MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правоохоронці відповідатимуть за незаконні дії проти Володимира Закалюжного

19.01.2005    джерело: www.rupor.org
Олена Голюк РУПОР
Кримінальну справу відносно Володимира Закалюжного, учасника громадської кампанії «ПОРА!», закрито за відсутністю події злочину 19 листопада 2004 року завдяки сприянню «Фонду допомоги жертвам порушень прав людини» Української Гельсінської спілки з прав людини.

Кримінальну справу відносно Володимира Закалюжного, учасника громадської кампанії «ПОРА!», за ознаками частини першої статті 186 Кримінального кодексу «Відкрите викрадення чужого майна (грабіж)» було закрито за відсутністю події злочину 19 листопада 2004 року завдяки сприянню «Фонду допомоги жертвам порушень прав людини» Української Гельсінської спілки з прав людини.

Права активіста «ПОРИ» захищала адвокат Печерської колегії адвокатів м. Києва А.Юдковська.

Нагадаємо, що Володимира Закалюжного було затримано у Києві 23 жовтня під час розповсюдження ним на концерті листівок, що критикують діяльність Віктора Януковича. Його було доставлено у Шевченківський відділок міліції в м. Києві й пред’явлено звинувачення у крадіжці мобільного телефону.

Як відомо, підставою для порушення кримінальної справи послужила заява громадянки, що назвалася Галеною Ніною Іванівною, про те, що 23 листопада близько 19 години вечора під час концерту на підтримку кандидата в Президенти В. Ф. Януковича на Європейській площі вона нібито виявила, що невідомий відкрито заволодів її мобільним телефоном та карткою «Джинс». А пізніше звинуватила його у викраденні в неї грошей, які в подальшому виявилися у кишені її ж джинсів.

Як засвідчили присутні на місці події народні депутати Павленко, Хмара та Оробець, в момент, коли жінка скаржилася працівникам міліції на викрадення у неї мобільного телефону, він чомусь задзвонив... у її кишені... Та жінка пояснила, що був у неї ще один (саме його, за її словами, й викрали), та номеру його не пам’ятає, бо користувалася ним як пейджером...

Як зазначається в документах слідчого управління під час відповідей жінка явно нервувалася, що викликало підозру у правдивості її свідчень.

Та, незважаючи на це, працівники міліції доставили Закалюжного у Шевченківський відділок міліції в м. Києві. Йому було пред’явлене звинувачення у крадіжці мобільного телефону, за що його могло чекати дворічне ув’язнення.

У ході дослідчої перевірки було встановлено, що заявниця, окрім суперечливості її заяви, взагалі назвалася іншим прізвищем. Мобільного телефону, який став предметом для порушення кримінальної справи, вилучено не було. Під час дослідчої перевірки у своєму поясненні та свідченнях у якості підозрюваного після порушення кримінальної справи, Володимир Закалюжний категорично заперечив факт вчинення ним крадіжки, що підтвердили і свідки у справі. А свідків, які б підтвердили повідомлення заявниці та вказали б на Закалюжного як на особу, що вчинила інкримінований злочин, як не дивно, взагалі не виявилося.

Враховуючи те, що всі можливі слідчі дії та оперативно-розшукові заходи було виконано, слідство прийшло до висновку, що була відсутня сама подія злочину, а тому кримінальна справа підлягає закриттю.

Незайве зазначити, що закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину у практиці правоохоронних органів є фактом досить рідкісним. За даними, оприлюдненими у Віснику Верховного Суду України (№8(48)) у 2003 році суди закрили провадження у справах  за відсутністю події або складу злочину щодо 138 осіб (із 28 400), що складає менш ніж 0,5%.

Як відомо, закриття кримінальної справи за відсутністю події злочину часто може означати, що дії правоохоронців були незаконними та такими, що порушують права особи, проти якої було порушено кримінальну справу.

Наразі адвокат Фонду жертв порушень прав людини Української Гельсінської спілки з прав людини оскаржує дії правоохоронців та вимагатиме відшкодування шкоди, завданої Володимиру Закалюжному. Залишається сподіватися, що всі винні у незаконному затриманні члена громадської організації «ПОРА» Володимира Закалюжного будуть притягнуті до відповідальності і в подальшому правоохоронці уникатимуть прикрих помилок, що можуть зіпсувати людині усе її життя.

Крім того, з огляду на безпідставність звинувачень проти активіста громадської кампанії, слід розглядати даний випадок як додатковий приклад кримінального переслідування правоохоронними органами особи за вираження власних політичних поглядів.

 Поділитися