MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Втручання правоохоронних органів в хід виборів Президента України — 2004

22.11.2004   

Загальні проблеми

Після “спільної заяви ГПУ, МВС та СБУ” (http://maidan.org.ua/static/news/1093252839.html), в якій силовики погрожували опозиції і яка дістала від опозиції гідну відповідь (http://maidan.org.ua/static/mai/1093255293.html), з’явився “дубль 2”

Перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко сповістив журналістів, що МВС обіцяє “не допустити зміни влади шляхом громадянської непокори після виборів Президента”.

Гр-н Корнієнко, зокрема, впевнений, що “в Україні не буде грузинського варіанту”, запевнивши, що міліція не допустить “громадянського перевороту”, а у разі необхідності застосує силу. “Нас недарма називають силовими органами. Якщо виникне необхідність в тому, щоби застосувати закон, будьте впевнені, ми його застосуємо і ніщо нас не зупинить” — розійшовся гр-н Корнієнко.

Майдан-Інформ, продовжуючи лікнеп для міліцейського керівництва, звертає увагу на те, що “застосовувати закон” гр-н Корнієнко (держслужбовець), як і їхня контора в цілому, має постійно, а не “у разі необхідності” і проблема якраз у тому, що якщо вони щось і застосовують, то явно не закон.

Що стосується “громадянського перевороту”, то, підозрюючи, що гр-н Корнієнко мав на увазі реалізацію народом свого конституційного, суверенного права притягти державу до відповідальності (ст.3 Конституції України), Майдан-Інформ пояснює панам міліціянтам, що коли народ, у разі порушення державою його прав, збереться біля їхніх ворот, то справа може прийняти хоча і ненасильницький (як сподівається М-І), але дуже (як писав Л.Філатов) “социальный оборот”, шкідливий для погонів і лампасів.

 (27-08-2004 16:55 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093614914.html)

 

Міністерство внутрішніх справ формує на місцях так звані групи з опрацювання сценарію “Президент-2004”, до складу яких входять працівники УБЕЗу, УБОЗу, громадської безпеки. Про це вчора заявив заступник керівника центрального штабу Віктора Ющенка Тарас Стецьків

– Ці групи виконують розпорядження МВС, які надходять факсами із центру без жодних реквізитів, вихідної реєстрації. Про існування таких розпоряджень знають лише члени групи, – наголосив депутат. – Такий розвиток подій набуває особливого сенсу після вчорашнього виступу Леоніда Кучми перед міліцейським спецназом.

Він зазначив: нині всі українці страждають від того, що правоохоронці втяглися у виборчий процес замість того, щоб виконувати свої головні функції.

Як доказ своїх слів Тарас Стецьків оприлюднив зміст темника-факсу:

1. Постійно вивчати соціально-політичну ситуацію в регіоні, рейтинги кандидатів у президенти, відвідування останніми населених пунктів області, перебіг проведення зустрічей з виборцями.

2. Вирішити питання з придбання підконтрольними комерційними підприємствами засобів реклами “біґбордів” – з метою недопущення викупу права розміщення на них агітаційних плакатів опозиційними силами (до кінця листопада ц.р.).

3. Контролювати роботу штабів “Я”: вивчати проблемні питання їхньої діяльності (створення окружних, обласних, районних, міських штабів, фінансування, протидія місцевої влади...), недоліки в роботі (відсутність агітаційної продукції, публікацій у ЗМІ, виступів на телебаченні, радіо...).

4. Виявляти “дворушників”, які, працюючи в органах державної влади та самоврядування, надають підтримку опозиційним силам (керівники обласних, районних, місцевих адміністрацій, рад та інших державних органів).

5. Установлювати “кур’єрів”, які передають з Києва й інших міст України наявні кошти й агітаційну продукцію. Вживати заходів, проводячи оперативні комбінації з недопущення зазначеної продукції і наявних коштів.

6. Встановити місця друкування газет, листівок, буклетів та іншої агітпродукції. Вживати заходів щодо недопущення їхнього друкування.

У довідці наводити позитивні приклади проведеної роботи” (“Львівська газета”).

 (09-09-2004 11:51 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094719874.html)

 

Избирательная кампания в Украине проходит с грубыми нарушениями прав человека и основных свобод, — заявил глава правления Украинского Хельсинского союза Евгений Захаров

Объем нарушений прав человека в ходе нынешней избирательной кампании дает основания для признания выборов нелегитимными, – считают члены Украинского Хельсинского союза по правам человека.

Как сообщил в четверг на пресс-конференции глава правления Украинского Хельсинского союза Евгений Захаров, избирательная кампания в Украине проходит с грубыми нарушениями прав человека и основных свобод. По его словам, ряд международных правозащитных организаций подготовили обращение по поводу выборов в Украине, в котором отмечается, что события, которые разворачиваются в Украине в последние дни, свидетельствуют о возобновлении в стране практики преследования инакомыслящих, использовании правоохранительных органов в качестве инструмента политической борьбы, — передает корреспондент ЛІГАБізнесІнформ.

По словам Е. Захарова, правозащитные организации обеспокоены многочисленными фактами арестов, запугиваний, фальсификацией уголовных дел против активистов оппозиционных движений.

Е. Захаров сообщил, что ему на уровне слухов известно, что Министерство внутренних дел получило директиву с завтрашнего дня на трое суток задерживать всех активистов оппозиции. При этом он отметил, что вызывает обеспокоенность, что такие слухи являются массовыми.

Кроме того, Е. Захаров сообщил, что по уровню слежки Украина сегодня обошла США. По его словам, сегодня в Украине выдано более 40 тысяч санкций на прослушивание телефонных разговоров, на каждую из которых приходится по 100-120 человек. Таким образом, по словам Е.Захарова, в Украине сегодня прослушиваются телефонные разговоры как минимум 4 миллионов человек.

Е. Захаров также сообщил, что Украинский Хельсинский союз обратился к международным организациям с просьбой официально предупредить правительство Украины о недопустимости нарушения прав человека для достижения политических целей.

(28.10.2004, 12:42

ЛIГАБiзнесIнформ

www.liga.net)

 

Всі злочинні накази будуть в усній формі

Про це повідомив анонімний співробітник міліції, що представився старшим офіцером головного штабу МВС.

За його словами, розпорядження виходить особисто від міністра внутрішніх справ Білоконя і носить конфіденційний характер. Суть розпорядження полягає в тому, що у вищезгаданий період усі накази керівництва МВС головним керуванням МВС, обласним керуванням МВС і підлеглим їм підрозділам, окремим військовим частинам внутрішніх військ МВС будуть передаватися в усній формі по каналах системи ЗАЗ (закритого зв’язку).

Причиною такого розпорядження джерело називає небажання керівництва МВС відповідати за дачу свідомо злочинних наказів у період другого туру виборів Президента України.

Керівництво МВС нібито має намір скористатися тим, що Статут внутрішньої служби передбачає і письмову, і усну форму передачі наказів. Передаючи незаконні накази в усній формі, що керівництво МВС перекладає відповідальність за їхнє виконання на середню і низову ланку МВС. При цьому довести провину керівників міністерства, що реально віддали незаконний наказ, буде дуже важко.

Ми закликаємо людей з середньої і низової ланки МВС не бути бидлом та не виконувати усні злочинні накази! У випадку якогось нещастя — вас все одно спробують зробити крайніми. До того ж, немає папірця — немає наказу.

(15-11-2004 16:57 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100530655.html)

 

МВС спростовує інформацію, яку оприлюднив “Майдан”

За твердженням МВС, ми намагались “дискредитувати органи внутрiшнiх справ i спробувати втягнути правоохоронне вiдомство в полiтичне протистояння”

Хто втягнув МВС у політичне протистояння знає кожний, секрета тут немає — це головні особи в МВС, починаючи з Білоконя.

Особливо яскраво видна “незаангажованість” міліції в нещодавних подіях в Сумах та у сьогоднішніх арештах хлопців та дівчат, що дарували квіти.

Однак, одразу додамо, що серед працівників МВС зустрічаються справжні громадяни та патріоти України. Сподіваємось що незабаром такі міліціонери будуть складати більшість.

МВС спростовує iнформацiю про те, що мiнiстерство нiбито припинило передачу письмових наказiв пiдлеглим пiдроздiлам

МВС України спростовує iнформацiю, що з’явилася в низцi iнтернет-ЗМI, про нiбито використання керiвництвом мiнiстерства практики усних наказiв у зв’язку з виборами.

Iнформацiя про нiбито “припинення з 15 листопада передачi керiвництвом мiнiстерства письмових наказiв пiдлеглим йому пiдроздiлам” має провокацiйний характер, i її мета — дискредитувати органи внутрiшнiх справ i спробувати втягнути правоохоронне вiдомство в полiтичне протистояння напередоднi виборiв, говориться в повiдомленнi департаменту по зв’язках з громадськiстю МВС.

Мiнiстерство нагадує, що в своїй дiяльностi керується виключно законами i нормативними актами, якi регламентують роботу органiв внутрiшнiх справ.

Ранiше “Майдан-iнформ” повiдомляв, з посиланням на анонiмного спiвробiтника мiлiцiї, про те, що з 15 листопада “всi злочиннi накази передаватимуться в уснiй формi”, “по каналах системи ЗАС (закритого зв’язку)” i це розпорядження нiбито йде особисто вiд мiнiстра внутрiшнiх справ Миколи Бiлоконя i має конфiденцiйний характер (Інтерфакс).

(16-11-2004 18:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100623306.html)

 

Факти втручання правоохоронних органів в хід виборів Президента України по регіонах

Київ

Засуджено розповсюджувача газети “Без цензури”

14 липня біля 10 год. ранку на приміському вокзалі “Київ-Пасажирський” було затримано Голову Оболонської організації УРП “Собор”, члена Президії Центральної Ради “Молодіжного Собору” Миколу Кур’янова, який розповсюджував біля приміських поїздів газету “Без цензури”. Старший сержант Роман Веремій затримав активіста-республіканця тоді, коли той, сидячи на лавці, перераховував газети. У лінійному відділенні у М.Кур’янова було відібрано кореспондентське посвідчення “Української газети”. На ранок 15 липня суддя Солом’янського суду Л.В.Бєлова, нібито за порушення ст. 160 Кодексу України про адміністративні порушення (торгівля в недозволеному місці), винесла безпідставне рішення оштрафувати М.Кур’янова на 102 грн. і вилучити 30 примірників газети “Без цензури”. При цьому ні співробітники міліції, ні суддя Л.В.Бєлова навіть не слухали його пояснень. М.Кур’янову лише вдалося почути розмову в лінійному відділенні, що Кирпа дав вказівку очистити вокзали й електрички від розповсюджувачів опозиційних газет і листівок.

Провід столичної організації УРП “Собор” висловлює рішучий протест проти намагань влади залякати активістів, що підтримують Віктора Ющенка. У той час, коли газети “Факти” і “Сегодня”, що видаються друзями і політичними поплічниками Януковича – Ахметовим і Пінчуком, розповсюджуються на всіх вокзалах, в електричках і метро, а ім’я кандидата в Президенти від Кучми В.Януковича до непристойності часто повторюється на радіо й олігархічних телеканалах, транспортна міліція взялася за тих, хто роздає опозиційну пресу. Водночас звертаємо увагу керівника виборчого штабу В.Януковича Сергія Тигіпка на його особисту заяву про те, що штабові Януковича адмінресурс не потрібен. А як же тоді зрозуміти вказівку Г. Кирпи?

 (15-07-2004 20:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1089911400.html)

 

Демократія “по-донецьки” дісталася до Києва

Опівдні у Києві було силою розігнано мітинг противників Януковича, які протестували проти проведення зібрання проянуковичівських молодіжних організацій.

Учасників мітингу-пікетування міліція розбила на окремі групи і відтиснула від Будинку Кіно аж до метро. Тих, хто прибув на автомбілях, було заблоковано в цих автомобілях.Міліція застосовувала силу, викручувала руки і забирала транспаранти. Маніфестантам не дали можливості розгорнути лозунг “Україна не зона — Янукович не президент”.

Заради психологічного комфорту “закучманілих януковичарів” київська міліція пішла на порушення цілого ряду Законів України. Дії міліції демонструють, що Янукович перетворює Київ у свій кримінально-феодальний “уділ”, навіть не чекаючи результатів виборів.

 (23-07-2004 15:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1090585701.html)

 

З приводу незаконних дій міліції притягують поки що лише потерпілих.

Вадима Гладчука викликають в міліцію з приводу депутатського запиту Луценка і Павленка .

На суботу 14 серпня його викликають для “розмови” в Київське міське управління внутрішніх справ України.

Причиною виклику є скарга Гладчука і відповідний депутатський запит від народних депутатів Луценка (фракція СПУ) та Павленка (фракція “Наша Україна”) на дії того ж Київського управління міліції, яке розігнало мітинг противників Віктора Януковича, організований Вадимом Гладчуком.

 (13-08-2004 18:46 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092411978.html)

 

Погром в офісі народного депутата Давида Жванії.

Правоохоронні органи проводять обшук в офісі народного депутата, члена “Нашої України” Давида Жванії. Про це журналістам повідомила керівник прес-служби блоку Тетяна Мокріді.

За її словами, в даний час в офісі депутата знаходиться біля 20 чоловік в камуфляжі і з автоматами. По інформації, що є у прес-служби блоку, санкцію на обшук дав заступник Генерального прокурора України Микола Голомша, однак причини обшуку невідомі.

Т.Мокріді також повідомила, що слідчі дії проводяться слідчим прокуратури Сергієм Горбатюком в супроводі УБОЗУ .

 (13-08-2004 13:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092394493.html)

 

Кмітливі слідчі ГПУ сьогодні дізналися що в Україні діє новий КПК

На це їм сьогодні, під час обшуку в офісі Жванії, відкрили очі юристи та депутати від “Нашої України”.

Слідчі генпрокуратури вирішили опечатати приміщення, в яких вони мали проводити обшук в будинку за адресою Контрактова площа, 9, і повернутись після переоформлення постанови на обшук. Зокрема, будуть опечатані ЗАТ “Брінфорд”, яким керував народний депутат України Давид Жванія до обрання народним депутатом, та деякі інші підприємства.

Народний депутат Микола Катеринчук, прочитавши постанову про обшук, назвав її неправочинною через те, що кримінальна справа, на підставі якої мав бути проведений обшук, грунтується на статті Кримінально-процесуального кодексу, якої вже не існує три роки у зв’язку з прийняттям нового КПК.

Слідчі не змогли заперечити, але спочатку відмовились залишати приміщення, тоді народні депутати, присутні у головному офісі, викликали міліцію і спецпідрозділ “Альфа”. Але народний депутат Петро Порошенко запропонував компроміс – зокрема, він запропонував слідчим всі документи, які вони встигли вилучити, залишити в кімнатах, а ці кімнати опечатати і після переоформлення постанови повернутись і проводити обшук на законних підставах.

Слідчий прокуратури Сергій Горбатюк після консультацій по телефону погодився на такий компроміс.

Крім того, народні депутати вилучили касету у співробітника прес-служби МВС, оскільки він не показав ні посвідчення особи, ні документів, які б дозволяли йому вести зйомку. За словами П.Порошенка, ніхто не має права стежити за народними депутатами і попросив віддати касету, де були зафіксовані парламентарії.

С.Горбатюк сказав, що таким чином чиниться тиск на слідство, оскільки він дав доручення надати сприяння слідству і зафіксувати все на плівку. Однак він також не надав жодних документів, які б це підтверджували.

В цей час ніяких дій з опечатування приміщення не провадиться (УНІАН).

(13-08-2004 15:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092400339.html)

 

Вибух саморобної бомби на Троєщинському ринку (Київ)

Спецслужби знали про те, що на Троєщині готується теракт?

Взрыв самодельной бомбы на Троещинском рынке обернулся взрывом социальным. Мы не раз предупреждали о том, что рыночным предпринимателям нечего терять, кроме своих рабочих мест, но власть не услышала. Более того, по имеющейся у «Деловой Украины» информации, власть заранее была предупреждена о готовящихся на рынке терактах. Но мер почему-то не было принято.

Два самодельных взрывных устройства в мусорных урнах, взорвавшиеся вечером 20 августа, привели к гибели одного и ранении 11 работников рынка. После этого рынок не работал – 21 и 22 вроде бы был санитарный день, потом – праздники. На самом же деле на имя Деснянской райгосадминистрации поступила «просьба» начальника районной милиции полковника Тарасенка. Дескать, идёт следствие и «в связи с поступлением анонимных сообщений для обеспечения безопасности граждан, которые находятся на рынке, просим воздержаться от деятельности на период до 24.08.2004 года».

«Никакие просьбы Деснянского райотдела не являются поводом для закрытия рынка, — сообщил представитель учредителей ООО «Рынок-1» (в народе – Троещинский) Василий Сможаник. – А на данный момент таких документов нет».

В процессе расследования ситуации редакции удалось раздобыть ряд интересных документов. Особенный интерес представляет заявление упомянутого выше господина Сможаника на имя прокурора Деснянского района Ганечко. Этот документ датирован 11 июня 2004 года. Как оказалось, прокуратура ещё с 12 июня (!!!) знала, что «со стороны правоохранительных органов Деснянского района г. Киева возможны провокационные действия..., которые могут быть направлены на дезорганизацию работы ООО «Рынок-1» и стать поводом для незаконных проверок».

Что же, данная ситуация не новая – как говорят предприниматели, на лакомый кусочек давно зарятся власть имущие. По слухам, вместо рынка построят очередной торговый центр

(«Деловая Украина», №12, 2004 г.).

 (26-08-2004 20:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093541547.html)

 

Вибухи на Троєщині організували... нашоукраїнці?

Міліція затримала 4 чоловіків та 1 жінку за підозрою в організації вибухів на ринку “Троєщина” у Києві. Як повідомив начальник Управління Міністерства внутрішніх справ у Києві Олександр Міленін, причетність затриманих до вибухів доведена, інформує агентство “Українські новини”.

Міліція при обшуку вилучила у них схеми для виготовлення вибухових пристроїв, узяті затриманими з Інтернету. А також у двох затриманих вилучили посвідчення членів Української народної партії, а також політичну літературу. За словами Олександра Міленіна, мотивами затриманих були бажання вплинути на політичну ситуацію та спричинити соціальне напруження.

У п’ятницю, 20 серпня, близько шостої вечора на київському ринку “Троєщина” сталося 2 вибухи, у результаті яких постраждали 14 чоловік. Одна жінка, прибиральниця ринку, загинула. Попередньо встановлено, що вибухнули саморобні вибухові пристрої, що знаходились в сміттєвих баках (Громадське Радіо, Українські Новини).

М-І: знаходження посвідчень різних опозиційних організацій у людей, (буцімто) причетних до серйозних злочинів чи на місці скоєння цих злочинів, стало стандартним інструментом влади для дискредитації цих організацій. І, хоча, з впевненістю ні про що не можна казати до слідства й суду, проте, історія відносин влади з законом і мораллю, її “ділова репутація” усе-таки вносить дуже суттєві корективи у спроби передбачити, чим же насправді є ця історія з посвідченнями.

 (27-08-2004 11:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093593862.html)

 

З великою долею ймовірності можна сказати: “вибуховий” сценарій запущено

Ще одним затриманим з групи, яка начебто організовувала вибухи, став співробітник “5-го каналу”. П’ятим затриманим став співробітник чи не єдиного незалежного “5-го каналу”, асистент звукорежисера Дмитро Савченко.

Замміністра МВС Корнієнко крім цього повідомлення не хоче говорити нічого, посилаючись на завтрашній брифінг, на якому судячи з всього буде оприлюднено деталі цієї страшної “змови”.

Можливо, 5-му каналу самий час закликати своїх глядачів виходити на акцію протесту на свою підтримку? В Чехії лише в Празі вийшло 100 000 людей.

Схоже, “путінський” сценарій, повна калька з російського, запущено.

 (27-08-2004 14:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093607657.html)

 

Заклик київської незалежної медіа-профспілки

Київська незалежна медіа-профспілка просить МВС і ГПУ забезпечити неухильне дотримання працівниками органів дізнання норм Конституції України та Кримінально -процесуального кодексу, а також надати представникам ЗМІ доступ до інформації, пов’язаної із затриманням асистента звукорежисера „5 каналу” Дмитра Савченка.

Звернення з цього приводу були надіслані сьогодні на ім’я міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя та Генерального прокурора України Геннадія Васильєва.

„Черговий факт затримання працівника ЗМІ та неспівпадіння інформації, яку надає міліція, з даними колег та родичів Дмитра викликає наше занепокоєння”, — говориться у зверненні профспілки.

За повідомленням “5 каналу”, 26 серпня 2004 р. о 12.00 Д.Савченко під час робочої зміни вийшов на обід і не повернувся. Увечері 26 серпня у квартирі батьків, де мешкав Д.Савченко, був проведений обшук.

Водночас, перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко заявив, що затримання відбулося 27 серпня близько 13.00.

Враховуючи особливий суспільний інтерес до цієї справи, профспілка просить дати відповідь на такі питання: “коли саме був фактично затриманий Д.Савченко? Наскільки достатніми є підстави для затримання Д.Савченка відповідно до ст.106 КПК України? Чи були роз’яснені та чи забезпечуються права підозрюваного, передбачені ст. 43-1 КПК України, зокрема, право на захист, право знати в чому особа підозрюється, тощо?” (УНІАН).

Як ми вже неодноразово пояснювали, запас в одну добу (як в цьому випадку, коли Д. Савченка було фактично затримано 26, а міліція каже, що 27, і в протоколах буде вказано теж 27 ) необхідний ментам для того, щоби застосувати в цей проміжок самий жорсткий тиск на затриманих, часто з використаннями тортур для того, щоби вони визнали вину. Тоді по документам виходить, що всі фізичні чи психологічні ушкодження виникли у людини тоді, коли вона начебто і в міліції не була взагалі.

 (28-08-2004 11:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093682639.html)

 

МВС, крім репресивного органу, стало машиною по чорному піару

Заяви високих чинів МВС про “встановлення вини”, “розкриття злочину”, оприлюднення інформації про особи затриманих та прив’язка їх до “НУ” грубо порушують закони та Конституцію України, тому що вину може встановити лише суд.

Заяви ці базуються, наголошуємо, виключно на визнанні самими затриманими того, що вони начебто скоїли цей злочин — всі інші докази відсутні або можуть бути легко зфабрикованими в міліції.

З повідомлення УНІАН:

Як повідомив сьогодні на прес-конференції начальник Головного управління МВС України в м.Києві Олександр Міленін, трьох чоловік, затриманих за підозрою у вчиненні вибуху, заарештовано. Зараз вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу щодо четвертого затриманого.

Міленін повідомив, що затримані вже зізналися в скоєнні цього злочину і на допитах сказали, що за мету мали виключно політичні мотиви, тобто дестабілізацію ситуації в Києві та в Україні, а також повалення діючої влади.

За словами О.Мілєніна, двоє затриманих раніше входили до всеукраїнської організації “Тризуб”, у одного з них — Олександра Пастуха — вилучений партійний квиток Української народної партії. Інший затриманий — Дмитро Савченко — є помічником звукорежисера телекомпанії “5 канал”.

Водночас в приміщенні Київського головного управління міліції, де проходив брифінг, журналістам продемонстрували речові докази, які були вилучені при обшуках помешкань зазначених осіб. Серед них — суміш аміачної селітри з магнієм, нітрогліцерин, порох, дві акумуляторні батареї, пластикові трубки, які використовувалися як запали до вибухових пристроїв, металеві цвяхи, аналогічні з тими, якими були начинені вибухові пристрої, що спрацювали на Троєщинському ринку, роздрукована інформація з Інтернету по виготовленню вибухових пристроїв, а також література націоналістичного, антисемітського та фашистського характеру.

Серед речових доказів на столах також були листівки з передвиборчою програмою кандидата в Президенти України, лідера блоку “Наша Україна” Віктора Ющенка. Прокоментувати наявність серед речових доказів передвиборчих листівок Ющенка чин з МВС відмовився.

Тетяна Мокріді, прес-секретар штабу Віктора Ющенка, у зв’язку з цим заявила: співробітники штабу схиляються до думки, що правоохоронні органи демонструють листівки для того, щоб “люди боялися приносити агітаційну продукцію, або відкривати двері агітаторам не за Президента від влади, оскільки влада добре пам’ятає політично успішну акцію “Від дверей до дверей”, яка проводилася напередодні минулих парламентських виборів”.

Разом з тим, Т. Мокріді відзначила, що “якщо сьогодні речовим доказом є листівка, газета чи будь-яка інша агітаційна продукція В.Ющенка, принесена з вулиці додому, то тоді, керуючись логікою правоохоронних органів, можна посадити за грати всю країну, оскільки в будь-якій сільській хатині можна знайти агітпродукцію кандидата в президенти Віктора Ющенка”.

(28-08-2004 12:46 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093686365.html)

 

Справа про вибух на Троєщині. Повідомлення Р. Безсмертного з прес-конференції в УНІАН

Прізвища затриманих:

Олександр Пастух, 1981 р. н. — працює в штабі Богдана Бойка (“Народний Рух України за Єдність”);

Дмитро Савченко, 1982 р.н. — асистент звукорежисера “5-й канал” — працював в охороні Дм. Корчинського, член УНА Е. Коваленка, приймав участь в “марші по Хрещатику”;

Тарас Швиденко — екс член “Тризубу”, 1986 р.н.;

Наталя Ковальчук (працює в секретаріаті УНП), проживає з ним у громадянському шлюбі.

Повідомлення Юрія Костенка:

Нумерація номера квитка УНП, знайденого у Пастуха, не відповідає тій, що видаються в УНП.

(28-08-2004 13:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093689896.html)

 

Керівник секретаріату УНП Богдан Соколовський розповідає, як перевірити, що квиток члена УНП, знайдений у О. Пастуха, який демонструє міліція, є фальшивим.

На обліку секретаріату УНП стоять всі (це близько 60000) її члени. Система нумерації має структуру і внутрішню логіку.

Тепер щодо квитка, який демонструє міліція:

З назви серії ЧН випливає, що це Чернігівська область.

З початкових цифр номера — що це Бобровецький район.

З подальших цифр номеру квитка, вилученого у Пастуха, випливає, згідно системи нумерації, що в районі є 30 осередків. Насправді, в цьому районі їх тільки 2.

Подальші цифри говорять, що в цьому осередку наявні 581 члена організації. Такої кількості членів немає в жодному осередку Чернігівської області.

Отже, люди, що підробляли квиток, припустились 2-х проколів. Б. Соколовський стверджує, що знайти тих людей, хто насправді стоїть за вибухами, можна, якщо знайти тих, хто виготовляв цей квиток.

 (28-08-2004 14:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093691948.html)

 

Олеся Горгота: “Від того, як поводились міліціонери, в мене виник сильний психологічний стрес”

Дівчат, яких затримали 26 серпня, в обід, разом з Н. Ковальчук, відпустили лише близько 24-00. В міліції: матірна лайка міліціянтів, погрози, грубе поводження.

В “Метрограді”, де їх було затримано в обід, у них одразу відібрали мобільні телефони. Ті, хто затримували, довго відмовлялись показати документи.

Їх вивели до машини, сказавши, що вони схожі на тих, хто робив крадіжку, і що потрібно пройти процедуру “впізнання”. Люди, що були в машині, поводили себе грубо, погрожували та брудно лаялись.

Замість Печерського, їх привезли в Деснянський РВВС, де виявилось, що вони “свідки по справі вибухів”.

Їх розвели по різним кімнатам, та Олесю одразу почали запитувати про Н. Ковальчук: звідки знає, як довго, кого знає з її оточення.

Запитали, чи є членом УНП (вона відповіла, що принципово безпартійна), де була 20 серпня.

Після довгої розмови вона підписала свідчення, де було одне питання: чи знає когось — Савченка, Пастуха, Швиденка. Відповіла — трохи знає Швиденка.

Після цієї розмови була інша розмова з іншими людьми. Ті питали про політичну ситуацію, яка країна подобається. На відповідь — європейська запитали: “А чому не Росія чи Китай?”.

Не давали виходити з відділку, хоча відмовлялись казати, затримана вона чи ні.

Її та ще одну затриману дівчину відпустили близько 24 години ночі.

Олеся каже, що від грубої та нахабної поведінки міліції у неї до сих пір не пройшов сильний психологічний стрес.

 (28-08-2004 15:24 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093695879.html)

 

Підозрювані в вибухах на Троєщині “зізналися” — репортаж з прес-конференції

У Києві заарештували трьох осіб, які два дні тому були затримані за підозрою в організації та скоєнні вибуху на Троєщинському ринку.

Подальша доля четвертого затриманого наразі вирішується.

Попри затримання четвірки, яку сліство називає основними виконавцями терористичного акту, міліція продовжує пошуки інших можливих причетних і не виключає подальших арештів.

На спеціально скликаній прес-конференції журналістів очікувала виставка різних предметів, вилучених у тих, кого вважають причетними до вибуху на Троєщинському ринку.

Попри те, що слідство триває, і справа ще не передана до суду, міліція не робила таємниці з речових доказів, а навпаки, охоче їх демонструвала.

До знарядь терору потрапили не лише суміш аміачної селітри з магнієм, нітрогліцерин та порох, а й звичайні сірники та листівки з передвиборчою програмою кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Заступник міністра внутрішніх справ Петро Опанасенко сказав, що всі затримані вже зізналися у скоєнні злочину, який вони буцімто готували упродовж трьох місяців.

“Мотив цього злочину з‘ясований однозначно, — сказав він, – вони хотіли сколихнути Україну, дестабілізувати ситуацію в столиці та цілій державі з метою повалення існуючого режиму. Тепер ці молоді люди жалкують, що вони це скоїли”.

За даними міліції, в одного з підозрюваних вилучено партійний квиток Української народної партії, що входить до блоку Віктора Ющенка, в іншого – посвідчення співробітника 5 телевізійного каналу, який теж має відношення до “Нашої України”.

Лідери тієї політичної сили заперечують членство затриманих у партії, а квиток називають фальшивкою. Агенції передають, що несправжність квитка вже офіційно встановлено, і почалося розслідування того, як він опинився у затриманих.

Керівник виборчого штабу Ющенка Роман Безсмертний говорить про причетність усіх затриманих до сил, помічених раніше в антиющенківських заходах.

“Пастух Олександр Анатолійович працює у виборчому штабі кандидата на пост президента Богдана Бойка, лідера партії “Рух за націю”, — сказав пан Безсмертний. — Савченко Дмитро Петрович, який нібито працює на “5 каналі”, — раніше він був охоронцем Дмитра Корчинського, коли той був лідером УНА-УНСО. Зараз – активіст УНА Едуарда Коваленка. Був серед тих, хто у червні цього року брав участь у ході Хрещатиком з фашистськими гаслами.

Швиденко Тарас до 2003 року був активістом радикального угруповання “Тризуб”, яке брало участь у розгоні страйкуючих студентів. Він теж брав участь у ході з фашистськими гаслами. Ковальчук Наталя нині мешкає разом зі Швиденком Тарасом”.

У штабі Ющенка називають троєщинські вибухи провокацією влади, яка, відчуваючи, що програє вибори, намагається таким чином дискредитувати свого головного конкурента (Бі-Бі-Сі).

 (28-08-2004 19:21 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093710090.html)

 

Заява Наталії Ковальчук для засобів масової інформації

Хочу заявити, що у мене немає жодних підстав для підтвердження у причетності до будь-яких протиправних дій затриманих 25-27 серпня. Тому маю великий сумнів у правомірності свого затримання та утримання в Деснянському РВВС впродовж 23 годин без пояснення офіційної причини затримання.

Вважаю, що політичні уподобання та участь у політичній партії, про якій зі мною розмовляли співробітники Деснянського РВВС, не можуть бути предметом з’ясування органами МВС. Тим більше найнедопустимішим та безперечно аморальним є поширення інформації про моє приватне життя, яка вважається за законодавством України конфіденційною, якщо її поширено без моєї згоди.

Наталія Ковальчук, член УНП

 (28-08-2004 20:23 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093713791.html)

 

Повідомлення про арешт групи активістів УНП, зокрема – працівника незалежного “5-го каналу”, за звинуваченням в організації вибухів на Троєщинському речовому ринку коментує голова Української республіканської партії “Собор”, народний депутат України Анатолій Матвієнко

Коли я почув про вибухи на Троєщинському ринку, то відразу ж подумав: за цим стоять чиїсь комерційні інтереси. Проте вже за два дні події почали розвиватися за непередбачуваним сценарієм. Закриття ринку призвело до масових заворушень, блокування автошляхів. На жаль, не обійшлося без жертв. І вже тут можу висловити претензії на адресу міліції, яка не зробила всього можливого, щоб захистити життя й здоров’я людей.

Проте надалі наша міліція виявила подиву гідну оперативність, і вже 27 серпня було повідомлено про арешт групи підозрюваних в організації вибухів. З’явилися перші зізнання й докази. Але найголовніше – у затриманих виявили членські картки опозиційної Української народної партії, яка входить до коаліції “Сила народу”. А вже надвечір було затримано працівника незалежного 5-го телеканалу.

Ці повідомлення відразу викликали в моїй пам’яті події п’ятирічної давнини: замах у Кривому Розі на Наталю Вітренко й подальший поквапливий арешт і засудження в цій справі довіреної особи Олександра Мороза. Все те було широко показано провладними телеканалами – і, як наслідок, Мороз не пройшов до другого туру.

Навряд чи когось можуть здивувати повідомлення про докази й зізнання, здобуті нашою міліцією. Надто свіжі спогади про чергове “розкриття” вбивства Гонгадзе, або про “зізнання” “вбивці” журналіста Олександрова – бомжа Вередюка, пізніше виправданого судом, але вже покійного… І зовсім не випадково журналісти вже пишуть, що шостим заарештованим буде хтось від “України молодої”, “ВВ”, чи “Без цензури”, а сьомим – від “Бі-бі-сі”, чи радіо “Свобода”…

Сьогодні, схоже, відбувається те ж саме, що й 5 років тому в Кривому Розі — тільки в значно більших масштабах, бо значно більшою є ціна виграшу чи поразки. Отже, ми стаємо свідками народження нової брудної провокації влади. І тільки згуртованість усіх демократичних сил дозволить мінімізувати її наслідки.

 (29-08-2004 04:13 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093742001.html)

 

Троєщинські "УНПісти" — підробка

16 грудня відбулося друге судове засідання Київського господарського суду за позовом Української народної партії до МВС України щодо відновлення честі, гідності та політичної репутації УНП, шкоду якій заподіяли представники МВС, оприлюднивши неправдиву інформацію про нібито причетність членів УНП до організації та здійснення вибухів на ринку “Троєщина”.

Андрій МОСТИСЬКИЙ, який представляє УНП в суді, повідомив, що в ході судового засідання був заслуханий представник СБУ України, який проінформував про розслідування цієї справи Службою безпеки України.

“Представник СБУ підтвердив, що партквитки УНП, які були вилучені в підозрюваних у здійснені вибуху на ринку “Троєщина” ПАСТУХА та ЗНАЧКОВА, фальшиві. Самі затримані засвідчили, що вони ніколи не вступали до лав УНП і, відповідно, не були членами УНП”, — повідомив Андрій МОСТИСЬКИЙ.

За його словами, остаточне рішення щодо цієї справи суд може винести 23 грудня 2004 року.

 (16-12-2004 15:13 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1103202839.html)

 

Нові українські політв’язні поповнили свої лави ще новішими

Громадянська ініціатива українських політв’язнів ХХІ століття “Українська хартія-ХХІ” від сьогоднішнього дня вважає заарештованих за обвинуваченнями в Троєщинській справі Значка, Савченка, Пастуха і Шведенка за політичних в’язнів, а справу — зфабрикованою з метою зриву президентських виборів в Україні.

Підписав заяву координатор “Української хартії-ХХІ” Леонід Ковальчук, чиє перебування за гратами в часи правління Кучми уже визнано судом незаконним.

До речі, сьогодні Л. Ковальчук виграв два суди проти влади.

 (12-10-2004 22:37 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097609852.html)

 

Розпочався судовий процес за позовом УНП до МВС України

9 грудня відбулося перше засідання Київського господарського суду за позовом Української народної партії до МВС України щодо відновлення честі, гідності та політичної репутації УНП, шкоду якій заподіяли представники МВС, оприлюднивши неправдиву інформацію про нібито причетність членів УНП до організації та здійснення вибухів на ринку “Троєщина”. Про це УНІАН повідомили у прес-службі Української народної партії.

Як повідомив голова Секретаріату УНП Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, “ми категорично заперечуємо причетність членів УНП до трагічних подій на ринку “Троєщина”, і вимагаємо від МВС спростування цієї неправдивої інформації в ЗМІ та виставляємо символічну суму компенсації — 1 грн”. За його словами, справу веде перший заступник голови Господарського суду м. Києва Олександр БАЧУН.

“На сьогоднішньому засіданні, в якому було звірено повноваження сторін, представник МВС не зміг дати відповідь на багато питань, мотивуючи це тим, що з 30 серпня 2004 року справа була передана в СБУ, — повідомив голова Секретаріату УНП. — Тому суд виніс постанову, якою запросив представника СБУ разом зі справою на наступні судові засідання”.

Наступне засідання суду відбудеться 16 грудня о 9.30 у Господарському суді м. Києва

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня 2004 р. Українська народна партія звернулася до міністра внутрішніх справ Миколи БІЛОКОНЯ з вимогою спростувати неправдиву інформацію про причетність членів УНП до вибухів на Троєщинському ринку.

2 вересня МВС передало справу про розслідування вибухів до Служби безпеки України.

(9 грудня 2004 р., УНІАН)

 

Суд обязал МВД опровергнуть ложь о «троещинских террористах»

Хозяйственный суд Киева обязал Министерство внутренних дел опровергнуть распространенную МВД информацию о причастности Украинской народной партии к взрывам на рынке «Троещина», произошедших 20 августа.

Об этом заявил депутат Верховной Рады, лидер УНП Юрий Костенко, сообщают «Українські Новини».

По его словам, в четверг суд принял решение по иску УНП к МВД с требованием опровергнуть распространенную этим министерством неправдивую информацию, унижающую честь, достоинство и деловую репутацию УНП. Суд также принял решение возместить моральный ущерб, причиненный представителями МВД распространением неправдивой информации о причастности членов УНП к организации и осуществлению взрывов на рынке «Троещина». Суд дал 10 дней на апелляцию.

Костенко отметил, что никаких претензий к средствам массовой информации со стороны УНП выставляться не будет, поскольку вся ответственность за распространение неправдивой информации лежит на руководстве МВД. «Сегодняшним решением суд признал, что МВД было субъектом выборов и работало на кандидата Януковича, распространяя неправдивую информацию о партии, поддерживающей другого кандидата», — сказал руководитель секретариата УНП Богдан Соколовский.

Костенко считает возможным, что против руководства МВД, в частности, министра внутренних дел Николая Билоконя как инициатора распространения неправдивой информации, в случае избрания Президентом лидера блока партий «Наша Украина» Виктора Ющенко будет начато судебное разбирательство.

Напомним, что 20 августа около 18:00 на рынке «Троещина» произошло 2 взрыва, в результате которых пострадали 14 человек, а одна из пострадавших умерла в больнице. Взорвались самодельные взрывные устройства, находившиеся в мусорных баках. Милиция задержала 4-х подозреваемых по этому делу, задержанные сознались в осуществлении взрывов. Милиция обнародовала изъятые у задержанных документы, среди которых был партийный билет члена УНП Александра Пастуха. УНП отрицает членство Пастуха в партии и заявляет, что продемонстрированный милицией членский билет Пастуха фальшивый.

(proUA, 23 декабря 2004. 15:07)

 

Учасники акції “SOS” на захист прав людини в Україні вимагають особистого прийому у Президента України Леоніда Кучми та перегляду ряду судових справ, які, на їхню думку, є сфальсифікованими

Вони пікетують громадську приймальню управління листів і звернень громадян Адміністрації Президента, що розташована на вулиці Шовковичній у Києві. За словами однієї з учасниць заходу Наталії Пірго, в акції беруть участь “60 постраждалих від дій правоохоронних та судових структур громадян України з Києва, Донецька, Маріуполя, Чернівців та інших регіонів України”. Вона також повідомила, що пікети учасників акції відбуваються з 6 вересня 2004 року.

Вона зазначила, що учасники акції хочуть, щоб Президент знав про їхні вимоги, бо сумніваються, що йому про це повідомлено. Вона поінформувала, що акція “SOS” розпочалася 30 грудня 2003 року на майдані Незалежності у Києві. У ній беруть участь громадяни, серед яких є й інваліди, чиї права, на їхню думку, порушені правоохоронними органами та судовою владою.

Як зазначено у відкритому листі учасників акції Президенту України, “ми, громадяни України, звертаємося до Вас особисто, а не до Вашої Адміністрації, тим більше, не до працівників приймальні Адміністрації Президента. Існує така практика, за якої наші звернення до Вас – Президента України, де ми просимо захисту конституційних прав та свобод, на підставі того, що саме Ви – гарант наших прав, відправляються клерками Вашої приймальні до тих, хто порушив наші права”.

У листі зазначено, що “в Україні створилася система безправ’я, яка базується на тортурах, приниженні честі та гідності, фізичному та моральному знищенні громадян України правоохоронними органами та судовою владою”.

За словами учасників акції, відповіді на їхні численні звернення до правоохоронних та судових структур мали лише декларативний характер, і вони дійшли висновку, що єдиною можливістю вирішити їхні проблеми є особистий прийом Президента України.

Вони планують пікетувати приймальню, доки їм не повідомлять дату і час особистого прийому Президента або поки не вирішать їхні проблеми (УНІАН).

Нагадаємо, саме учасників цієї акції протесту було жорстоко розігнано міліцією.

(13-09-2004 22:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095105539.html)

 

Сьогодні у Києві затримали трьох жінок з Донеччини, які приїхали шукати до Києва управу на зловживання місцевої влади.

Ольга Дмитриковська, Наталя Грицай та Світлана Литвин були затримані прямо біля під’їзду будинку, де вони ночували у своєї київської знайомої.

Ці люди, які постраждали від свавілля виконавчої та судової влади, ось уже декілька місяців намагаються добитися справедливості і поновлення своїх прав, однак поки що наражаються лише на байдужість чиновників та репресії з боку міліції.

Зараз жінки перебувають у Дарницькому райвідділі.

Довідка Майдан-Інформ: троє затриманих жінок є учасниками акції “SOS” на захист прав людини в Україні. Загалом в акції беруть участь 60 постраждалих від дій правоохоронних та судових структур громадян України з Києва, Донецька, Маріуполя, Чернівців та інших регіонів України.

Нагадаємо, що саме учасників цієї акції протесту було жорстоко розігнано міліцією.

 (17-09-2004 16:20 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095427241.html)

 

Подаємо подробиці про репресії щодо учасників акції SOS:

Сьогодні вранці розпочалися затримання учасників мирної акції “SOS!” на знак протесту проти свавілля слідчих органів, прокуратури та судів.

Громадянська акція “SOS!” була розпочата в Києві 30 грудня 2003 року матерями незаконно засуджених. До них приєдналися представники незаконно засуджених з Донецька, Кіровограда та Чернівців та в’язні СІЗО №13 міста Києва.

18 травня їхня мирна акція під Верховною Радою України була жорстоко розігнана працівниками міліції та особа в чорних куртках. 7 осіб було затримано та відправлено до міліції, багатьох було сильно побито. Побої знято, але ні міліція, ні прокуратура досі не відреагувала на таке свавілля.

Батьки та родичі незаконно засуджених продовжують акції протесту “SOS!”. Прокуратура, Верховний Суд, МВС намагаються ці акції не помічати.

6 вересня розпочався новий етап боротьби з міліцейським, прокурорським та суддівським свавіллям. Представники декількох областей звернулись до Президента України з вимогою особистого прийому, оскільки всі засоби захисту в Україні вже вичерпано. Двоє представників Кіровограда – Чумейко і Тараненко оголосили голодування.

Інші активісти вчора, 16 вересня, оголосили, що якщо до понеділка 20 вересня Президент України не дослухається і не відреагує на акції протесту, всі її учасники оголосять безстрокове голодування. Вчора телефонним дзвінком представник Дніпровської районної міліції Лопушинський Анатолій Олександрович запросив лідера акції “SOS!” Тимощук Тамару в міліцію.

Сьогодні вранці, 17 вересня, міліція прийшла до більшості активістів. О 9 годині правоохоронці намагались затримати Тимощук Тамару Вікторівну, Медолиз Тамілу Порфирівну, Артеменкову Нелі Віталіївну, Надточія Валерія та двох активістів з Кіровограда, які оголосили голодування.

З 7 години ранку під будинком Артеменкової, де зупинились троє активістів з Донецька, „тусувалась” група з 10 осіб в міліцейській формі. Коли донецькі активісти вийшли з дому, їх відразу пов’язали і всадили в червоний автомобіль з номерним знаком 3392 КА після чого вивезли в невідомому напрямку. Таким чином затримали трьох представників донецької області – Грицай Наталію Олексіївну, Дмитріковську Ольгу Олексіївну і Литвин Світлану Валентинівну. Світлана Литвин змогла передзвонити іншим учасникам акції і повідомити, що їх нібито повезли в Дарницький РВВС міста Києва.

Черговий Дарницького райвідділу відповідає, що такі особи через чергову частину не проходили. Всі намагання з’ясувати долю затриманих в Дарницькому РВВС є поки що безуспішними.

Однак. як повідомили Майдан-Інформи активісти кампанії “ПОРА!”, вони бачили затриманих у Дарницькому райвідділі. Активісти “ПОРИ!” також повідомили, що до однієї з затриманих, Світлани Литвин, викликали швидку допомогу, і їм вдалося поспілкуватися з нею та з лікарем.

Можливо, що затриманих може виявитись значно більше, оскільки на заплановану сьогодні акцію під Адміністрацією Президента ніхто не прийшов. Це може означати, що ще з 25 учасниками акції з інших регіонів, які ночували на вокзалі, також щось трапилось. Їхнє місце перебування залишається невідомим, так само як і місце знаходження Гопкало Наталії, до якої вранці міліція приходила, але не змогла потрапити до квартири.

За деякими даними, правоохоронці контролюють будинки, в яких проживають учасники акцій і затримують їх, як тільки вони виходять на вулицю. Зараз всі учасники акції “SOS!” потребують допомоги і намагаються не виходити за межі своїх помешкань.

 (17-09-2004 17:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095429885.html)

 

Затриманих учасників довготривалої акції SOS звільнили

Затриманих сьогодні учасників акції SOS Грицай Наталію Олексіївну, Дмитріковську Ольгу Олексіївну і Литвин Світлану Валентинівну звільнили, але міліція відмовляється видавати їм протоколи про затримання, щоб ті не змогли оскаржити своє незаконне утримання.

Також під час затримання в однієї з жінок зникли гроші, та правохоронці кажуть, що грошей не беруть. А ще вони погрожують іншим учасникам акції та активістам “ПОРИ!” пов’язати усіх, якщо ті не розійдуться з-під райвідділу.

 (17-09-2004 19:56 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095440167.html)

 

Нові дані про затриманих учасників акції “SOS”

Зараз виясняється місцеперебування 25 учасників акції, які не прийшли сьогодні до Адміністрації Президента.

А поки що іще деякі подробиці міліцейського свавілля:

О 8-й годині ранку на вул. Драгоманова в Києві Ольгу Дмитріковську, Наталю Грицай та Світлану Литвин зустріли 8-10 чоловік в шкіряних куртках, показали їм посвідчення працівників міліції і почали грубо заштовхувати в машини.

Як з’ясувалося пізніше, ці працівники міліції були співробітниками карного розшуку Дарницького РВВС. Після того, як затриманих жінок привезли до РВВС, їх не зареєстрували як затриманих в черговій частині, а прямо повели до кімнат карного розшуку, де протримали значно більше відведених законом 3-х годин, аж до 16.00, без їжі і навіть з небажанням випускали в туалет.

Представникам кампанії “ПОРА!” вдалося поспілкуватися зі старшим оперуповноваженим карного розшуку Дарницького РВВС Василевським Віталієм Вікторовичем, який вів себе вкрай нахабно, тим не менше повідомив, що затримання відбулося тільки тому, що начальство дало вказівку. Чому воно дало таку вказівку — Василевського В.В. не цікавило. Які підстави затримання — байдуже. Начальство сказало, і все. При цьому начальство — начальник карного розшуку Дарницького району Ступак Олександр Миколайович відмовився що-небудь пояснювати, лише сказав, що жінок “запросили на співбесіду”. Ніякого затримання не було. Ніякої сили не застосовували. Тому ніяких протоколів не складалось. А жіночки самі сидять в РВВС і нікуди не хочуть іти.

В той же час працівники швидкої допомоги повідомили, що різке погіршення стану здоров’я Світлани Литвин могло статися через сильні нервові переживання внаслідок грубого затримання.

За цими подіями активістка акції “SOS” Світлана Литвин написала заяву про злочин за фактом перевищення повноважень працівниками карного розшуку Дарницького РВВС і за фактом викрадення у неї 100 доларів працівниками карного розшуку під час затримання.

Та правоохоронці сказали, що грошей цих і на очі не бачили, а ще вони погрожували іншим учасникам акції та активістам “ПОРИ!” пов’язати усіх, якщо ті не розійдуться з-під райвідділу.

До завтрашнього ранку буде складений список всіх учасників акції, яких переслідує міліція. Їм потрібна буде допомога.

Причиною сьогоднішньої репресивної кампанії є нібито вказівка самого Медведчука. Справа в тому, що сьогодні в Адміністрації Президента відбувалась прес-конференція, на якій журналісти планували задати питання щодо ставлення Президента до акції протесту “SOS”.

Кампанія “ПОРА!” докладе максимум зусиль до того, щоб начальник карного розшуку Дарницького району Ступак О.М. та старший оперуповноважений Василевський В.В. відповіли за свої безчинства перед законом.

 (17-09-2004 21:25 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095445549.html)

 

Знайшлися майже всі учасники акції SOS

Зараз триває з’ясування обставин сьогоднішніх міліцейських репресій проти учасників акції SOS.

На цю хвилину встановлено місцеперебування більшості з них. До завтра кампанія “ПОРА!” сподівається остаточно встановити всі подробиці.

Поки що відомо, що, як мінімум, кількох людей не пустили до Адміністрації Президента, а деякі з них на короткий час були затримані міліцейськими патрулями. Одну з учасниць акції запроторили до психіатричної лікарні

(http://kuchmizm.info/weblog/archives/000450.html#more).

(17-09-2004 22:14 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095448475.html)

 

Надходить нова інформація про вчорашню репресивну безпрецедентну для Києва кампанію правоохоронців проти учасників акції “SOS!”

Цілий день вчора про долю затриманих не було можливості отримати якусь інформацію, бо правоохоронці просто хапали людей і відвозили без реєстрації затримання в різні РВВС по всьому Києву. В райвідділах на дзвінки відповідали, що ніяких затриманих в міліції немає.

17 вересня були затримані:

карним розшуком Дарницького РВВС:

1. Грицай Наталія Олексіївна;

2. Дмитриковська Ольга Олексіївна;

3. Литвин Світлана Валентинівна (під час затримання у неї сталося різке погіршення стану здоров”я, а з особистих речей, які знаходились в міліції, зникло 100 доларів США).

працівниками Печерського РВВС:

4. Савченко Валентина Семенівна;

5. Берсеньова Любов Іванівна;

6. Чередниченко Віктор, м.Фастів, інвалід війни 2 групи, (його доля на даний момент невіома);

7. Хайло Сергій Федорович;

8. Демура Микола Федорович;

9. Довгоброд Ганна Павлівна;

10. Смикова Марія Іллівна;

11. Фаломеєва Агнія Дмитрівна.

Також залишається невідомим місцезнаходження учасників акції “SOS!”, які ночували на залізничному вокзалі і вчора вирушили на пікетування під АП:

1. Шарак Ганна Петрівна (м. Рівне);

2. Єщенко Ніна Петрівна (м. Кременчуг);

3. Синягіна валентина Дмитрівна (м. Макеєвка);

4. Тихий Володимир Рованович (м. Харцизк);

5. Степаненко Ганна Ісаківна (м. Чернігів);

6. Бічевой Савелій Іванович (м. Полтава);

7. Городецька Ольга (м. Полтава);

8. Тимошенко Лариса Іванівна.

Вчора працівники Дарницького, Дніпровсього, Подільського та Святошинського РВВС намагались забрати до міліції ще декілька учасників акції, але, на шастя, цим „правоохоронцям” не відчинили двері.

Наводимо прізвища цих учасників:

1. Надточий Валерій Віталійович;

2. Тимощук Тамара Вікторівна;

3. Шумейко Ніна Іванівна;

4. Тараненко Галина Іванівна;

5. Гопкало Наталія Володимирівна;

6. Артеменкова Нелі Віталіївна;

7. Савченко Валентина Семенівна;

8. Медолиз Таміла Порфирівна.

 (18-09-2004 13:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095502215.html)

 

 

Свідчення активістів акції “SOS” — епізод 1

Схоже, що метою чергової негідної поведінки “правоохоронців” було бажання власть імущих не допустити розгляду справ, якими займаються активісти акції “SOS”. А те, що поліцаї нападають по троє на жінку, вже не дивує.

Наталія Олексіївна Грицай, (Харцизьк, Донецька обл.):

- В четвер після акції в пам’ять Гонгадзе одна киянка запросила нас додому, щоб ми хоча б одну ніч переночували не на вокзалі, вмилися і привели себе в порядок. Після 22:00, коли ми вже були в неї, прийшов дільничий і повідомив, що цю жінку наступного дня викликають у міліцію.

Зранку, коли ми втрьох – о 8-ій ранку — вийшли з під’їзду, дев’ятеро дебелих молодиків у цивільному оточили нас і почали вимагати, щоб ми сіли в машини (один легковик і один “бобік”). Світлана Литвин дістала свою мобілку і швидко повідомила, що нас біля під’їзду затримують невідомі. Ми гукали “Люди, допоможіть!”, але перехожих було мало і ніхто не наважився втрутитися. Ми ще з легковика, куди нас запхали, кричали “Запам’ятайте номер і подзвоніть у міліцію!”.

Нас привезли у відділок і почали питати, чого ми сюди приїхали. Це робили ті ж люди в цивільному. Ми їм показуємо всі документи і питаємо, чого ж ви нас затримали. А вони кажуть – в нас є інформація, що ви причетні до торгівлі наркотиками. При цьому ані нас, ані наші сумки не оглянули. І тримали цілий день. Світлану Литвин побили, в неї у відділку почалася кровотеча. Близько 17:00 нас відпустили. Ми питаємо “Навіщо ж затримували? В нас сьогодні були суди, зустрічі... Дайте нам довідку, що ми у вас були”. А їхній керівник каже “Ідіть давайте, а то справді посаджу. І якщо комусь розкажете про те, що було – не ображайтесь”

 (20-09-2004 16:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095686547.html)

 

 

Свідчення активістів акції “SOS” — епізод 2

Катерина Вікторівна Лисак, (Лисичанськ Луганської обл.):

- Коли мені подзвонила Світлана Литвин і сказала, що їх затримують молодики в цивільному, я одразу зв’язалася з усіма нашими активістами. Пополудні я вже була в Дарницькому РВВС, куди повезли жінок. Там до мене приєдналися активісти кампанії “ПОРА!” і журналіст газети “За нашу Україну!”, яких я видзвонила.

Нам казали, що “тут таких немає”, бо вони не були зареєстровані, але з розмов із Литвин я знала, що вони там. І потім міліціонер, який вийшов до нас, каже: “Ми отримали вказівку згори”.

(20-09-2004 16:32 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095687138.html)

 

Свідчення активістів акції “SOS” — епізод 3

Сергій Федорович Хайло, (Дніпропетровськ)

У п’ятницю о 8:45 вранці я стояв ось тут (приймальня АП на Шовковичній – М.-І.) – у мене була призначена зустріч. І мене увіпхнули в машину четверо молодиків у цивільному такого спортивного вигляду. Кажуть, ми міліція, а ви вчинили злочин. Я: “Який? Коли? Де свідки?”, а вони: “Там зрозумієте”. Привезли на Бесарабську площу у ТВМ-1 (територіальне відділення міліції), забрали речі, паспорт, шнурки й посадили за грати. І давай писати рапорти, що я матюкався, і вранці пообіцяли відвезти мене в Печерський суд. Прізвище ніхто не показував, тільки помічник чергового сказав, що його прізвище Кубрицький.

Об 11-ій годині прийшли інші міліціонери з Печерського РВВС, і я чув, як вони в сусідній кімнаті кричать і ображають інших активістів “SOS” – пенсіонерку, інваліда 2-ої групи Ганну Ісакіївну Степаненко і її чоловіка.

Наскільки я зрозумів, серед міліціонерів був старший лейтенант з Печерського райвідділу, хто нас “охороняв” на акції, мав список наших прізвищ і знав нас у лице. Як тільки хтось появлявся, він давав команду “Фас!”, і ці рекси нас хапали. У відділку працювала рація – я чув, як вони перемовлялися між собою по рації “Он пішов по Шовковичній – беріть його, беріть його!”.

Я вимагав, щоб повідомили моїх близьких про затримання, в мене навіть узяли телефон, але нікуди не дзвонили, тільки сказали, що зараз тебе твої близькі заберуть. “Близькими” виявилися троє здоров’яг із автоматами, які відвезли мене у якийсь ізолятор – на жаль, я не знаю Києва – на Лівий берег. Я кажу черговому “Це провокація! Ось мої документи, тут у моїй справі є навіть двоє доручень Президента.” Вони: “Нам плювати на твого Президента”, а між собою, я чую, шепочуться “Та це політічеський”. Але приймати відмовитися і повезли далі – в Дніпровське РВВС. Там теж не хотіли приймати, і навіть розпочався скандал, бо в “бобіку” вже закінчувався бензин. Там я пробув тільки годину – близько 18:00 увірвався до підполковника, той хвилин 40 з кимось розмовляв по телефону, а потім каже мені: “Ми тебе відпустимо, але ти на Шовковичну не ходи. А якщо підеш, то не стій з плакатами”.

І говорить: “А тепер пиши заяву, що не маєш претензій до міліції”. А я: “До вас не маю, а до тих маю, і дуже великі”. І написав на ім’я міністра внутрішніх справ Білоконя заяву, а потім я почав дзвонити нашим і поїхав їх шукати. Очевидно, владна операція зірвалася, бо багато активістів SOS змогли залишитися на свободі.

 (20-09-2004 17:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095689186.html)

 

Свідчення активістів акції “SOS” — епізод 4

Світлана Валентинівна Литвин, (Донецьк)

- До жінки з Києва, в якої ми ночували, приходив дільничий, у якого працювала рація. Зранку, коли я пішла виносити сміття, то побачила трьох у цивільному на балконі нашого поверху – ті так засоромилися чомусь, коли мене побачили.

Потім, вийшовши з під’їзду, ми побачили дев’ятьох у цивільному – дуже схожих одне на одного, хтось із нас ще сказав: “Певно, якась банда”. Оточили нас, показали якісь посвідчення, типу міліція, кажуть, у нас є підозра, що у вас бомба. Я давай розщібати свою сумку – я саме додому збиралася їхати – показую, що нічого немає. Тоді кажу: “Можна подзвонити?”, дістаю телефон і дзвоню Катерині Лисак: “Нас затримують біля дому невідомі в цивільному”.

Мобілку в мене почали вихоплювати, схопили мене за комір, тягали по землі, тоді ще двоє заломили руки за спину і давай затягувати мене в “бобік”, а дівчат потягли в легковик. Привозять нас у Дарницьке РВВС, я вимагаю, щоб мені віддали мою маленьку сумочку, дивлюся в гаманець, а там у мене була 100-доларова купюра, і от вона пропала. Я при дівчатах, при інших міліціонерах кажу: “В мене пропали гроші!”, а вони: “Даємо голову на відсіч, що ніхто з нас такого не міг зробити”, потім – “Ти брешеш! Ми тебе закриємо до вияснення обставин справи!”.

Від ударів під час затримання і від нервової обстановки в мене почалася жіноча кровотеча, я їм навіть стільці вимазала кров’ю. Хтось викликав “швидку”, а міліція: “Якщо ти симулюєш, ми тебе покараємо!” Лікарі все підтвердили. Коли минуло три години з часу затримання, ми почали вимагати, щоб нас випустили. В нас нічого не перевіряли, не реєстрували – викрали і все. І протримали до 17:20.

Я не добилася правди в Донецьку і думала, що тут її знайду, але бачу, що при цьому Президенті і при цій владі правди не доб’єшся.

 (20-09-2004 17:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095690518.html)

 

Активістів SOS затримував “Ніколаєвич”

Керівника групи, який затримував Світлану Лисак, Наталію Грицай і ще одну жінку, його підлеглі називали “Ніколаєвич”. Він дзвонив якомусь “Валері”, наказуючи: “Держи їх до двух часов. Я приїду — розберуся”. Типу він “не при ділах”.

Досі невідома доля ще одного затриманого в п’ятницю – інваліда 2-ої групи Віктора Чередниченка з Фастова. Він був “прийнятий” працівниками Печерським РВВС – офіцер міліції, який представився “лейтенантом Зайцем Павлом Петровичем”, повідомив активістам “SOS”, що Чередниченку стало погано, його відпустили і тепер невідомо, де він.

Сьогодні вранці був затриманий ще один активіст – киянин Надточій Валерій Віталійович. Його забрав з дому на Подолі місцевий дільничий – Сергій Васильович Тихонов. В обід Надточія випустили. За словами активіста, в Подільському РВВС йому намагалися інкримінувати причетність до вибухів на Троєщинському ринку (!!!).

Вже 8 діб голодують активісти Шумейко Ніна Іванівна і Тараненко Галина Іванівна (Кіровоградщина). Сьогодні опівдні їх забрала “швидка”.

В п’ятницю одна з учасниць акції – Баланюк Світлана Іванівна – була змушена поїхати з дитиною додому (с. Жабокріч Крижопільського р-ну Вінничини). Це сталося через те, що міліціонери на Вінничині схопили її чоловіка, побили його і сказали: “Якщо жінка не поїде з Києва, буде дуже погано”.

 (20-09-2004 17:56 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095692164.html)

 

Міліція опечатала склад з “чорною” поліграфією. Cклад опeчатано. Почалися арeшти... прихильників Ющeнка

Станом на дев’яту ранку 6 жовтня 56-й склад ВДНГ, де знаходиться виявлена народними депутатами незаконна поліграфічна продукція, опечатано та взято під охорону міліцією.

Як повідомив народний депутат Євген Жовтяк, пізно ввечері на склад прибули двоє представників Центральної виборчої комісії. Заступник голови ЦВК Ярослав Давидович, оглянувши місце події, заявив, що “візьме до відома” події на складі й повідомить про це інших членів комісії, проте рішення буде прийматися на засіданні ЦВК. За словами народного депутата Юрія Оробця, загалом представники ЦВК демонстрували “повну безпорадність”. “Це – просто аморальність. Вони сказали, що будуть звертатися до правоохоронців, які в цей час ховалися по кущах і боялися поткнутися на склад”, — розповів Юрій Оробець.

Ярослав Давидович порадив вивезти всю “брудну” поліграфію до ЦВК, щоб там її запротоколювати. Але, за словами народного депутата Євгена Жовтяка, коли зранку за продукцією під’їхали дві вантажівки, з’явилася міліція й заявила, що бере склад під охорону, тому не дозволить звідти нічого вивезти.

Протягом цієї ночі на місці подій лишалися народні депутати Борис Беспалий, Євген Гірник, Давид Жванія, Євген Жовтяк, Микола Катеринчук, Георгій Манчуленко, Юрій Оробець і Тарас Стецьків. Представники фракції “Регіони України” покинули склад, повідомив Володимир Бондаренко.

Водночас, за його словами, вранці почались арешти прихильників Віктора Ющенка, які підходили на склад, і просто випадкових людей. “Беркут” затримав дві машини з прихильниками Ющенка, поклавши їх обличчям на асфальт”, — розповідає Бондаренко. Народний депутат Євген Жовтяк свідчить, що близько 5:30 ранку до складу прибув цілий полк “Беркута” – 42 машини. “Проте вони просто зупинилися на під’їздах до складу, не зайшовши до самого приміщення”, — сказав він.

 (06-10-2004 10:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097046698.html)

 

Людей, що спробували перешкодити вивозу зі складу на ВДНГ незаконної продукції, судитимуть

Бійці спецпідрозділу “Беркут” о 6.30 ранку затримали 12 осіб, які брали участь у “нічному стоянні” на складі, де була виявлена незаконна продукція, яка завезена з-за кордону і містить наклепницькі відомості щодо кандидата у президенти України Віктора Ющенка та заклики до громадянської війни. Пізніше беркутівці затримали ще трьох осіб.

Їх відвезли до Голосіївського райвідділу міліції, куди їм на допомогу прибули народні депутати України Юрій Павленко та Сергій Терьохін. Прибув також заступник начальника Управління МВС України у м. Києві пан Шаповал.

8 затриманих були відпущені, а сімом інкримінували нецензурну лайку на адресу міліції та повезли до суду.

 (06-10-2004 18:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1097076480.html)

 

Напад на громадську приймальню народного депутата України Юрія Павленка

Сьогодні о 8.00 до громадської приймальні народного депутата України Юрія Павленка (м. Київ, вул. Пушкінська, 14) увірвалася транспортна міліція разом зі співробітниками Південно-Західної залізниці й судовим виконавцем, яка сьогодні взагалі вихідна, та протягом двох годин не допускала туди нікого, в т.ч. й самого народного депутата та міліцію звичайну.

Цей напад стався всупереч вчорашньому рішенню Шевченківського районного суду м. Києва, який заборонив будь-які дії (в т.ч. й судовим виконавцям) щодо приміщення до вирішення питання по суті (судова тяганина між малим підприємством “Дикон”, в якого Ю. Павленко орендує дві кімнати у спірному будинку, та державним підприємством “Український центр обслуговування пасажирів” продовжується вже 8 років, і за цей час державне підприємство вже встигло стати закритим акціонерним товариством).

Нападники виламали двері, і невідомо що робили там дві години – як мінімум дивилися документацію народного депутата.

Зараз слідчі районного управління разом з Ю. Павленком намагаються встановити, чи нічого не зникло або не було знищено. Поки що не можуть знайти вивіску “Громадська приймальня народного депутата України Юрія Павленка”. Наявність чи відсутність документів та речей перевіряється.

(04-11-2004 11:52 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099561967.html)

 

Головне слідче управління МВС України порушило кримінальні справи: “за фактом захоплення прихильниками Ющенка університету імені Шевченка”, а також “за фактом спроби захоплення учасниками акції громадської непокори будинку Адміністрації Президента”

Цитуємо (за УП)

“23 листопада близько 13 годин група осіб, діючи у відповідь на заклики організаторів акції на підтримку Ющенка, увірвалася до Національного університету імені Шевченка й закликала студентів приєднатися до масових заходів на Майдані Незалежності”.

“У цей же день, 23 листопада, повідомляє МВС, близько 10 тис. осіб, дотримуючись закликів активістів акції на підтримку Ющенка, народних депутатів Юлії Тимошенко й Олександра Зінченка, прибули о 21 годині на вулицю Банкову й спробували захопити будинок Адміністрації Президента”.

 (25-11-2004 11:03 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101373434.html)

 

МВС “шиє справи” учасникам акції громадянського спротиву

Поки “ведуться переговори”, “формуються експертні комісії”, “узгоджується формат”, відставлений Янукович робить вигляд, що нічого не трапилося, а Кучма просить допомоги у Путіна, Білоконь збирається запроторити нас до в’язниці.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції заступник Білоконя Корнієнко, “порушено 15 кримінальних справ по блокуванню будинків, державних установ, транспортних комунікацій”.

“На жаль, я не можу сказати, що ці збори (акції протесту) є мирними”, — сказав Корнієнко, як “приклади” навівши “захоплення” Українського дому, Будинку профспілок, блокування Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

(02-12-2004 17:17 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102000648.html)

 

Лист: на Оболонском проспекте милиция издевается над подростками

На Оболонском проспекте сотрудники милиции привязали 2-х подростков наручниками к забору и закидывают снежками.

(26-11-2004 20:36 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101494186.html)

 

Київські водії просять міську владу визволити їх з неволі.

7 автобусів “Вольво”, які належать Київсьскому комунальному автопідприємству №1, разом з водіями вже декілька днів перебувають у “полоні” бази міліцейського спецназу, не то під Вишгородом, не то біля Вишневого.

Водії, через “Майдан” звертаються до міського начальства з проханням вияснити, на яких підставах цих водіїв утримують при цьому спецназі, не виплачуючи відрядження, утримання і взагалі не пояснюючи причин.

Водії просять забрати їх назад, або принаймі дозволити їм самостійно утекти з цього полону.

(01-12-2004 20:57 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101927473.html)

 

Міліція, “яка з народом”, бомбить радіоринок в Києві.

Вчора на київському радіоринку пройшла безпрецендентна для Києва акція міліції. Люди в міліцейській формі ультимативно вимагали зняти всю помаранчеву символіку з ринку, який безплатно передав у наметове містечко 12 тисяч ліхтариків та надає іншу допомогу. Приводом цього стали заяви міліції, що все закічилося, “давай, давай, работать нада”.

Працівників декількох павільйонів змусили зняти оранжеві прапори, заявивши, що інакше їм не дадуть розпочати роботу.

Як повідомляють працівники радіоринку, вчора було придбано 50 пристроїв для глушіння мобільних телефонів.

Схоже, ці пристрої вже “запрацювали” в районі дачі Кучми у Кончі Заспі. Як щойно повідомили активісти громадських органцізацій, які за містом пікетують цей останній оплот кучмізму, в них раптом зник мобільний телефонний звязок.

(03-12-2004 14:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102075298.html)

 

В Україні затримано активіста грузинської “Кмари” Георгія Канделакі

Причиною затримання Георгія Канделакі називають те, що у візі, відкритій українським посольством, пунктом приїзду названо Київ, натомість жодної постанови, яка забороняє пересування особи з чинною візою по території країни, прикордонники не назвали.

Більш того, протягом тривалого часу співробітники прикордонної служби відмовлялися пред’явити посвідчення.

Щойно після телефонного тиску, вони стали поводитися толерантніше і обіцяють, що інцидент незабаром буде вичерпано.

Зараз ми чекаємо новин від Георгія.

(04-12-2004 22:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102193928.html)

 

УБОП в Києві починає репресії проти опозиції?

Як стало відомо кореспонденту Майдану, співробітники УБОП м. Києва почали репресії проти приватних підприємців, які підтримують Ющенка. Сьогодні в одному торгівельному центрі столиці були перевірені сертифікати якості виключно в тих підприємців, які не приховували своїх політичних симпатій. Всіх їх після цього було викликано до УБОПу. Як вважають самі підприємці, під виглядом штрафів УБОПівці здирають гроші на виборчу компанію Януковича і залякують політично-активних громадян. Враховуючи, що найбільший вплив на МВС має Медведчук, не виключено що таким чином канцелярист-кримінальник намагається вплинути на процеси, які виходять з під його впливу. Інформація знаходиться в стадії перевірки Майданом.

Ми звертаємося до підприємців, які постраждали від неправомірних дій УБОПу, негайно телефонувати на гарячу лінію Майдану та в штаби Ющенка.

(06-12-2004 10:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102321605.html)

 

По окончании теледебатов милиция пыталась обыскать офис Ющенко

В понедельник вечером милиция пыталась провести обыск офиса Виктора Ющенко в связи с подозрением на взрывчатку.

Как сообщил руководитель офиса Ющенко Олег Рыбачук, к ним прибыла милиция вместе с собаками, которая утверждала, что «получила информацию о заминировании штаба Ющенко по адресу Боричев Ток, 28».

Рыбачук, по его словам, ответил милиции, что «они прибыли на Боричев Ток, 22-а, и здесь находится не штаб Ющенко, а его офис».

«Мы не пустили милицию на территорию офиса, а подписали протокол, что мы берем на себя ответственность за наш офис. Кроме того, система безопасности офиса Ющенко полностью исключает закладку взрывчатки изнутри», — сказал Рыбачук.

 «Милиция с собаками проверила территорию возле офиса Ющенко и уехала», — добавил он.

(Украинская правда, 21 декабря 2004. 08:02)

 

Автономна Республіка Крим

Співробітники Бахчисарайського районного відділу внутрішніх справ ГУ МВС України в Криму втручаються у виборчий процес і забороняють проводити агітацію за кандидата в президенти України Віктора Ющенка

Про це заявляє довірена особа В. Ющенка по територіальному виборчому округу №10 Юрій Руденко. Він подав відповідну скаргу до Бахчисарайського районного суду.

“17 вересня в м. Бахчисарай активістами кандидата в президенти України В. Ющенка було встановлено намет для проведення агітаційних заходів. До осіб, що були у наметі, підійшов працівник міліції і, не представившись, став вимагати дозвіл на його установку та посвідчення агітаторів”, — сказано в документі.

Ю. Руденко повідомив, що в дозволі на встановлення намету немає потреби, оскільки він знаходиться за межами тротуару, і правила благоустрою міста не порушуються. “Агітація “за” або “проти” кандидатів в президенти є конституційним правом громадян України, тому вимогу працівника міліції про посвідчення агітаторів можна вважати незаконною”.

В документі наголошується, що капітан міліції Володимир Лапутін і старший лейтенант Олена Вишневська перевищили свої службові повноваження і, не маючи законних підстав, затримали і доставили до райвідділу міліції агітатора Олега Єльцова. “При цьому вони незаконно відмовили затриманому в проханні зустрітися з керівником виборчого штабу Віктора Ющенка в Бахчисарайському районі адвокатом Володимиром Ільїновим”, — підкреслив Ю. Руденко.

За його словами, на вимогу начальника Бахчисарайського райвідділу полковника Віктора Давидова намет був розібраний і установка його заборонена до отримання дозволу Бахчисарайського міськвиконкому.

За свідченням В. Ільїнова, міліція з порушенням чинного законодавства втручається в порядок проведення агітації за кандидатів в президенти України, оскільки ці питання віднесені до компетенції місцевих органів виконавчої влади. “Вони зірвали нам агітацію, — прокоментував інцидент керівник Бахчисарайського штабу В. Ющенка. — Я не виключаю, що вартові порядку діяли за розпорядженням високих посадовців райдержадміністрації та міських властей”.

“Дії співробітників міліції виходять за межі їх повноважень. Вони завдали шкоди агітаторам за кандидата в президенти України і порушили право Віктора Ющенка щодо рівності прав і можливості участі у виборчому процесі”, — констатує довірена особа В. Ющенка Ю. Руденко.

 (24-09-2004 15:17 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096028220.html)

 

Член виборчої комісії Олег Савченко був затриманий у Севастополі

В Севастополі, 22 жовтня 2004 року, при спробі зірвати агітаційну листівку В. Януковича був затриманий член виборчої комісії Олег Савченко.

Викликає здивування сам факт затримання — О.Савченко зірвав листівку не зі спеціального стенду, відведеного під розміщення матеріалів передвиборної агітації, а зі звичайного стовпа, який, відповідно до Закону України “Про вибори Президента України”, не відноситься до місць розміщення агітації.

Після цього він був затриманий представниками Севастопольського регіонального відділення Партії регіонів(!!!), які, показавши посвідчення членів партії, утримували О. Савченка силою до прибуття співробітників органів внутрішніх справ протягом 20 хвилин. О. Савченко був доставлений до Ленінського РУВС м. Севастополя, де був складений протокол про адміністративне правопорушення(?!).

Ввечері відбулося судове засідання, на якому суддя Ленінського районного суду м. Севастополя В.Козаков визнав О. Савченка винним за ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство).

Севастопольська правозахисна група розцінює це як політичний процес та вимагає від органів влади Севастополя припинити втручання у хід виборчої кампанії (Севастопольська правозахисна група).

(27-10-2004 13:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098871264.html)

 

Волинська область

Підполковник міліції заявив про факти тиску з боку керівництва

До народного депутата України, голови Волинської обласної організації Української народної партії Бориса ЗАГРЕВИ надійшла заява начальника Нововолинського міжрайонного відділення Державної служби охорони, підполковника міліції Василя ПЕТРУКА. У заяві говориться про факти тиску на нього з боку начальника міського відділу внутрішніх справ В.ЗОЗУЛІ, який віддавав накази збирати відкріпні посвідчення для голосування.

“15 листопада 2004 року в 9 годині мене визвав начальник Нововолинського МВВС полковник міліції ЗОЗУЛЯ В.М. і сказав, щоб я зібрав з особового складу відкріпні талони, а якщо принесу відкріпні талони сторонніх осіб, то їм буде заплачено 20 грн. кожному”, – йдеться у заяві.

До речі, Борисом ЗАГРЕВОЮ 15 листопада ц.р. було підготовлено депутатське звернення на ім’я прокурора Волинської області та прокурора Горохівського району по подібному факту порушення чинного законодавства України, який був зафіксований у районному центрі Горохові. Обласна прокуратура повідомила, що “депутатське звернення щодо зловживань своїм службовим становищем начальником РВ УМВС України у Горохівському районі надіслано для організації перевірки прокурору вказаного району”. Відповідь, яка законодавством України передбачається у десятиденний термін, від прокуратури Горохівського району не надходила.

(30-11-2004 17:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101827164.html)

 

Дніпропетровська область

Провокації з боку міліції підсилюються?

Як і попереджав депутат Асадчев, міліція розпочала нову хвилю атак проти опозиції.

У Дніпропетровську міліція і спецпідрозділи МНС шукають вибухівку в готелі “Свердловськ”, де розташовані виборчі штаби кандидатів у Президенти України Віктора Ющенка і Олександра Мороза.

“Правоохоронці” пояснили, що вони зреагували на анонімний дзвінок про начебто замінування готелю. Людям, які знаходилися у приміщенні, було наказано його залишити. За словами прес-секретаря місцевого штабу В. Ющенка А.Золотарьова, співробітники ДАІ перекрили рух на дільниці вулиці Свердлова, де знаходиться готель.

Він заявив, що працівники штабу В.Ющенка винесли з приміщення оргтехніку та документацію на вулицю. На даний момент пошук вибухових предметів у готелі “Свердловськ” триває (УНІАН).

 (07-09-2004 17:39 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094567986.html)

 

У Дніпропетровську триває тиск на розповсюджувачів газети “Вечірні Вісті”

13-го вересня Радіо Свобода повідомило про затримання і обшук дніпропетровським УБЕЗом автомобіля КАМАЗ, яким до Дніпропетровська доставлявся наклад газети “Вечірні Вісті”. На тому тиск на розповсюджувачів газети не закінчився.

Заява співробітників Управління з боротьби з організованою злочинністю і помічника начальника обласного управління МВС у Дніпропетровській області після обшуку КАМАЗу 11-го вересня про те, що жодних перепон подальшим перевезенням “Вечірніх Вістей” у Дніпропетровську не буде, виявилася пустопорожньою. Як свідчать співробітники гаражу фірми “Сіаль”, у одному з боксів якого зберігається наклад газети, вже зранку 12-го вересня на під’їздах до гаражу були виставлені два автомобілі ДАІ, що чергують цілодобово. Авта, які виїздять з території гаражу, співробітники ДАІ зупиняють і перевіряють. Так, в ніч на 13-те вересня було зупинене і оперативними співробітниками відділу з боротьби з організованою злочинністю Бабушкінського райвідділу МВС обшукане авто, яким перевозилася одна-єдина пачка газет “Вечірні Вісті”. Складений протокол про відсутність супроводжувальних документів на газети. Наступними днями зупинялися і перевірялися навіть автомобілі співробітників фірми “Сіаль”, якій належить гараж. 16-го вересня у присутності кореспондента “Радіо Свобода” був зупинений приватний мікроавтобус, яким перевозилася частина накладу. Газети доставлялися до обласного виборчого штабу Віктора Ющенка. Кореспондент “Свободи” особисто пересвідчився у тому, що співробітники ДАІ звертали увагу лише на мікроавтобуси світлого кольору, вдивляючись у номери. І, щойно на дорозі з’явився саме той мікроавтобус, його зупинили. Співробітники ДАІ прапорщик Віктор Солом’яний і сержант Володимир Максимчук відібрали у водія паспорт і посвідчення водія, заявивши, що він не має права управляти мікроавтобусом і зажадали, щоб мікроавтобус із накладом газет їхав до Бабушкінського райвідділу міліції. Водій бусика відмовився будь-куди їхати без пояснення йому причини, заявив протест проти вигаданого приводу для вилучення посвідчення і документів та зажадав приїзду на місце події керівників управління ДАІ. Голова обласної організації партії “Батьківщина”, довірена особа Віктора Ющенка у 40-му виборчому окрузі Віктор Ужва, котрий супроводжував бусик, у присутності співробітників ДАІ зателефонував до центрального офісу партії “Батьківщина” і повідомив про пригоду. Цього виявилося досить, щоб, переговоривши з кимось по рації, співробітники ДАІ з вибаченнями повернули водієві посвідчення і паспорт та відпустили авто.

“Мені жаль цих людей. Я шкодую, що їх мордують теж як і нас і морально гвалтують. В принципі, люди сьогодні знаходяться під величезним тиском влади, яка робить з кожним, що хоче. І людина не може сьогодні, як я бачу на прикладі цих працівників, приймати рішення самостійно, у відповідності з законом.” – сказав Віктор Ужва

(http://radiosvoboda.org/article/2004/09/49C7D656-08EE-4312-856C-F7AE6DC670DC.html).

(17-09-2004 23:36 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095453377.html)

 

Донецька область

Донеччина: відправляють під суд за те, що виявив порушення

Прихильники чесних виборів є і на Донбасі (не всі ж там ‘донецькі’ клановики). На дільниці №116 виборчого округу №56 (м. Маріуполь) зафіксовано порушення. Виборець Ковальов Віталій Андрійович, що прийшов проголосувати на зазначену дільницю, випадково помітив, як голова дільничної комісії вкинув в урну пачку бюлетенів.

Віталій Ковальов написав відповідну заяву про побачене порушення, але голова вказаної дільниці у відповідь склав акт про вчинення хуліганських дій з боку пана Ковальова та викликав міліцію.

Наразі виборця, що намагався встановити справедливість, забрали до районного суду, який і призначить (?) міру покарання за нібито хуліганський вчинок пана Ковальова.

(21-11-2004 17:58 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101052735.html)

 

Дніпропетровська область

Листи на Майдан: Днепропетровск: сначала фальсификация, затем — расправа

От родственников работников городской типографии в г. Александрия Кировоградской области мне стало известно, что в этой типографии в течение 20 и 21 (!) ноября 2004 г. круглосуточно печатались фальшивые бюллетени для вбрасывания за Януковича. Процесс жестко контролировался властями.

Огромное количество днепропетровцев (уверен — исходя из собственных наблюдений), несмотря на информационную блокаду и ложь, голосовало за В.А. Ющенко, однако власть путем тотальной фальсификации нагло украла эти голоса. Работники горисполкома, одними из первых узнавшие о результатах голосования, с кривой усмешкой говорили о поразительном “единодушии” электората — одинаковых цифрах по всем участкам с точностью до десятых процента!

Какими будут дальнейшие шаги легитимизированного криминалитета во власти, видно из последовавших сразу же политических репрессий. Конкретные примеры из Днепропетровска. Информация достоверная — мой ребенок учится в Днепропетровской медицинской академии, сам я близко знаком со многими преподавателями. Местные ребята, отголосовавшие по месту жительства, на обычных участках, голосовали, практически исключительно, за В.А. Ющенко.

Несмотря на грубый контроль администрации над процессом голосования студентов из общежитий №6 и 7, в общежитии №7, где располагался избирательный участок №29 территориального округа №26, многие из ребят проголосовали за В.А. Ющенко. 22 ноября были отменены занятия, чтобы лишить студентов возможности обмениваться информацией “по горячим следам”, а со вторника 4-5 раз в день осуществляются тотальные проверки с угрозой исключения тех, кто рискнул бы поехать в Киев на Майдан или участвовать в митингах протеста, которые начались и на площадях Днепропетровска. В 7-е общежитие медакадемии на ж/м Победа 23 ноября около 13 часов, когда студенты были на занятиях, ворвался ОМОН под предлогом того, что общежитие, якобы, заминировано, и по “наводке” старосты общежития А. Маметьева и т.н. “студсовета”, тесно сотрудничающих с администрацией, устроил полный погром в комнатах ребят, подозреваемых в “неправильном” голосовании, а также всех студентов из Западной Украины. Если не находился ключ от комнаты, двери просто выламывали. Возвращавшихся с занятий студентов не пускали в общежитие и продержали несколько часов на расстоянии 20 м от входа.

Наверное, по замыслу этих подлецов, пережив нынешний високосный 2004 год, наша страна с большим подъемом должна будет встречать Новый, 1937 год?!

Я не знаю ни одного порядочного человека в Днепропетровске, который голосовал бы не за В.А.Ющенко! Знаю массу примеров, когда даже пенсионеры, прикованные к постели и к телевизору, перекормленные пропагандой “черного пи[ссу]ара’ и “купленные” пенсионными подачками, во втором туре проголосовали за Ющенко. Власти, не спрашивая нашего согласия, записывают Днепропетровск своей вотчиной. Оскорбленный и униженный город бурлит от возмущения и выходит на улицу.

P.S. В случае публикации письма прошу не указывать мою фамилию — к сожалению, уверен, что “наши” спецслужбы отслеживают ваш сайт, и эти подонки будут отыгрываться на дочери.

(25-11-2004 13:48 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101383292.html)

 

В Дніпропетровську переслідують прихильників Ющенка

З листа на Майдан

“Сегодня лично со мной случились два очень неприятных инцидента, которых раньше не было.

1. Нападение (по другому не назовешь) со стороны работников милиции и охраны в ТЦ “Гранд Плаза”. Меня силой затащили в отдельную комнату и провели разговор на тему политических пристрастий (я был с большим оранжевым флагом, флагом Украины и обвешан ленточками на куртке и рюкзаке). Во время затаскивания меня в комнату заламывали руки и били об стену. В комнате обзывали бомжом и угрожали штрафом. Правда, после разговора с директором Торгового Центра передо мной извинились.

2. Во время разбирательства с сотрудниками милиции и охраны мимо проходил пьяный мужчина, который меня материл, срывал ленточки и запрещал находиться в ТЦ. Реакции со стороны работников милиции не было.

3. При попытке зайти в McDonalds с оранжевым флагом меня остановили двое “молодчиков в кожаных куртках”. Они мне пытались запретить находиться в МакДональдсе, ссылаясь на то, что я агитирую людей. Представились сотрудниками охраны. На просьбу показать удостоверение не отреагировали. Разговаривали очень грубо. После того, как я позвал администратора Макдональдса и сказал, что хочу вызвать милицию для составления протокола, молодчики быстро ретировались, но угрожали, что 15 млн. проголосовавших за Януковича, мне еще покажут.

Это всё было в Днепропетровске!”

Від М.-І.: Закликаємо громадян в подібних ситуаціях діяти спокійно і виважено, завжди апелювати до законів і Конституції, а також привертати увагу інших громадян та офіційних осіб.

(04-12-2004 21:30 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102188634.html)

 

Житомирська область

В Коростені міліція бореться з кольором

Сьогодні в Коростені затримано активіста Андрія Злотника за розвішування помаранчевих стрічок по деревах. Міліцію дуже обурило те, що місто протягом сьогодняшнього дня перетворилось в суцільний помаранчевий колір.

Щодо пояснень, які надавалися міліцією: “Забруднення міста сміттям”. На даний момент Андрія відпустили тільки по приїзду довіреної особи Віктора Ющенка. Також сьогодні штабісти Януковича намагалися побити одного з активістів за розповсюдження друкованоі продукціі на міському базарі. А намет штабу Віктора Ющенка біля центрального залізничного вокзалу перекинули, зламавши при цьому стіл. Друковану агітаційну продукцію рвали та розкидали.

(14-11-2004 21:11 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100459467.html)

 

Закарпатська обасть

В Ужгород прилетів спецназ, а в Мукачеві міліція вчинила напад на райраду, що підтримала Ющенка

Учора ввечері в Ужгородському аеропорту приземлився транспортний літак, на борту якого були співробітники спецпідрозділів з повною амуніцією. Про це стало відомо кореспонденту газети “Старий Замок” від джерела з аеропорту.

Наразі невідомо, з якого міста він прибув. Проте достеменно відомо, що вони мають намір взяти в облогу приміщення Закарпатської облдержадміністрації та Ужгородської міської ради.

Одночасно, вчора вночі невідомі молодики в Ужгороді нападали на людей, що мали на собі помаранчеву символіку. Про це повідомив Ужгородський міський штаб Віктора Ющенка. Звідти ж надійшла інформація, що сьогодні передбачається псевдозахоплення держустанов Ужгорода кримінальними елементами з використанням символіки народного президента. Все це робиться для того, щоб ввести в місті надзвичайний стан.

Разом з тим, сьогодні під ранок до Мукачівської районної ради ввірвались два працівники Мукачівського райвідділу внутрішніх справ з оголеною табельною зброєю. При цьому вони стверджували, що прийшла нова влада, і їм дана команда взяти райраду під контроль. За словами заступника голови райради Степана Сікори, захват приміщення стався практично через кілька годин після того, як райрада на своїй позачерговій сесії прийняла рішення не визнавати результати виборів і виконувати накази та розпорядження лише народного Президента Віктора Ющенка.

(25-11-2004 09:43 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101368602.html)

 

Інформація Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України

Інтернет-видання „Майдан-ІНФОРМ” оприлюднило сьогодні інформацію, в заголовку якої міститься відразу два неправдивих повідомлення: „В Ужгород прилетів спецназ, а в Мукачеві міліція вчинила напад на райраду, що підтримала Ющенка”. Ну і надалі читачам пропонується ознайомитись з деталями цієї дезінформації, які можна сміливо назвати фантазіями на вільну тему.

Транспортного літака, який начебто приземлився ввечері 24 листопада в Ужгородському аеропорту і на борту якого начебто були „співробітники спецпідрозділів з повною амуніцією” (до речі, яким структурам вони належать?) ніхто в очі не бачив. Не підтверджується і повідомлення про двох розлючених працівників Мукачівського райвідділу внутрішніх справ, які „ввірвалися з оголеною табельною зброєю до Мукачівської районної ради”, хоча, сподіваючись на гучний резонанс цієї дезінформації, заступник голови райради поспішив кваліфікувати її як „захват приміщення” (?). І вже зовсім абсурдним є повідомлення про загадкових молодиків, які „в Ужгороді нападали на людей, що мали на собі помаранчеву символіку”. Всі ці діяння подаються читачеві, звичайно, як підступи проти волевиявлення народу. Насправді ж мета у дезінформаторів одна – розпалити ворожнечу і зруйнувати стабільність у суспільстві. Втім, відповідати їм все ж таки доведеться. Якщо не перед законом, то, принаймні, перед власною совістю.

25 листопада 2004 року ДЗГ МВС України

Майдан-ІНФОРМ: Дякуємо нашому найстаршому інституційному дописувачу — департаменту зв’язків з громадськістю МВС України за те, що досі пильно нас читає. Ми завжди подаємо ваші спростування і раді їм.

(25-11-2004 18:35 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101400508.html)

 

УМВС Закарпаття підтримало народного Президента і створило Координаційну раду

Сьогодні закарпатські правоохоронці затримали близько тридцяти бандитів, що вчинили опір ужгородським міліціонерам на місцевому стадіоні „Авангард”. За даними правоохоронців, бандитами керував екс-помічник губернатора краю Івана Різака, депутат Мукачівської райради Володимир Паульо, більш відомий у кримінальних колах на прізвисько „Чалий”. Передбачалося, що „бригада Чалого” має здійснити напад на мирних маніфестантів, які протестували проти фальсифікацій виборів Президента України та вимагали визнати Віктора Ющенка Президентом України.

Ужгородські правоохоронці блокували бандитів, проте останні вчинили опір з використанням вогнепальної зброї. Після цього на підмогу правоохоронцям підоспіли співробітники управління по боротьбі з організованою злочинністю, якому керівництво УМВС заборонило видавати зброю на спецоперацію, хоч їм було добре відомо, що бандити озброєні. До речі, у нападників було вилучено чималий арсенал зброї: автомати Калашникова, автоматичний автомат типу „Узі”, автоматичну американську рушницю, холодну зброю, бейсбольні біти тощо. Між іншим, серед затриманих міліціонери виявили особу із посвідченням співробітника „Інтерполу”, котрий брав участь у побитті народного депутата Юрія Оробця в селі Грушево Тячівського району у ніч виборів.

Також правоохоронці виявили відомості із підписами тих, хто і скільки отримав від них грошей, в тому числі і члени дільничних комісій. У наявності бандитів були й прізвища та адреси тих голів дільничних комісій, де їхній кандидат Віктор Янукович програв. Мабуть, з цими головами мали намір „душевно” поговорити представники кримінального світу.

Відразу після цього інциденту особовий склад управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Закарпатській області заявив про свою підтримку українському народу і відмовився виконувати накази начальника УМВС Василя Варцаби, які суперечать Конституції України та закону про міліцію. Останній дав команду своєму заступнику Віктору Русину, котрий у певних колах має кличку „Антибіотик”, зібрати особовий склад УМВС України в Закарпатській області, щоб засудити дії своїх колег.

Відбулася гаряча чоловіча розмова, що врешт-решт призвело до того, що на цих зборах особовий склад висловив недовіру не лише начальнику УМВС, але і його заступнику Віктору Русину. Одночасно правоохоронці обрали Координаційну раду.

Передбачається, що всі накази та розпорядження начальника УМВС України в Закарпатській області спочатку подаватимуться на розгляд голови Координаційної Ради, котрий має вирішити, які з них виконувати, та ігнорувати ті, що суперечать чинному законодавству.

Прес-служба Комітету Національного порятунку в Закарпатській області

(26-11-2004 22:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101500819.html)

 

Начальник УМВС в Закарпатській обл. вимагає від підлеглих звільнити бандитів

Начальник УМВС в Закарпатській області вимагає від своїх підлеглих звільнити бандитів, котрі чинили збройний опір правоохоронцям

Відразу по цьому начальник УМВС України в Закарпатській області пан Варцаба під загрозою звільнення з органів внутрішніх справ, всупереч чинному законодавству, в т.ч. і Закону України “Про міліцію”, вимагає від співробітників УБОЗу звільнити з під варти бандитів, які вчинили збройний опір працівникам міліції.

Одночасно народний депутат Віктор Балога направив Голові СБУ, Генеральному прокурору України та міністру внутрішніх справ урядові телеграми, в яких просить вжити відповідних заходів, щоб не допустити порушення чинного законодавства, в т.ч. і Закону України “Про міліцію”.

Прес-служба Комітету Національного порятунку в Закарпатській області

(27-11-2004 01:05 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101510314.html)

 

Закарпатські бандити намагаються визволити своїх “братанів”

Зараз біля обласної державної адміністрації зібралася велика кількість озброєних членів організованих кримінальних угрупувань Закарпаття, які мають за мету визволення 40 своїх “колег”, заарештованих сьогодні ужгородськими міліціонерами.

Ми вже повідомляли сьогодні, що закарпатські міліціонери оголосили про перехід на сторону народу, і провели рейд на штаб-квартиру угрупування бандитів, які намагалися тероризувати ужгородців за політичним мотивами.

В результаті рейду було заарештовано відомого кримінального авторитета Паульо, по кличці “Чалий”, а також ще одного, відомого по безчинствах у Мукачеві – Чубірка.

Бандитів зараз зібралося десь близько 400. Їм протистоять закарпатські міліціонери і загін “Беркуту”. Подивомося, як будуть діяти “грізні” закарпатські бандити тепер – адже зараз перед ними не студенти-першокурсники, а так само озброєні і готові до бою співробітники УБОЗу та “Беркуту”.

Ще раніше міліціонери відмовилися виконувати накази начальства, які вимагали звільнити заарештованих зі зброєю бандитів.

Пікантності ситуації додає те, що один із заарештованих лідерів цього угрупування, Чубірко є... родичем Медведчука, тому що є родичем його теперішньої дружини Оксани Марченко.

Наступний пікантний момент полягає в тому, що вся розгромлена сьогодні група базувалася на території стадіону “Авангард”, який належить всім відомому Нестору Шуфричу.

(27-11-2004 01:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101511687.html)

 

Кримінального авторитета приїхав звільняти народний депутат України

Затриманого після обіду кримінального авторитета Чалого (Паульо) до міського відділу міліції приїхали визволяти ще один авторитет — швагро Медведчука Чубірко та народний депутат України з фракції СДПУ(о) Іштван Гайдош.

Міліція налаштована рішучо і не збирається звільняти бандита. Спроби визволення знімає на камеру активіст кампанії «ПОРА!» Віктор Щадей, якого, до речі, ті самі міліціонери колись неодноразово затримували за політичну діяльність, а зараз він є ледь не головним їхнім спільником.

(30-11-2004 00:40 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101768016.html)

 

Чорна книга: Начальник УМВС в Закарпатській області Варцаба

Варцаба щойно саморучно вивів з ув’язнення Чалого і звільнив інших бандитів, заарештованих у Ужгороді.

“Майдан” закликає до дій чесних офіцерів, що ще є на службі в МВС — зупиніть перевертня!

Зараз в Ужгороді зібрався багатотисячний мітинг, люди протестують проти такого прямого втручання Варцаби у справи закону та судочинства.

 (27-11-2004 16:13 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101564820.html)

 

Подчиненный Шуфрича сознался на допросе, что готовил в Ужгороде повторение Беслана!

Степан Царегородцев, Ужгород

Партия Медведчука-Суркиса должна быть поставлена вне закона как террористическая, фашистская организация.

Задержанный ужгородской милицией руководитель крупнейшего бандформирования в Закарпатье Владимир Паульо (“Чалый”) начал давать показания.

Как оказалось, бандиты планировали во время акции “Сила народа” в Ужгороде осуществить ряд дерзких акций. В частности, он рассказал, что банда должна была переодеться в оранжевую одежду и захватить одну из школ. Бандиты должны были взять в заложники учительский и ученический коллективы и выдвинуть основное требование — признание Ющенко президентом, а если нет, то начать физическое уничтожение учителей и школьников.

Кроме того, планировались массовые погромы магазинов, сельсоветов, квартиры работников милиции, суда и других правоохранительных органов. И всюду должна была “светиться” оранжевая символика. Вместе с бандитами постоянно присутствовала группа с видеокамерами. Отснятые сюжеты о погромах планировалось демонстрировать на местных телеканалах.

Как сообщил источник в милиции, сегодня Владимир Паульо находится в горбольнице с диагнозом сердечно-сосудистое заболевание. Скорее всего, “косит” под больного, чтоб завтрашний суд принял постановление об освобождении из-под стражи.

Напомним, что террорист “Чалый” – президент ФК “Закарпатье”, почетным президентом которого является нардеп-эсдек Нестор Шуфрич. К тому же, “Чалый” — советник закарпатского губернатора Ризака (главы СДПУ(о) в регионе) и активный участник “мукачевского беспредела”

(http://ru.obkom.net.ua/articles/2004-11/30.1145.shtml).

(30-11-2004 15:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101820178.html)

 

Подробиці затримання Паульо

Учора ввечері ужгородська міліція затримала В.Паульо у зв’язку з тим, що на території стадіону “Авангард”, яким він керує, працівники закарпатського УБОЗ затримали 200 невідомих озброєних осіб.

За декілька днів до цього “убозівці” також затримали 24 автомобілі, маски і форму працівників міліції, а також агітматеріали за Віктора Януковича.

Через дві доби В.Паульо буде визначено обвинувачення. Зараз він перебуває в лікарні з діагнозом гіпертонічна хвороба серця.

26 листопада увечері близько 300 працівників правоохоронних органів Ужгорода затримали 45-50 автомобілів, в яких була холодна і вогнепальна зброя, бейсбольні біти, ножі, а також списки і адреси голів сільрад тих населених пунктів, де виборці підтримали Віктора Ющенка, і списки членів виборчкомів, яким виплачувалися гроші за фальсифікації під час виборів.

Також було затримано, за різними даними, 30-40 бандитів. Частина затриманих втекла, і міліція не змогла встановити їхні особи. Було встановлено, що це особи з східних регіонів України. Міліція також з’ясувала, що ці особи впродовж трьох тижнів жили на стадіоні “Авангард”.

Правоохоронці обеззброювали злочинців голими руками. Керівництво обласної міліції наказало не видавати працівникам УБОЗ і “Сокола” табельну зброю, повідомляв “5 канал”. Проте 27 листопада вранці було звільнено всіх затриманих.

У відповідь міліціонери висловили недовіру начальнику УМВС Закарпаття Василю Варцабі, а також правоохоронцям Немешу і Русіну. Міліціонери стверджують, що на них чинять тиск керівники правоохоронних органів. Міліція Закарпаття тоді закликала до відставки губернатора області І. Різака. В облдержадміністрації, за словами міліціонерів, ховалися звільнені бандити.

Журналісти, представники громадськості, депутати Ужгородської ради тоді зібралися біля приміщення обласної міліції і протестували проти того, що керівництво УМВС відпустило бандитів.

27 листопада на Закарпатті було порушено кримінальну справу проти міліціонерів, які напередодні затримали озброєних бандитів (УНІАН).

(01-12-2004 10:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101888615.html)

 

Две тысячи сторонников Ющенко требовали у УМВД в Ужгороде отставки его руководства

Около двух тысяч сторонников кандидата в президенты, лидера блока партий “Наша Украина” Виктора Ющенко в среду пикетировали здание Управления Министерства внутренних дел в Закарпатской области в Ужгороде, требуя отставки руководства УМВД области.

Как сообщил руководитель Ужгородского штаба Ющенко Евгений Ясинский, митингующие также пришли поддержать милиционеров, которые 26 ноября задержали группу вооруженных людей на стадионе “Авангард”.

“Сегодня должна была состояться коллегия УМВД, на которой начальник милиции Варцаба инициирует принятие решения о якобы поддержке его коллективом милиции. Мы не дали ему повести эту псевдодемократическую коллегию, ибо ее итогом стало бы давление на тех милиционеров, которые ранее выразили ему недоверие”, — сообщил Ясинский.

По его данным, сейчас в районных отделениях милиции региона проходит сбор подписей в поддержку Варцабы и Русина.

“Под давлением Варцабы и Русина в райотделах идет сбор подписей якобы в их поддержку, но милиционеры больше не желают подчиняться областному начальству, замеченному в связях с бандитами, и уже в 8 райотделах милиционеры выразили ему недоверие и поддержали своих коллег, задержавших бандитов”, — сказал Ясинский.

Во время пресс-конференции в четверг прошлой недели Варцаба заявил, что, что в результате операции на стадионе “Авангард” 26 ноября было задержано 36 человек, 35 из которых затем были отпущены.

29 ноября милицией был задержан Паульо.

В понедельник, 6 декабря суд продлил срок задержания еще на 10 суток, сейчас он находится под стражей.

УМВД в Закарпатской области возбудило 7 уголовных дел по фактам незаконного хранения оружия и сопротивления сотрудникам милиции при задержании на стадионе “Авангард”.

Ющенко, выступая на митинге на Майдане Незалежности в Киеве, заявил о том, что задержанная в Закарпатье вооруженная банда намеревалась захватить школу с целью его дискредитации, выдвинув требования признать его президентом.

По его словам, вооруженная банда планировала захватить школу, выставить требование власти признать Ющенко президентом и в случае невыполнения этих требований регулярно убивать учителей и детей. Ющенко назвал происшедшее провокацией власти (“Подробности”).

(2004-12-09 | 15:01:04,

http://obozrevatel.com/news_files/169953,

http://maidan.org.ua/static/news/1101888615.html)

 

Запорізька область

Нікопольська міліція зайнялася кіднеппінгом

Сьогодні близько одинадцятої години ранку працівниками Нікопольського міськвідділу міліції був затриманий Ковальчук Тарас Мирославович, який поширював агітаційну літературу кандидата на пост президента Ющенко В.А. Співробітники міліції відмовляються надати інформацію про місцезнаходження Тараса. Зараз, як повідомив головний редактор нікопольської газети “Візит-Винал” Мстислав Зятковський, співробітники штабу Ющенка намагаються отримати інформацію, де знаходиться затриманий актівіст.

(19-11-2004 13:15 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100862931.html)

 

Івано-Франківська область

Полковник міліції звинувачує заступника міністра МВС

Заступник начальника ВВБ в Івано-Франківській області полковник міліції Байдащук написав відкритого листа прокуророві області з інформацією про грубі порушення законодавства з боку заступника міністра внутрішніх справ Зубчука, який перед другим туром виборів віддав злочинний наказ начальнику УМВС про витребування в службовців відкріпних талонів.

Факт такого порушення беззаперечно підтвердили автору листа в особистій розмові троє заступників начальника УМВС (www.razom.org.ua).

(03-12-2004 14:39 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102077599.html)

 

Кіровоградська область

Міліція чинить тиск на штаб Василя Волги в Кіровограді

Невідомі особи в цивільному з’явилися у обласний штаб кандидата у Президенти України Василя Волги і, відмовившись пред’явити службові посвідчення, почали стверджувати, що вони є міліціонерами, а посвідчення вони нібито комусь вже показували. Невідомі розшукували довірену особу кандидата у Президенти України Василя Волги Олександра Фурта, голослівно стверджуючи, що він перебуває, за рішенням суду, під адміннаглядом, але не пред’явили ніяких доказів до цього.

Голова обласної організації політичної партії „Громадський контроль” Галина Мунтянова вважає, що якщо це і насправді були правоохоронці, то їх поведінка є грубим тиском на виборчий штаб кандидата..

З моменту нападу невідомих осіб на довірену особу кандидата у Президенти України Василя Волги Олександра Фурта, ніяких реальних дій з пошуку нападників правоохоронцями досі не здійснено, крім грубого тиску з вимогою не подавати заяву про напад. Потерпілий так і не зміг отримати від міліції направлення до судмедексперта для огляду та отримання відповідного заключення про отримані в результаті нападу тілесні ушкодження.

(29-08-2004 23:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093811661.html)

 

Працівники міліції затримали агітаційну групу В. Ющенка.

14 листопада близько 12 години в Голованівську (Кіровоградська обл.) були затримані офіційні спостерігачі та агітаційна група кандидата в президенти Віктора Ющенка у складі трьох чоловік.

Як повідомив телефоном керівник Голованіського районного штабу В. Ющенка С. Піддубний, автомобіль агітаційної групи зупинили працівники міліції, не називаючи себе, вони змусили пасажирів вийти, після чого обшукали машину. Потім із застосуванням грубої фізичної сили агітаторів пересадили в міліцейський автомобіль і відвезли в Голованівський районний відділ УМВС, а також без належного оформлення вилучили відеокамеру “Самсунг”.

Зі слів керівника штабу, агітаційну групу звинуватили в пошкодженні комунальної власності, нібито вони розмалювали помаранчевою аерозольною фарбою місцевий будинок.

Сергій Піддубний розповів, що в той же день біля Голованівської громадської приймальні народного депутата О. Третякова невідомими були пошкоджені 2 автомобілі: побите скло переднього бачення, порізані шини. Одна з машин належить керівнику районного штабу Віктора Ющенка, інша – прихильнику кандидата в президенти.

Наразі, агітаційну групу відпустили, протримавши її протягом кількох годин.

(16-11-2004 10:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100592625.html)

 

Поліцейський фашизм наступає з Кіровограду

Сьогодні, 17 листопада, о 10.00 в місті Кіровограді міліція без жодних законних підстав, за наказом голови міського управління МВС підполковника Олександра Ярового, заарештувала місцевого студента Піддубного Петра, який розповсюджував газету “Сільські вісті” на міському ринку. Затриманого студента побили і відвезли до відділу міліції.

Для звільнення незаконно заарештованого студента до відділу міліції прибули керівник обласної організації партії “Батьківщина” та штабу коаліції “Сила народу” Валерій Кальченко, кореспондент місцевої газети “Там, де Ятрань”, студентка Уманського аграрного університету Тетяна Трубіцина та група активістів коаліції “Сила народу”. Вони вимагали пояснень від міліції з приводу незаконних дій та негайного звільнення Петра Піддубного.

У відповідь на законні вимоги представників опозиції, згаданий керівник міського управління міліції Олександр Яровий побив Валерія Кальченка, розбив обличчя Тетяні Трубіциній та забрав у неї фотокамеру.

З приводу вказаних подій коаліція “Сила народу” звернулася до Генерального прокурора України з вимогою порушити кримінальну справу стосовно керівника міського управління міліції за перевищення службових повноважень та завдання тілесних ушкоджень.

Окрім того, коаліція “Сила народу” вимагає від міністра внутрішніх справ України Миколи Білоконя негайного звільнення з посади Олександра Ярового, що сповідує відверто фашистські методи роботи.

(17-11-2004 12:03 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100685801.html)

 

Київська область

Територіальна виборча комісія виборчого округу №95 Київської області на своєму засіданні дала протокольне доручення членам комісії з’ясувати інформацію про систематичну відмову Васильківського відділу реєстрації громадян МВ ГУ МВС України у м. Василькові реєструвати громадян України циганської національності

Спроба членів ТВК звернутися до відповідальних працівників Васильківського міськвідділу міліції закінчилася категоричною відмовою правоохоронці спілкуватися з ними.

Васильківська міськрайонна коаліція “Сила народу” вважає такі дії працівників МВС за прояв національної дискримінації і політичної упередженості, адже саме на Васильківщині легалізовано громадську організацію “Ромська община”, яка підтримує кандидата у президенти України Віктора Ющенка і має за мету відкриття недільних шкіл, відродження народних промислів та впровадження інших заходів задля зниження рівня правопорушень в циганському середовищі.

Представник кандидата у президенти Михайла Бродського Віктор Панджакідзе оскаржив неправомірні дії васильківської міліції відповідною заявою до Васильківської міськрайонної прокуратури.

 (13-09-2004 00:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095024132.html)

 

Міліція з народом?

На території військової частини поблизу злітної смуги а/п Бориспіль відбуваються навчання харківського спецназу по боротьбі з масовими акціями протесту. Спецназ у повному бойовому спорядженні, навіть з протигазами. Паркан військової частини не дуже високий, й все, що відбувається, бачать мешканці Борисполя.

Бажаючі подивитися на підготовку чергового “хамства” повертають праворуч (якщо їхати з Києва) на третьому світлофорі, біля ресторану “Нон-стоп”.

(02-12-2004 12:27 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101983220.html)

 

Лидер Христианско-либеральной партии Украины, народный депутат Леонид Черновецкий возмущен фактом незаконного закрытия уголовного дела против милиционера, избившего женщину-агитатора за экс – кандидата в Президенты Л.Черновецкого

"Так, 16 августа 2004 года в подъезде жилого дома в г. Бровары на женщину, собиравшую подписи за Л. Черновецкого, напал человек, одетый в форму капитана милиции. Злоумышленник избил женщину ногами, а также угрожал ей пистолетом. Как выяснилось позднее, нападавший является старшим участковым инспектором Броварского городского отдела МВД в чине капитана милиции", — сообщили в пресс-службе депутата.

19 августа 2004 Л. Черновецкий обратился к Генеральному прокурору Украины Г. Васильеву с требованием возбудить уголовное дело по этому факту. "Работники прокуратуры г. Бровары тянули это дело в течение двух с половиной месяцев лишь для того, чтобы вынести противозаконное постановление о закрытии дела в связи с отсутствием состава преступления", — подчеркнул лидер ХЛПУ.

Народный депутат обратился к первому заместителю Генерального прокурора Сергею Винокурову с просьбой изучить обстоятельства дела в Генпрокуратуре, отменить постановление о его закрытии, как незаконное и взять расследование под свой контроль. Кроме того, Л.Черновецкий требует привлечь работников прокуратуры, причастных к незаконному закрытию дела, к уголовной ответственности за укрывательство опасного преступления.

(ЛIГАБiзнесIнформ

28.12.2004, 16:54)

 

Луганська область

Перемога! Луганських студентів, які клеїли листівки проти Я., випустили

Співробітники міліції відпустили з-під варти 3-х студентів Луганського педуніверситету, затриманих вранці у Луганську за підозрою “в поширенні листівок, спрямованих на дискредитацію кандидата в президенти Віктора Януковича”.

Про це “Українським Новинам” повідомив начальник Кам’янобродського райвідділу міліції у Луганській області Олег Ковальчук.

“Це адміністративне порушення”, — сказав він.

Ковальчук додав, що студентам загрожує притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 152 Кодексу про адміністративні правопорушення “Порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів”.

Стаття 152 передбачає накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один неоподатковуваний мінімум — 17 гривень).

Як відомо, міліція затримала студентів за підозрою в поширенні листівок “Зупиніть донецького Чикатила!”, спрямованих на дискредитацію кандидата в президенти Януковича (УП).

 (01-09-2004 12:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094030776.html)

 

Луганщина: У Сєверодонецьку заарештували голову дільничної виборчої комісії №37

28 вересня о 9 ранку в м. Сєверодонецьк Луганської області був затриманий член Української народної партії, голова дільничної виборчої комісії №37 у в/о №113 Сергій НОСКОВ. Про це повідомив голова Северодонецької міської організації УНП, координатор районного штабу Віктора ЮЩЕНКА В‘ячеслав ШЕВЧУК.

За його словами, затримання відбулося “за дуже дивних обставин”: “Сергій НОСКОВ мав бути присутній на судовому засіданні як громадський захисник нашого однопартійця, якого вже давно переслідує влада, однак в залі засідань суду, ще до початку засідання, затримали самого Сергія НОСКОВА”.

“З 9 до 13 години ми телефонували до міліції, але там не визнавали, що у них є затриманий з таким прізвищем. Ми на чотири години загубили Сергія з поля зору. Ми мали тільки інформацію від свідка, що біля залу суду близько 9:00 НОСКОВА скрутили міліціонери, звинувативши в тому, що він п’яний. Лише о 13-й годині міліція визнала, що у них є такий затриманий. На вимогу довіреної особи Віктора ЮЩЕНКА заступник начальника Сєверодонецької міліції БЄЛАН почав з’ясовувати причини затримання. О 16-й ми приїхали в міський суд і побачили там Сергія в супроводі одного міліціонера. Одразу пішли до головного судді міста ГУБАНОВА, щоб з’ясувати причини цієї ситуації. Годину нас тримали в приймальні. За цей час суд виніс присуд – арешт на 10 діб за нібито погрози з боку НОСКОВА на адресу міліції”, — розповідає В‘ячеслав ШЕВЧУК.

Він повідомив і про наслідки дій правоохоронців: “Таким чином, в результаті затримання голови дільничної комісії, фактично, було зірване засідання дільничної виборчої комісії №37, яке мало відбутися сьогодні о 15:00. Якщо присуд залишиться в силі, роботу комісії буде заблоковано ще на 10 днів”.

Коментуючи ситуацію, і, зокрема, дії правоохоронців, які неупередженими щодо УНП останнім часом назвати складно, голова Секретаріату УНП Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ зазначив, що “такі дії міліції можуть мати ознаки злочину за ст.157 ККУ, оскільки, фактично, відбулося втручання у виборчий процес”.

Довідка. Як ми повідомляли, 24 вересня 2004 р. у Северодонецьку було здійснено напад на два агітаційні намети Віктора ЮЩЕНКА та потрощено вікна в районному штабі Віктора ЮЩЕНКА. Під час нападу на приміщення офісу там перебували 4 співробітники міліції та 2 спостерігачі від ОБСЄ.

 (29-09-2004 00:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1096408480.html)

 

У білоконівців біла гарячка

Про абсолютно кліничний випадок групового гострого психічного розладу в середовищі луганських міліціонерів повідомив керівник Луганського штабу Ющенка Олексій Данілов.

Сьогодні доблесними співробітниками МВС були затримані активісти регіонального штабу Ющенка з тієї причини, що на помаранчевих стрічках, котрі вони роздавали перехожим, не було “вихідних даних”.

Майдан-Інформ, копирсаючись у власних спогадах про прослухані колись курси з психіатрії, не може поставити іншого діагнозу, крім винесеного у заголовок.

Майдан-Інформ також звертається до цих героїв свистка та гумового кийка: коли наступного разу купуватимете апельсин чи мандарин, перевірте, чи є на них “вихідні дані”. А якщо нема, то негайно після покупки заарештуйте себе і відведіть до дільниці. А краще — до лікарні.

(11-11-2004 14:17 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100175427.html)

 

Відкритий лист з Луганська міністрові внутрішніх справ України Бiлоконю Миколі

Пане міністре!

Ваші працівники протягом передвиборчої кампанії чимало “потрудилися” над тим, щоб зірвати нормальну роботу Луганського регіонального штабу В. Юшенка: вони затримували наші агітаційні машини, конфісковували передвиборну агітацію, арештовували і вдержували по кілька діб у відділках міліції наших агітаторів та водіїв, не втручалися, бачачи порушення закону на виборчих дільницях.

Особливу роль у цій війні органів внутрішніх справ із законом відігравала ДАІ, робітники якої з усіх під’їздів блокували штаб, чергуючи майже цілодобово.

Усі ваші люди – від постового до вищого обласного та міського керівництва МВС — показують незнання Конституції України, інших законів України (зокрема, „Закону України про вибори Президента України ”).

Події, які відбулися 18 листопада 2004 року, коли брутальні дії ваших співробітників привели нашого агітатора до лікарняного ліжка, ще раз продемонстрували світові, що очолюване вами відомство – організоване і структуроване злочинне угруповання, попросту говорячи – банда. Ці події ще раз підтвердили — ваші співробітники мають уявлення про норми законності саме в такій мірі, як убивці й грабіжники, котрі відбувають покарання в колоніях суворого режиму.

18 листопада приблизно о 18.00 агітатор Луганського регіонального штабу В. Ющенка Кирило Костянтинович Ворошило, 1988 року народження, перевозив агітаційний матеріал (газету “Луганчане” та листівки) із Луганського обласного штабу Ющенка до міста Красний Луч Луганської області. (Дії Кирила Ворошила відповідали ст. 58 Закону України “Про вибори Президента України” і ст. 34 Конституції України).

Отримавши в штабі газети, Кирило вийшов за територію і найняв таксі (“Фольксваген” синього кольору, держ. номер 28202 АХ) для транспортування вантажу. Машина проїхала по вул. Кірова до „Старого залізничного вокзалу”, де її зупинили співробітники ДПС. Порушень правил дорожнього руху з боку водія таксі не було, проте інспектори ДПС Линцов Євгеній Сергійович і ще кілька осіб піддали автомобіль незаконному оглядові. Утім, претензій у цій частині з боку інспекторів ДАІ не було.

Працівники ДПС без пояснень причини наполягали на тому, щоб автомобіль із вантажем був доставлений у відділення міліції. Ворошило наполягав на своєму праві брати участь в агітаційній кампанії і не погоджувався з незаконною конфіскацією газети “Луганчане”. При цьому були присутні сім-вісім працівників ДПС і представники штабу: Олексій Мовсесян, Дмитро Маликов і Павло Жовниренко, що прибули на місце події за телефонним викликом. Ці події знімав на відеокамеру Олексій Мовсесян.

Про незаконну затримку агітаційного вантажу було повідомлено народного депутата України Юрія Кармазіна.

Коли Ворошило категорично відмовився їхати у відділення міліції і віддати вантаж (при цьому він тримався руками за кузов автомобіля), двоє співробітників ДПС наблизились до нього і відтіснили хлопця від автомобіля. При цьому один із них підійшов до хлопця впритул, після чого той голосно закричав і упав на асфальт. За зовнішніми ознаками, Ворошило перебував у шоці, він звивався в судорогах і кричав. Співробітник ДПС негайно відсторонився від нього (на відео помітно, як той ховає щось у правій кишені).

Співробітники штабу Маликов і Мовсесян посадили хлопця у автомобіль і відвезли до штабу. Кирило Ворошило не міг самостійно пересуватися і розмовляти чітко, у нього посиніли пальці на руках – хлопець не міг їх зігнути. За словами Ворушило, в нього почалося оніміння кінцівок. Обличчя хлопця покрилося плямами і набряками. Співробітники штабу, які бачили Кирила за годину до цих подій цілим і неушкодженим, не могли повірити власним очам. За його словами, він дістав якийсь укол у праву сторону грудей.

Негайно була викликана швидка медична допомога. Ворошило був госпіталізований у 2-у міську лікарню. Під час поїздки лікарі “швидкої допомоги” поводилися більш ніж дивно: на вул. Т.Шевченка біля магазину “Красная площадь” машина (чергова бригада № 30) зупинилася і лікар спробував висадити підлітка просто серед вулиці. Тільки втручання співробітників штабу Інни Шубіної і Лілії Кекиної зашкодили цьому.

За “швидкою” прибув до лікарні наряд міліції Кам’янобродського райвідділу і машина з працівниками міліції, одягнутими в цивільне. Лікарі „швидкої допомоги” чомусь написали в супровідному документі, що Кирилові Ворошилу – 24 роки.

Після огляду в прийомному відділенні Кирила залишили на лікуванні в 2-й міській лікарні. Діагноз, поставлений у прийомному відділенні: “Вегето-судинна дистонія через стресовий стан, унаслідок забитого місця грудної клітини”. Із підлітком залишилася мати й охоронець штабу В.Ющенка.

Після того, як хлопця відвезли, за кермо таксі (“Фольксваген” синього кольору, держ. номер28202 АХ) з вантажем, що належить штабові В. Ющенка, сів співробітник ДПС і повідомив, що поїде до Артемівського райвідділу м. Луганська. Коли ж співробітник штабу Павло Жовниренко під’їхав до райвідділу, ні таксі, ні вантажу, котрий належить штабові, там не було. Жовниренко повідомив чергову частину про викрадення і пропажу агітаційних матеріалів.

Дії міліції — затримка, огляд вантажу, грубе і жорстоке поводження з затриманим, конфіскація вантажу — є незаконними і містять ознаки злочину.

Нас не дивує, що весь цей набір стосується ваших співробітників.

Міліція давно вже показала себе вірним помічником злочинно-олігархічних кланів, що намагаються перешкодити волевиявленню народу на майбутніх президентських виборах.

Ми нічого у вас не просимо, бо розуміємо – ваша особиста майбутня кар’єра в Україні, де виконуються закони, неможлива, тому ви й збираєтеся „пити три дні після перемоги”.

Враховуючи те, що цей лист є відкритим, ми звертаємося до робітників УМВС, які ще не втратили поняття про такі категорії, як честь, гідність, службовий обов’язок. Ви присягали на вірність народові України, на вірність Конституції, яка чітко дає визначення злочинного наказу. Не ставайте співучасниками злочину, дайте можливість своєму народові проголосувати вільно, без тиску – так, як велить совість кожного виборця. Зробіть так, щоб вам не було соромно перед своїми дітьми та онуками за 21 листопада, щоб вас одного дня не було переведено з категорії „правоохоронець” до категорії „підсудний”.

Народний депутат України Левцун В.І.

Народний депутат України Морозов О.В.

Керівник Луганського регіонального штабу В.Ющенко Данілов О.М.

(19-11-2004 20:08 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100887682.html)

 

Милиция снимает номера с автомобилей штаба Ющенко

Как сообщает Луганск, на 13:30 20 ноября милиция полностью заблокировала работу регионального штаба Виктора Ющенко в Луганской области: “Все выезды из штаба перекрыты. 6 постов милиции стоят на страже и не пропускают ни одного нашего автомобиля. Штаб несколько дней назад предпринял решение для работы нанять свободных автоперевозчиков и работать только с ними, так как наши машины все “засвечены” и водителей гаишники знают в лицо. Но несмотря на это, работники ГАИ по своим источникам вычисляют автомобили, тем самым препятствуют работе. В итоге, штаб не может доставить наблюдателей, специально приехавших на выборы из Западной Украины, на места по области.

Справка: до этого дня милиция обыскивала наши транспортные средства, изымала агитматериалы, досматривала всех, кто находился в машине в тот момент”.

(21-11-2004 00:41 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100990504.html)

 

Луганск: Менты убежали от журналистов

Поводом послужило то, что на одной из девочек была надета оранжевая куртка. При попытке выяснить фамилии работников милиции, они, увидев удостоверение газеты “Луганчане”, убежали.

Девочки фамилии свои просили не называть, сказали, что их обещали отвести в Ленинский райотдел и “оттрахать всем райотделом!” (“Обозреватель”).

(21-11-2004 13:46 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101037593.html)

С

мех и грех: в Луганске силами УВД задержан Закон "О выборах Президента Украины"

Серия незаконного задержания машин с агитационными материалами кандидата на пост президента Украины Виктора Ющенко продолжается.

23 декабря вечером в Луганске, по указанию начальника УВД в Луганской области, генерал-майора милиции С.В. Крыжановского, была задержана машина регионального штаба Ющенко. В задержании принимал непосредственное участие начальник управления административной службы УМВД в Луганской области, полковник милиции В.А.Пинчук, который сопроводил автомобиль во внутренний двор ЛУВД.

Мотивировали задержание машины тем, что якобы не в порядке агитационные материалы, которые везли в штаб. Кстати, думаю, всем будет интересно, что же было такого незаконного среди наглядной агитации!? Не по душе пришелся сотрудникам УВД Закон Украины о выборах Президента, который необходим для работы членов комиссий, наблюдателей и избирателей Луганщины. Также в автомобиле были шарфики и ленты цвета оппозиции.

Чтобы выяснить всю ситуацию, в процесс пришлось вмешаться областному прокурору Сергею Стосю, а также исполняющему обязанности прокурора города Михаилу Потапову, который и объяснил начальнику ЛУВД Анатолию Кореневу всю незаконность ситуации.

Для того, чтобы еще раз убедиться в том, что все агитматериалы не несут ничего противозаконного и могут быть распространены среди луганчан, документация была направлена на экспертизу в 106-ю ТВК, где было установлено, что Закон Украины – настоящий, не поддельный, что в нем действительно говорится о правах избирателей и правомерных действиях членов избирательных комиссий.

(24-12-2004 11:52 Майдан-ІНФОРМ, Луганськ

http://maidan.org.ua/static/news/1103881948.html)

 

В. Пинчук оказался одноклассником Ющенко и гадит «оранжевым»

Василь Тигипко, Луганск

После небольшого перерыва, во время которого в Луганском штабе В. Ющенко уже было поверили, что милиция оставила «оранжевых» в покое, началась новая кампания захвата машин с агитационными материалами.

23 декабря вечером в Луганске по указанию начальника УВД в Луганской области генерал-майора милиции С.В. Крижановского была задержана машина регионального штаба Ющенко. Пиратствовать на дорогах лично помогал начальник управления административной службы УМВД в Луганской области полковник милиции В.А. Пинчук. Под его присмотром захваченный автомобиль был отправлен во внутренний двор ЛУВД.

Новых мотивов задержания не появилось — якобы «не в порядке» агитационные материалы. Шарфики и ленты в машине действительно были цвета оппозиции. Но сомнения у правоохранителей вызвали экземпляры «Закона Украины о выборах Президента», который необходим для работы членов комиссий и наблюдателей! Милиционеры предположили, что это… поддельный Закон. То есть, что под обложками «Закона о выборах Президента» скрываются совершенно «левые» тексты, должно быть, запрещающие луганчанам общаться на участках по-русски и под страхом смертной казни голосовать за предводителя донецких Януковича!

В процесс пришлось вмешаться областному прокурору Сергею Стосю, а также исполняющему обязанности прокурора города Михаилу Потапову, которые, прибыв на место, попытались объяснить начальнику ЛУВД Анатолию Кореневу преступность его действий.

Милиция не сдавалась. Пришлось провести экспертизу. Книги направили в 106-ю ТВК. Там Закон просмотрели и пояснили правоохранителям, что он – настоящий, не поддельный, что в нем действительно говорится о правах избирателей и что раздавать его можно даже на территории Донбасса.

Есть еще один момент, который к обычной для Луганщины абсурдности ситуации добавляет новые нотки. Оказывается, что «реквизитор» «Закона о выборах» полковник Пинчук был когда-то одноклассником Виктора Ющенко.

«Не исключено, что полковника замучила тоска по давним временам, и он нашел такой способ виртуального общения с однокашником, – так прокомментировала конфликт работник пресс-службы Луганского регионального штаба Татьяна Зеленская. — Пан полковник, школьные воспоминания — это прекрасно, но зачем же останавливать работу штаба. Мы ведь можем и так передать Виктору Андреевичу от Вас горячий привет!»

(24 декабря 2004. 15:50

http://obkom.net.ua/news/2004-12-24/1550.shtml)

 

Львівська область

Розповсюджувачів реклами затримали за... помаранчевий колір

Працівники однієї львівської промоутерської фірми були затримані міліціонерами при розповсюдженні рекламних матеріалів, що містили інформацію про виставку, де демонструються зразки останніх цифрових технологій фірми “Інтел”. Після того, як у ситуацію втрутився старший менеджер фірми, виявилося, що розповсюджувачі були затримані тому, що міліціонерам колір плакатів здався схожим із базовим помаранчевим кольором кампанії Ющенка.

На абсолютно переконливі аргументи про те, що текст плакатів не містить нічого, окрім інформації про комп’ютерну виставку, правоохоронці-конспірологи висунули контраргумент: це може бути прихованою політичною рекламою відповідного кандидата в президенти.

Дискусія тривала 2 години. Під час розмови правоохоронці, зокрема, показали, за словами джерела, “акт, який дозволяє заарештовувати людей, які проштовхують опозиційну рекламу”.

 (30-08-2004 14:10 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093864248.html)

 

У Львівській області менти тиснуть на ДАІшників

ДАІ у Львівській області заявляє про тиск на її співробітників з боку міліції з метою фальсифікувати вибори.

Про це на прес-конференції у Львові заявив замісник начальника львівської ДАІ Михайло Чапля.

За його словами, тиск розгортається наступним чином: вище керівництво міліції в області має конкретні рознарядки по кількості відкріпних талонів, які необхідно зібрати у працівників ДАІ. Ведуться списки тих, хто вже здав чи ще не здав відкріпні талони за себе, своїх родичів та знайомих. Наразі зібрано близько 100 відкріпних талонів.

Михайло Чапля сказав, що працівники ДАІ хочуть самі вирішувати, за кого їм голосувати. Його думку підтримують 80% працівників ДАІ в області, це близько 4000-5000 чоловік. Чапля також вимагає від міліції повернути раніше відібрані відкріпні. У крайньому випадку Чапля має намір звернутися до прокурора, оскільки, на його думку, порушується стаття №157 Кримінального кодексу, котра забороняє перешкоджати громадянам у голосуванні.

Пікантна деталь: під час прес-конференції надійшло повідомлення про замінування будинку, в якому вона відбувається. Прибули працівники Міністерства з надзвичайних ситуацій. Вони попросили журналістів залишити приміщення, однак ті відмовилися. Проводити пошукові роботи довелося вже після завершення прес-конференції (за повідомленням Українських новин).

(17-11-2004 14:29 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100694587.html)

 

Миколаївська область

Міліцейський бєспредєл в Миколаїві

В ніч з 18 на 19 серпня працівниками міліції в місті Миколаєві був затриманий координатор коаліції молоді “Наша Україна” Юрій Бірюк за “малювання балонами на стінах”. Працівники міліції, не пред’явивши свого посвідчення, заламали йому руки та повели до приміщення облдержадміністрації, яка знаходилась неподалік.

Там з ним “приємно побалакали” міліцейськими “знаряддями праці”. Потім Юрка повели до Центрального РУВС, де з ним “добалакались” до того, що його два рази забирали до лікарні швидкої медичної допомоги зі струсом мозку, тиском 180/80 та високою температурою. Юрку не дали зв’язатися з жодною живою душею, навіть не дивлячись на те, що він є координатором молоді. Наступного дня о другій годині відбувся “суд”, який тривав, образно кажучи, 5 хвилин. Звісно, що на цей “суд” не дозволили Юркові мати ні адвоката, ні якогось взагалі представника, який би захищав інтереси підсудного. Суд постановив, що найкращим покаранням для “порушника” буде 5 діб. Звісно, копії постанови суду чи якихось інших документів Юрку не дали. В 3.30 24 серпня Юрка Бірюка випустили з Центрального РУВС.

Здавалося б і все. Проте, справу не було закрито. Її передали до обласної прокуратури, де хочуть Юрку “навісити” ще статтю за хуліганство та дати 3 роки умовно. Тому, шановні пані та панове, прошу звернути вашу увагу на свавілля органів внутрішніх справ, що діють поза межами діючих законів.

 (24-08-2004 18:00 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093359614.html )

***

Юрій Бірюк, Координатор Коаліції молоді “Наша Україна”, заступник голови ВГО “Український Молодіжний Собор”

19 серпня, за п’ять днів до святкування Дня незалежності України, я був затриманий працівниками міліції, які звинуватили мене у написі “Студенти за Ющенка”. На моє прохання, згідно ст.5 Закону України “Про міліцію”, показати посвідчення і представитись, співробітник міліції відповів збиттям з ніг, після чого почав мене душити дубинкою та наніс декілька ударів ногами по голові. Потім я був відведений до обласної державної адміністрації, де і продовжувались тортури.

Приблизно о 4 ранку я був доставлений до відділку міліції Центрального району. На моє прохання визвали мені швидку медичну допомогу. Попередній діагноз лікарів: струс мозку. Вони порадили негайно пройти обстеження в невропатолога. Працівники міліції, знехтувавши застереженнями лікарів, ніяких дій не робили. Цього ж дня відбувся суд, вирок – 5 діб. Два дні я пролежав в камері 2 на 2 метри на бетоні з 5 заарештованими. Через підвищенний тиск (180-190/80) і струсу мозку з носу та вух текла кров та була постійна блювота.

Після пікетування Управління міліції моєю мамою та активістами Руху мені визвали швидку і відвезли на обстеження. Обстеження показало, що у мене сильний струс мозку та великі коливання тиску (від такого тиску люди дуже часто вмирають). Після цього ніхто не взяв на себе відповідальність, за те, що сталося. Радує тільки одне – що вийшов на 24 серпня, День незалежності моєї країни. Але в цей день мені було дуже сумно!.

 (26-08-2004 23:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1093551993.html)

 

Щойно схоплено прес-секретаря народного депутата, керівника обласного штабу ЮЩЕНКА

Щойно, близько 14:00, у Миколаєві біля дверей громадської приймальні народного депутата України, керівника обласного штабу Віктора Ющенка, представника політичної групи Української народної партії у фракції Віктора Ющенка Юрія ШИРКА, люди в цивільному схопили його прес-секретаря Анатолія ЗАВІНОВСЬКОГО. Про це прес-службу УНП повідомив керівник обласного штабу Віктора Ющенка Юрій ШИРКО.

“Анатолій вcтиг потелефонувати мені – телефон лежав у нього в кишені, він натиснув на набір, і з тих розмов, які було чути, ми зрозуміли, що відбувається його затримання і що це роблять люди в цивільному – працівники Центрального РОВД м. Миколаєва. Потім зв’язок зник. Я не можу додзвонитися ні до Анатолія, ні до жодного з миколаївських міліцейських чинів, телефони яких у мене є – ніхто з них не бере трубку. Ми не знаємо, де зараз Анатолій і що з ним”, — повідомив Юрій ШИРКО.

(19-10-2004 14:40 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098186016.html)

 

У квартирі першого заступника керівника обласного штабу В.ЮЩЕНКА в Миколаєві проведено обшук

Обшук у квартирі першого заступника керівника обласного штабу В.Ющенка – Юрія ДІДЕНКА – проведено сьогодні, близько 14:30. Про це прес-службі УНП повідомив керівник обласного виборчого штабу В. Ющенка, народний депутат, представник політичної групи Української народної партії у фракції В. Ющенка Юрій ШИРКО.

Подія сталася практично в один час із затриманням прес-секретаря Юрія ШИРКА Анатолія ЗАВІНОВСЬКОГО.

Ці події Юрій ШИРКО розцінює як “спрямовану акцію силових структур, включення силових механізмів проти нормального проведення виборів”. “Очедвидно, влада зрозуміла, що вона вичерпала свої агітаційні можливості та можливості адміністративного тиску. Розпочався етап використання силових структур, під час якого правоохоронні органи виконують злочинні розпорядження”, — зазначив Юрій ШИРКО. Юрій ШИРКО нагадав, що Миколаївське обласне керівнитво пов’язують з СДПУ (о).

(19-10-2004 15:48 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098190086.html)

 

З вертепників ледь не зробили розбійників

Сьогодні, 28 жовтня, о 14.45 у Миколаєві працівниками МВС були затримані артисти театру вуличної сатири “Політичний вертеп” за підозрою у здійсненні розбійного нападу з метою пограбування.

За словами працівників міліції, машина артистів була подібна до описаної потерпілим машини, на якій було вчинено розбійний напад. До того ж, нападники були в масках, що, за словами міліціонерів, мало бути ще одним аргументом на користь вини акторів (як відомо, “вертепники” виступають в масках Януковича, Ющенка, Кучми та ін.).

Артистів та їх машину було ескортовано до міського відділку УМВС, де машину було піддано ретельному обшуку. Після того, як обшук нічого не виявив, “вертепники” були відпущені.

“Для нас так і лишилося загадкою, хто був цей загадковий потерпілий і чи він взагалі існує в природі”, — зазначив один із артистів.

(28-10-2004 17:59 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098975550.html)

 

Міліція затримує автомобілі, на яких планується звозити протоколи виборів

“Миколаївському обласному управлінню МВС наказано затримувати автомобілі представників коаліції “Сила народу”, які будуть після підрахунку голосів звозити протоколи з мокрими печатками в штаби для паралельного підрахунку голосів”, — повідомив народний депутат України, довірена особа В. Ющенка Сергій ОЛЕКСІЮК. За його словами, “інформація про це надійшла від високопосадовців із обласного управління МВС, які не втратили офіцерську честь”.

Депутат повідомив, що “міліцією уже затримано автомобілі майже у кожному районному центрі області”.

Основна мотивація: планова перевірка достовірності номерів або додаткової перевірки документів водіїв.

Серед затриманих авто ВАЗ 2101 №93-89 НИО; 177-44 НІ, якими користувалися у своїй роботі і народні депутати Юрій ШИРКО та Сергій ОЛЕКСІЮК.

Народний депутат також зазначив, що “міліція створює спеціальну базу, в яку заносить номер кожного авто, що співпрацює із штабом Віктора ЮЩЕНКА”.

(30-10-2004 17:34 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099146846.html)

 

Миколаївська міліція “вполювала” народного депутата

Годину провів у районному відділку міліції в Миколаєві народний депутат України, голова Миколаївського обласного штабу В. Ющенка, представник політгрупи Української народної партії у фракції блоку В. Ющенка Юрій ШИРКО. Туди він потрапив разом з групою студентів, що розклеювали у місті агітаційну продукцію та були затримані міліцією.

“Не пройшло й 15 хвилин від часу, як група студентів розклеювала в місті агітматеріали Ющенка, як до неї під’їхав УАЗ та інші машини. Студентів без будь-яких пояснень почали запихати до машин. Одна дівчина впала і вдарилася головою, після чого представник правоохоронців продовжував її штовхати до машини. В цей час я, показавши депутатське посвідчення, намагався з’ясувати, на якій підставі все це відбувається. Міліціонер вдарив мене дверима машини”, — розповідає Юрій ШИРКО.

“Коли ми приїхали до відділку, всі офіцери поховалися. Я зробив дзвінки, в тому числі, й до СБУ області. Майже одразу до відділку прибули заступники начальника обласного УМВС Олег КОГЛЯК та Сергій ЦИБУХ – мабуть, у них уже була інформація. Спершу вони говорили нісенітниці на кшталт того, що ми забруднюємо місто. Потім поскаржилися на проблеми міліції – відсутність грошей, брак пального. Я висловив думку, що краще б вони ловили злочинців, а не вмішувалися в політику. Олег КОГЛЯК повідомив, що голосуватиме за ЯНУКОВИЧА, на що я відповів, що було б добре, якби міліція виконувала все-таки свої безпосередні обов’язки, а не обов’язки штабу ЯНУКОВИЧА”, — зазначив Юрій ШИРКО.

За словами Юрія ШИРКА, “випадки перевищення миколаївською міліцією своїх повноважень трапляються від початку виборчої кампанії мало не щодня, всі можливі депутатські звернення з цього приводу уже написані, всі посадові особи, що стоять за цими антизаконними діями, – відомі”. “Залишаєтсья чекати завершення виборчої кампанії, бо лише тоді можна буде дати оцінку подібним діям з точки зору закону та притягнути до відповідальності посадових осіб, що брутально порушували закон”, — зазначив народний депутат.

(17-11-2004 18:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100708555.html)

 

Міліція погрожує розправою народному депутату ШИРКУ

Сьогодні, 19 листопада, о 14.40 в м. Миколаєві на проспекті Леніна групою працівників міліції з 10-15 чоловік було оточено і заблоковано народного депутата, керівника виборчого штабу Віктора ЮЩЕНКА в Миколаївській області Юрія ШИРКА та депутата Миколаївської облради Геннадія ЗАДИРКА.

Народний депутат разом із помічниками розвішував оранжеві стрічки по проспекту Леніна. Юрій ШИРКО, який ще й зараз (станом на 15:10) перебуває в оточенні міліціонерів, телефоном повідомив Прес-службу УНП, що “група працівників міліції погрожує розправою та вимагає припинити акцію”.

Народний депутат каже, що аргумент, який висуває міліція проти розвішування містом стрічок – “вони порушують санітарний стан міста”.

(20-11-2004 15:47 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100958422.html)

 

Міліція жорстоко побила голову Миколаївської організації УНП

Десять міліціонерів жорстоко побили голову Миколаївської обласної організації УНП Володимир ГУРІНА. Інцидент стався в с. Воскресенське Жовтневого району Миколаївської області, на виборчій дільниці.

За інформацією члена політичної групи УНП у фракції блоку Віктора ЮЩЕНКА Сергія ОЛЕКСІЮКА, довіреної особи по в/о №133 “на місце події прибув керівник виборчого штабу Віктора ЮЩЕНКА у Миколаївській області Юрій ШИРКО”. “Його заблоковано 4 автомобілями із міліцією, й наразі не пускають до потерпілого, який знаходиться в непритомному стані”, — повідомив Сергій ОЛЕКСІЮК.

За словами народного депутата, “лікарі швидкої допомоги, які були викликані на місце інциденту, зафіксували у Володимира ГУРІНА дуже низький артеріальний тиск”.

Як повідомив Сергій ОЛЕКСІЮК “на місце події з Миколаєва викликано працівників СБУ”. Подробиці інциденту з’ясовуються (прес-служба УНП).

(21-11-2004 13:48 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101037716.html)

 

Одеська область

Триває тиск на прихильників Ющенка в Одеській області

Працівники залізничної міліції на станції Котовськ, Одеської залізниці при виході з потягу затримали довірену особу кандидата в Президенти України Віктора Ющенка по виборчому округу №139 Анатолія Марчука Під час затримання працівники міліції не пред’явили жодних законних підстав для обшуку довіреної особи.

Як повідомила прес служба штабу “Наша Україна” в Одесі, працівники правоохоронних органів власними діями до довіреної особи кандидата в президенти України Віктора Ющенка Анатолія Марчука “порушили всі діючи законодавчі акти України. Його затримали, незаконно обшукали, відібрали особисті речі та документи”.

Одеський регіональний штаб Віктора Ющенка заявив, що “справжньою метою цієї ганебної акції є вилучення важливої штабної документації, яку мав при собі Анатолій Марчук”.

У заяві висловлений рішучий протест проти “брутального порушення діючого законодавства України працівниками міліції і політичного терору проти представників Віктора Ющенка”.

(29-10-2004 17:51 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099061479.html)

 

На Одещині міліціонери побили голову ТВК

По дороге к месту работы сотрудниками милиции был остановлен, избит и доставлен в РОВД председатель ТВК №140 Чмиль Анатолий Васильевич.

Свидетелем избиения случайно оказался проезжавший мимо руководитель Ананьевского районного штаба Виктора Ющенко Седов Владимир Алексеевич.

После получасового разбирательства Анатолий Чмиль был отпущен.

После оказания первой помощи он приехал на ТВК и приступил к своим обязанностям.

Доверенные лица кандидатов в данный момент составляют заявления в соответствующие органы.

(31-10-2004 08:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099205655.html)

 

Полтавська область

Міліція – це озброєний загін влади

„Міліція – це озброєний загін влади”, — схоже, цей антиконституційний підхід міністра МВС М.Білоконя все більше набирає реальних обрисів. Замість того, щоб виконувати свої безпосередні обов’язки, міліція безпардонно втручається у політичне життя. Ще б пак, адже Білоконь на одній із офіційних нарад обіцяв пити за перемогу Януковича три дні. Звідси й незаконне стеження у Криму за кандидатом від українського народу Віктором Ющенком, вилучення газет „Без цензури”, таємна інструкція про виготовлення матеріалів „чорного піару”, розпорядження по впровадженню сценарію „Президент – 2004”. Нардеп Тарас Стецьків днями розповів журналістам про вказівки МВС, які надходять на місця: вивчати рейтинги, відвідування населених пунктів, зміст зустрічей, недопущення розміщення агітації і встановлення місць, де вона виготовляється, виявлення „дворушників”, які працюючи в органах влади, надають підтримку опозиції.

Почастішали подібні випадки і на Полтавщині.

Чинилися перешкоди заступниці керівника Полтавського міського штабу Любов Шайдур, яка роздавала вчителям програму Ющенка в сфері освіти. Горе-правоохоронці вгамувалися тільки після того, як пані Любов повідомила про складання акту про порушення закону.

Великобагачанський РВВС незаконно намагався провести допит і вимагав пояснюючої записки від керівниці райштабу Надії Тимченко. Її звинувачено у тому, що „8 вересня їздила на автомобілі „Москвич” зеленого кольору по с. Корнієнки, де поширювала листівку проти Януковича без вихідних даних.” Тимченко справді перебувала у с.Корнієнках, але приїхала збирати підписи за Ющенка на червоних „Жигулях”.

Що ж до „Москвича”, то в ньому перебували агітатори за двічі судимого прем’єра. Ось такий політичний дальтонізм.

Новосанжарський РВВС вимагав від райштабу Ющенка подавати письмові повідомлення про місцеперебування мобільних агітаційних комплексів. Біля них довірені особи народного кандидата показують заборонені на провладних телеканалах документальні фільми про народного кандидата Ющенка.

„Подання подібних документів згідно із Законом „Про вибори Президента” передбачено винятково до територіальної виборчої комісії”, — стверджує керівник Новосанжарського райштабу Ющенка Світлана Джала.

 (13-09-2004 19:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095092536.html)

 

Дільничні інспектори складають списки прихильників Ющенка

Дільничні інспектори міліції в Полтавському районі, за інформацією голови районної організації Української народної партії, депутата районної ради Сергія Антонюка, через сільські ради збирають інформацію про агітаторів і прихильників кандидата на пост Президента України В.Ющенка і складають списки цих осіб.

С. Антонюку також відомо про тиск органів внутрішніх справ на посадовців сільського самоврядування. Зокрема, повідомив депутат, 10-11 листопада співробітники УБОЗу працювали в с. Бречківка. У цьому селі 31 жовтня за В. Ющенка проголосували 62,22% виборців, а В. Янукович набрав лише 15,61% голосів.

(12-11-2004 11:36 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100252193.html)

 

„Трійки” зразка 2004-го терирозували сільських голів у Глобиному

За інформацією Олександра Кулика, голови Полтавської обласної організації Української народної партії, довіреної особи кандидата на пост Президента України В. Ющенка, 5 листопада у першому кабінеті Глобинської адміністрації місцеві керівні особи за участю „куратора” виборчої компанії з області та місцевого правоохоронця „пропісочували” сільських голів, які 31 жовтня „не забезпечили результату за Януковича”.

— Процедура промивання мізків була цинічно відвертою, на зразок сталінських судилищ 37-го року: у кабінет викликали по одному і влаштовували моральні тортури з погрозами про відкриття кримінальних справ, якщо до 21 листопада висновки не будуть зроблені, — говорить О. Кулик.

Особливо перепало Борисівському сільському голові Валентині Торубарі, на „території” якої В.Ющенко набрав 50% голосів, а Янукович лише 15. Жінка вийшла з кабінету зі сльозами й одразу ж отримала серцевий напад. Обознівському сільському голові Іванові Степаненку сказали: якщо в другому турі він не дасть 70 відсотків „за Януковича”, то його „відпрацюють 6-й і 7-й відділи МВС”. Дісталося також Опришківському сільському голові Олександрові Поліщуку й багатьом іншим, про що громадську приймальню В. Ющенка в Полтаві та О. Кулика інформували добре знайомі йому держслужбовці з Глобиного. У їхньому письмовому інформаційному повідомленні вказані конкретні особи зі складу „трійки”.

О. Кулик зазначив, що переважна більшість державних службовців на Полтавщині підтримує В.Ющенка і різними шляхами сприяє його команді остаточно перемогти режим, у якому морально нестерпно почувається чесні люди.

(12-11-2004 14:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100261087.html)

 

Заарештовано члена ДВК від ЮЩЕНКА

Увечері 18 листопада в с. Минівка Полтавського району троє співробітників міліції, серед яких був слідчий МАРТИНЕНКО, заарештували члена дільничної виборчої комісії від кандидата В.ЮЩЕНКА, члена Української народної партії Віктора УДОВИЧЕНКА.

Його доставили до райвідділу міліції на вулицю Луценка в Полтаві. Причину затримання не пояснили. Коли сьогодні дочка Світлана приїхала до райвідділу довідатися про долю батька, їй сказали, що В.УДОВИЧЕНКО затриманий за те, що... чинив опір співробітникам міліції, і що йому за це дали 15 діб арешту.

У ситуацію вже втрутився голова Полтавської обласної організації Української народної партії, довірена особа В.ЮЩЕНКА Олександр КУЛИК. Він сказав, що якщо найближчим часом В.УДОВИЧЕНКА не відпустять, це буде розцінено як політична розправа.

(19-11-2004 13:26 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100863591.html)

 

Райвідділ міліції відмовляється повідомляти, за що затримали члена ДВК від Ющенка

Для з’ясування причин затримання члена дільничної комісії від В. ЮЩЕНКА, члена УНП Віктора УДОВИЧЕНКА довірена особа В.ЮЩЕНКА, голова обласної організації Української народної партії Олександр КУЛИК зателефонував начальнику Полтавського райвідділу внутрішніх справ Володимирові АНДРІЄНКУ на мобільний телефон.

Як повідомляла прес-служба УНП, 18 листопада о 18.15 троє співробітників міліції, один з яких пред’явив посвідчення на прізвище МАРТИНЕНКО, не пояснюючи причини, на очах у рідних посадили В.УДОВИЧЕНКА в машину й відвезли до райвідділу. Перед тим його запитали: “Ну, як вибори?”

На запитання О.КУЛИКА про підстави для затримання члена комісії і можливість політичних мотивів у діях міліції, начальник Полтавського райвідділу відповів, що вони політикою не займаються. Не відповівши на запитання довіреної особи ЮЩЕНКА, В.АНДРІЄНКО відключив мобільний телефон.

Відмову головного міліціонера району спілкуватися О.КУЛИК розцінює як підставу вбачати в затриманні саме політичні мотиви. Адже опозиційного члена ДВК затримали напередодні повторного голосування, позбавивши його можливості виконувати свої обов’язки в комісії.

(21-11-2004 02:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100998463.html)

 

Від прозорих виборів у члена ДВК болять нирки

Про свої відчуття від нинішньої “демократії” розповів у редакції “Полтавської Думки-2000” член ДВК №69 територіального в/о №148 (с. Минівка Полтавського району) Віктор УДОВИЧЕНКО. “Від “прозорих” виборів 2004 року у мене болять нирки”, — каже він.

19 листопада увечері до його оселі приїхали три міліціонери. Ця трійка хотіла напередодні другого туру президентських виборів поговорити про виборчу технологію з членом ДВК від Віктора Ющенка. Політична балаканина на подвір’ї виявилася нерезультативною для одягнутих у цивільний одяг правоохоронців. Тоді вони вирішили змінити тактику. Віктора УДОВИЧЕНКА, який був у легкому домашньому одязі, силою запроторили до автомобіля і доставили до Полтавського районного відділу міліції. Наступного дня, 20 листопада, районний суд виніс свій вердикт: за спротив працівникам міліції у нетверезому стані на власному подвір’ї Віктора УДОВИЧЕНКА посадили на 4 доби.

Кореспонденту “Полтавської Думки-2000” В.УДОВИЧЕНКО розповів, що під час перебування у казематі йому плеснули в обличчя сльозогінним газом після того, як він попросився в туалет. Також він розповів, що йому щось кололи у вухо. Під час 4-добового відбування покарання В.Удовиченка провідала донька, на обличчі якої з’явилися сльози від того, що батька, який відсиджувався в легкому одязі, охороняли ті, хто був одягнутий у теплу зимову форму.

Віктора УДОВИЧЕНКА випустили на волю 22 листопада (наступного дня після голосування у другому турі). Тепер його цікавить питання: “Скільки ж ще часу будуть літати ночами оті чорні “воронки”?” (Ігор Черчатий, м. Полтава).

(26-11-2004 19:12 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101489134.html)

 

В української міліції з’явились нові повноваження

До громадської приймальні В. ЮЩЕНКА в Полтаві 20 листопада прийшли двоє підприємців і повідомили про тиск місцевої міліції напередодні повторного голосування на президентських виборах. Ці люди свого часу опинилися “на гачку” у правоохоронних органів, а тепер їх викликали в райвідділ і поставили два запитання: “За кого голосували 31 жовтня?” і “За кого збираєтесь голоcувати 21 листопада?”

Після відповіді на перше запитання “За ЮЩЕНКА” отримували потиличника, а потім їм “пояснювали”, що голосувати вони мусять “як треба”. Дані про тих, кого “переконали”, заносили до комп’ютера (тобто нові функції мають цілком офіційний характер — М.-І.).

Ці випадки прокоментував Олександр КУЛИК, довірена особа В.ЮЩЕНКА, голова Полтавської обласної організації Української народної партії: “Подібним чином Президент КУЧМА свого часу звелів головному податківцю АЗАРОВУ знаходити кримінал проти неугодних чинному режимові, відкривати проти них справи і класти їх “у шухляду” до потрібного моменту, щоб ті були постійно на гачку у влади. На виборах такі справи не пройдуть: люди проголосують так, як їм велить совість. Хіба що чини нижчі відрапортують перед вищими про “продєланную работу”.

(21-11-2004 18:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101053044.html)

 

На Полтавщині затримано двох журналістів

Про це повідомила голова Волинської організації Української народної молоді Олена ХАЛІМОН.

Підставою для затримання, за словами працівників Семенівського райвідділу міліції, стало з’ясування осіб затриманих. Кореспондентів протримали у райвідділі міліції три години, і лише після дзвінка головного редактора газети “Слово і діло” Миколи ПАСАМАНА журналістів відпустили (Прес-служба УНП).

(21-11-2004 15:25 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101043518.html)

 

Реванш янучарів у Нових Санжарах

Сьогодні, 1 грудня, працівники Новосанжарського РВВС прямо в приміщенні районної ради заарештували І-го секретаря райкому Соціалістичної партії Віталія Несмірного. Так звані правоохоронці переслідують також голову районної організації Народного Руху України Василя Дробиняка. Йому міліціянти принесли повістку на допит до РВВС. На думку проводу РО НРУ, ці репресивні акції викликані тим, що Несмірний і Дробиняк організовували і проводили багатотисячні мітинги протесту у Нових Санжарах на підтримку Ющенка, проти брехні і фальсифікацій. Народні депутати Степан Бульба і Микола Кульчинський звернулися до обласного прокурора Г. Середи з приводу порушень Конституції України керівництвом Новосанжарської міліції.

(01-12-2004 13:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101899397.html)

 

Рівненська область

Рівненська міліція затримала двох членів Білоруської партії свободи

Сьогодні двоє членів Білоруської партії свободи, які прибули у Рівне в гості до своїх друзів з опозиційних українських молодіжних організацій, були затримані трьома особами в цивільному, які пред’явили посвідчення працівників міліції.

У відділку, побачивши в білорусів у сумках літературу, з членами БПС вирішили провести роз’яснювальну бесіду про те, що не варто мати стосунки з українськими опозиціонерами. Після цього з них почали вимагати за звільнення 30 доларів США. Оскільки такої суми білоруси при собі не мали, сторгувалися на 20 доларах.

Відразу після звільнення члени БПС повідомили про своє затримання своїх українських друзів, і активісти “ПОРИ!”, МНК та Молодого Руху скликали масштабну прес-конференцію, де в присутності великої кількості засобів масової був оприлюднений факт протиправних дій працівників правоохоронних органів.

 (07-07-2004 19:37 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1089218250.html)

 

Затримання депутата Березнівської районної ради

Ми вчора повідомили про затримання активістів молодіжних громадських організацій опозиційного спрямування м. Рівного. Затримання відбувалися з чисельними порушеннями, але в силу недосвідченості активістів юридично ці порушення засвідченими не були. Вночі ж відбулося таке.

Вночі 23 вересня в смт. Березно було затримано депутата районної ради Василя Ящука, який стояв поруч з хлопцями, що клеїли наліпки “Чистої України” на спеціально встановлених для поклейки стендах. Міліцянтам було одразу пред’явлено посвідчення депутата, на яке правоохоронці ніяк не прореагували. Під час затримання одного з хлопців було сильно побито (один з затримуючих мав прізвище Кондратюк), хоча той не чинив жодного спротиву, його навіть у відділ не повезли, лишивши відходити від побоїв на місці. Пана Ящука забрали у відділок, де, використовуючи класичні (ще зі сталінських часів) методи, намагалися “пришити” яке-небудь правопорушення. Хоча, згідно законодавства, навіть затримувати депутата районної ради без дозволу тієї самої ради міліція права не мала, до того ж поклейка наліпок відбувалася у спеціально встановленому для цього місці. Усе вище надруковане правоохоронці і почули від Ящука Василя, при чому — з юридичними термінами, з нумерацією статей і відповідальністю за їх порушення. Далі з депутатом працював старший лейтенант Захарчук Микола Іванович, що представився слідчим (цікаво, у якій справі?).

Те, що відбулося потім, було взагалі неприпустиме з точки зору процедури затримання за підозрою в адміністративному правопорушенні: міліціянти провели обшук наплічника, який був при депутатові, і зроблено це було не те що без санкції прокурора (яка є обов’язковою в такому випадку), а навіть без складання необхідного протоколу про вилучення речей.

Найсмішніше, що коли затриманий довів до відома правоохоронців відповідальність за такі грубі порушення, ті одразу дозволили йому забиратися на всі чотири боки. Але ось тут сталося зовсім неочікуване для міліції, депутат відмовився піти з відділку, допоки йому не дадуть протоколи затримання (несанкціонованого – а тому протизаконного), обшуку його особистих речей (знову ж таки, несанкціонованого) і, нарешті, вилучення знайдених у нього матеріалів. Від цього правоохоронці помітно знітилися, але робити було нічого, все ж затримали не хлопчика, що з переляку забув усі свої права, і тому депутат отримав усе, що вимагав. Наразі міліція, аби хоча б якось відкрутитися від офіційних звинувачень (які вже зранку було подано в потрібні установи) за усі згадані правопорушення та побиття хлопця, намагається отримати від районної ради дозвіл хоча б на затримання депутата. Проблема в тому, що такі речі не робляться “заднім числом”. Уся ця ситуація знову підтверджує те, що в нашій країні правоохоронні органи керуються не законодавством, а наказами номенклатури, як в старі “добрі” часи.

В п’ятницю, 24 вересня відбудеться пікетування засідання Березнівської районної ради, на якій правоохоронці спробують отримати незаконний дозвіл на затримання депутатa Ящука Василя. У пікетуванні візьмуть участь активісти громадських рухів “Чиста Україна” і “Пора!”, що прибудуть з Луцька, Житомира, Рівного та інших міст України.

 (23-09-2004 12:03 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095930235.html)

 

Сумська область

Відкрита кримінальна справа проти керівника Роменського районного виборчого штабу В.Ющенка Олексія Володимировича Біловола

О. Біловол, відома в Ромнах людина, колишній мер міста. Його звинувачують у нібито жорстокому побитті працівників міліції.

За словами самого Олексія Володимировича, 26 жовтня увечері він повертався із агітаційної поїздки додому. Біля 19.30, йдучи центральною вулицею міста, почув з протилежного боку вулиці крики перехожих: “Бандити”, “Допоможіть!”, тощо. Варто зауважити, що в цей час в Ромнах проходив концерт на підтримку В. Януковича, тож в центрі міста було людно. Повернувши в бік, звідки доносились крики, побачив, як троє молодиків в шкірянках, заломивши руки, тягнуть молодого хлопця. О. Біловол повернув до них. Підійшовши до молодиків і назвавшись, спробував розібратись в ситуації. Двоє із тих, хто вів, відразу кинулись тікати, а третій, замешкавшись на декілька секунд, попрямував за ними.

Наприкінці наступного дня, О. Біловол отримує виклик в прокуратуру, і дізнається, що він нібито жорстоко побив міліціонерів, один з яких опинився на лікарняному ліжку. 28 жовтня вранці О. Біловол прийшов в прокуратуру, де дав пояснення.

Та незабаром Олексію Володимировичу стало відомо, що проти нього відкрита кримінальна справа, і наступний його візит в прокуратуру завершиться затриманням, щонайменше, на 72 години.

На думку О. Біловола, вся ця справа є грубою провокацією, метою якої є усунення його від виборчої кампанії у найвідповідальніший момент. Та керівник районного штабу В. Ющенка заявляє що жодні провокації не стануть на перешкоді роботі штабу і не допоможуть владі сфальсифікувати вибори.

Слідчий Роменської прокуратури, Мартиненко Віталій Іванович, що веде цю справу, коментувати її відмовився.

(28-10-2004 20:22 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098984142.html)

 

Репрессии в Сумах уже начались! Арестованы председатель агрофирмы “Виктория” (поселок Октябрь) и председатель агрофирмы “Колос” (село Анновка-Вировская)

Подробности ареста и обвинения неизвестны. Информация уточняется.

Вчера губернатор Сумщины В.П. Щербань проводил совещание с силовиками. Прокурор области под его нажимом подписывает постановления об арестах.

Белопольский район проголосовал в минушевшее воскресенье за Ющенко подавляющим числом голосов (более 67%), в т.ч. и вышеуказанные населенные пункты.

(04-11-2004 10:04 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099555456.html)

 

Харківська область

Заарештовано харківський наклад газети "Без Цензури". Все зроблено за сценарієм темників для ментів, який нещодавно був оприлюднений

11 вересня о 20.30 на трасі Київ-Харків, біля КП "Песочин", працівники ДАІ зупинили автомобіль МАЗ, який доставляв у Харків тридцять шостий номер газети "Без цензури" тиражем 42 тисячі.

Згодом на КП приїхали працівники органів внутрішніх справ і Служби безпеки України, які тримали машину без жодних пояснень до 03:00 12 вересня. Після цього автомобіль було заарештовано, опломбовано і доставлено до найближчого райвідділу внутрішніх справ – Жовтневого району міста Харківа.

Правоохоронці пояснюють свої дії тим, що на вантаж і машину відсутні необхідні документи, хоча це не відповідає дійсності. Народний депутат України Володимир Філенко звернувся з депутатським зверненням до прокурора та начальника УМВС Харківської області щодо незаконного арешту машини.

В. Філенко зазначив, що такі дії міліції – не що інше, як відпрацювання "ментовських темників". Зокрема, в одному з них містяться такі вказівки: "Встановлювати "кур’єрів", які транслюють із міста Києва та інших міст України готівкові кошти та агітаційну продукцію. Вживати заходів, проводячи оперативні комбінації, по недопущенню вказаної продукції та готівкових коштів" (УНІАН).

(12-09-2004 15:48 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1094993297.html)

 

Після затримки вантажівки з газетою “Без цензури” і відключень “5-го каналу” почалася чергова серія захоплюючого блокбастера. Цього разу харківські кривоохоронці затримали бусик із агітпродукцією Ющенка

Кільканадцять хвилин тому на в’їзді до Харківської області (біля селища Гонків Яр) на трасі “Київ-Харків” міліціейська “дев’ятка” (АХ 0531 МІ) обігнала мікроавтобус, який віз агітпродукцію Ющенка. Міліціонери зупинили бусик, перевірили документи (там вказувалося, що везеться агітпродукція) і побажали ознайомитися з вантажем — плакатами “Так! Ющенко”, наклейками, буклетами — ближче.

На даний момент міліціонери утримуються від відповіді, чи заарештована машина, не відпускають бусик і весь час перебувають на телефонному зв’язку зі своїим керівництвом, вимагаючи від “старших” приїхати на місце події.

 (16-09-2004 21:28 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095359315.html)

 

Харківська міліція допомагає «відловлювати» студентів-прихильників Ющенка

Як повідомила прес-служба Харківської обласної коаліції «Сила Народу», спираючись на свідчення студентів Харківського національного університету ім. Каразіна, наприкінці минулого тижня розпочалася масова акція з виявлення студентів — прихильників народного кандидата в Президенти Віктора Ющенка за допомогою працівників міліції, які під виглядом проведення акції по боротьбі з незаконним обігом наркотиків обшукують кімнати гуртожитків, а про виявленні в них агітаційні матеріали Ющенка доповідають коменданту.

Останній, в свою чергу, викликає таких студентів на розмову, в якій, шантажуючи відмовою у розміщенні в гуртожитку на наступний рік, наполегливо «переконує» не підтримувати цього «бандита» та «націоналіста».

Відомо, що подібні заходи відбуваються практично в усіх харківських ВНЗ, зокрема, у Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого та в Харківському державному економічному університеті.

У гуртожитку №4 ХНУ 13 жовтня, минулої середи, було проведено показову «зачистку» прихильників Ющенка. Працівники міліції обійшли всі кімнати і після цього передали коменданту гуртожитку Масловій Любові Валентинівні перелік з більш ніж 200 прізвищ студентів, у помешканнях яких було знайдено агітаційні матеріали Ющенка.

Більшість з них вже попередили, що наступного навчального року на проживання в гуртожитку вони можуть навіть не сподіватися.

За офіційною версією, наявність агітматеріалів Ющенка в особистих помешканнях студентів… суперечить чинному законодавству, бо ж, мовляв, агітація у ВНЗ заборонена. Сама ж Любов Валентинівна не забуває після кожного чергового заклику голосувати за Януковича додавати «я ж не агітую, я просто пояснюю» (за інф. прес-служби "Сили народу").

("Телекритика", 20.10.2004 14:16)

 

В Харкові затримано десять активістів штабу Ющенка

8 листопада 2004 року в місті Харкові в районі станції метро “Наукова” нарядом міліції було затримано десять активістів Харківського регіонального виборчого штабу Віктора Ющенка, які роздавали інформаційні матеріали. На листівках було зазначено попередні результати виборів Президента України (по обробленим 97% бюлетенів), а також дані про паралельний підрахунок голосів, який проводився Центральним виборчим штабом Віктора Ющенка. Жодної агітації молоді люди не проводили у зв’язку з тим, що до призначення повторного голосування (другого туру) це заборонено Законом України “Про вибори Президента України”.

Після того, як активісти були доставлені до лінійного відділення міліції на станції метро “Наукова” у зв’язку з тим, що “у вас там неправильные цифры”, керівник групи зв’язався з головою Харківського молодіжного виборчого штабу Володимиром Прокопівим. У телефонній розмові В. Прокопів намагався з’ясувати у начальника відділення причини затримання, однак у відповідь почув нецензурну лайку. Лише після втручання Ярослава Петровича Ющенка – заступника керівника регіонального штабу — незаконне затримання активістів вдалося припинити.

Посилення й до того агресивного ставлення харківської міліції до активістів кампанії Ющенка можна пояснити лише страхом перед приходом до влади демократичних сил.

(08-11-2004 21:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1099942734.html)

 

Поки Янукович збирає в Києві дільничних інспекторів, частина тих, хто залишилась, залякують виборців

Нам подзвонив читач з Харкова, раніше засуджений, — він розказав, що до всіх людей в їх будинку що стоять “на обліку”, в тому числі і до нього, приходив дільничний інспектор та змушував голосувати за Януковича, всіляко залякуючи.

(12-11-2004 13:14 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100258093.html)

 

Індепендент: харківська міліція фальсифікувала вибори

Кореспондент Індепендент Аскольд Крушельницький передав із Харкова репортаж про те, що нібито високі міліцейські чини розповіли йому про свої накази щодо виборів.

Харківській міліції начебто було наказано використовувати будь-які методи насильства, включно із вибухами, для дискредитації опозиції. Далі кореспондент нагадує про другий тур та порушення в першому турі.

Прізвищ міліціонерів газета не подає, проте пише, що їх п’ятеро, і вони надіслали листа до голови Верховної Ради Володимира Литвина.

Проте з кореспондентом британського часопису вони погодилися говорити на умовах анонімності.

Журналіст пише, що бачив їхні посвідчення, причому двоє з міліціонерів нібито не приховували від нього своїх імен та посад. На запитання, що буде, якщо їхні імена оприлюднять, міліціонери показали жестами, що їх застрелять.

Ці міліціонери були в ранзі від підполковника до полковника. І один із полковників сказав Арнольду Крушельницькому, що нібито міліція охороняла півмільйона бюлетенів із позначками за Віктора Януковича, які протягом дня голосування поширили по виборчих дільницях.

Він також додав, що нібито сотню бандитів було найнято для участі в мітингах за опозиційного кандидата Віктора Ющенка.

Стаття зазначає, що речниця Харківського обласного управління внутрішніх справ Лариса Волкова сказала, що ці звинувачення є брехнею. Вона також пообіцяла, що офіцерам не загрожує небезпека, якщо вони зізнаються і повідомлять свої імена.

Самі ж офіцери сказали, що повідомлять свої імена в разі перемоги Віктора Ющенка, і додали, що матеріалів у них вистачить на те, щоб посадити не лише керівника управління внутрішніх справ Харківської області, а ще багато кого (скорочений переклад Бі-Бі-Сі).

(17-11-2004 05:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1100663449.html)

 

Печать ряда оппозиционных газет обернулась для харьковской типографии «Фактор-Друк» неприятностями со стороны силовиков. Руководство предприятия обратилось за защитой своих прав в прокуратуру

Сергей Бобок, еженедельник "Объектив-Но"

Ну просто попросили...

«Фактор-Друк» — большая современная типография, вполне законопослушная, и что только в ней ни печатается. Только периодических изданий больше сотни видов — местные издания и тиражи киевских газет для Харьковской и еще четырех областей Украины. В том числе, кстати, и еженедельник «Объектив-Но», который вы сейчас держите в руках. И было у нее все путем (насколько вообще может быть в нашей стране путем у успешных бизнесменов), пока не пришли выборы. Но выборы пришли, и кто-то досмотрел, что эта типография в столь судьбоносный момент печатает огромными тиражами и в полном соответствии с законом оппозиционные издания. А именно — еженедельник «Восток-Запад плюс» (издается областной организацией Украинской народной партии), бюллетень «Разом» (издается общественной организацией «Наша Украина») и спецвыпуск этого бюллетеня «Харьковский обозреватель». Видимо, такое несоответствие практики предпринимательства современному толкованию свободы слова в Украине вызвало повышенный интерес правоохранительных органов.

Далее, дабы предстать в случае чего в суде во всеоружии, излагаем развитие сюжета в строгом соответствии с заявлением к областному и генеральному прокурорам, которое направило утомленное разгулом демократии руководство «Фактор-Друк».

Все началось 12 октября, когда в типографию прибыл старший оперуполномоченный ОБЭП (точно эта структура называется «Отдел государственной службы по борьбе с экономической преступностью») Червонозаводского райотдела Харьковского городского Управления МВД Украины в Харьковской области Владимир Демченко в сопровождении еще двух работников милиции. Демченко потребовал остановить изготовление перечисленных выше изданий и разорвать соглашения с заказчиками этой продукции. Тут предположим, что доблестный страж порядка просто не знал, что закон защищает свободу предпринимательства и гарантирует субъектам хозяйствования невмешательство в их хозяйственную деятельность. Видимо, более подкованные в законодательстве цивильные из числа руководства типографии пояснили офицеру, что предприятие может лишь предложить заказчику расторгнуть договор в добровольном порядке, а если тот не захочет, то тогда договор может быть расторгнут только через суд. Работники милиции этим объяснением не удовлетворились и потребовали предоставить им справку, что настоящие соглашения уже разорваны и изготовление этой продукции остановлено. «А в случае невыполнения этих требований обещали обеспечить нам массу неприятностей и остановить работу общества», — сказано в заявлении.

Руководство было сама любезность. Вместо того чтобы кратко сообщить офицеру, где выход, руководство — видимо в надежде уладить все по-хорошему и избежать обрисованных нехороших перспектив — написало заказчикам письма с предложением о разрыве соглашений и предоставило их В.Демченко. Кроме того, офицеру дали копию Устава и Учредительного Договора, сведения о текущих счетах в учреждениях банков, копии Свидетельства о госрегистрации, Свидетельства о регистрации субъекта издательского дела, Свидетельства плательщика НДС, копии соглашений на изготовление интересующих милицию газет. То есть все и даже намного больше, чем мог реально ожидать милицейский чин в такой ситуации.

Не хотите по-хорошему...

Вроде как действительно все «рассосалось». 27 октября руководство типографии получило письмо от начальника Червонозаводского райотдела В.Фролова, в котором сообщается, что по материалам проверки относительно ООО «Фактор-Друк» в нарушении уголовного дела отказано. Ну и слава Богу...

Но 29 октября после полудня офицер В.Демченко опять пришел в типографию — в сопровождении на этот раз уже трех работников милиции. Он предъявил предписание на право проверки деятельности ООО «Фактор-Друк» и письмо, в котором излагались требования предоставить документы. Предоставить надо было... все документы общества, провести инвентаризацию денежных средств, основных средств, печатной продукции и товарно-материальных ценностей, а также электронных носителей информации и предоставить документы, которые подтверждают лицензионность программного обеспечения. Чувствуется размах и масштаб. Но на случай, если чего в этом скромном списке забыли, в письме указано, что перечень вопросов не является исчерпывающим и может быть дополнен во время проведения проверки. Вся эта радость была подписана начальником ОБЭП городского управления милиции Моргуновым.

Типографы, в отличие от правоохранителей, знали, что ОБЭП при всей его грозности не является контролирующим органом. Изучив привезенные офицером документы, они также обратили внимание на отсутствие в них оснований для проведения проверки деятельности общества, которыми может являться наличие оперативно-розыскного или уголовного дела, либо данных о нарушении действующего законодательства. Поэтому вместо того, чтобы остановить типографию, заняться повальной инвентаризацией и выкатить офицеру Демченко грузовик документов, руководство типографии вручило офицеру всего одно письмо на имя Моргунова с предложением уточнить законные основания для проведения проверки. На момент написания заявления прокурорам ответа на него еще не было. Кроме того, по требованию работников милиции была проведена инвентаризация кассы предприятия и предоставлена справка о том, что заявок на печать оппозиционных изданий до конца октября нет.

Октябрь, до конца которого заявок не было, закончился, и 1 ноября в типографию снова пришел Демченко и потребовал документы о приобретении программного обеспечения. Представители руководства пообещали ему эти документы подготовить и выдать. На следующий день, то ли утомившись ждать обещанного, то ли еще по каким причинам, Демченко снова пришел в типографию — на этот раз в составе группы из восьми стражей законности из ОБЭП и из городского управления милиции. Один из визитеров, начальник 3 отдела ОБЭП горотдела милиции Александр Дрёмов, сообщил, что с ними ревизор и представители общественности, и требовал допуска ко всем помещениям общества, предоставления всех документов и проведения инвентаризации. Он сообщил, что такое право предоставляет его служебное удостоверение. (С этого момента я тоже хочу такое удостоверение — в смысле, такое, которое дает неограниченные права по отношению к субъектам хозяйствования.)

Руководство типографии про могущество удостоверения не поняло и решило не допустить «гостей» к проверке — в связи с отсутствием законных оснований, а также в связи с тем, что такая проверка уже была и по ней уже приняты решения, в частности, составлен Протокол об админнарушении. Дальше цитируем по тексту заявления: «Дрёмов Александр Геннадиевич также сообщил, что порядок проверки будет устанавливать он, и работники милиции начали самостоятельно ходить по подразделениям общества, потом сообщил, что завтра снова придут».

Ой, вы мне смешите...

 «Завтра» они не пришли, зато у здания типографии вечером появилось два поста ГАИ. Кто бывал в «Фактор-Друке», знает, что типография расположена в районе частного сектора, между проспектом Гагарина и железнодорожными путями. Машины там — в основном те, кто ездит в «Фактор-Друк» и назад, больше в этом месте ездить просто некуда. По словам исполняющей обязанности директора ООО «Фактор-Друк» Ирины Потаповой, ГАИшники проверяли документы у водителей машин, принадлежащих типографии, досматривали груз, в ряде случаев распечатывая пачки с печатной продукцией. Ребятам можно посочувствовать: я не раз получал в этой типографии тираж «Объектив-Но» и точно знаю, что без правильно оформленных документов охрана просто не выпустит машину за ворота. Но приказ — есть приказ, его надо не обсуждать, а выполнять.

 «Считаем, что такие действия работников милиции, направленные на дестабилизацию работы общества, есть вмешательством в его законную хозяйственную деятельность и противодействием законной хозяйственной деятельности, злоупотреблением служебным положением и его использованием в политической борьбе, хотя наше общество и не принимает участие в этой борьбе, поэтому просим принять меры по прекращению этих незаконных действий и привлечению виновных работников милиции к уголовной ответственности», — так заканчивается заявление руководства типографии прокурорам. У людей знающих такие требования вызовут разве что улыбку — именно практически полная безнаказанность любых обличенных властью и полномочиями должностных лиц является основой фактических отношений государства и бизнеса в нашей стране. Этот прискорбный факт неоднократно констатировался с самых высоких трибун, но сложно ожидать, что система будет сама пилить один из своих краеугольных столпов. Ну, в самом крайнем случае условно ответят названные в этой статье офицеры — их строго накажут, скажем, выговором. Но вы поверите, чтобы ОБЭПовцам самим пришла в голову идея «остановить станок» неугодным газетам?

Те, кто знает, как это все бывает, скажут, что «Фактор-Друк» еще хорошо отделался. Впрочем, оговоримся: пока хорошо отделался. Вот что пишет, например, в своем релизе региональный штаб Ющенко: «В частной беседе некоторые должностные лица намекают руководству типографии, что возможны разные взрывы, случайные повреждения силового кабеля или нахождение на территории ООО оружия или наркотиков». Руководство предприятия не комментирует эту информацию. Но своим заявлением дает четко понять, что без боя не сдастся. Будем надеяться, что такой сценарий является лишь плодом несколько возбужденного воображения «должностных лиц» либо обостренного ожидания худшего представителями оппозиции.

О Конституции, свободе слова, равенстве возможностей предвыборной агитации и прочих смешных вещах, о которых любят поговорить правозащитники, «неправильные» адвокаты и всякие международные наблюдатели, мы тут не будем. Просто не будем, потому что это всем известно, но никому не интересно по причине глубокой теоретичности.

(Объектив-Но», г. Харьков, №45, 11 ноября 2004 г.)

Лист на Майдан: УБОП

Я працюю в одній з найбільших типографій України, і, звісно, як і ЗМІ, поліграфічні підприємства постійно знаходяться під загрозою перетворитися на знаряддя політичного протистояння.

У нас замовлення, пов’язані з виборами, почалися ще у другій половині серпня, і саме з провладного журналу “Официальные ведомости”, наклад якого у “мирні часи” не перевищував 10000, а коли там запанувала реклама Януковича, перевищив 50000. Ми, звісно, надрукували цей журнал, і все було добре. Але наприкінці вересня до нас звернулися представники Ющенка, ми почали друкувати їхні матеріали — запрошення на концерти та зустрічі з Віктором Андрійовичем, а згодом видання “Схід-Захід”, “Харьковский обозреватель” і “Разом”. Тут-но й почалося цікаве.

Спочатку убопівці з’явилися з наміром заарештувати наклад листівок. Їх відшили, але вони пообіцяли повернутися. Наш бос дуже влучно сказав, що ми будемо діяти не за “понятіямі”, а за законом. Але ж за “понятіямі” є таке правило: “Пацан сказал — пацан сдєлал”. Убопівці повернулися і почали перевірки усьго, до чого змогли дістатися. На виїзді було виставлено постових ДАІ, які зупиняли усі машини, і співробітника УБОПу, який вступав у справу, коли виявлялося, що зупинена машина належить типографії. Наскільки мені відомо, успіху вони дісталися лише одного разу, вночі, коли їм вдалося затримати наклади “Обозревателя” і “Схід-Захід”, але того ж дня газети вдалося визволити (хоча й з великою затримкою, яка завдала удару — це відбулося у останній день агітації).

Тепер щодо боротьби з ціми “блюстітєлями закона”. Коли почалося масове зупинення машин, ми виставили у супровід опозиційному накладу своїх співробітників — юриста, декілька свідків та людину з відеокамерою. Це було треба бачити! Ось декілька словесних шедеврів даішників та убопівців: “А что ето ви нас окружаєтє?!”, “Убєріте камєру, я нєрвнічаю”, “Снімать нєльзя!” “Чому?”. “Потому что нєльзя!” і таке інше. Але зробити вони нічого не могли, а через кілька днів убопівець з цього посту зник. ДАІ видалася менш гуманною. Як ви пам’ятаєте, наприкінці жовтня були дощі та холоди, але даішники, дуже незадоволенні своєю долею, похмуро чергували, продовжуючи цілодобово зупиняти усе, що рухається.

Шановні! Ретельно перевіряйте, щоб документи були оформлені коректно. Якщо ви хоча б підозрюєте, що до вас можуть прийти з такою “перевіркою”, запросіть друзів почергувати під вашим офісом чи складом. Не розмовляйте з ними без свідків. Намагайтеся всі їхні дії знімати на відео- або фотокамери. Якщо вони будь-що роблять, окрім усних розмов, вимагайте запросити понятих та скласти протокол.

Закон — на нашому боці! Цим треба користатися.

Хочу відразу уточнити: якщо зараз до нас прийдуть представники Віктора Федоровича і складуть з нами законний договір на друкарські послуги, ми навряд чи їм відмовимо — закон є законом для всіх, незалежно від кольру. І ми не повинні вподоблятися донецьким друкарням, які немотивовано відмовлялися від опозиційних видань.

Зі щирою повагою, Григорій

(06-12-2004 19:25 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1102353929.html)

 

Херсонська область

20 вересня міліціонерами Дніпровського району міста Херсону був затриманий Володимир Погрібний, який роздавав студентам газети „Молодий час”

Як повідомив сам постраждалий, міліціонери проігнорували його прохання представитися і самовільно здійснили огляд його особистих речей. Побачивши газети „Молодий час”, вони звинуватили хлопця в „антиурядовій агітації”. Незважаючи на те, що Володимир назвав своє ім’я, прізвище, по батькові та адресу проживання, його було доставлено до райвідділу міліції.

У райвідділі Володимиру заявили, що він начебто знаходиться у нетверезому стані. Хлопця притисли до стіни, обшукали, вилучили газети, нецензурно вилаяли за те, що він підтримує кандидата в президенти Віктора Ющенка, а не Януковича, погрожували фізичною розправою.

Незважаючи на вимоги Володимира Погрібняка, ані протоколу затримання, ані акту вилучення газет складено не було. О першій годині ночі хлопця просто виштовхали з райвідділу на вулицю.

Наступного дня Володимир разом із помічником народного депутата В’ячеслава Кириленка Олександром Юхненком прийшов до райвідділу міліції з вимогою повернути вилучені газети. Черговий визнав факт затримання, але надавати будь-які пояснення відмовився.

 (21-09-2004 19:06 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1095782780.html)

 

В Херсоні правоохоронці шукали бомбу в автомобілі політичного вертепу

В неділю, 17 жовтня, близько 21.00, працівниками УМВС України в Херсонській області, зокрема, вибухово-технічним підрозділом, було вчинено обшук автомобіля артистів театру вуличної сатири “Політичний вертеп”, які перебувають з гастролями в Херсоні, на предмет можливого знаходження вибухового пристрою.

Згідно до інформації працівників УМВС, обшук було проведено у зв’язку з анонімним дзвінком до одного з відділків міліції про вибуховий пристрій, який нібито мав бути закладений в машині артистів.

Проте, за інформацією самих артистів, обшук скоріше скидався на чітко сплановану провокацію. Зокрема, лише один з близько 20 працівників УМВС, що були присутні при обшуку автомобіля, показав своє посвідчення, при цьому відмовився назвати своє прізвище та прокоментувати події представникам ЗМІ. Після того, як обшук нічого не виявив, працівники УМВС заговорили про необхідність його повторного проведення.

Як зазначають вертепники, представники УМВС також планували провести протиправний – без санкції прокурора — обшук в номерах готелю, де вони мешкають. За словами артистів, прогнозованим результатом таких “ретельних” дій правоохоронців могла стати “знахідка” в обшукуваному автомобілі будь-яких компроментуючих матеріалів на верепників.

Як зазначають артисти, ситуація докорінно змінилась, коли до місця події прибули викликані вертепниками юристи. Як виявилось, працівники УМВС навіть не складали акта перевірки автомобіля на предмет наявності вибухівки. За словами артистів, на питання юристів про акт перевірки автомобіля “працівники міліції просто мовчки знизували плечима і так само мовчки щезали з місця події”. За лічені хвилини всі працівники УМВС щезли з місця події, так і не давши ніяких пояснень щодо того, що сталось.

(18-10-2004 16:01 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098104461.html)

 

Народних депутатів України не пускають до приміщення Комсомольського райвідділу міліції Херсона

До Херсона прибули народні депутати України Юрій Ширко та Сергій Олексіюк, щоб звільнити конфісковані міліцією відеокамери, привезені нашоукраїнцями для спостереження за виборчим процесом.

Брутально порушуючи законодавство України, міліція не пропускає депутатів до приміщення Комсомольського райвідділу, де на третьому поверсі залишається заблокованим народний депутат В’ячеслав Кириленко.

Біля райвідділу зібралося 60 пікетуючих (нашоукраїнці та студенти з громадянської кампанії “ПОРА!”). Студенти скандують “Ганьба міліції”. Натомість “ганебна міліція” попередила, що пікет – незаконний, і, якщо пікетувальники не розійдуться, проти них буде застосовано силу.

(24-10-2004 15:54 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1098622451.html)

 

Чернігівська область

В Україні одним політв’язнем стало більше

Міжрайонний суд міста Прилуки Чернігівської області 6 серпня під головуванням судді Петрушенко обрав утримання під вартою як міру запобіжного заходу для помічника народного депутата України Лілії Григорович Віктора Лабазова, якого звинувачують у нападі на виборчий штаб Віктора Януковича в Прилуках.

Адвокати В.Лабазова не погоджуються з постановою суду і взагалі вважають безпідставним порушення кримінальної справи щодо їхнього підзахисного (справу порушено за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Зараз голова Чернігівського осередку НРУ знаходиться під вартою в Чернігівському слідчому ізоляторі. Ще двоє осіб, які також проходять по цій справі, Віктор Кірєєв і Володимир Манько, знаходяться на підписці про невиїзд.

За словами М.Кірєєва, вчора після суду В.Лабазов на знак протесту щодо такого рішення оголосив безстрокове сухе голодування (УНІАН).

 (07-08-2004 16:05 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1091883909.html)

 

Судове засідання 11 серпня о 10.00 в приміщенні Чернігівського обласного суду.

11 серпня о 10.00 в приміщенні Чернігівського обласного суду за адресою пр.Миру, 43 відбудеться судове засідання з приводу розгляду апеляційної скарги адвоката Віктора Василюка на постанову Прилуцького міжрайонного суду про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту голові Чернігівської обласної організації Народного Руху України, відомого журналіста і громадського діяча Віктору Лабазову (прес-центр НРУ).

(10-08-2004 17:49 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092149368.html)

 

Сьогодні Віктора Лабазова зобов’язані випустити з СІЗО

Сьогодні колегія з кримінальних справ Апеляційного суду Чернігівської області під головуванням судді Демченка визнала незаконною постанову Прилуцького міжрайонного суду щодо взяття під варту керівника Чернігівського регіонального осередку Народного Руху України Віктора Лабазова.

За словами адвоката Віктора Василюка, суд визнав постанову суду першої інстанції безпідставною, “такою, що не відповідає діючому законодавству”. У постанові Апеляційного суду зазначено, що, винісши постанову про взяття під варту, Прилуцький міжрайонний суд не врахував усіх обставин у справі. Крім того, додав адвокат, “у Прилуцького суду не було достатньо доказів відносно того, що В.Лабазов, перебуваючи на волі, буде переховуватись від слідства і чинити на нього (суд) якийсь вплив”.

Віктора Лабазова мають звільнити з-під варти протягом години. Зараз він перебуває у Чернігівському СІЗО (УНІАН).

 (11-08-2004 13:47 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092221273.html)

 

Додаткова інформація по справі Віктора Лабазова

Інформація від чернігівських “інсайдерів” дозволяє зробити припущення:

1.  Лабазова було ув’язнено щоб залякати тих хто протидіє адмінресурсу.

2.  В черговий раз показати по ТБ “хуліганів-ющенківців”.

Уривок звіту Чернігівського громадського комітету захисту прав людини:

Найбільш резонансною подією липня, яка привернула увагу громадськості до проблеми дотримання прав людини напередодні виборів, є конфліктна ситуація в м. Прилуки, яка виникла між представниками штабів В.Януковича та В.Ющенка, закінчившись кримінальним переслідуванням останніх.

21 липня в Прилуцькому районному управлінні сільського господарства і продовольства, яке є державною установою, представником штабу „Наша Україна” Миколою Кірєєвим було виявлено агітаційний стенд на підтримку В.Януковича, що є порушенням ст.64 Закону України „Про вибори Президента України”. Виник конфлікт, який привів до того, що М.Кірєєв, за його словами, був побитий представниками регіонального штабу В.Януковича.

Як стало відомо нашому комітету, у продовження подій 21 липня 27-го відбувся новий конфлікт між представниками штабів кандидатів у Президенти України В.Януковича та В.Ющенка у місті Прилуки, який, за нашою інформацією, носив лише вигляд політичного конфлікту районного (місцевого) масштабу. Але у продовження конфлікту, з невідомих причин всеукраїнські мас-медіа увечері того ж дня розповсюдили інформацію про те, що відбувся напад на регіональний штаб кандидата в Президенти України В.Януковича, а учасників конфлікту — представників опозиції (представників регіонального штабу кандидата в Президенти України В.Ющенко), а саме В.Лабазова, В.Манько та М.Кірєєва, в результаті конфлікту було оголошено в розшук. Про що останні дізналися лише з випусків новин центральних телеканалів.

Наступного дня помічників народних депутатів України — В.Лабазова, В.Манько та М.Кірєєва, що з’явилися за власною ініціативою у міський відділ міліції, було допитано. Після допиту В.Лабазова – керівника регіонального виборчого штабу — в приміщенні міліції було взято під варту з пред’явленням звинувачення за ст.296 Кримінального кодексу України (хуліганство). У зв’язку з різким погіршенням стану здоров’я, яке настало в момент затримання, В.Лабазов під охороною був доставлений в лікарню, де йому був поставлений діагноз мікроінсульт на фоні хронічного гіпертонічного захворювання та ішемічної хвороби серця. Але, не дивлячись на істотне погіршення здоров’я, яке також було викликано сухим голодуванням, яке об’явив В.Лабазов з моменту затримання, його було переведено у ізолятор тимчасового тримання.

У порушення вимог ст. 13 Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ) та низки вітчизняних нормативних актів, адвокат до звинуваченого був допущений лише 5 серпня. 6 серпня відбулося засідання Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області, на якому суддя Петрушенко дав санкцію на арешт В.Лабазова і обрав запобіжним заходом утримання його в СІЗО. За даними, які нам надав М.Кірєєв та мати В.Лабазова, під час засідання відбулися кілька ексцесів, які можуть свідчити про наявність упередженого ставлення до підсудних та порушення права на справедливий судовий розгляд.

Наша організація має в своєму розпорядженні матеріали (як друковані, так і зафіксовані технічними засобами), які можуть стати свідченням того, що в діях В.Лабазова не було ознак злочину, що він, як і Манько В.П. та Кірєєв М., намагалися лише зафіксувати факт порушення п.15 ст. 64 Закону України „Про вибори Президента України” і за власною ініціативою викликали співробітників міліції на місце конфлікту, сподіваючись на неупереджене ставлення до ситуації та протоколювання порушення.

Наслідком таких законослухняних дій стало порушення проти них кримінальної справи по факту хуліганства, судове рішення про утримання В.Лабазова в СІЗО та підписку про невиїзд для Кірєєва М. та Манько В. В той же час правоохоронців та суд зовсім не зацікавили дії співробітника штабу Ярослава Ходюка, який завдав під час суперечки легких тілесних ушкоджень В.Лабазову, що зафіксовано судмедекспертом.

Ми вважаємо, що по відношенню до В.Лабазова в діях правоохоронних органів та суду присутнє порушення Європейської конвенції з прав людини, а саме п.1 ст.6, яка говорить про те, що при встановленні обґрунтованості будь якого кримінального обвинувачення, висунутого проти звинуваченого, він має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Не було дотримано також п.3 цієї статті, за яким кожен, кого обвинувачено у вчинені кримінального правопорушення, має щонайменше такі права:

— бути негайно і детально поінформованим зрозумілою для нього мовою про характер і причину обвинувачення проти нього;

— мати достатньо часу і можливостей для підготовки свого захисту”.

Виходячи з цього, вважаємо що „справа Лабазова” носить політичний характер. Її деталі дають нам право підозрювати, що на другому десятиріччі української незалежності в державі з’являються „в’язні сумління”, які зазнають переслідувань у зв’язку з політичними переконаннями. А найголовніше: вищевикладені події можна розцінити, як намагання представників органів державної влади шляхом інкримінування В.Лабазову кримінального злочину залякати всіх хто буде фіксувати та протидіяти порушенням виборчого законодавства під час виборів Президента України восени 2004 року.

 (16-08-2004 21:33 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092681193.html)

 

В. Лабазова щодня викликають до міліції на тривалі допити

За словами голови Чернігівської обласної організації Народного Руху Віктора Лабазова, слідчі органи обрали тактику пришвидшення слідства. Зокрема, В.Лабазова щодня викликають до міліції на тривалі допити. Як вважає лідер чернігівського Руху, вочевидь, щоб виключити його таким чином з активного політичного життя. Політик також повідомив, що 16 серпня очні ставки тривали близько семи годин. Слідчі органи намагаються передати справу до суду до 19 серпня. Хоча у В.Лабазова та його адвоката є сумніви, оскільки залишаються ще і питання, і свідки.

В.Лабазов повідомив, що найближчим часом, можливо, розглядатиметься апеляція на постанову про його затримання. В Прилуцькому міжрайонному суді скаргу відхилили, після чого була подана апеляція до Чернігівського апеляційного суду.

Віктор Лабазов заявив про дрібні провокації проти нього. Два випадки трапилось минулого тижня.

„Перший – в офіс Народного Руху в Прилуках завітав такий собі Р.Шинкаренко – дрібний сексот, який практично живе в Прилуцькій камері попереднього ув’язнення, періодично роз’їжджає з міліцією, заходить до будинків селян, купує самогон, а потім туди вриваються правоохоронні органи, складають протокол. Він прийшов і звернувся до мене, зі словами, що заради мене готовий на що завгодно, навіть на мокруху, адже ми разом сиділи в КПЗ. Я одразу зрозумів, звідки „віє вітер” і вигнав його та повідомив міліцію про цей факт.

Другий випадок — до мене додому прийшла жінка не зовсім тверезого вигляду і сказала моїй мамі, що їй повідомили, нібито в цій квартирі продають самогон і чи можна його купити. Це дуже дрібні і дешеві провокації. Впевнений, що вони здійснюються з подачі правоохоронних органів”, — підкреслив В.Лабазов.

В.Лабазов також зауважив, що після того, як Ющенка також звинуватили в хуліганстві, вочевидь, сама популярна стаття Кримінального кодексу під час цих виборів — 206, частина друга.

 (19-08-2004 13:09 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1092910181.html)

 

Чернігівська міліція затримала чотирьох представників білоруської опозиції

Чернігівська міліція затримала, знявши з потягу, чотирьох представників білоруської опозиції, яких зараз тримає у райвідділі міліції в райцентрі Ріпки. Ніяких звинувачень хлопцям не пред’являли, але і так все ясно: вони винні у тому, що їхали до Києва.

Затримані координатори руху “Зубр” Владислав Кобєц та Дмитро Бародка, прес-секретар “Зубру” Александр Атрощенков та член правозахисної організації “Хартія 97” Дмитро Бондаренко. Дмитру Бондаренку при затриманні зламали руку. Зараз його відвезли до лікарні.

Що цікаво, троє з хлопцців, які пили чай, миттєво заснули, і їх вже виводили з вагону напівсонних, до того ж вони довго не могли прийти до тями, тоді як Владислав Кобєц, який чаю не пив, зберігав контроль над собою.

(25-11-2004 04:50 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101351019.html)

 

“Хартія 97”: режим Януковича вже діє

Режим Януковича начал действовать. То, что произошло с Дмитрием Бондаренко, Владимиром Кобецом, Александром Отрощенковым и Дмитрием Бородко — это первые действия, которые показывают, каким будет украинский режим в случае утверждения Януковича в должности президента.

... И Янукович, и Кучма говорили, что готовы принять все меры, чтобы не допустить насилия. И в то же время, под покровом ночи, воровски, с применением насилия, были задержаны активисты демократических сил, которые выражали свою поддержку демократии в Украине. Какие бы причины ареста наших товарищей не назывались, ясно, что это беззаконие к ним было применено за поддержку Ющенко.

“Я призываю всех политиков, украинских и белорусских, журналистов, правозащитников проявить солидарность и помочь освободить наших товарищей”, — заявил координатор Европейской коалиции “Свабодная Беларусь”, международный координатор гражданской инициативы “Хартия 97” Андрей Санников, комментируя задержание сегодня на украинско-белорусской границе координатора “Хартии 97”, участника Европейской коалиции “Свабодная Беларусь” Дмитрия Бондаренко, координатора “Зубра” Владимира Кобеца, пресс-секретаря “Зубра” Александра Отрощенкова и одного из лидеров Европейской коалиции “Свабодная Беларусь” Дмитрия Бородко.

(25-11-2004 12:38 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101379099.html)

 

Милицию интересуют связи белорусов с украинской оппозицией

14:11, 25/11/2004

Сотрудников Управления внутренних дел Черниговской области интересовало, с кем белорусы общались в Киеве в последние дни, когда в столице проходили многотысячные акции в поддержку Виктора Ющенко. Их интересовали документы, которые были при белорусских демократах при задержании, они просили дать прослушать записи на диктофонах белорусов. Об этом пресс-центру Хартии сообщил по телефону координатор движения “Зубр” Владимир Кобец, который сейчас находится в РОВД г. Репки Черниговской области (Украина) вместе с тремя другими белорусами, которых задержали на границе с Беларусью. Все четверо белорусов принимали активное участие в акциях на майдане Независимости в Киеве в поддержку Виктора Ющенко

(http://charter97.org/rus/news/2004/11/25/milicia).

 

Белоруса судят за поддержку Виктора Ющенко

13:57, 25/11/2004

Координатора гражданской инициактивы “Хартия 97” Дмитрия Бондаренко только что повезли в суд г. Репки Черниговской области (Украина). До этого его допрашивали сотрудники Управления внутренних дел Черниговской области. Белорусу вменяется якобы непредоставление документов пограничникам

(http://charter97.org/rus/news/2004/11/25/belorus).

(25-11-2004 14:44 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101386672.html)

 

 

Сотрудники милиции в Чернигове применили слезоточивый газ против сторонников лидера блока партий “Наша Украина” Виктора Ющенко

Более 8 тысяч сторонников Ющенко собрались возле здания мэрии Чернигова с требованием к сессии горсовета признать Ющенко президентом.

Депутат Верховной Рады от фракции Социалистической партии Николай Рудьковский обратился к милиции с просьбой пропустить его на сессию горсовета, которая началась в 10:00.

Затем напротив сотрудников милиции, которые были в шлемах и со щитами, под руководством Рудьковского выстроилась колонна мужчин — сторонников Ющенко. Он повторно обратился с просьбой пропустить его на сессию. По команде Рудьковского колонна мужчин оттеснила милицию от входа в мэрию. Около 10:30 раздались десяток взрывов шашек со слезоточивым газом. Штурмовавшие разбежались, но через 10 минут вновь собрались возле входа.

“Милиция применила слезоточивый газ по приказу заместителя начальника областной милиции Ивана Кочубея”, — сказал Рудьковский. После применения слезоточивого газа в сторону горсовета полетели снежки.

В результате столкновения пострадал работник милиции, у него было разбито лицо, он был без шлема и без щита.

Митинг продолжается. Митингующие скандируют: “Банду долой!”, “Ющенко!”. Рудьковский по-прежнему требует пропустить его в здание горсовета (по материалам “Українських Новин”).

(26 ноября 2004 | 11:07, Подробности)

 

Інформація Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України

Заяви лідерів опозиції про те, що організовані ними масові заходи мають виключно мирний характер, останнім часом починають не відповідати дійсності. І про це свідчать численні факти.

Прихильники Віктора Ющенка вже почали випробовувати силові методи і блокували будівлі Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради. Тим самим порушено роботу центральних органів влади. Аналогічні випадки зафіксовано в різних регіонах держави.

У Львові, наприклад, учасники масових акцій знищили пам’ятник працівникам органів внутрішніх справ, загиблим у боротьбі зі злочинністю.

У Чернігові здійснено спробу захоплення адміністративного приміщення міськдержадміністрації. Вранці 26 листопада тут почала роботу сесія міської та обласної рад. Приблизно о 10 годині до міської ради прибув народний депутат України Микола Рудьковський. Він закликав зайти до приміщення прихильників Віктора Ющенка (приблизно 2 тисячі осіб), які перебували біля міськради і зайняти кабінети її співробітників. Працівники міліції не перешкоджали М.Рудьковському потрапити до адмінбудівлі. Але за ним кинулися й ті, до кого він щойно звертався із закликом.

Ці люди, не реагуючи на вимогу правоохоронців не вдаватися до протиправних дій, почали ламати турнікети, двері, кидати на працівників міліції вибухові пакети. Один з них влучив у начальника міськвідділу внутрішніх справ Дмитра Шевчука, який отримав численні опіки та поранення обличчя. Травмовано було також ще одного правоохоронця. Після цих дій екстремістськи налаштованого натовпу працівники міліції були змушені застосувати проти правопорушників спецзасоби.

Подібні дії не лише позбавлені здорового глузду і небезпечні тим, що можуть позначитися на мирному перебігу подій, вони є порушенням чинного законодавства.

Необхідно також зазначити, що чинним законодавством передбачена відповідальність за блокування транспортних комунікацій. Зокрема стаття 279 Кримінального кодексу України за скоєння таких правопорушень передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

На жаль, такі випадки вже мали місце.

22 листопада на станції „Тернопіль” двічі блокувалися залізничні колії, через що довелося спрямовувати іншим напрямком рух пасажирських потягів, у тому числі, і поїзду „Москва-Будапешт”. Це рейс міжнародного сполучення, і тому цілком законним було обурення пасажирів потягу, які зазнали як матеріальних, так і моральних збитків. За цим фактом порушено кримінальну справу і ведеться слідство.

Також 22 листопада поблизу селища Новояворівськ Яворівського району Львівської області група громадян заблокувала дорогу і упродовж шести годин утримувала транспорт. Така ж ситуація виникла і на дорозі в напрямку пропускного пункту „Шагені”, де працівникам ДАІ довелося спрямовувати транспорт, що рухався в напрямку кордону, в об’їзд. За цими фактами також порушено кримінальні справи.

Суспільство є свідком того, що міліція діє в рамках Конституції України, дотримується виваженої і толерантної позиції, не обмежує дії мітингуючих і не втручається в цей процес. Але ті політики, які штовхають людей до протиправних вчинків, повинні усвідомлювати, що вони порушують чинне законодавство України і штовхають до порушення законів своїх виборців.

Тому Міністерство внутрішніх справ вкотре звертається до громадян з проханням бути стриманими в своїх діях, не піддаватися на протиправні заклики і не влаштовувати беззаконня.

26.11.04 р. ДЗГ МВС України

(26-11-2004 19:19 Майдан-ІНФОРМ

http://maidan.org.ua/static/news/1101489543.html )

 Поділитися