MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рапорт

02.02.2005   

Начальнику Української військово-медичної академії

Виконуючи вимоги наказу Міністра Оборони України від 22.01.02 року № 36 в період з 08.01.03 р. по 15.01.03 р. мною підполковником медичної служби Філіпішиним В.П. сумісно з посадовими особами зонального відділу Військової служби правопорядку м. Вінниці, начальником юридичної служби Головного управління ВСП полковником юстиції Кроквою С.І., юрисконсультом групи профілактики правопорушень та аналітично-методичного забезпечення управління дізнання та профілактики правопорушень Головного управління ВСП старшим лейтенантом юстиції Петросюком О.М., начальником відділу судово-медичних експертиз центру судово-медичних експертиз Міністерства оборони України експертом майором медичної служби Леськом О.В., проведено розслідування за фактом травмування слухача Академії лейтенанта медичної служби Комахи Анатолія Віталійовича, 23.08.1978 року народження.

У ході розслідування з’ясовано, що 07.01.03 лейтенант медичної служби Комаха А.В. знаходячись у канікулярній відпустці приїхав до свого товариша Котвіцького С.В., який мешкає за адресою м. Вінниця вулиця Пирогова 89-А. На початку 1-ої години ночі 08.01.03 лейтенант Комаха А.В. разом зі своїми друзями Котвіцьким С.В. та Лебедевим С.П. познайомився з двома громадянками Віштак Н.П. та Помоловою В.М., з якими раніше був знайомий громадянин Лебедев С.П.

За запрошенням вищевказаних громадянок. Комаха А.В. із друзями зайшли до них у гості святкувати Різдво, взявши із собою пляшку горілки та 2 пляшки пива. Під час святкування, між Котвіцьким С.В., Комахою А.В. з одного боку та господаркою квартири Віштак Н.П. з іншого, виникла словесна суперечка, після якої громадянка Віштак Н.П. запропонувала їм залишити квартиру.

За поясненнями Лебедева С.П. він разом з товаришами покинув квартиру громадянки Віштак Н.П. №169, яка знаходиться на 3-му поверсі.

Через деякий час громадянин Лебедев С.П. впевнившись у тому, що Комаха А.В і Котвіцький С.В. почали підніматись по сходинкам до квартири Котвіцького С.В. яка знаходиться на 10-му поверсі у цьому ж під’їзді, повернувся до квартири громадянки Віштак Н.П., де продовжив святкування. Приблизно через 5 хвилин в двері громадянки Віштак Н.П. почали стукати. На думку Лебедева С.П. стукав Котвіцький С.В. Відчинивши двері Лебедев С.П. побачив Котвицького С.В., за спиною якого стояв Комаха А.В.

Після чого знову почалася суперечка, в ході якої громадянка Віштак Н.П. спочатку попередила, а потім викликала міліцію, про що повідомила Котвіцького С.В. і Комаху А.В.

Почувши це Котвіцький С.В. з Комахою А.В. пішли до його квартири на десятому поверсі.

О 1-й годині 40 хвилин 08.01.03 за викликом громадянки Віштак Н.П. прибув наряд міліції. В ході розмови співробітників міліції з громадянкою Віштак Н.П., остання побачила Комаху А.В., який спускався до низу східцями, вказала на нього, як на одного з тих громадян, що стукали у двері.

На запитання міліції: хто він та що робить у цьому будинку, Комаха А.В. відповів, що гостить у свого товариша і показав посвідчення офіцера. Після чого продовжив спускатися до виходу з під’їзду. Наряд міліції почав переслідування підозрюємого Комахи А.В. та провів його затримання на 2-му поверсі застосувавши при цьому спецзасіб - наручники.

О 02.45 затриманий нарядом ППС у складі: прапорщика міліції Костриці Р.В., старшини міліції Коваленко В.М., старшого сержанта міліції Матяша І.П лейтенант медичної служби Комаха А.В. був доставлений у обласний наркологічний диспансер для проведення медичної експертизи щодо встановлення ступеню сп’яніння. В результаті обстеження, без взяття проби крові на вміст алкоголю, було встановлено легку ступінь алкогольного сп’яніння (Акт №0053 від 08.01.03). Після проведення експертизи затриманий був доставлений у Ленінській РВВС м. Вінниці.

По цьому факту, з показань робітників міліції, додатково встановлено, що прапорщик міліції Костриця Р.В. та старший сержант міліції Матяш І.П. завели Комаху А.В. на перший поверх Ленінського РВВС, зняли з нього наручники і залишивши затриманого без нагляду, піднялись до слідчого на 2-й поверх. Після бесіди зі слідчим вони не виявили на місці затриманого Комаху А.В. Перевіривши всі приміщення на обох поверхах встановили, що відкриті двері, які ведуть на третій поверх і в подальшому на дах будівлі. З пояснень старшини Коваленко В.М. він обійшов споруду і побачив Комаху А.В., який лежав біля правого дальнього кута будівлі у непритомному стані. Потім його занесли до приміщення Ленінського РВВС. Після чого помічником оперативного чергового Ленінського РВВС старшим прапорщиком міліції Костюком А.А. була викликана швидка медична допомога.

О 3.50 слідчий Ленінського РВВС лейтенант міліції Руденко Д. С. повідомив оперативного чергового зонального відділу про спробу втечі Комахи А.В., який за словами слідчого при цьому пошкодив голову та був затриманий співробітниками окремого батальйону ППС УВМС України у Вінницькій області.

Бригада швидкої медичної допомоги доставила Комаху А.В. до 2 міської лікарні, де йому наклали шви на ушкоджену частину голови і передали представнику зонального відділу Військової служби правопорядку майору Потеєву К.Ю., який доставив його до Військово-медичного центру ВПС ЗС України.

Після проведеного огляду лейтенанта Комахи А.В. та проведення оперативного втручання станом на 15.01.2003 року було встановлено наступний діагноз: ВЧМТ. Забій головного мозку важкого ступеню, переважно правої лобно-скроневої та лівої лобної долей, ускладнений субарахноїдальним крововиливом, субдуральною гідромою над правою півкулею головного мозку. Стан після декомпресійної трепанації черепа. Видалення субдуральної гідроми справа (8.01.03р.). Гострий правосторонній травматичний отит. Стан після ПХО тім’яної ділянки голови справа (8.01.03р.) з приводу забійної рани тім’яної ділянки голови. Розлади поведінки, пов’язані з переважним ураженням лобно-скроневої ділянки головного мозку (13.01.03р.). Стан після лапароцентезу (8.01.03р.). Забій м’яких тканин скроневої завушної ділянки голови зправа. Скальповані рани пальців обох китиць. Забій м’яких тканин правого колінного суглоба (виписка з історії хвороби №47).

Оглядом місця події встановлено: висота будинку Ленінського РВВС складає приблизно 14 м, на даху будинку виявлено сліди, які ведуть в одному напрямку до вентиляційної труби. Зазначена труба виступає над дахом на висоту 1 м і закріплена на розтяжки. Вона іде вертикально вниз і на відстані 4,5 м від землі закінчується агрегатом примусової вентиляції. На трубі вентиляції до двигуна примусової вентиляції по всій поверхні є свіжі сліди ковзання. Ліворуч від агрегату примусової вентиляції, у снігу, на відстані 2 м виявлені замерзлі плями темно-бурого кольору розмірами від 0,5 х 0,5 до 30 х 25 сантиметрів. Менші плями 0,5 X 0,5 см. ведуть до  кута будівлі.

На підставі аналізу проведеної роботи можливо висунути наступні робочі версії:

1. Лейтенант медичної служби Комаха А.В. міг спуститися по вентиляційній трубі та за допомогою газової труби і кріплення агрегату без пошкоджень опинитися на землі, але при затриманні співробітниками міліції йому, останніми, могло бути заподіяно тілесні ушкодження.

2. Лейтенант медичної служби Комаха А.В. міг спуститися на рівень 2-го поверху будівлі, до 4 м від землі і, зачепившись за кріплення агрегату примусової вентиляції впасти на землю та отримати тілесні ушкодження.

Для проведення судово-криміналістичного, судово-медичного, судово-імунологічного досліджень з місця події було вилучено та зафіксовано речовину темно-бурого кольору і одяг, який знаходився у батьків лейтенанта Комахи А.В.

Для остаточного з’ясування обставин щодо отримання тілесних ушкоджень лейтенантом медичної служби Комахою А.В. та подальшої юридичної оцінки цього випадку на розгляд експертів поставлено наступні питання:

1.  Які тілесні ушкодження є на тілі Комахи А.В.;

2.  Який механізм їх, утворення, давність та тяжкість;

3.  Чи  могли  ушкодження  виникнути  в  наслідок  побиття  Комахи  А.В. співробітниками міліції, якщо так. то яким предметом та способом;

4.  Чи могли ушкодження, виявлені на тілі у Комахи А.В., виникнути в наслідок падіння з вентиляційної труби, з висоти 4 м.

5.  Чи маються на одязі будь-які пошкодження, їх локалізація, характер та механізм виникнення;

6.  Чи є на одязі частини металу та ржі;

7.  Чи є вилучена рідина кров’ю;

8.  У випадку підтвердження наявності слідів крові дати висновок щодо її належності.

Згідно Акту судово-медичного дослідження Центру судових експертиз МО України від 16.01.03р. №3 найбільш імовірною залишається версія побиття лейтенанта медичної служби Комахи А.В. працівниками міліції.

Висновки:

1.  Травму слухачем факультету підготовки військових лікарів лейтенантом медичної  служби  Комахою  Анатолієм  Віталійовичем  отримано  у позаслужбовий час.

2.  Скоєння злочину або інших правопорушень зі сторони лейтенанта медичної  служби Комахи А.В. не встановлено.

21.01.2003 року

Начальник факультету 

підполковник медичної служби    В.П.Філіпішин

 Поділитися