MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

15 херсонських журналістів переважно недержавних ЗМІ 24 листопада не пропустили на позачергову сесію обласної ради

22.12.2004   

Оксана Казакова, PR-менеджер проекту "Журналісти Херсонщини - за вільний доступ до інформації"

На сесії планувалося прийняти резолюцію, що стосується політичної ситуації в Україні і ставлення до неї херсонських депутатів.

Журналістів у холі будинку облдержадміністрації зупинила охорона. Керівник прес-служби облради Тамара Каширина повідомила, що журналістів не дозволено пускати на сесію. Вона пояснила це вказівкою "згори", а також тим, що в залі не вистачає місць.

Усі заяви журналістів про те, що такими діями порушуються їхні права, виявилися безрезультатними. Не вплинуло на рішення чиновників і те, що один з журналістів - Анатолій Жупина - пред’явив посвідчення, яке підтверджує, що він є уповноваженим Комітету з питань свободи слова Верховної Ради по Херсонській області.

Після цього журналісти по телефону зв’язалися з депутатами облради з проханням проінформувати їхніх колег про те, що на сесію не допускають журналістів. Один з депутатів звернувся на сесії до присутніх у залі і підняв питання про порушення прав журналістів. Питання про допуск 15 журналістів у зал було поставлений на голосування. Депутати проголосували проти дотримання закону! Порушивши тим самим норми Конституції України і законів:

"Про інформацію",

"Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні",

"Про місцеве самоврядування".

Багато журналістів пов’язують цей факт із тим, що депутатська більшість знаходиться під впливом голови облради Володимира Ходаковського, який в одному обличчі сполучає три посади. Як уже було сказано, він є головою облради, головою Херсонської обласної адміністрації і керівником обласної організації "Партії регіонів".

У ході сесії депутати прийняли звернення до Верховної Ради, у якому виразили стурбованість ситуацією в країні і висловили надію, що керівництву країни й опозиції удасться прийти до громадської згоди, не застосовуючи силу.

У цей же самий час на площі перед облдержадміністрацією проходив безстроковий мітинг на підтримку Віктора Ющенко. У ньому, незважаючи на дощ і мокрий сніг, беруть участь більше тисячі херсонців. Їм відразу ж розповіли про те, як у "Білому домі" ставляться до ЗМІ. У відповідь на порушення закону, мітингуючі винесли до будинку облдержадміністрації  "гарбуза".

(Херсонська міська Асоціація журналістів "Південь")

 Поділитися