 1 листопада...

Тим часом, біля моєї квартири цілий день чергувала машина з спецзагоном “Беркут”. Коли я повернувся – мене зустріли біля входу до парадної. Без пояснень обшукали і розпитували про плани, пов’язані з проведення виборчої кампанії”.

Працівники ДАЇ тривалий час не випускали з міста навіть автобуси, які розвозили додому, у навколишні села, групу молодих активістів. Один з автобусів кілька разів зупиняли в місті і більше години тримали на пропускному пункті ДАЇ автотраси Одеса-Київ. У водія забрали документи і не бажали відпускати його за межі міста. У автобусі працівники ДАЇ провели обшук.

У автобусі були молодий активіст Вадим Поліщук і працівник обласного штабу блоку “Нашої України” Деніс Пікалов. За словами пана Пікалова, “до автобусу зайшов капітан міліції. Побачивши різноманітні гасла, які планувалося везти до Києва, він наказав розгорнути їх і прочитав написане. Він уважно продивився і всі прапори “Так, Ющенко”.

Особливе зацікавлення у працівників ДАЇ викликав єдиний примірник незалежної газети “ЮГ”, який забрали для тривалого вивчення.

Звільнити затриманий автобус вдалося лише після прибуття на місце події помічника народного депутата Андрія Іванова, представника обласного штабу Віктора Ющенка – Андрія Іщенка і заступника обласного штабу “Нашої України” Олександра Голокоза.

Пан Голокоз повідомив, що нічне пікетування приміщення обласної міліції “стало лише першою попереджувальною акцією. Всі дані про ситуацію в Одесі ми повідомили до Центрального виборчого штабу Віктора Ющенка. Ми налаштовані рішуче і будемо вимагати пояснень причин затримання автобусів і недопущення їхнього виїзду до Києва. Сьогодні ми можемо заявити, що в Одесі ДАЇ і міліція організували цинічне полювання...”

Автобус відпустили з пропускного пункту ДАЇ лише близько четвертої години ранку 16 жовтня.

(16-10-2004 13:55 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097924153.html)

 

Одеса — пікет таки знадобиться?!

Ще один активіст громадянської кампанії “ПОРА!” отримав виклик до СБУ.

(18-10-2004 16:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098107918.html)

 

Затримано координатора громадянського руху “Чиста Україна” в Одеській області

Сьогодні, 18 жовтня, затримано координатора громадянського руху “Чиста Україна” в Одеській області Віку Фоменко.

Працівники Управління СБУ в Одеській області прийшли до неї додому і забрали нібито на допит у справі “Пори”. При цьому т. зв. виклик більше був подібним на арешт в стилі КГБ, замість виклику повісткою, передбаченого чинним законодавством.

Цікавий теж інший нюанс — СБУ користується застарілою інформацією, оскільки В. Фоменко припинила контакти з інформаційно-просвітницькою кампанією “Пора” майже два місяці тому.

(18-10-2004 12:57 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098093450.html)

 

Вікторію Фоменко звільнено!

Пікет “Чистої України” і “Пори” під Управлінням СБУ не відбувся, оскільки, коли пікетники підійшли до будинку о 14.00, Віку Фоменко випустили на волю.

Працівники СБУ на допиті з’ясовували насамперед громадську діяльність Віки Фоменко і її зв’язок з акціями непокори. Безпосередньою причиною затримання були слідчі дії стосовно справи із нібито виявленням “вибухівки” в київському офісі кампанії “Пора”.

(18-10-2004 15:25 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098102300.html)

 

Міліціонери Одеси не знають про репресії проти студентів

Сьогодні в Одесі, в рамках акції на захист студентів і 5 каналу громадянський рух “Чиста Україна” провів пікетування міського управління МВС.

Кілька активістів руху намагались розповісти міліціонерам міста про те, що і як робиться їхніми колегами по всій Україні. В результаті такої просвітницької діяльності один з керівників одеської міліції, полковник Назарчук, повідомив “чистоукраїнцям”, що розуміє цю їхню “безглузду” акцію, адже студентам нібито потрібно відробляти 10 гривень, заплачених їм. А також попередив їх про те, що якщо вони зроблять ще хоч раз щось подібне, то будуть виключені зі своїх навчальних закладів, на цілком ‘законних’ підставах.

Окрім того, міліцією була вилучена фотокамера одного з активістів і засвічена його плівка, бо на думку правоохоронців, їх знімати не можна. Цілком очевидно, що такі дії міліції суперечать Конституції України, а отже акції, спрямовані проти беззаконних дій міліції, мають продовжуватись.

(21-10-2004 23:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098391449.html)

 

І в Одесі нас не залякати!

Сьогодні о пів на дев’яту вечора в Одесі до квартири, де живуть активісти “ПОРИ”, зайшли міліціонери. На підставі того, що до райвідділку надійшла інформація про бійку на цій квартирі, хоча насправді ніякої бійки там не було, міліціонери забрали чотирьох активістів, з них трьох відвезли в Приморський райвідділ, а ще одного забрали невідомо куди.

А вже за півтори години усіх чотирьох міліціонери уже відпустили і вибачилися за заподіяні незручності (www.kuchmizm.info).

(16-11-2004 23:35 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100640939.html)

 

Сегодня вечером сотрудники Приморского райотдела милиции г. Одессы, якобы по анонимному вызову, прибыли на квартиру, где проживают студенты — сторонники Виктора Ющенко

Не имея на то никаких законных оснований, они вошли в помещение, затем задержали и доставили в райотдел троих из них. Причем, в то время, когда студентов увезли в райотдел, в квартире остался капитан милиции Полищук Виталий Васильевич.

В райотделе, тут же забыв “легенду” анонимного вызова (якобы драка), студентов пытались вынудить в письменном виде подтвердить, что они являются представителями организации “Пора!”.

После вмешательства в ситуацию работников Одесского областного штаба Виктора Ющенко студенты были отпущены.

Однако, по прибытии домой их приключения не закончились. Капитан Полищук В.В. покидать квартиру, в которой проживают студенты, не пожелал. Более того – еще и пытался “убедить” их дать какие-то “показания” и подписать какие-то “признания”. Для того, чтобы умерить пыл рьяного капитана, потребовалось очередное вмешательство работников штаба Ющенко.

Помня о том, что в последнее время милиция после своих собственных визитов любит “находить” у сторонников Виктора Ющенко взрывчатку, фальшивые деньги и прочие незаконные предметы, работники Одесского штаба Виктора Ющенко порекомендовали ребятам внимательно осмотреть свое жилище.

Если в случае повторного визита сотрудников Одесской милиции у этих студентов будут “обнаружены” взрывчатка, наркотики, фальшивые деньги, планы государственного переворота, учебники по терроризму, подписанные лично Бин Ладеном, или что-либо подобное, мы абсолютно уверены в том, что это будут личные вещи капитана Полищука, но никак не студентов; что это очередная провокация агонизирующей антинародной власти (Пресс-служба Одесского регионального штаба Виктора Ющенко).

(17-11-2004 00:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100643098.html)

 

Полтавська область

Арешти активістів молодіжних рухів тривають

Громадянський рух “Чиста Україна” сьогодні, 15 вересня, продовжує акцію протесту на захист прав студентів, які влада почала обмежувати останнім часом. Серед висунутих вимог – зниження стипендійного балу, зниження плати за гуртожиток, припинення тиску на студентів за участь в акціях опозиції.

Сьогодні акція відбувалася у Полтаві, Чернігові і Чернівцях. Зокрема, у Полтаві близько 100 активістів “Чистої України” провели похід між вузами міста, поширюючи пропагандистські матеріали і спілкуючись із студентами. Після відвідання педагогічного, аграрного і кооперативного університетів колона направилася до технологічного університету. По дорозі їх зупинили працівники правоохоронних органів (міліції, СБУ), які до того супроводжували учасників акції і чіплялися до них. Особа в погонах полковника міліції “запросила” керівників акції до Київського райвідділу УМВС м. Полтави “побеседовать”. Хоча бажання “беседовать” не було, міліціонери фактично силою забрали двох активістів “Чистої України”, серед них Євгена Янкевича, до райвідділу. Це сталося близько 12.45. Через півгодини Є. Янкевича відпустили, але у райвідділі далі перебуває інший учасник акції.

Сьогодні у Запоріжжі, біля державного університету відбувався пікет солідарності з іншими містами на захист студентських прав. І тут, як і по всій Україні, не обійшлося без несподіванки.

Місцева влада, яка вчора намагалася зірвати акцію, заборонила проведення будь-яких заходів у зв’язку з… терористичними актами в Російській Федерації на Північному Кавказі (рішення Орджонікідзівського районного суду).

Як результат – трьох активістів ГР „Чиста Україна” було затримано за те, що вони „засмічували територію” (так тепер називається роздача пропагандистських матеріалів). Самі ж „матеріали” вилучено.

Після таких дій правоохоронців, логічно, складається враження, що немає межі твердолобості влади і її страху перед опозицією, перед народом.

 (15-09-2004 16:00 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095253247.html)

 

Політичні репресії у Полтаві

В суботу, 11 вересня, у Полтаві біля стадіону “Ворскла” активісти громадянської кампанії “ПОРА!” вирішили скористатися нагодою — мітингом за участі кандидата у Президенти України Олександра Мороза — та роздати людям буклети про кампанію.

До двох молодих людей підійшло четверо осіб у цивільному, представившись працівниками міліції. Вони попросили хлопців пройти до кімнати міліції і дати пояснення по розповсюдженню друкованих матеріалів.

Правоохоронців цікавило одне — хто дав їм ці матеріали.

Під час допиту до міліцейської кімнати увійшли відомий у Полтаві правозахисник Анатолій Банний, народний депутат України Юрій Луценко та декілька журналістів. Їх цікавило, за що правоохоронці затримали хлопців, а, дізнавшись про причину, почали вимагати їхнього негайного звільнення.

Через півгодини після затримання хлопців відпустили. Відразу після цього Анатолій Банний підійшов до начальника УМВС м. Полтави Володимира Пліша, який був присутній на мітингу, і порадив йому затримувати не молодих патріотів, а злочинців, наркоманів і п’яничок

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000426.html#more).

 (13-09-2004 00:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095023740.html)

 

26 вересня о 20-й годині в Полтаві працівниками міського управління УМВС був затриманий мешканець обласного центру, студент Станіслав Цись. Затримання відбулося під час розклеювання наклейок кампанії “ПОРА!”

Ці наклейки Станіславові дала активістка громадянської кампанії “ПОРА!” Юля. Приблизно о 23-й годині міліція відпустила затриманого з умовою, що о 9-й ранку наступного дня він з’явиться до міського управління міліції.

Станом на 15.00 годину 28.09.04 Станіслава Цися утримують під вартою — тобто більше доби.

 (28-09-2004 17:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096381684.html)

 

Полтавські правоохоронці відмовляються надавати інформацію журналістам про місцезнаходження заарештованого активіста кампанії “ПОРА!” Станіслава Цися

Вони мотивують це тим, що вони не зобов’язані надавати цю інформацію нікому, крім рідних та близьких.

За нашою інформацією, Станіслав вже близько доби знаходиться в руках української міліції. Невідомо ні те, затримано чи заарештовано активіста, як також і те, який стан його здоров’я.

 (28-09-2004 18:40 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096386035.html)

 

Полтавська міліція переховує Станіслава Цися

Станом на 20:20 28 вересня полтавський студент Станіслав Цись знаходиться в Октябрському РВВС м. Полтави.

(29-09-2004 01:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096410177.html)

 

Вчора пізно ввечері полтавського студента Станіслава Цися, якого міліція тримала майже дві доби під вартою, відпустили

Чергові міського управління УМВС м. Полтави відмовляються коментувати факт затримання, а також дводобового утримання С. Цися.

Очевидці, які бачили Станіслава, говорять про те, що цей хлопець був сильно переляканий, хоча до затримання завжди виглядав сміливим і веселим.

Громадянської кампанія “ПОРА!” заявляє, що не залишить цю справу поза своєю увагою і звертатиметься до міжнародних громадських організацій за захистом прав полтавського студента Станіслава Цися (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000533.html#more).

 (29-09-2004 14:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096457163.html)

 

За що затримали Станіслава Цися?

І досі залишається невідомим, на яких підставах затримали і тримали дві доби за гратами полтавського студента Станіслава Цися.

Сам хлопець, якого відпустили вчора пізно ввечері, про своє звільнення не повідомив, виглядає досить переляканим і, так само як і його рідні, спілкуватися на тему затримання ні з ким не бажає.

Громадянська кампанія “ПОРА!” звертається до журналістів і народних депутатів України, а також усіх громадян, які можуть допомогти у виясненні цього питання: зателефонуйте до Департаменту зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України і спробуйте вияснити істину, бо завтра на місці Станіслава може опинитися кожен із нас

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000542.html#more).

 (29-09-2004 19:42 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096476149.html)

 

Цинізм начальника полтавської міліції не має меж

8 жовтня під час акції “Студентство проти терору!” начальник Управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Полтаві полковник Володимир Пліш, називаючись простим перехожим, посміхаючись, цікавився у активістів громадянської кампанії “ПОРА!” станом здоров’я студента Полтавської Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого Станіслава Цися, якого за розклейку наліпок “ПОРИ!” 29 вересня заарештували співробітники міліції і протримали за гратами дві доби (за рішенням суду), не сповістивши про це рідних та відмовляючись вказати місцеперебування Сианіслава журналістам.

“Простий перехожий” сказав, що знайде постраждалого студента у лікарні, куди він потрапив після відвідин міліції, і обов’язково його провідає.

Нещира зацікавленість (судячи з маскування) пана Пліша здоров’ям Станіслава наводить на думку, що головний міліціонер Полтави боїться розголосу факту незаконного утримання С.Цися і своїм можливим візитом до лікарні хоче натиснути на хворого.

Після перебування за гратами у Станіслава Цися – інфекційно-алергічний міокардит. Сьогодні, 11 жовтня, його мають виписати з лікарні.

 (11-10-2004 01:55 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097448901.html)

 

Полтава: Станіслава Цися знову викликають до міліції “для проведения беседы”

Сьогодні, 16 жовтня 2004 р., о 10.00 годині ранку до Полтавського відділення Національної юридичної академії імені Я.Мудрого завітала слідчий міського управління МВС України пані Фаустова.

Вона власноручно вручила повістку студенту цього ВУЗу Станіславу Цисю з вимогою з’явитися сьогодні до ПМУ “для проведения беседы”.

Станіслава викликають на 17.00 годину. Полтавська міліція розпочала нову хвилю політичних репресій проти нашого побратима.

Минулого разу його утримували дві доби. Ми не виключаємо тривалого утримання С.Цися і цього разу.

 Рятуймо хлопця! (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000717.html#more).

 (16-10-2004 15:03 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097928205.html)

 

Начальник Полтавської міліції нічого не знає про виклик Станіслава Цися на бесіду

У відповідь на телефонний дзвінок, начальник Полтавського міського управління МВС України Володимир Володимирович Пліш повідомив, що йому нічого не відомо про виклик студента Полтавського відділення Національної юридичної академії імені Я.Мудрого Станіслава Цися на бесіду і пообіцяв вияснити це за 15 хвилин.

Слухавку Володимир Володимирович брав сам особисто і голос мав втомлений. Напевно, йому не до вподоби сидіти у вихідний день на роботі, як не до вподоби використання міліції не за призначенням і багатьом правоохоронцям, зокрема тим, кого вчора пригнали у Києві під офіс кампанії “ПОРА!” (з виразу облич беркутівців та їх реакції на розмови навколо політики можна було зробити висновок, що вони тільки чекають, щоб хтось дав наказ заарештувати верхівку нинішньої української влади).

Сподіваємось, що після виборів президента міліція буде ловити злочинців, а не залучатися до боротьби з “інакомислячими”.

(16-10-2004 16:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097932244.html)

 

Начальнику полтавської міліції нічого не відомо про долю Станіслава Цися

Начальник Полтавської міліції Володимир Пліш дуже здивувався, коли дізнався від нас, що затриманого 29 вересня студента Станіслава Цися два дні протримали за гратами за вироком суду. Спочатку він сказав, що “такого не може бути”, а потім припустив, що могли тримати максимум один день.

За його словами, слідчої Фаустової зараз немає на місці, вона перебуває на виїзді. Навколо будівлі міського відділу міліції та на всіх дорогах, що ведуть до нього, чергують активісти громадянської кампанії “ПОРА!” В разі чого будуть задіяні народні депутати України.

Нагадаємо, що Станіслав Цись під час затримання бувпідданий жорстокому тиску, який позначився на його психологічному стані, а після звільнення потрапив до лікарні з діагнозом інфекційно-алергічний міокардит.

(16-10-2004 17:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097936085.html)

 

Бесіда Станіслав Цися з міліцією закінчилася без наслідків для хлопця

Полтавський активіст громадянської кампанії “ПОРА!” Станіслав Цись прийшов на бесіду разом з батьками. Бесіда пройшла нормально, і Станіслав повернувся додому.

 (16-10-2004 22:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097953488.html)

 

Новини з Полтави

Представник студентів Євген Янкевич поніс резолюції мітингу проти тиску влади на студентів ректорові Технічного університету Полтави.

Провокацій немає, за винятком того, що міліціонери періодично намагаються відвести студентів убік “для розмови”.

Під час руху “неорганізованої колони” до вузу вулицями міста стався інцидент. Відомий правозахисник Анатолій Банний домовився з людьми в синьому сфотографувати колону їхніх “бобіків”. Під час процесу зйомки з однієї машини раптом вилізла особа у формі капітана міліції і вдарила Банного у живіт. Однак той не піддався на провокацію і завершив зйомку.

 (08-10-2004 14:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097233378.html)

 

Дзвонимо в Полтаву, спілкуємося з міліцією!

Під час пішої ходи “Студентство — проти терору” в Полтаві затримали шість осіб — учасників акції. Про це полтавському правозахисникові Анатолію Банному повідомив заступник начальника УМВС в Полтавській області полковник А. Гриценко.

Затриманих тримають в Октябрському райвідділку. Черговий Октябрського РВВС наразі заперечує цю інформацію.

Учасники акції збираються прямо від університету вирушити до міліції, щоб пікетувати Октябрський райвідділок з вимогою випустити затриманих студентів.

Наразі відомо, що активістів кампаній “ПОРА!” і “Чиста Україна” не затримували. Вони дізнаються в міліції, кого ж затримували і за що.

 (08-10-2004 15:36 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097238976.html)

 

Знову телефонуємо до міліції: затримано координатора акції “Студентство — проти терору” в Полтаві

У Полтаві до координатора “Студентської хвилі” та сьогоднішньої акції “Студентство — проти терору” Євгена Янкевича, коли він виходив з офісу “Просвіти”, підійшли троє невідомих у цивільному (за іншою інформацією – двоє невідомих) та повезли його в невідомому напрямку.

З анонімного телефонного дзвінка нам стало відомо, що його повезли до Октябрського райвідділку міліції.

(08-10-2004 18:35 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097249732.html)

 

Євгена Янкевича звільнено

Незважаючи на те, що міліція заперечувала інформацію про перебування у них координатора “Студентської хвилі”, він таки дійсно був у Октябрському райвідділі, як і повідомив нам невідомий (скоріш за все міліціонер) по телефону.

А ось що повідомив Майдан-Інформу сам Євген:

“Після проведення акції “Студентство — проти терору” я помітив, що за мною слідкують троє невідомих в автомобілі. Тоді я взяв таксі і сфотографував їх, не знаючи, що у фотоапараті, який мені дав знайомий, не було плівки.

Коли ж я після цього всього зайшов у дворик, до мене підійшли троє у цивільному, один з яких пред’явив посвідчення співробітника міліції і настійливо запросив на бесіду, натякнувши, що при відмові мене все одно “запросять”.

Сівши у машину ДАІ, ми перемістилися до Октябрського райвідділу, де мені запропонували “добровільно” відключити мобільний телефон та відмовили у праві на дзвінок, оскільки я “не був затриманий, а лише запрошений”. Особливо хвилювало правоохоронців те, що у фотоапараті не виявилось плівки. Свої дії вони мотивували тим, що мої затримувачі є якимись “секретними” людьми, і їхні обличчя ніхто не має бачити. Не знаю щодо секретності, але ті, хто мене затримував, були явно не з Полтави, бо постійно запитували, де тут і що знаходиться (наприклад, задавали питання “А де тут у вас курять?”).

На мене було складено адмінпротокол, в якому інкримінувалося правопорушення згідно ст. 185, ч.2 (повторне проведення несанкціонованих вуличних акцій), оскільки тиждень тому суд вже оштрафував мене на 170 грн. за організацію пішої ходи руху “Чиста Україна” по вузах (ст. 185, ч.2 КпАП). Через три години речі повернуті, і мене випустили під розписку, що 22 жовтня о 9.00 я з’явлюся до начальника відділу пана Шила”.

Євген Янкевич висловив сподівання, що поки справа буде передана до суду і той прийме рішення, в Україні вже буде нова влада, тому йому не доведеться відповідати за те, що виступав проти злочинів режиму.

 (08-10-2004 21:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097261037.html)

 

Тривають масові виклики активістів „ПОРИ!” до СБУ

Двох осіб у Полтаві теж сьогодні викликали до СБУ. Хлопців попередили, аби вони не брали участі у протиправних діях.

(18-10-2004 16:55 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098107715.html)

 

Візит Януковича на Полтавщину супроводжується затриманнями

Свою поїздку він розпочав з Диканьки, куди на зустріч з прем’єром привезли людей з прилеглих Великобагачанського, Миргородського й Шишацького районів.

Як повідомляє прес-служба УНП, вчора Шишацька райдержадміністрація передала керівникам підприємств і установ телефонограму з вимогою надіслати до Диканьки на 10.30 не менше 25 чоловік, забезпечивши їх транспортом.

Зустріч у Диканьці пройшла тихо, без овацій, з ріденькими оплесками. Деякі моменти мітингу викликали у присутніх сміх, на який кандидат від влади відповідав: “Посміхайтесь життю, а не смійтесь над собою”, що люди сприйняли як приниження.

В ці хвилини біля стадіону “Ворскла” збирається мітинг, куди примусово зганяють студентів перших курсів медичної та аграрної академій, учнів, працівників підприємств та бюджетних установ.

Кампанія “ПОРА!” ігнорує його візит, але міліція все одно затримала двох осіб (представника “Студентської хвилі” та “Чистої України”), які роздавали агітацію за Віктора Ющенка, намагаючись приписати їм приналежність до кампанії “ПОРА!”

Такі звинувачення є безглуздими, оскільки громадянська кампанія “ПОРА!” не підтримує жодного кандидата у президенти.

Ігнорування “ПОРОЮ!” сьогоднішнього візиту Януковича пояснюється високою ймовірністю провокацій, які може організувати влада нібито від імені кампанії.

(19-10-2004 16:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098193087.html)

 

Тарас ТОКАР: “В СБУ я не давав жодних свідчень!”

18 жовтня 2004 року відомого на Полтавщині журналіста і громадського діяча Тараса Токаря викликали на допит до обласного управління Служби безпеки України.

Це було під час обідньої перерви. Т.Токар погано почувався в той день і відпросився у свого керівництва побути півдня вдома. Тільки він прийшов додому, перевдягся, ліг на диван, закутавшись ковдрою, як задзвонив його мобільний телефон.

Людина, яка телефонувала, представилася працівником Служби безпеки України, спитала у пана Тараса, де він знаходиться, і, дізнавшись, сказала, що приїде за ним, щоб доставити до обласного управління СБУ. Т.Токар погодився.

Через декілька хвилин новеньке “Шевроле” під’їхало до будинку. Людина, яка вийшла з машини, вручила журналісту повістку, в якій СБУ зобов’язувала його явитися до слідчого. В якості кого – там не було написано. Тарас встиг зателефонувати батькові і прес-секретарю обласної організації Української народної партії. Протягом якоїсь миті про цю новину знав весь політичний та журналістський бомонд Полтави.

Завівши Тараса Токаря до службового приміщення, працівник СБУ люб’язно попросив вимкнути і здати мобільний телефон на час проведення бесіди. Що і було зроблено.

Слідчий запитав Тараса про те, чи чув він щось про вибухівку у київському офісі громадської організації “ПОРА”. На що той відповів, що бачив це у новинах по телебаченню по УТ-1, а більше сказати не може, бо ніколи там не був.

Слідчий сказав, що не має жодних претензій до Т.Токаря. Після цього вибачився за виклик і провів хлопця до виходу. Здивований Тарас, забравши телефон, пішов додому. Ще через якусь мить у Полтаві знали, що він вже вільний (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000813.html#more).

(20-10-2004 17:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098282734.html)

 

Полтава: силовики знову затримують молодь

Годину тому у центрі Полтави, в підземному переході біля торгівельного центру “Злато місто” були затримані активіст “Чистої України” Євген Васик і активістка “Студентської хвилі” Наталя Файфер.

Силовики, які їх затримували, звинуватили молодих людей у тому, що ті розплачувалися фальшивими грошима. Це вже було сьогодні в Чернігові.

Зараз мобільні телефони активістів громадського спротиву не відповідають. Їхнє затримання відбулося на території Октябрського РВВС.

(20-10-2004 19:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098290298.html)

 

Сьогодні вночі вдалося знайти свідків затримання активістів громадянського руху “Чиста Україна” в підземному переході Полтави

За їхніми словами, молоді люди купували щось в кондитерському магазині. Після чого були затримані представниками спецпідрозділу по боротьбі з економічними злочинами за те, що нібито розрахувались в магазині фальшивою банкнотою 10 гривень.

Як повідомила по телефону Наталя Файфер, після цього їх відвезли до приміщення управління по боротьбі з економічною злочинністю, а потім до міського відділку міліції.

Сьогодні зранку обласний координатор Громадянського руху “Чиста Україна” Євген Янкевич подав заявку на пікетування відділку міліції, в якому знаходяться активісти.

Окрім того, до відділку приїхали народні депутати та представники українського омбудсмана

(http://chysto.com/index.php?item=news⊂=msg485).

(21-10-2004 09:16 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098339388.html)

 

Полтавські арешти активістів “Чистої України”: продовження

Як тільки щойно стало відомо від полтавських активістів громадянського руху “Чиста Україна”, представники управління по боротьбі з економічною злочинністю проводять обшук в помешканні координатора “Чистої України” в м. Полтава Євгена Янкевича.

Це трапилось відразу після того, як Євген приїхав відвідати свою дружину в гуртожиток №3 Полтавського технічного університету. Відразу після цього до будинку прибуло кілька машин міліції, яка в даний момент проводять обшук. Цілком очевидно, що це — продовження в справі арештів активіста громадянського руху “Чиста Україна’”Євгена Васика та активістки “Студентської хвилі” Наталі Файфер, яких звинувачують в поширенні фальшивих грошей.

На даний момент при обшуку присутній народний депутат Асадчев та відомий полтавський журналіст Анатолій Банний. Сподіваємось, що їхня пильність завадить правоохоронцям підкинути будь що незаконне Євгену Янкевичу.

 (21-10-2004 23:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098390403.html)

 

В Полтаві проходить обшук в гуртожицькій кімнаті Полтавського національного технічного університету координатора “Студентської хвилі” Євгена Янкевича

Біля гуртожитку знаходиться 5 машин. Міліціонери не можуть придумати нічого нового, тому, як і в Чернігові, шукають фальшиві гроші, у поширенні яких вже встигли звинуватити активіста громадянського руху “Чиста Україна” Євгена Васика та активістку “Студентської хвилі” Наталю Файфер.

Мабуть, через те, що швидко встигли під’їхати народний депутат України Валерій Асадчев та правозахисник Анатолій Банний, поки що за три години обшуку в малесенькій кімнатці нічого знайти не вдалось.

(21-10-2004 23:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098391424.html)

 

Полтава: Продовження арештів, кінець обшуку

Євген Янкевич на волі, але міліція пообіцяла продовження справи зранку

Як тільки що стало відомо з Полтави, обшук кімнати дружини полтавського обласного координатора громадянського руху “Чиста Україна” Євгена Янкевича закінчився.

В результаті обшуку з приміщення були вилучені всі наявні в кімнаті гроші, які запакували в конверт і відправили на експертизу.

Таким чином, підтвердилась версія проте, що дана перевірка була заздалегідь спланованою провокативною акцією полтавських борців з економічною злочинністю.

Сподіваємось, що присутність народного депутата та журналістів вплине на правоохоронців і вони не порушать закон (наприклад, не підмінять гроші в конверті), адже порядність і законність дій Євгена ніколи не піддавались сумніву.

 (22-10-2004 00:37 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098394654.html)

 

Полтавська перемога громадянського руху “Чиста Україна”

Як повідомив координатор громадянського руху “Чиста Україна” в Полтаві Євген Янкевич, вчора о 18:00 заарештованих активіста громадянського руху “Чиста Україна” Євгена Васика та активістку “Студентської хвилі” Наталю Файфер відпустили на волю.

Сталось це через постійні протестні дії активістів громадянського руху “Чиста Україна” під стінами приміщення, де утримували наших активістів. Зараз молоді люди діляться своїми не надто приємними враженнями з колегами і пишуть заяви протесту на дії міліціонерів, які їх ображали нецензурною лайкою і не дозволяли сконтактуватись з друзями і рідними. Після пережитого Євген і Наталя не збираються припиняти боротьбу за Україну і впевнені, що нам потрібна чиста українська влада.

(22-10-2004 01:42 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098398545.html)

 

В Полтаві затримали активістів “ПОРИ”

За розклейку наклейок із серіалу “Бандитська Україна” без вихідних даних в Полтаві затримали Олександра Стогнія та Данила Данелейка.

(27-10-2004 11:12 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098864724.html)

 

Полтава: молодь арештовують до початку страйку!

Сьогодні у Полтаві планується проведення молодіжного страйку проти терору влади. Вже до початку страйку місцева міліція арештовує активістів громадянської кампанії “ПОРА!”:

— декількох хлопців, серед яких Олександр Стогній — за розповсюдження листівок;

— декількох хлопців, серед яких Сергій Сальніков — для з’ясування особи.

Всіх направили до Октябрського РВВС м. Полтави.

Міліція забороняє проведення страйку, посилаючись на сьогоднішнє рішення Октябрського районного суду м. Полтави.

(27-10-2004 11:23 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098865398.html)

 

Масові арешти студентів в Полтаві

Як щойно повідомив координатор Громадянського руху “Чиста Україна” в м. Полтава Євген Янкевич, кілька хвилин тому в місті була розігнана студентська демонстрація протесту.

На сьогоднішній день в міську раду Полтави була подана заявка про те, що відбудеться студентський страйк, організований громадянським рухом “Чиста Україна”, кампаніями “Студентська хвиля” і “Пора”.

Але міськвиконком відмовився її реєструвати, хоча все було подано згідно з законодавством України.

Попри це, студенти зібрались і розпочали пішу ходу протесту проти політичних переслідувань студентів міліцією.

Незважаючи на законність цього ходу, колону студентів розігнала міліція. Близько 10 осіб було арештовано.

На даний момент студенти Полтави пікетують міське відділення міліції, де і утримують їхніх колег. До студентів долучився народний депутат Микола Кульчинський, який в ці хвилини веде розмову з правоохоронцями про звільнення молодих людей.

(27-10-2004 13:09 Майдан-ІНФОРМ)

 

У Полтавських відділках ще залишається троє затриманих

У Октябрському РВ Полтави ще залищається троє осіб. Один з них — Сергій Сальніков, прізвища та імена ще двох невідомі, оскільки всіх затриманих захоплювала міліція поодинці, і у відділку їх тримають всіх у різних кабінетах.

Зараз в Полтаві біля ВУЗів продовжують концентруватися невеликі групи студентів, які ще тільки вирішують, якими будуть їхні подальші дії.

Нагадуємо, що перед початком страйку міліція захопила кілька осіб, які мали вести колони. Також велика кількість міліціонерів намагалася заблокувати збір студентів, наполягаючи на тому, що є судове рішення про заборону страйку судом. Проте ще нікому такого рішення не було пред’явлено (www.kuchmizm.info).

(27-10-2004 14:46 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098877567.html)

 

Затримання активіста в Полтаві!

Щойно стало відомо, що біля дільниці №1 ТВО №148 в м. Полтаві працівниками міліції був затриманий активіст “Студентської хвилі”, позаштатний кореспондент газети “Полтавська думка” Данило Данилейко.

В затриманні безпосередньо брав участь начальник Октябрського РВВС м. Полтави В. Шило. Зараз хлопець перебуває у цьому відділку

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/001013.html#more).

(31-10-2004 22:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099253189.html)

 

Вчора ввечері у Полтаві було затримано троє активістів громадянської кампанії “ПОРА!”, які розклеювали містом наклейки кампанії

Одному з хлопців вдалося подзвонити зі свого мобільного телефону, повідомити про затримання і місце перебування — Ленінський РВВС.

Громадськість, яка телефонувала до цього райвідділку, й досі не знає про місцезнаходження цих хлопців. Черговий РВВС свідомо брехав про наявність хлопців.

Нам стало відомі прізвища двох хлопців — Олександр Горжій і Роман Горжій. Прізвище третього (Павла) ми з’ясовуємо.

Схоже, що хлопцям інкримінують щось інше, а не розклеювання наклейок. Що їм припише полтавська міліція — покаже час

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/001101.html#more).

(12-11-2004 08:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100241836.html)

 

Полтавських активістів “ПОРИ” повезуть на суд

Об 11.00 затриманих вчора полтавських активістів громадянської кампанії “ПОРА!” повезуть до суду.

Все ж таки вдалося точно встановити, що хлопці знаходяться в Ленінському райвідділі міліції (нагадаємо, що міліція брехала, ніби їх там немає). Зараз там знаходиться мати братів Горжіїв, однак, навіть їй повідомили лише про те, що їх повезуть об 11.00 до суду, але так і не сказали, в чому звинувачуються наші активісти (http://kuchmizm.info/weblog/archives/001102.html#more).

(12-11-2004 10:45 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100249146.html)

 

Одного із затриманих, Павла, вже відпустили без суду.

За гратами залишаються ще двоє — Олександр та Роман Горжії.

Полтавськими подіями зацікавилися правозахисники з усієї України та міжнародні спостерігачі, які вже виїхали в напрямку Ленінського райвідділку

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/001104.html#more).

(12-11-2004 12:35 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100255726.html)

 

Завдяки порядності судді Ленінського районного суду Сергія Андрущенка у Полтаві відбулася перша суттєва перемога демократії

Міліціонерам, які майже добу тримали під вартою трьох активістів громадянської кампанії “ПОРА!”, не вдалося засадити хлопців за грати.

Працівники Ленінського РВВС м. Полтави так нахабно “шили” справу, що це було видно “неозброєним оком”, навіть, не юристам. З халепи НАШИХ витягував професійний юрист обласного штабу “Наша Україна” Юрій Моторний. Також до захисту долучився представник ОБСЄ на Полтавщині Олександр Келим.

Після тривалої перерви, суддя С.Андрущенко відмовив правоохоронцям у поданні про притягнення до адміністративної відповідальності активістів “ПОРИ!”

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/001108.html#more).

(12-11-2004 21:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100288000.html)

 

Рівненська область

Затримання активістів молодіжних опозиційних організацій у Рівному

22 вересня відразу сім активістів опозиційних молодіжних організацій було затримано “правоохоронними” органами у місті Рівне. Причиною затримання стало розповсюдження активістами наклейок з правдивою інформацією, про сучасний стан речей в Україні і про “вагомий внесок” в цей стан діючого прем’єра і потенційного (не дай Боже!) президента.

Актив громадської компанії “Чиста Україна” у Рівному заявляє, що така увага їм дуже приємна і лише допомагає учасникам руху ствердитися у бажанні щось таки змінювати і робити. До того ж такі дії міліції є класичною квінтесенцією ситуації в Україні, коли правоохоронці керуються не головним законом України (Конституцією, якщо буде хто з правоохоронців читати), який статтею 34 гарантує свободу думки і слова в Україні, а наказами міністерств та прем´єр-міністрів.

 (22-09-2004 22:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095881893.html)

Сумська область

 

В Сумах міліція конфіскує комп’ютери молодіжних організацій

Сьогодні близько 13-30 в Сумах до приміщення Спілки Української Молоді та Сумського обласного комітету молодіжних організацій, представники яких беруть активну участь у діяльності ініціативи „Студентська хвиля” та Коаліції молоді „Наша Україна”, увірвалися представники Управління по боротьбі з організованою злочинністю.

За словами координатора „Студентської хвилі” в Сумській області Георгія Сахнюка, без пред’явлення судового рішення та будь-яких інших документів, правоохоронці почали вилучати комп’ютери.

На місце події прибули юристи Сумського обласного штабу кандидата в Президенти України Віктора Ющенка.

На даний момент міліція відмовляється складати будь-які акти та коментувати свої дії.

Георгій Сахнюк заявив, що розцінює цей напад як черговий прояв терору влади проти власних громадян.

(25-10-2004 14:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098702559.html)

 

За расклейку листовок в Сумах задержаны студенты Семен Салатенко и Владимир Коваленко.

В настоящее время они находятся в Заречном РОВД г. Сумы

(28-10-2004 10:17 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098947873.html)

Міліція намагається зірвати студентську акцію солідарності в Сумах

Акція протесту, яка була запланована на 11-25 в університетах міста і має на меті оголосити солідарність сумських студентів з вимогами журналістів “5-го каналу” та організації “ПОРА!”, відбудеться вчасно. Студенти не підуть на 3 пару в своїх університетах.

За розклейку наліпок “ПОРИ” сьогодні близько 4 ночі в центрі міста Суми затримано студентів Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, активістів Семена Салатенка та Володимира Коваленка. Їх тримали у Зарічному РВВС м. Суми. Наразі їх випустили без пред’явлення обвинувачень. На завтра призначений суд по цій справі.

(28-10-2004 10:47 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098949667.html)

 

Затримані в Сумах уже на свободі!

Затриманих у Сумах Семена Салатенка і Володю Коваленка вдалося звільнити за допомогою десятка яєць... Жарт. За допомогою солідарності!

До відділку підтяглися активісти “ПОРИ!” Потім приїхали авдокати і навіть нардеп Віктор Терен.

Міліціонери, замучені дзвінками з турботою про здоров’я затриманих, зрештою вирішили їх відпустити. Та й самі міліціонери стомилися ловити дітей замість бандитів.

(28-10-2004 11:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098950513.html)

 

В Сумах арештовано обласного координатора “Чистої України” Георгія Сахнюка

Як тільки що повідомили з м. Суми активісти Громадянського руху “Чиста Україна”, арештовано обласного координатора Георгія Сахнюка.

Зроблено це без будь-яких пояснень і підстав. Хлопця просто “повантажили” в машину і повезли в невідомому напрямку.

Його мобільний телефон не відповідає.

(1-11-2004 06:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099281764.html)

 

До Сум повернувся 1937 рік: судять людей, що виходили під дільниці у ніч після виборів

Сьогодні о 6-й годині ранку, згідно з рішенням суду про примусове притягнення на судовий розгляд (якого, до речі, ніхто не бачив), просто з ліжок міліція повитягала 10 чоловік і привезла до Ковпаківського районного суду Сум.

Ці люди в ніч з 31 жовтня на 1 листопада знаходилися на дільниці №46 в Сумах (ТВО № 160, ця дільниця знаходиться у будівля концерну “Укрросметал”, що належить народному депутату Григорію ДАШУТІНУ). Вони до 6 ранку 1 числа очікували на протокол по цій дільниці. Коли їх по одному почали пускати, щоб подивитися на протокол, одного з людей – Павла ПІДДУБНОГО, працівника заводу “Компресормаш” — вдарив один із членів комісії. Після цього почалося заворушення – побили вікна. Всіх у ту ніч забрали до міліції, але згодом відпустили. Сьогодні ж 10 чоловік, яких затримували, судять за статтею АК “Опір законним діям міліції”. На засідання суду не пустили ні журналістів, ні адвокатів, ні рідних Павла ПІДДУБНОГО.

Суддя по цій справі — пан РИКОВ. Він же — помічник голови сумської ОДА Володимира ЩЕРБАНЯ.

Вже до 9 ранку 3-х людей було засуджено до 10 діб ув’язнення (як раз до 22 листопада). Олег РОМАНЕНКО, якого судили, просив адвоката. Але його прохання не було задоволено. При цьому він зазначає, що на засідання суду були присутні “свідки”, яких він ніколи в житті не бачив.

Засуджено також Віталія НАБІЄВА. Він таксист і під час заворушення під “Укрросметалом” фактично присутнім не був – зупинився на хвилину біля дільниці, щоб подивитись на те, що відбувається. Не дивлячись на це, його теж визнали винним. Засідання суду продовжується.

Майор міліції Микола СИМОНЕНКО нікого не пускає в будівлю по вул. Першотравневій, хоча його було попереджено про кримінальну відповідальність. В суді знаходяться ще 7 чоловік. Серед них неповнолітній Євгеній ПЕТРУШКА. Судять одного за другим.

Біля будівля наразі зібралися 30 людей. Люди продовжують підходити.

(13-11-2004 11:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100336673.html)

 

У Сумах знову б’ють студентів!

Як вже повідомлялось, сьогодні зранку міліція примусово притягнула на судовий розгляд 10 чоловік (судового рішення про що, до речі, ніхто не бачив) і привезла до Ковпаківського районного суду Сум. Під час розгляду питання біля будівлі суду зібралися понад 30 людей, переважно студентів, що хотіли морально підтримати засуджуваних.

Але раптом біля суду з’явилося близько 20 співробітників “Беркуту” у бойовому спорядженні, що почали бити пікетуючих. Про це о 12 годині повідомив телефоном у прямому ефірі “5 каналу” юрист обласного штабу “Нашої України” у Сумах. Він повідомив, що бачить двох поранених студентів, що лежать на землі. В одного йде кров. Інших подробиць наразі немає.

(13-11-2004 12:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100341339.html)

 

“Беркут” в Сумах побив студентів та їх батьків, а також потравив їх газом (постійно оновлюється)

Учасники мітингу протесту на пл. Незалежності в Сумах, яких у цей морозний день зібралося вже більше тисячі, зявили про початок голодування з вимогою зупинити протиправні дії сумської міліції. Побитття сталося під час того, як родичі незаконно затриманих сьогодні зранку спостерігачів від опозиції та простих виборців зібралися біля приміщення суду, куди не пропускали ні родичів ні адвокатів.

Наразі декілька чоловік знаходяться у лікарні у важкому стані.

Засудили 10 хлопців з дільниці на 10 діб. Куди їх повезли — невідомо.

(13-11-2004 16:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100356375.html)

 

Один із незаконно вчора засуджених в Сумах знаходиться в лікарні

Щойно стало відомо про одного із засуджених — Чередниченко. Зараз він знаходиться в тяжкому стані в 5-й клінічній лікарні м. Суми. Його матері погрожували, забороняли розповсюджувати інформацію про побиття міліцією, говорячи про те що “хлопець просто впав”. Зараз цим питанням займається народний депутат Хмара, журналісти газет та 5-го каналу.

(14-11-2004 13:12 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100430739.html)

 

Суми: студентське голодування триває

Студентська акція проти політичних репресій, яка розпочалась 13 листопада Сумах біля приміщення обласної держадміністрації, продовжується та набирає розголосу.

Незважаючи на те, що акція протесту сумських студентів санкціонована, влада намагається в будь-який спосіб її припинити, а самих активістів студентського спротиву обвинуватити в усіх можливих гріхах. Так, спочатку, 14 листопада, до студентів був принесений лист від управління архітектури міста про рішення, що нібито єдиний намет, який вони виставили в центрі міста, є малою архітектурною формою і не має права розташовуватись на площі в центрі міста.

Наступного дня міська рада своїм рішенням постановила знести намети голодуючих студентів. З яких причин було прийнято таке рішення – точно невідомо.

По місцевій ТРК „Відікон” щоденно „крутять” свій спецрепортаж про події 14 листопада біля приміщення Ковпаківського районного суду, наводячи коментарі представників правоохоронних органів про „хулиганские действия группы лиц, которые, грубо нарушая общественный порядок и демонстрируя явное неуважение к обществу, стали оказывать физическое сопротивление представителям власти, исполнявшим обязанности по охране общественного порядка”.

Однобоко трактуючи ці події, журналісти ТРК „Відікон” заявляють, що „только благодаря вмешательству дополнительных сил милиции и применению специальных средств, хулиганские действия удалось прекратить”. Повідомляється, що при цьому троє працівників міліції отримали тілесні ушкодження, у зв’язку з чим госпіталізовані.

Учасники акції, незважаючи на спротив влади, продовжують акцію протесту. Вони розмістилися на сходах біля обладміністрації, де і проводять голодування. Більшість із них відвідує заняття в університетах. Сумчани постійно підходять до протестантів, приносячи гарячий чай, теплі речі, при цьому висловлюючи підтримку їхнім діям. Вчора ввечері одного з учасників студентської акції – Сергія ЄФИМОВА – через погіршення стану здоров’я забрала швидка.

Наразі інформація про здоров’я Сергія невідома. Попри те, що голодування триває не першу добу, учасники не збираються припиняти акцію до задоволення їх вимог.

Представники Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Нини КАРПАЧОВОЇ знайшли 3 з 10 засуджених сумчан. Сергій МІРОШНІКОВ, Павло ПІДДУБНИЙ та Роман СИЗОНЕНКО зараз відбувають свої 10 діб у райцентрі Сумської області м. Лебедин. Вони зустрічалися з хлопцями, кажуть, що з ними в принципі все гаразд. Щоб звільнити їх, треба переглянути їхні справи, але це неможливо, тому що матеріали знаходяться в сейфі судді Володимира РИКОВА, а він просто зник.

Матеріали судово-медичної експертизи щодо побиття студентів та інших сумчан 13 листопада під Ковпаківським районним судом передано до міської, обласної прокуратури та Генерального прокурора.

Довідка. В ніч на 1 листопада сумчани, очікуючи на протокол результатів голосування, чергували біля дільниці №46 виборчого округу №160 (м. Суми), яка заходиться в приміщенні концерну „Укрросметал”, який пов’язують з Григорієм ДАШУТІНИМ, народним депутатом України, членом фракції „Трудова Україна”. Голова комісії після підрахунку голосів і отриманих вже результатів спочатку заборонив членам комісії підписувати протокол та відмовлявся його вивішувати для ознайомлення. А результати, які стали відомими пізніше, такі: 2029 — за ЮЩЕНКА, 102 – за ЯНУКОВИЧА. Після того, як двом громадянам було дозволено увійти все ж таки до приміщення для ознайомлення з результатами, голова комісії розбив голову одному з них — Павлу ПІДДУБНОМУ, штовхнувши його на скляні двері. Після цього почалося заворушення – побили вікна. Викликаний наряд міліції затримав всіх, доставивши до Ковпаківського райвідділу міліції м. Суми, але згодом їх відпустили.

13 листопада відбувся терміновий суд в приміщенні Ковпаківського районного суду м. Суми. Біля приміщення райсуду міліція застосувала фізичну силу та сльозогінний газ проти людей, що прийшли підтримати затриманих. У результаті побиття постраждало близько 15 людей, з яких четверо було госпіталізовано. 13 листопада 26 активістів студентського спротиву на площі Незалежності біля приміщення Сумської облдержадміністрації розпочали голодування на знак протесту проти політичних репресій.

Як вже повідомляв Майдан, Україною шириться хвиля студентських страйків на підтримку сумських студентів.

(16-11-2004 15:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100612042.html)

 

Новини з Сум: відбулася зустріч студентів із заступником Білоконя

Тільки-но завершилась зустріч сумських студентів з заступником Білоконя Олександром Савченко.

Нарешті стало відомо про місцезнаходження усіх засуджених: 3 людини в Лебедині, 2 – в Охтирці, 1 – в Бурині.

Також Савченко розказав, що внаслідок нападу міліціонерів на людей під райсудом 13 листопада працівник „Беркуту” Бондар нібито отримав опіки очей, а Осьмаков – черепно-мозкову травму.

Не дивно, чому міліціонери не можуть забезпечити громадський спокій – вони, за версією свого начальства, не в змозі і себе захистити. Або, можливо, це просто живодьори-студенти виявились такими агресивними, що вихопили балончик з рук беркутівця і приснули йому в очі. За словами Савченка на плівці „не все видно”.

Тим часом, у голодуючих студентів ситуація напружується. Молоді люди відчувають слабкість, крутиться голова.

(16-11-2004 19:12 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100625157.html)

 

Поета Романенка ув’язнено в Сумах. Митці протестують

13 листопада у Сумах за вимогу оприлюднити результати голосування в ніч виборів на дільниці №46 ТВО №160 було заарештовано десять осіб, переважно студентів. Їм висунули обвинувачення в опорі правомірним діям працівників міліції.

Серед затриманих — відомоий український поет Олег Романенко, який стверджує, що осіб, які давали свідчення проти нього у суді, на місці, де, за словами працівників міліції, відбувся злочин, не було.

Суд грубо порушив основні права людини і громадянина, відмовивши підсудним у праві скористатися послугами адвоката. Всупереч основному принципу судочинства – гласності, засідання суду було закритим. Ані журналістів, ані родичів затриманих не допустили до зали суду. Шістьом із них, зокрема і Романенкові, було призначено покарання у вигляді ув’язнення строком на десять днів (до 22 листопада). Правоохоронні органи не кажуть, куди вони відвезли засуджених.

Таким чином, можна стверджувати, що судочинство відбувалося з порушенням законодавства.

Мистецька громадськість вимагає:

— визнання судового засідання у цій справі таким, що відбувалося з порушенням законодавства України;

— покарання відповідальних працівників МВС і суду, які припустилися порушення прав людини;

— дотримання законодавства України у подальшому розслідуванні цієї справи, а до того часу — негайного звільнення з-під варти несправедливо засуджених;

— публічного розгляду справи.

Галина Ткачук, студентка, Київ

Артем Захарченко, студент, Київ

Олеся Мамчич, редактор, Київ

Ніна Кур’ята, журналіст, Київ

 (16-11-2004 20:52 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100631149.html)

Победа в Сумах! Арестованные сумчане будут освобождены!

Сегодня апелляционный суд Сумской области отменил все решения судьи-янучара Рыкова, который долгое время был помощником Щербаня.

Сегодня все незаконно осужденные 12 и 13 ноября сумчане должны быть освобождены.

(17-11-2004 16:36 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100702205.html)

 

Апелляционный суд Сумской области обманул студентов!

До сих пор не подписано решение апелляционного суда Сумской области по незаконно осужденным 13 ноября сумчанам. По некоторой информации можно предположить, что в настоящий момент председатель апелляционного суда Сумской области находится в кабинете губернатора Щербаня. Так же можно предположить, что вместе с ними и судья Рыков, принимавший незаконные решения 13 ноября!

Общественность тривиально обманули, огласив решение в судебном заседании, но не напечатав и не подписав его.

Незаконно осужденные сумчане по-прежнему в следственных изоляторах. А, между тем, голодовка студентов официально прекращена.

(17-11-2004 19:23 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100712206.html)

 

Amnesty International визнала в Украiнi перших в’язнiв сумлiння

16 листопада 2004 року мiжнародна правозахисна органiзацiя Amnesty International оприлюднила заяву, в якiй визнала шiстьох нещодавно засуджених полiтичних активiстiв у мiстi Суми в’язнями сумлiння i оголосила про початок кампанii щодо iх негайного звiльнення.

Amnesty International висловила стурбованiсть з приводу продовження арештiв осiб, якi виражають своi полiтичнi права, зокрема, право на мирний протест пiд час вимагання оприлюднення результатiв про вибори Президента Украiни.

“Дуже важливо, щоби Украiна продемонструвала свiту, що вона поважаe право на свободу вираження напередоднi другого туру президентських виборiв”, — зазначаe Amnesty International. Шестеро осiб були нещодавно засудженi мiсцевим судом в мiстi Суми до 10 дiб адмiнiстративного арешту пiд час закритого судового процесу за нiбито супротив мiлiцii пiд час проведення мирноi акцii протесту 31 жовтня з метою оголошення результатiв виборiв на однiй з дiльниць. Члени виборчоi комiсii вiдмовилися оголошувати результати виборiв 31 жовтня i викликали мiлiцiю, яка розiгнала мирну акцiю та затримала десятьох учасникiв акцii, проте тi невдовзi були вiдпущенi.

Несподiвано, 13 листопада, мiлiцiя заарештувала в шостiй ранку всiх десятьох учасникiв акцii. На суд не були допущенi нi адвокати засуджених, нi iхнi рiднi. Бiльше того, останнi були брутально та протизаконно розiгнаннi загоном “Беркут”.

“Є чiткi пiдстави вважати, що цi 6 осiб були засудженнi за висловлювання своiх поглядiв”, — заявила Amnesty International.

“Влада в м. Суми порушила мiжнароднi стандарти, вiдмовивши адвокатам та рiдним у допуску на судове засiдання, а також не повiдомивши iм про мiсцезнаходження затриманих”, — пiдсумувала Amnesty International.

За останнiй мiсяць це вже друга заява Amnesty International стосовно ситуацii з правами людини в Украiнi. Перша була оприлюднена 25 жовтня цього року й стосувалася арештiв активiстiв органiзацii “Пора”.

(18-11-2004 07:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100754578.html)

 

Суми. Проти студентів продовжуються репресії?

Чотирьох активістів студентського спротиву у Сумах 9 грудня викликали повістками в Ковпаківський райвідділ міліції, де у них вимагали пояснення з приводу подій 13 листопада біля приміщення Ковпаківського районного суду м. Суми.

B той день працівники спецпідрозділу міліції “Беркут”, використовуючи гумові кийки та сльозогінний газ, розігнали сумчан, що прийшли довідатися про долю своїх рідних та знайомих, процес над якими проходив в приміщенні суду. В результаті побиття постраждало близько 15 людей, четверо яких було госпіталізовано. Більш того, не зважаючи на відеофакти побиття міліцією мирних людей, прокуратура Сумської області вважає, що використання сили “Беркутом” було законним. Прокуратура заявила, що постраждали працівники міліції, і за фактом подій біля приміщення Ковпаківського райсуду відкрита кримінальна справа.

Саме по цій справі студентів викликали для отримання пояснень. Поки що вони проходять по справі як свідки, але є інформація, що з цих свідків можуть зробити обвинувачених. Слідчий КОРОЩЕНКО, який веде цю справу, у розмові з викликаним для дачі свідчень Сергієм СВЕРДЛЕНКОМ заявив, що сидіти повинні студенти. Як розповів Сергій СВЕРДЛЕНКО, слідчий в його присутності розмовляв з невідомим по телефону стосовно справи студентів і промовив наступне: “Та не будемо зараз ворушити, краще під вибори”.

Довідка. В ніч на 1 листопада сумчани, очікуючи на протокол результатів голосування, чергували біля дільниці №46 у місті Суми (приміщення концерну “Укрросметал”, який пов‘язують з ім‘ям народного депутата України, члена фракції “Трудова Україна” Григорія ДАШУТІНА). Голова та деякі члени виборчої комісії, не бажаючи показувати протокол, спровокували заворушення біля дільниці. В результаті всіх, хто вимагав правди або просто випадково опинився біля дільниці, затримав наряд міліції, доставивши їх до Ковпаківського райвідділу міліції м. Суми, але згодом, отримавши від людей свідчення, їх відпустили.

13 листопада відбувся закритий суд в приміщенні Ковпаківського районного суду м. Суми над сумчанами, які виборювали своє право на отримання інформації про результати голосування. Суддя Володимир РИКОВ, який раніше працював радником голови Сумської облдержадміністрації Володимира ЩЕРБАНЯ, виніс вирок — до 10 діб ув’язнення.

Міліція застосувала фізичну силу та сльозогінний газ проти людей, що прийшли підтримати затриманих. У результаті побиття постраждало близько 15 людей, четверо було госпіталізовано. Активісти студентського спротиву на площі Незалежності біля приміщення Сумської облдержадміністрації розпочали голодування на знак протесту проти політичних репресій. Організація “Міжнародна амністія” визнала “в’язнями совісті” сумчан, яких було засуджено 13 листопада Ковпаківским райсудом.

(10-12-2004 13:40 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102678804.html)

 

Первых в истории независимой Украины узников совести оправдали

Наталья Шевченко

В действиях сумчан: Олега Хохлова, Виталия Набиева, Павла Поддубного, Сергея Мирошникова, Романа Сизоненко, Олега Романенко и несовершеннолетнего Евгения Петруши нет состава преступления. Так постановил Ковпаковский районный суд г. Сумы 21 декабря 2004г. Решение вступило в силу немедленно и обжалованию не подлежит.

Как сообщил юрист общественного бюро "Правозахист" Александр ТАКУЛ, “процесс 21 декабря, в отличие от суда, состоявшегося 13 ноября, в результате которого ребятам (кроме несовершеннолетнего Евгения Петруши, отпущенного на поруки матери), присудили 10 суток административного ареста, был прозрачным”.

По словам Александра Такула, все шестеро сумчан намерены подавать иск в суд на возмещение материального и морального ущерба. Причем, в соответчики будут призывать судью Ковпаковского районного суда г. Сумы, признавшего их виновными, и сотрудников милиции, которые давали обвинительные показания "под копирку".

В ночь с 31 октября на 1 ноября Олег Хохлов, Виталий Набиев, Павел Поддубный, Сергей Мирошников, Роман Сизоненко, Олег Романенко были в числе тех, кто пришел к избирательному участку №46, чтобы узнать результаты голосования. Под утро на участке между членами избирательной комиссии и неизвестными возник конфликт, в результате которого было выбито стекло. Сотрудники милиции, прибывшие по вызову, задержали всех находящихся возле участка. Были составлены административные протоколы, предусмотренные ст.185 Кодекса об административных правонарушениях, и 12-13 ноября задержаные предстали перед судом.

Олега Хохлова, Виталия Набиева, Павла Поддубного, Сергея Мирошникова, Романа Сизоненко и Олега Романенко признали виновными, присудив 10 суток админареста, и отправили отбывать наказание.

23 ноября всех шестерых освободили.

25 ноября Апелляционный суд Сумской области отменил постановление Ковпаковского районного суда г. Сумы от 13 ноября в связи с невыяснением в полной мере обстоятельств дела, которые имеют существенное значение (http://rama.com.ua/).

(22-12-2004 13:12 Майдан-ІНФОРМ, Суми

http://maidan.org.ua/static/news/1103713979.html)

 

„Жива повістка” для студента

Олена Голюк, РУПОР

Репресії проти активістів студентського спротиву останнім часом стали явищем звичним. За вираження громадянської позиції, у ході найдовших в історії української держави виборів, студентів відраховували з навчальних закладів, виселяли з гуртожитків, безпідставно заарештовували або просто били.

Нові дані про тиск на громадсько активну молодь і надалі бентежать суспільство.

Зранку, 22 грудня працівники обласного управління МВС затримали активіста студентського руху спротиву Андрія Котиля, не пояснивши причини своїх дій. Як повідомляє Студентське братсво Сум, хлопця забрали просто із занять у кооперативному технікумі, де він навчається. На прохання пред’явити повістку працівник УМВД відповів: „Я твоя жива повістка”, після чого Андрія для „бесіди” відправили в обласне управління МВС. В нього вилучили мобільний телефон, і зв’язатися з ним неможливо. Коаліція молоді „Наша Україна”, організація „Чиста Україна”, а також Студентське братство мають намір організувати пікет біля будівлі УВС, якщо Андрія Котіля не відпустять, а також не будуть пояснені причини його затримання

 (http://rupor.org/index.php?id=1103817703).

(24-12-2004 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/mai/1103880141.html)

 

Тернопільська область

Затримання активістів громадянської кампанії “ПОРА!” у Тернополі

Вранці 10 вересня у м. Тернополі було затримано активістів кампанії “ПОРА!” Ігора, Богдана та Ярослава, які розклеювали листівки “Кучмізм — це Я” у дозволених для цього місцях – на тумбах та дошках оголошень. Так що з правилами благоустрою, порушенням яких правоохоронці нібито керувались, затримуючи херсонських активістів кампанії, було все гаразд.

При затриманні правоохоронці твердо настоювали на тому, що даний інформаційний матеріал насправді є агітаційним і підпадає під законодавство про вибори.

На затриманих активістів, яких доправили у перше міське відділення міліції, чинився тиск. За присутності слідчого і понятих було вилучено листівки, складено протоколи про адмінзатримання та взято пояснення. Виправдовували вилучення листівок люди у формі статтею 7 Закону України “Про міліцію”.

В цьому контексті доволі цікавою виглядає реакція міліціонерів на слова іншого активіста кампанії “ПОРА!” Назара. На запитання, в підтримку кого листівки він клеїть листівки, хлопець відповів “За Януковича”. Цими словами було одразу досягнуто порозуміння між ним та правоохоронцями. Вони теж люди і люблять вдалий жарт

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000418.html#more).

(10-09-2004 15:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094819196.html)

 

В Тернополі за розклейку затримано активіста кампанії “ПОРА!”

Щойно за розклейку наліпок кампанії “ПОРА!” у Тернополі затримано Остапа Марковича.

У міському відділі УМВСУ черговий підтвердив факт, але сказав, що вони не затримували, а просто так, трошки хотіли дізнатися чому і що розклеювали, хто дав команду і т.д., мовляв, нічого страшного. А за деталями просив телефонувати до заступника начальника

(29-09-2004 20:48 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096480083.html)

 

Спроба затримання у Тернополі

Сьогодні близько 15.30 у м. Тернополі була чергова спроба затримання активіста ГК „Пора”. Особа в цивільному, яка представилась міліціонером, намагалася затримати у грубій формі із застосуванням сили двох активістів ГК „Пора”. Але коли хлопці попросили представити посвідчення, наш „доблесний міліціонер” показав „наручники” і намагався заарештувати одного з хлопців. Активісти “Пори”, не розгубившись, не дали себе „розвести” і продовжили вимагати посвідчення, при цьому один з активістів почав телефонувати до знайомих. Побачивши спротив з боку хлопців, горе-міліціонер „наклав в штани” і почав втікати.

 (05-10-2004 17:30 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096986643.html)

 

Харківська область

21 серпня до Харкова з нагоди свята 350-рiччя заснування мiста прибув президент Кучма. Місцева міліція ретельно готувалася до його приїзду і головні “зусилля” спрямувала проти кампанії “ПОРА!”

20 серпня міліція оточила готель “Славія” та вигнала всіх його мешканців, оголосивши, що готель заміновано. Однак сапери припинили шукати міну, як тільки знайшли в одному з номерів листівки кампанії “ПОРА!” з роз’ясненням, що таке кучмізм та інші.

Ці листівки були конфісковані, про що складено протокол, в якому не вказано жодної підстави для таких дій.

21 серпня “невідома” особа в цивільному намагалася затримати активіста кампанії, який розклеював вцілілі наліпки на вулиці Пушкінській. Однак, поки їхала викликана “невідомим” міліція, до місця подій прибули активісти кампанії “ПОРА!”, представники інших організацій та народний депутат України Анатолій Матвієнко. Навколо почав збиратися народ, який заблокував міліцейську машину й змусив правоохоронців відпустити активіста “ПОРИ!”

Того ж дня було затримано ще трьох активістів кампанії, які клеїли наліпки на вулиці “23 серпня”. Це сталося за 15 хвилин до прибуття Кучми на очах у всього численного президентського почту.

Затримання здійснювали особи в цивільному, які не представили жодних документів, а мовчки заломали хлопцям руки й потягли до автобусу. Однак, арешту перешкодили громадяни, що перебували на місці подій. Вони визволили активістів “ПОРИ!” з рук кучмістів.

Така реакція звичайних громадян на міліцейське свавілля у завжди аполітичному Харкові вселяє надію, що до кінця кучмізму таки лишилися лічені місяці

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000330.html#more).

(23-08-2004 14:52 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093261959.html)

 

Затримання у Харковi

5 вересня о 20.30 вечора в Харковi мiлiцiя затримала двох активiстiв громадянськоi кампанii “ПОРА!” Олександра та Павлa за розклейку налiпок “Kучмiзм — це злочиннiсть”, “Кучмiзм — це корупцiя”, ”учмiзм — це безнадiя”.

Затриманих доставили в Ленiнський райвiддiл мiлiцii мiста Харкова, у них забрали всi налiпки, склали протокол вилучення та звинувачують за статтею 152 Кодексу про адмiнiстративнi правопорушення — розклейка в недозволених мiсцях

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000371.html#more).

 (06-09-2004 03:53 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094432000.html)

 

В Харкові затримали активіста кампанії “ПОРА!”

Наскільки нам відомо, з числа оточених затримали не тільки Олександра Чижова, зараз з ними спілкуються в приміщенні лінійного відділення міліції вокзалу Харків Пасажирський працівники карного розшуку та СБУ.

 (12-10-2004 19:16 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097597793.html)

 

Нова серія харківського “бєспрєдєлу”

Вчорашні “подвиги” харківської міліції мали продовження сьогодні. Члена фундації регіональних ініціатив Олександра Чижова, якого затримували вчора ввечері, сьогодні, 13 жовтня, знову “взяли”.

Цього разу працівники карного розшуку затримали О. Чижова прямо на вулиці і доставили до військкомату нібито для проходження військової служби. Повістку про явку у військкомат принесли вчора ввечері його батькам (сам О. Чижов на той час перебував у лінійному відділі міліції). О. Чижову 18 вересня виповнилося 24 роки, але ще у 1999 році призовна медкомісія визнала його непридатним до військової служби у мирний час. Тож справи про явку в військкомат не повинен вирішувати карний розшук, який і вчора затримував безпідставно О. Чижова. Складається враження, що за Олександром Чижовим встановлено стеження, і його здійснює управління карного розшуку, можливе навіть прослуховування телефона, оскільки затримали його сьогодні на вулиці. Також складається враження, що О. Чижов потрапив до чорного списку міліції, яка намагається максимально вивести його із політичної діяльності, всіма можливими методами.

 (13-10-2004 13:51 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097664671.html)

 

Черговий раз активіста “ПОРИ!” відправляють до військомату

У Харкові працівники карного розшуку відвезли Олександра Чижова у військомат Жовтневого району.

Досить цікаво виглядала процедура затримання: маршрутне таксі перестрів пост ДАІ, після чого Олександру довелось йти пішки, по дорозі його перестріли на авто працівники міліції і доставили до військомату.

Завтра активіст мав би поїхати до Києва. Логічно припустити, що робиться все можливе щоб він не поїхав (http://kuchmizm.info).

(23-10-2004 00:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098479198.html)

 

Харківський “бєзпрєдєл”: людей з відділку забирає швидка

Насамперед дякуємо усім, хто допоміг визволити активістів! Їх уже звільнено, проте одного із затриманих після побоїв забрала швидка.

А все починалося дуже просто: люди мали бажання відвідати концерт за кандидата в президенти В. Януковича. І саме ТОМУ ЩО ПОСЛІДОВНИЙ, їх, громадян України, і до речі, виборців, як і в інших містах, не пускали на концерт.

Групку людей, серед яких були активісти кампанії “ПОРА!” і звичайні громадяни, оточила група міліціонерів, які без пред’явлення документів і з єдиною аргументацією “Тому що був наказ “зверху”, силою, скрутивши руки, “запросили” у відділок.

Одного із громадян, чоловіка середніх років Агібалова, який відмовлявся, зважаючи на принаймні записані в Конституції України свої права, йти у відділок, брутально кинули на землю і “професійним” ударом в області під серцем “переконали” здійснити подорож.Паралельно “доблесні правоохоронці” втопили у фонтані камеру журналіста “Нашої України”.

Після шквалу обурених дзвінків і нормальної аргументації затриманих, їх було звільнено, а пана Агібалова забрала швидка з підозрою на перелом ребра. Сподіваємося на його швидке одужання

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000689.html#more).

 (12-10-2004 20:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097600999.html)

 

Штаб Виктора Ющенко сообщает о задержании двух харьковских студентов

О задержании двух студентов-активистов молодежного штаба Виктора Ющенко — Остапа Смука и Назара Завинского — сегодня сообщили в региональном представительстве кандидата.

По словам пострадавших, в квартиру, где проживают руководители молодежного штаба ворвались люди, которые позже представилась работниками УБОПа, после чего Остап Смук и Назар Завинский были доставлены в управление по борьбе с организованной преступностью, где их продержали 6 часов.

Студенты утверждают, что сначала их проверяли на причастность к последнему нападению на инкассаторов, которое произошло в конце октября, и даже искали в квартире, где они проживали, автоматы, а потом правоохранители убеждали членов молодежного штаба Ющенко уехать из Харькова.

(10.11.2004 19:18,

http://news.media-objektiv.com/city/2004/18664.shtml)

 

Харківські міліціонери рвуть паспорти активістів

На вулиці Енгельса невідомі в штатському без предявлення документів силою затримали активістів кампанії “ПОРА!” Руслана та Антона.

Затриманих, знову ж таки, силою посадили в машини, причому, кожного в окрему машину. По дорозі у хлопців забрали паспорти та вирвали у них сторінку з пропискою. Потім їх завезли у Ленінський райвідділ, де протримали близько шести годин, нічого не пояснюючи і не складаючи протоколу.

У хлопців також забрали всі наявні інформаційні матеріали, посилаючись на те, що це агітаційні матеріали. Наразі хлопці разом з юристами готують опротестування незаконних дій працівників Ленінського райвідділу міліції м. Харкова (www.kuchmizm.info).

(16-11-2004 16:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100616082.html)

 

Увага! Ситуація у Харкові:

У вівторок, близько 20:00 до квартири, де проживають активісти “ПОРИ!” у Харкові, підійшли п’ятеро бритоголових молодиків-“братків” і стали вимагати відкрити. Їм не відкрили.

За якийсь час з’явилися два міліціонери. Їм також не відкрили, а викликали пресу і адвокатів. Через годину приїхало телебачення, і всі молодики в цивільному при тому відразу зникли. Міліціонер почав розповідати, що ходить перевіряє, чи платять за світло і газ (о 9-ій вечора).

Десь о 23:30 у під’їзді знову з’явилися “братки”. На запитання, що їм потрібно, вони вилаялись із погрозами. Близько 10 таких молодиків залишилося у під’їзді і на вулиці, причому спочатку було ще й три машини, пізніше дві з них поїхали.

Цього разу активісти викликали наряд міліції, і коли міліціонери приїхали, їх попросили перевірити тих “братків”, що сиділи на вулиці. Але міліціонери погомоніли з ними і... пішли собі, незважаючи на те, що активісти “ПОРИ!” кликали їх з балкону.

Вдень перед тим двох активістів “ПОРИ!”, які роздавали листівки, затримали міліціонери. Де вони – про це не вдалося довідатися, незважаючи на те, що обдзвонили всі райвідділки.

(17-11-2004 01:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100647686.html,

17.11.2004 12:07,

http://news.media-objektiv.com/politicum/2004/18835.shtml)

 

 

У Харкові затриманих активістів “ПОРИ!” тримають майже добу

Олександр Король та Олександр Недашківський вже майже добу перебувають у Київському РВ м.Харкова за роздачу листівок. Міліція не повідомляє причини такого довготривалого затримання. Під квартирою, де живуть активісти “ПОРИ”, як і раніше, чергують особи невстановленої професії.

(17-11-2004 10:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100679971.html)

 

Участников студенческой акции с площади Свободы вывезли на милицейской машине

Студенческая акция, организованная Молодежной партией Украины, сегодня закончилась, не начавшись. Участников акции, которые собрались возле памятника Ленину на площади Свободы, увезла милицейская машина.

Милиционеры в штатском комментировать ситуацию отказались. Организаторы акции утверждают, что студенческое собрание возле памятника Ленину было санкционировано.

(17.11.2004 14:43

http://news.media-objektiv.com/politicum/2004/18842.shtml)

 

У Харкові нові арешти

Близько 15 учасників акції “Смугастий рейс” заарештовано у Харкові. До учасників цієї акції підійшла велика група людей у цивільному. Відразу до цього місця під’їхали міліцейські машини. Всіх учасників погрузили у ці машини і відвезли у невідомому напрямку

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/001157.html#more).

(17-11-2004 15:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100696824.html)

 

Станом на 18:00 у Харкові:

Сьогодні, коли активісти “ПОРИ!” повинні були починати акцію “Смугастий рейс” у Харкові, їх забрали люди у цивільному, які представилися міліціонерами. Серед затриманих — семеро активістів “ПОРИ!” і п’ятеро – зі “Студентської ініціативи”.

Затримані активісти перебувають у Дзержинському равідділку (www.kuchmizm.info).

(17-11-2004 18:18 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100708331.html)

 

Херсонська область

Херсонських активістів кампанії “ПОРА!” затримала міліція

Опівночі 10 вересня в Херсоні міліція затримала активістів громадянської кампанії “ПОРА!” Вікторію Дубовик та Олександра Щавинського.

Це було спричинено тим, що останні розклеювали наліпки “Кучмізм — це Я”. Затриманих завезли до Суворівського райвідділу міліції м. Херсона. На час написання цієї інформації правоохоронці ще не повідомили нас про юридичні підстави затримання. Поки що здійснюється протоколювання свідчень затриманих

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000413.html#more).

(10-09-2004 01:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094767363.html)

 

Затриманих в Херсоні активістів кампанії “ПОРА!” досі тримають у відділку

Пройшло три години, на які посилалися херсонські правоохоронці (зокрема майор Лелека), але затриманих Вікторію Дубовик та Олександра Щавинського досі тримають у Суворівському райвідділі міста Херсона.

За словами правоохоронців, затримали Вікторію й Олександра “за порушення правил благоустрою”, оскільки вони клеїли листівки “на стовпах і під’їздах, а не на дошках оголошень”. Цікаво передивитись міліцейську статистику, чи багато є затриманих за розклейку оголошень “Куплю золото, волосся, здам-зніму квартиру і т.д”, якими аж рясніють стовпи й під’їзди міст України? А також цікаво, чи дійсно не затримували б активістів “ПОРИ!”, якби вони клеїли листівки виключно на дошках оголошень.

Міліціонери стверджували, що мають три години на встановлення особи, особу Вікторії вони встановили відразу (при ній був паспорт), особу Олександра нібито встановили також, але виявили, що він не є зареєстрованим. як мешканець Херсона, тому зараз поїхали на квартиру, де він проживає зі своїм товаришем, щоб привезти його паспорт

 (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000414.html#more).

 (10-09-2004 03:29 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094776160.html)

 

Активістів кампанії “ПОРА!” звільнили

Затриманих у Херсоні Вікторію та Олександра випустили з міліцейського відділку, склавши протоколи про порушення ними правил благоустрою.

Зараз вони знаходяться вдома

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000415.html#more).

 (10-09-2004 07:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094790163.html)

 

Херсонських розклейщиків листівок “Кучмізм – це Я” оштрафували на 17 гривень

Затриманих вночі 10 вересня в Херсоні Вікторію Дубовик та Олександра Щавинського сьогодні адмінкомісія Херсонського міськвиконкому оштрафувала на 17 гривень кожного за порушення правил благоустрою.

Для цього дійства працівники виконкому не запросили Вікторію та Олександра письмово, а завітали прямо до них додому з особистим запрошенням.

А вчора хлопця та дівчину запросили на бесіду до міліції, де в Олександра взяли відбитки пальців. Напевно, тепер правоохоронці зніматимуть “пальці” з кожної наклейки, що з’явиться у Херсоні

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000497.html#more).

 (24-09-2004 15:36 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096029400.html)

 

Репресії проти студентів: Херсон

Вже ні в кого не викликає сумнівів той факт, що вище керівництво міліції дійсно скомандувало розпочати справжню війну проти всіх, хто не підтримує кандидата від влади

20 жовтня о 16:00 студенти пікетуватимуть УВС у Херсонській області на знак протесту проти дій силовиків.

Таку інформацію херсонські студенти подали в заяві, поширеній у зв’язку з облавою, влаштованою 15 жовтня працівниками ДАІ на автобуси, які виїжджали до Києва на Всеукраїнське студентське віче. З чотирьох автобусів зі студентами до Києва доїхав тільки один.

“З автобусів, що прямували до Києва, знімали номерні знаки з надуманих причин: погано працюють двірники, прострочені вогнегасники тощо. Єдиний автобус, який зміг виїхати з місця збору студентів, співробітники ДАІ у місті зупиняли 5 разів. Особливо “відзначився” майор Портной, який “вполював” в автобусі студентські бутерброди та варені яйця. Потім він переслідував автобус зі студентами понад 2 години, не шкодуючи державного пального”

Ті студенти, які хотіли поїхати в Київ поїздом, дізналися, що за два дні до відправлення із залізничних кас зникли квитки за студентськими білетами. Автори заяви вимагають “припинення свавілля правоохоронців та дотримання конституційних прав і свобод громадян України”. Крім того, студенти “хочуть побачити, як майор Портной та старший лейтенант міліції Фокель відповідатимуть згідно із законом, за свої протиправні дії”. “Віримо, що в правоохоронних органах вистачає порядних і чесних людей” (УНІАН).

Наголосимо, що якщо нічого не робити і не звертати увагу на те, що зараз витворяє міліція за наказами свого вищого керівництва, то завтра буде пізно.

Ми перетворимось у “Білорусь №2”, де постійно зростає замкнене коло “використання насильства — нелегітимність влади — бідність — ще більше використання насильства як єдиний спосіб при владі залишитися”.

 (19-10-2004 16:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098191713.html)

 

Від бесіди в СБУ можна отримати і задоволення, і користь

Саме це довели херсонські активісти громадянської кампанії “ПОРА!”, яких викликали на бесіду до СБУ з приводу вигаданої причетності кампанії до тероризму. Вони скористалися розмовою для поширення в середовищі силовиків своїх ідеалів.

(18-10-2004 14:30 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098099005.html)

 

Херсонське СБУ не вважає “ПОРУ” терористами

У Херсонському СБУ здивувались приходу дівчат з “ПОРИ”. Начальник відділу по боротьбі із тероризмом сказав, що не вважає їх терористами і не буде чинити щодо них жодних незаконних дій. В СБУ добре знають, хто такі “пористи”, і для них дивним є факт ототожнення “ПОРИ” із тероризмом. На розповідь Люби про події у Києві та дії київських кривоохоронців, дівчат запевнили, що таке на Херсон не пошириться.

Наостанок дівчат запевнили, що у Херсоні найкращі стосунки між “ПОРОЮ” та СБУ.

Хочеться вірити, що ці слова підтримають і працівники міліції. Будемо сподіватись, що честь мундира та совість візьмуть гору над злочинними та незаконними наказами режиму.

(20-10-2004 16:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098280724.html)

 

В Херсоні студентів затримують і травлять собаками

Сьогодні зранку в Херсоні активісти „Студентської хвилі” проводили акцію „Студенти за мир”. Вони роздавали міліціонерам та військовим квіти і звернення Віктора Ющенка до правоохоронців з закликом не виконувати злочинні накази.

Як повідомив координатор „Студентської хвилі” в Херсонській області Євген Алхімов, під час роздачі біля трьох районних відділів міліції сталися інциденти. Біля одного на активістів натравили собак, біля другого – міліціонери забрали всі квіти, біля третього – затримали трьох осіб.

За словами Євгена, правоохоронці не пояснили причину затримання. Єдине, що вони сказали, що відпустять молодих людей, коли буде вказівка від керівництва. Також Євген повідомив, що у всіх затриманих із собою були паспорти, відтак тримати їх для встановлення особи міліція не мала права.

До відділку не пускають навіть адвоката, двох помічників народного депутата В’ячеслава Кириленка та представника ОБСЄ.

(19-11-2004 12:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100860013.html)

 

Хмельницька область

Кампанія “ПОРА!” має сумніви у професійній придатності більшої частини українських „правоохоронців” (Кам’янець-Подільський)

Такі сумніви викликають події кількох останніх тижнів у різних містах України, в тому числі події у Кам’янці-Подільському протягом останніх двох днів – спершу незаконно було затримано активіста кампанії “ПОРА!” та конфісковано у нього інформаційно-просвітницькі матеріали, а за день на адресу неіснуючого голови громадської інформаційно-просвітницької кампанії “ПОРА!” було надіслано юридично неграмотно оформленого листа.

В понеділок, 7 вересня на адресу неіснуючого голови громадської інформаційно-просвітницької кампанії “ПОРА!” надійшов лист від начальника лінійного відділу на ст. Кам’янець-Подільський підполковника міліції Смицького В.С. з вимогою надати інформацію про поліграфічну продукцію інформаційного характеру, що була конфіскована у активіста кампанії “ПОРА!” Андрія Штогрина. При цьому підполковник міліції посилається на п.17 ст.11 Закону України „Про міліцію”. Даний пункт Закону дає право міліції вимагати від громадських організацій інформацію, необхідну у справах про злочини, що знаходяться у провадженні міліції. Але в листі нічого не було вказано про злочин, що підлягає розслідуванню, що дає привід засумніватись у професійній придатності осіб, що надіслали цю вимогу.

За день до цього, 6 вересня, в Кам’янці-Подільському міліція затримала активіста громадянської кампанії “ПОРА!” та конфіскувала у нього інформаційно-просвітницькі матеріали. Почалося усе з того, що о восьмій ранку один з активістів “ПОРИ” в Кам’янці-Подільському, Андрій Штогрин, мав забрати з поїзда пакунок, вміст якого складали дані матеріали. Після того, як він отримав вантаж, до нього підійшли дві особи в цивільному одязі та поцікавились, що він несе, а також запропонували пройти з ними. Продемонструвавши посвідчення працівників транспортної міліції, вони, проте, нічим не мотивували причини затримання. Після короткої суперечки та відмови Андрія йти з ними був викликаний наряд міліції, який і доправив затриманого до відділку, де було складено протокол та вилучено всі агітматеріали.

Під час розмови із затриманим міліціонерів надзвичайно цікавило, кому призначався вантаж, і скільки він, Андрій, отримає за це грошей. І були надзвичайно розчаровані, коли почули, що той займається цим добровільно. Пізніше затриманого відпустили „до з’ясування обставин”, віддавши йому копію протоколу про вилучення. Але найцікавішим і одночасно вражаючим є те, що в протоколі не було вказано жодної причини конфіскації друкованих матеріалів.

 (07-09-2004 15:03 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094558599.html)

 

У Хмельницькому затримано активіста кампанії “ПОРА!” Андрія Кренту.

У Хмельницькому вже все владналося

А загалом було затримано двох активістів кампанії “ПОРА!”

Спочатку затримали хлопця, що клеїв наліпки, і він зателефонував Андрію Кренті, який живе неподалік.

Коли Андрій прибув на місце події, їх обох затримали та відвезли до Центрального райвідділу міліції м. Хмельницького, але, слава Богу, досить швидко відпустили

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000886.html#more).

(Майдан-ІНФОРМ, 25-10-2004 02:37, 25-10-2004 04:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098667198.html )

 

Черкаська область

В Черкасах затримали п’ятьох активістів кампанії “ПОРА!”

Хлопців і дівчат затримали із застосуванням сили, не маючи для цього жодних підстав.

Наразі відомо, що серед затриманих є Володимир В’ятрович та Андрій Когут, які щойно прибули до Черкас з Києва. Стеження за цими двома хлопцями велось іще в Києві з самого ранку, потім на автовокзалі їх зупинила міліція під приводом того, що нібито хтось подібний до них пограбував жінку, в якої вони щойно питалися, звідки відходять автобуси на Черкаси. Після прохання хлопців влаштувати їм очну ставку з цією жінкою, правоохоронці відповіли, що це — необов’язково, і відпустили їх, записавши паспортні дані.

 (14-10-2004 17:08 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097762890.html)

 

Подробиці затримання активістів кампанії “ПОРА!” в Черкасах

Коли Володимир В’ятрович та Андрій Когут, що прибули сьогодні до Черкас з Києва, прийшли на зустріч з черкаськими активістами громадянської кампанії “ПОРА!”, їх уже чекали міліціонери, які відразу почали мовчки заламувати їм руки і тягти до машини.

Сергія Варича, який обурився такими діями міліції, правоохоронці побили. Стало відомим також, що четвертим затриманим є Сергій Гончар.

 (14-10-2004 17:25 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097763955.html)

 

Активістів кампанії “ПОРА!” завезли до Соснівського райвідділу міліції міста Черкас

Затриманих виявилось не п’ятеро, а четверо (дівчину-черкащанку, до якої міліція також мала претензії, не затримали): черкащани Сергій Варич та Сергій Гончар і львів’яни Володимир В’ятрович та Андрій Когут, які сьогодні прибули до Черкас з Києва.

Їх відвезли до Соснівського райвідділу міліції міста Черкаси й вилучили всі особисті речі, сказавши, що не повернуть їх. Міліція відмовляється повідомити причину затримання активістів громадянської кампанії “ПОРА!”, посилаючись лише на те, що був такий наказ

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000701.html#more).

 (14-10-2004 18:14 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097766858.html)

 

Затриманих в Черкасах активістів кампанії “ПОРА!” випустили

Їм також віддали особисті речі. Дякуємо всім, хто телефонував до відділку.

(14-10-2004 19:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097770769.html)

Ч

еркаського активіста кампанії “ПОРА!” вчора двічі викликали на допит до СБУ

Черкаського активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Сергія Варича вчора двічі викликали на допит до СБУ, допитуючи на предмет створення “незаконного збройного формування”.

Нагадуємо, що Сергія Варича, депутата місцевої ради, минулого четверга силою затримали міліціонери у цивільному (їхніх прізвищ досі не вдалось встановити), і він збирався подавати до суду на неправомірне затримання.

(19-10-2004 01:27 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098138421.html)

 

Провокація у Черкасах

Під час проведення акції проти брехливих ЗМІ у центрі Черкас міліція здійснила провокацію та затримала Василя Лютого. Його відвезли, швидше всього, у Соснівський РВ.

Коли активісти кампанії “ПОРА!” розпочали акцію, на площі спостерігалось величезне скупчення міліції та підозрілих осіб в цивільному. Акція проходила за вже звичним сценарієм: всім бажаючим роздавали локшину від провідних телеканалів України.

Якраз в момент роздачі локшини один з міліціонерів скомандував по рації щось схоже на “давайте п’яту”. Після цього на площу в’їхав автомобіль. З нього вискочило двоє осіб, які вирвали у одного з активістів каструлю з “локшиною” та вдарили нею по голові цього активіста. Після цього невідомі втекли.

Міліція, замість того, щоб наздоганяти провокаторів, почала хапати активістів та намагалась вкрасти прапор, який все ж таки вдалося відстояти.

В результаті Василя Лютого забрав “бобик” нібито за те, що він каструлею з ”локшиною” когось вдарив.

(20-10-2004 16:42 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098279736.html)

 

Затриманого в Черкасах Василя Лютого немає в жодному відділі міліції

Затриманого в Черкасах під час акції проти брехливих ЗМІ активіста громадянської кампанії “ПОРА!” немає в жродному райвідділі міліції.

Є підозра, що його забрали “братки”.

(20-10-2004 18:08 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098284924.html)

 

Олександра Солонтая і Христину Драган, активістів “Чистої України”, затримав УБОЗ в Черкаській області

УБОЗ заперечує факт затримання у відповідь на всі дзвінки майданвців.

(30-10-2004 23:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099166535.html)

 

Черкаська міліція затримала студентів, що роздавали помаранчеві хустки

Сьогодні вранці у Черкасах міліція затримала двох студентів, які біля Черкаського державного технологічного університету роздавали помаранчеві хусточки. Міліціонери у цивільному змусили хлопців сісти у машину без будь-яких упізнавальних знаків і доставили їх до Придніпровського райвідділу УМВС в Черкаській області. Як пояснили хлопцям, затримали їх за викликом із ЧДТУ — хтось із адміністрації вузу поскаржився, що хлопці, по-перше, заблокували вхід до університету, а по-друге — займалися агітацією.

Виручати студентів до райвідділу одразу ж приїхали заступник голови партії “Яблуко”, генеральний директор Черкаського ДОКу Сергій Одарич і депутат Черкаської обласної ради Любов Майборода (фракція “Наша Україна”).

“Ми зустрілися із заступником начальника Придніпровського райвідділу, капітаном міліції Курятником Василем Івановичем, який, до речі, на місці керував затриманням студентів, — розповів Сергій Одарич. — Цей заступник повідомив, що о 8.50 на телефон “02” надійшло повідомлення від адміністрації вузу, про те, що вхід до вузу заблоковано групою невідомих. І увесь райвідділ кинувся звільняти ЧДТУ. Зі слів Курятника, коли працівники райвідділу прибули на місце, вони побачили, що блокування немає. В принципі, це зрозуміло — адже чи можуть дві людини заблокувати три входи до вузу?

Цікаво, що заступник начальника Придніпровського РВ УМВС стверджував, що хлопців ніхто не примушував сідати до машини і їхати до райвідділу. З його слів випливало, що хлопці чомусь самі вирішили сісти до машини і поїхати до райвідділу на інший край міста.Назвати, хто повідомив на “02”, пан Курятник не зміг — сказав, що ще необхідно з’ясувати, хто повідомляв.

Один із хлопців сказав мені: “Досі я ще сумнівався — іти на вибори чи ні, а після сьогоднішнього однозначно піду на вибори і проголосую за Ющенка”.

Сашко, студент:

“У нас від початку була домовленість, що ми не будемо проводити ніякої агітації, що хустки ми роздаватимемо у рамках майбутнього Дня студента, для хорошого настрою, для уболівальників “Шахтаря” тощо. Люди навіть підходили і брали без пояснень.

Ми були поблизу ЧДТУ, але вхід аж ніяк не могли блокувати, оскільки були на протилежному боці вулиці. Хустинки ми роздавали десь протягом години. Я вже встиг усе роздати, коли до мене ззаду підійшла людина у формі, яка не представилася і наказала пройти у машину. Міліціонер узяв мене за руку і повів — я не опирався і сів до легковика без будь-яких ознак належності до правоохоронних органів.

Андрія посадили поруч зі мною. Люди у машині, вдягені у цивільне, на наше прохання представитися ніяк не відреагували, а одразу почали пояснювати причини нашого затримання. За їхніми словами, і з ЧДТУ прийшов виклик, що ми агітували народ, і є свідки, які стверджують, що ми розповідали, за якого саме кандидата слід голосувати.

Також міліціонери у цівільному сказали, що з ЧДТУ поскаржилися, що заблоковано вхід до вузу, і студенти не можуть нормально потрапити у приміщення. Я просив наших затримувачів підійти до тих людей, які стверджують, що ми їх агітували, але вони почали переводити розмову на інші теми.

У Придніпровському райвідділі, куди нас привезли, нам наказали написати пояснювальні записки. Ми і написали — що не займалися агітацією, а роздавали хустки до Дня студента”.

Андрій, студент:

“Основною причиною затримання, як пояснювали міліціонери, було те, що їм надійшов виклик, і вони мають на нього відреагувати. І вони відреагували тим, що нас затримали. Ще прозвучала така фраза — що на місці події працює слідчо-оперативна група, і вони з’ясовують у людей, кому ми саме роздавали хусточки і чи займалися ми агітацією. Хоча агітацією ми не займалися. Людям подобалося, вони навіть самі у нас просили хусточки.”

окХлопці говорять, що їх ця ситуація не лякає, адже вони роздавали хусточки у вільний від занять час, але їм зовсім не хочеться мати проблеми із адміністрацією вузу, яка, як відомо, підтримує кандидата, що обрав синій колір. Адже міліція пообіцяла довідатися, у якій групі навчаються студенти і повідомити і керівництво вузу, і батьків.

(10-11-2004 14:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100089347.html)

 

Затримання в Черкасах

В Черкасах затримали Івана Чепурного за роздачу на концерті в підтримку Я. листівок “Я за бандита, а ты?” Затриманий знаходиться в Соснівському РВ Черкас. Міліція стверджує, що він добровільно до них завітав.

(Майдан-ІНФОРМ, 12-11-2004 19:12)

 

Чернівецька область

Буковинські пригоди “ПОРИ!”

Івана Липовика, активіста кампанії “ПОРА!”!, сьогодні теж “допитували” в СБУ.

Все закінчилося нормально, але чи можна назвати такі преценденти нормальними взагалі?

(18-10-2004 17:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098108917.html)

 

В Чернівцях затримали активістів “ПОРИ”

Щойно в Чернівцях затримали Івана Липовика та Сергія Буклича за розклеювання наклейок нібито в недозволених місцях. Після того їх повозили містом і завезли до міського відділення міліції. Затримання проводив майор Бабчук Василь Михайлович. Він представився і пояснив причину затримання лише у відділку.

(27-10-2004 15:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098878786.html)

 

Чернівецьких активістів відпустили

Хочемо подякувати всім хто відгукнувся та допоміг при затриманні двох Чернівецьких активістів. Зараз вони вже на волі. Особливо хотіли б відмітити хорошу реакцію та розуміння з боку чернівецьких депутатів, журналістів та правозахисників.

(27-10-2004 15:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098879309.html)

 

Чернігівська область

На залізничній станції Чернігів за розклеювання наліпок “Чистої України” на спеціально встановлених для цього щитах був затриманий Сашко Якемчук

Затримання провів дільничий інспектор Орлов Григорій Михайлович. Активіста тримають у відділку станції, при цьому не висуваючи жодних звинувачень і не складаючи протоколу затримання.

До відділку станції прибув Олексій Миколайович Вінченко (заступник начальника Нововознесеньського райвідділку міліції), який зазначив, що активістів не затримано, а запрошено для бесіди і з’ясування, чи відповідають розклеювані ними матеріали законодавству України. Проте, за даними активістів “Чистої України”, їхніх колег (Сашко там не один) просто не випускають з відділку.

(03-09-2004 20:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094232171.html)

 

На активіста громадянської кампанії “ПОРА!” заведуть кримінальну справу?

Олександра затримали біля 18.00 вже по дорозі на акцію. Всі учасники акції “Ні терору”, “озброєні” стендами та плакатами, чекали його з листівками на Красній площі – центральному майдані Чернігова, але він до них не дійшов буквально кілька десятків метрів.

Міліціонери знали, хто їм потрібен. Підійшли і спитали ім’я та прізвище. Потім відібрали пакет та завели до І-го опорного пункту. Півтори години вилучали матеріали та складали протокол. Потім відпустили, але не просто так. Майор міліції Сергій Іванович Блаткун, начальник відділу по громадській безпеці Деснянського РВ ГУ МВС України в м. Чернігові, в одному з вилучених матеріалів побачив можливу образу честі та гідності Президента України. Тому пообіцяв відправити його на експертизу до Києва, звідки відповідь прийде через 2-3 тижні. І, в залежності від висновків експертизи, або вибачитись перед ним і повернути всі вилучені примірники, або порушити проти Олександра кримінальну справу.

Якщо станеться другий випадок, то Чернігів стане унікальним антипрезидентським містом. Адже іще в часи перебудови на одного з його простих громадян, який протестував проти застосування військової сили в Латвії та Литві, порушили кримінальну справу за образу честі та гідності тодішнього президента СРСР Михайла Горбачова.

Сам же “ображчик” честі та гідності являє собою малесенький шматочок паперу приблизно 7х4 см, з одного боку якого розташований логотип, контактні телефони, електронна адреса і назва сайту кампанії “ПОРА!” поряд з написом “Що таке кучмізм?”, а з другого дрібними літерами ось такий текст:

“Кучмізм – різновид пострадянських режимів. Виник і проіснував в Україні протягом 1994-2004 років. Сформувався в результаті зрощення старих радянських чиновників з регіональними кримінальними елітами.

Головні ознаки:

— концентрація влади в руках єдиної фінансово-багатопартійної корпорації;

— декоративна демократія – вибори з інструменту ротації влади перетворені на засіб її періодичної самолегітимізації;

— єдність законодавчої, виконавчої та судової влади як цілісного механізму контролю над суспільством і гарантування незмінності режиму за допомогою непідконтрольних суспільству “силових” структур;

— тотальна корумпованість державного апарату.

Ліквідований в результаті демократичних президентських (2004 ріку) та парламентських (2006 року) виборів.

Дивіться також: мілошевізм, лукашизм, шеварднадзізм, путінізм, назарбаїзм, алієвізм... (Енциклопедичний словник. К., 2007 рік, с. 104).

Як бачимо, Президент України в листівці не згадується, але майор вбачає, що саме такий стиль правління притаманний гаранту нашої Конституції.

 (22-09-2004 01:30 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095805807.html)

 

6-7 жовтня, міліція і “ПОРА!”, збірне повідомлення

Вчора близько 12 ночі в Чернігові було затримано двох активістів громадянської кампанії “ПОРА!” Олександра Ломако та Тетяну. Затримання проводили міліціонери Строкін та Барабаш. Після перевозки з міського управління до Деснянського райвідділку та кількох годин у ньому активістів відпустили, попередньо вилучивши 71 наклейку. Міліціонери пообіцяли не забувати про активістів кампанії “ПОРА!” і довести справу до штрафу.

Аналогічне затримання трапилось і в Дніпропетровську. Сьогодні вночі тут затримали двох активістів кампанії “ПОРА!” – Вадима Головченка та Олександра Розумного. Обох затриманих протримали майже до ранку в Бабушкінському райвідділку. Їм намагалися інкримінувати розмальовку графіті проти Януковича та розклейку наклейок. На думку міліціонерів, активісти порушували статтю 152 Адміністративного Кодексу України. Після довгого телефонного тиску їх також відпустили.

Дивує те, що під час телефонних дзвінків у відділок міліціонери постійно вагалися із причиною затримання, потім визначились, що це просто запрошення для дачі свідчень. Закінчилось це мирне запрошення складанням протокола.

Дивна подія трапилась також вчора у Житомирі. Вона теж пов’язана із працівниками правоохоронних органів. Одного з активістів кампанії — Костянтина Карнасевича – двоє міліціонерів вирішили провірити на наявність “заборонених” речей. Його поставили обличчям до стіни, наказали закласти руки за голову і провели обшук. Не виявивши нічого протизаконного і не висуваючи жодних претензій, вони пішли геть.

Здавалося б, що жодних проблем немає, але коли Костянтин вирішив провірити свої кишені, то виявив, що у нього пропали мобільні телефони, які до обшуку у нього точно були.

Дивним у цій історіє є її завершення. Після довгих розмов із міліціонерами (після виявлення пропажі) і переконування їх, що мобілки пропали під час обшуку, здавалося, що все втрачено, але сьогодні зранку невідомий завітав до активіста додому і приніс йому його телефони, сказавши, що їх попросили передати Костянтину!!! (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000647.html).

 (07-10-2004 13:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097144122.html)

 

Знову затримання. На цей раз в Чернігові.

Щойно затриманий без будь-який підстав та звинувачень прямо на вулиці активіст громадянської кампанії “ПОРА!” Юрія Руденок. Хлопця доставлено в Новозаводський відділ міліції. Прізвище слідчого — Янчук

(18-10-2004 14:57 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098100636.html)

 

Чернігівщина — знову затримання. На цей раз у Ніжині.

Сайт громадянської кампанії “ПОРА!” повідомляє про затримання активіста кампанії Олександра Турчина з міста Ніжина.

Наразі невідомо, що і як з хлопцем, міліція відмовляється надавати будь-які дані.

 (18-10-2004 16:13 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098105190.html)

Тільки що в Чернігові затримали Олександра Ломако

Як повідомляє інтернет-сайт громадянської кампанії “ПОРА!”, в Чернігові затримали активіста кампанії Олександра Ломако.

Його звинувачують у крадіжці мобільного телефону.

Треба віддати належне нашим правоохоронцям, які знають ледь не про кожен крок активістів “ПОРИ!” Навіть про те, що вони міняються своїми мобільними телефонами.

(18-10-2004 16:49 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098107341.html)

 

В Чернігові на співбесідах у правоохоронців побували як мінімум 5 активістів кампанії „ПОРА!”

Всіх їх розпитують про створення незаконних воєнізованих формувань, при тому, що переважна більшість з цих молодих хлопців та дівчат ніколи не тримали в руках зброї і навіть не бачили її на очі.

(18-10-2004 16:55 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098107715.html)

 

Чернігів: криміналітет відпочиває — міліція ловить “ПОРУ”

Щойно на вулиці зловили і вкинули у воронок активістів кампанії “ПОРА!” Тетяну Пекур, Андрія Глухенького та ще одного хлопця та повезли в славнозвісний Деснянський райвідділ.

До речі, таку активність міліціонерів щодо активістів кампанії ПОРА! чернігівчани пов’язують із приїздом Віктора Януковича.

Виглядає так, що кожен приїзд кандидата в Президенти від влади означає для криміналітету мир і спокій на цей день — міліція ловить ПОРУ.

(18-10-2004 17:02 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098108158.html)

 

Подробиці масових арештів в Чернігові

Сьогодні в місті Чернігові в зв’язку з приїздом В. Януковича були затримані майже всі крамольні елементи на думку пана “проФФесора”, а насправді громадські активісти.

Затримання відбувалося за надуманими причинами, а саме: активіста “Чистої України” Олександра Ясенчука, члена виборчої дільниці №78, під час роздачі запрошень на вибори затримали та звинуватили у пограбуванні кафе “Грот” та крадіжки мобільного телефону.

Активіста “Чистої України” Андрія Глухенького, депутата райради, помічника-консультанта народного депутата Івана Драча, затримали за підозрою в зґвалтуванні неповнолітніх.

Олексія Пія, довірену особу Михайла Бродського, — за пограбування.

Пекур Тетяну, активістку громадського руху “Пора!”, “запросили” на співбесіду та не відпускали.

Назаренка Романа, активіста “Чистої України”, затримали за розповсюдження листівок “Чистої України”.

Також затримали Коваленка Олександра, Ломаку Олександра, Лящинську Лідію, Руденка Юрія, Калівошка Олександра, Турчина Олександра (м. Ніжин).

Намагалися затримати депутата райради Олександра Майшева, але, маючи третій розряд по бігу, він втік від переслідувань міліціонерів.

Затримання й досі проводяться.

Наші “герої”: лейтенант міліції Бондаренко П.А., капітан Оникієнко О.І., працівник міліції Черняк та інші.

(18-10-2004 21:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098122505.html)

 

В Чернігові незаконно затриманих активістів “ПОРИ!” звільнили силою

Досить цікаво проходило звільнення безпідставно затриманих активістів громадянської кампанії “ПОРА!” Олександра Ломако, Тетяни Пекур, Андрія Глухенького та ще сімох людей.

Народний депутат України М. Атрощенко та довірена особа В. Ющенка В. Ступак насильно розштовхали міліціонерів та вивели молодь із відділку.

Дії депутата і довіреної особи Ющенка були правомірними, адже, за даними міліцейських журналів, ніяких активістів “ПОРИ!” у відділку не було. І міліція активно заперечувала факт затримання. Тому Атрощенко і Ступак врятували міліцейську честь та бюрократію і привели реальність у відповідність зі словами та записами правоохоронців.

Масові затримання у Чернігові, які нагадували зачистку, кампанія “ПОРА!” пов’язує з приїздом до міста Віктора Януковича.

(19-10-2004 00:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098135256.html)

 

Активісту “ПОРИ!” шиють кримінал білими нитками

Активісту громадянської кампанії “ПОРА!” Олександру Коваленку інкримінували збут фальшивих грошей, які нібито (у кількості 40 грн.) знайшли в нього при обшуку. Також нібито знайшлися декілька людей, які начебто написали до міліції заяви, що він розраховувався з ними фальшивими купюрами.

Зараз Олександр знаходиться у СІЗО, а з міліцією продовжують спілкуватися адвокати, народний депутат М. Атрощенко, правозахисники.

Поряд з цим є й радісна новина: затриманий у Ніжині Олександ Турчин знайшовся. Його протримали 6,5 годин і відпустили.

Як бачимо, ті, хто має стояти на сторожі закону, самі його брутально порушують. Як тільки земля затремтіла в янучар під ногами, раптом законослухняні молоді хлопці та дівчата масово почали перетворюватися на злодіїв, вбивць, фальшивомонетників

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000780.html#more).

(19-10-2004 06:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098157382.html)

 

Чернігівська міліція зірвалась з ланцюга?

“Ні дня без арештів!”. Здається, такий девіз взяла собі чернігівська міліція. Активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Олександра Батюка міліціонери без пред’явлення будь-яких документів забрали прямо з пар і везуть на вулицю Шевченка, 13 до міського управління міліції.

Депутат від “Нашої України” В. Атрошенко, який займається підтримкою затриманих студентів, зауважив, що затриманим пред’являють різноманітні, аж до абсурдного, звинувачення. За його словами, “в очах правоохоронців більшість студентів схожі на тих людей, які когось або зґвалтували, або пограбували кафе чи магазин, або брали участь у масових безпорядках та бійках”. На його думку, ці масові затримання були здійснені місцевою владою та міліцією з метою нейтралізувати молодих активістів В. Ющенка під час перебування Віктора Януковича в Чернігівській області, усунути “занадто активних” з виборчого процесу та залякати інших студентів. При цьому В. Атрошенко наголосив, що до того він мав низку зустрічей з керівниками правоохоронних органів Чернігівської області, які особисто його попереджали про підготовку такої акції.

Народний депутат підкреслив, що при проведенні цих несанкціонованих арештів міліція користується юридичною неграмотністю студентів і діє з суцільними порушеннями процедури. “Молодим людям не пред’являли жодних документів про причини затримання, студенти надають письмові пояснення, підписують їх за відсутності адвокатів тощо. Наприклад, людина, яку затримали зараз на три доби за звинуваченням у нібито фальсифікації грошей, тільки за мого втручання отримала можливість зв’язатися з адвокатом”.

(19-10-2004 15:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098189863.html)

 

У Чернігові затримали ще трьох активістів громадянської кампанії “ПОРА!”

Вікторію Шпичко, Оксану Потаєнко і Дмитра Бобра, також, як і Олександра Батюка, зняли з пар і відвезли до міського управління міліції.

Зараз вони ведуть бесіду з правоохоронцями.

(19-10-2004 16:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098194310.html)

 

Ще двоє запрошених на співбесіду активістів “ПОРИ!” у Чернігові

Це — Юрій Калівошко і Олександр Ломако. Останній впевнено “змагається” з харківським активістом громадянської кампанії “ПОРА!” Олександром Чижовим за кількістю затримань.

А Галицький райвідділ міліції м. Львова вже втратив своє лідерство по репресіях щодо активістів “ПОРИ!” Перед веде Чернігів.

(19-10-2004 17:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098195764.html)

 

Чернігівська міліція звіріє

Міліція Чернігова перейшла всі межі розумного. В цей момент вона проводить обшук на квартирі у активіста кампанії “ПОРА!” Олександра Ломако, якого затримує кожного дня, щоразу під іншим приводом. Напевне, з огляду на свою близькість до Білорусі, чернігівські кривоохоронці вирішили продемонструвати своє вміння застосовувати репресії до інакодумців.

Під час проведення обшуку присутній тут Тетяні Пекур, яку теж неодноразово затримували, заборонили подзвонити адвокату, а при спробі зробити дзвінок вдарили по обличчю та забрали її телефон.

(20-10-2004 00:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098220291.html)

 

Олександру Ломако підкинули фальшиві гроші та якийсь пристрій з дротиками

Обшук в чернігівському офісі громадянської кампанії “ПОРА!” триває.

В піджаку Олександра Ломако кривоохоронці “знайшли” 170 фальшивих гривень та якийсь пристрій з дротиками. На місце події викликали експертів

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000789.html#more).

(20-10-2004 02:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098227400.html)

 

В Чернігівському офісі кампанії “ПОРА!” “знайшли” тротил

Всіх активістів “ПОРИ!” виставили на вулицю, а в кімнаті разом з міліціонерами та понятими присутні також Олександр Ломако, адвокат, довірена особа Ющенка Ступак, помічник народного депутата України Приходько.

Активісти кампанії “ПОРА!” вважають, що вибухівку їм могли підкинути під час їх відсутності в офісі. Адже міліція, яка постійно здійснює за цими активістами зовнішнє спостереження, чудово знає, коли їх немає в офісі (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000790.html#more).

(20-10-2004 02:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098229852.html)

 

Чернігівського активіста “ПОРИ!” заарештували на три дні для пред’явлення офіційних звинувачень

Бандитська влада пішла ва-банк. Скоро у всіх знайдуть вибухівку, зброю, наркотики, фальшиві гроші.

Про подробиці обшуку в Чернігові читайте нижче.

(20-10-2004 05:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098240648.html)

 

Нові подробиці про обшук в Чернігівському офісі “ПОРИ”

Як стало відомо, на вибухівці, яку “знайшли” в Чернігівському офісі “ПОРИ”, не знайшли відбитків ні Сашка Ломаки, ні інших активістів. Це стало відомо після того, як міліція зняла відбитки пальців у всіх затриманих. Одночасно адвокат затриманих свідчить, що при обшукові було зафіксовано величезну кількість порушень закону з боку міліції.

Викладачі університету, де навчаються затримані активісти, готують заяву до прокуратури з приводу незаконних дій міліції стосовно студентів.

(20-10-2004 12:31 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098264699.html)

 

Коментар чернігівського активіста

Ситуацію з політичними переслідуваннями в Чернігові для “М.-І.” коментує активіст Олександр Ясенчук:

— Триває політичний тиск. Затримано близько 10 активістів різних політичних рухів — від “ПОРИ” до “Чистої України” і “Студентської хвилі”. Зазвичай затримують за звинуваченнями типу “підозра в крадіжці мобільного телефону”, тримають по кілька годин, потім знову відпускають. Наступного дня знову затримують.

Зараз затримали Олександра Ломако й Олександра Коваленка — хлопці перебувають у Чернігівському міському управлінні МВС на вулиці Шевченка, 13. Мене теж туди викликали — це робив слідчий згаданого управління на прізвище Пугач. 17 жовтня мене затримував представник кримінального розшуку з посвідченням лейтенанта Бондаренка П.А.

(20-10-2004 13:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098268359.html)

 

Арештованих в Чернігові студентів вирішили не відпускати

Кампанія по залякуванню українських студентів набирає обертів. Спочатку їм підкидають “неякісні” гроші, а потім визнають ці гроші іноземним продуктом найвищої якості.

За інформацією чернігівських представників громадянського руху “Чиста Україна”, місцеві міліціонери, що заарештували студентів за розповсюдження фальшивих грошей, вважають що це продукт іноземного виробництва. Хоча від самого початку казали проте, що фальшиві гроші виявив бармен, оскільки вони були дуже низької якості.

Студентське середовище Чернігова відреагувало на ці звинувачення з обуренням.

Вже завтра о 14:20 відбудеться продовження загальноміського студентського страйку, основною вимогою якого є звільнення затриманих студентів.

А в неділю о 11:30 відбудеться молебінь за звільнення студентів в православній церкві Святих Михайла і Федора.

Як зазначається в повідомленні “чистоукраїнців” акцію підтримують громадянський рух “Чиста Україна”, “Студентська хвиля” і “Пора!”.

Свою підтримку задекларували представники духовенства (джерело — “Чиста Україна”).

(22-10-2004 01:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098396671.html)

 

Якщо репресії не припиняться, влада отримає всеукраїнський протест

Сьогодні в Чернігові о 14.30 розпочнеться студентський страйк з вимогами звільнення заарештованих активістів громадянської кампанії “ПОРА!” Олександра Коваленка і Олександра Ломако.

Якщо репресії не припиняться, з наступного тижня студентські страйки пройдуть по всій Україні.

(22-10-2004 07:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098421092.html)

 

Ще одна перемога громадянської кампанії “ПОРА!”

Чернігівського активіста кампанії Олександра Коваленка, якому міліція підкинула фальшиві гроші, звільнено з-за грат і переведено з підозрюваних у свідки.

Наразі, в ув’язненні по Чернігівській кримінальній справі залишається ще один активіст “ПОРИ!” Олександр Ломако

(26-10-2004 16:30 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098797401.html)

 

В Чернігові сьогодні відбудеться суд над Олександром Ломако

Зараз о 14.30 в Деснянському районному суді м. Чернігова відбудеться суд над активістом громадянської кампанії “ПОРА!” Олександром Ломако, який перебуває за гратами після того, як 20 жовтня працівники правоохоронних органів підкинули вибухівку та фальшиві гроші

В суді розглядатимуть подання слідчого про про обрання Олександру запобіжного заходу утримання під вартою.

(28-10-2004 13:57 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098961073.html)

 

Суд не погодився з обранням Олександру Ломако запобіжного заходу утримання під вартою

Сьогодні Деснянський районний суд міста Чернігова не задовольнив клопотання слідчого про обрання щодо активіста громадянської кампанії “ПОРА!” Олександра Ломако запобіжного заходу утримання під вартою.

Вщерть заповнена зала суду аплодувала рішенню судді стоячи.

Зараз Сашко ще не на волі, оскільки 10 діб, на які його засудили попередньо, минають лише о 5.00 в суботу, і у слідчих є трохи більше дня, щоб надати суду докази, які б продовжили термін його перебування під вартою.

P.S. За певною інформацією, сьогодні було заблоковано рахунки Львівської міської Ради через її резолюцію щодо політичних мотивів фальшування справи проти Сашка. Через це львівські студенти почали розбивати у Львові наметове містечко

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000954.html#more).

(28-10-2004 20:16 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098983817.html)

 

Політв’язень Олександр Ломако вийшов на волю!

Сфальсифіковану справу проти активіста “ПОРА!” з Чернігова ще не закрито, але суд випустив хлопця на підписку.

Зараз його зустріли активісти кампанії “ПОРА!” та просто добрі друзі-чернігівчани, які стільки зробили для його звільнення.

Справа ще не закрита, але дякуємо усім, хто долучився до акцій підтримки репресованих студентів, як в Україні, так і поза її межами! Ми ще раз довели, коли ми разом — багато — нас не подолати! (http://kuchmizm.info/weblog/archives/000978.html).

(29-10-2004 21:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099075092.html)

 

На околиці м. Прилуки Чернігівської обл. біля 11 год. міліція зупинила бус із активістами громадянського руху “Чиста Україна”, які їхали у м. Чернігів

Причину затримання міліціонери пояснили просто: “В нас вказівка з райвідділу, що у вас в бусі міна”.

(22-10-2004 13:07 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098439647.html )

 Поділитися