MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

АКТ судово-медичного дослідження №3

02.02.2005   

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
ЦЕНТР СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ

  На підставі направлення начальника зонального відділу військової служби правопорядку полковника Ю.А. СПОДАРУКА від 13.01.03р. і направлення слідчого військової прокуратури Вінницького гарнізону капітана Д.Ю. ПОПИКА від 10.01.03р.

начальник Центру (судових експертиз МО України) - головний судово-медичний експерт МО України підполковник медичної служби СУХИЙ Валентин Дмитрович, що має вищу медичну освіту, спеціальну підготовку по судово-медичній експертизі, науковий ступінь кандидата медичних наук, вищу кваліфікаційну категорію і стаж роботи за спеціальністю 14 років;

начальник відділу судово-медичної експертизи Центру (судових експертиз МО України) майор медичної служби ЛЕСЬКО Олександр Вікторович, що має вищу медичну освіту, спеціальну підготовку по судово-медичній експертизі, першу кваліфікаційну категорію і стаж роботи за спеціальністю 7 років,

провели судово-медичне дослідження стосовно слухача Української військово-медичної академії лейтенанта медичної служби КОМАХИ Анатолія Віталійовича 1978 року народження.

Дослідження почате 14.01.03р. Дослідження закінчене 15.01.03р. Акт надрукований на 12 аркушах.


На вирішення експертів поставлені наступні запитання:

 "1) які тілесні ушкодження є на тілі Комахи А.В.;

2)  який механізм їх утворення, давність, локалізація та ступінь тяжкості;

3)  чи могли ушкодження, виявлені на тілі В Комахи А.З., виникнути в
наслідок падіння з вентиляційної труби, з висоти чотирьох метрів триповерхового
будинку № 4"б" по вулиці Пирогова в м. Вінниця;

4)  чи могли ушкодження, виявлені на тілі Комахи А.В., виникнути внаслі
док падіння з даху триповерхового будинку № 4"б" по вул. Пирогова в м. Вінниця;

  5) чи могли ушкодження виникнути внаслідок побиття Комахи А.В. співробітниками міліції, якщо так, то яким предметом та способом."

ПІДСУМКИ

На підставі дослідження представлених медичних документів КОМАХИ А.В., результатів його судово-медичного огляду, приймаючи до уваги обставини справи, і відповідаючи на поставлені запитання, приходимо до підсумків:

1. КОМАСІ А.В. було заподіяно:

-  відкриту черепно-мозкова травму у формі забою головного мозку важкого
ступеня з локалізацією ушкоджень мозку в правій лобно-скроневій і лівій лобній
долях, з крововиливом під м’які мозкові оболонки, скупченням ліквору під твердою мозковою оболонкою правої півкулі, забійною раною м’яких тканин у правій тім’яній області, синцями в правій скроневій області, в області правої вушної раковини, в області правого соскоподібного відростку, перфорацією (розривом) барабанної перетинки правого вуха, садном в області спинки носа;

-  синець на зовнішній поверхні середньої третини правого плеча;

-  множинні садна в областях правого і лівого променево-зап’ястних суглобів;

-  множинні садна на тильній поверхні правої кисті, в областях п’ястно-
фалангових і міжфалангових суглобів цієї кисті;

-  синець з садном на його фоні в області правого надколінника;

-  три синці на передньо-зовнішній поверхні правої гомілки.

2.  Всі вищевказані ушкодження у КОМАХИ А.В. утворилися в результаті
дії тупих предметів, про що свідчить їх характер.

3.  Травмуючими механізмами утворення всіх наявних у КОМАХИ А.В.
ушкоджень явилися ударні дії тупих предметів, тертя тупими предметами, а також поєднання ударної дії цих предметів з тертям, на що вказують особливості ушкоджень головного мозку і м’яких тканин.

Травмуючим механізмом утворення ушкоджень на голові КОМАХИ А.В. (крім садна в ділянці спинки носа) явилась ударна дія (дії) тупого предмета (предметів), що підтверджується забійним характером ушкоджень головного мозку та рани м’яких тканин, наявністю синців.

Травмуючими механізмами утворення саден у КОМАХИ А.В. в ділянках спинки носа, правого і лівого променево-зап’ястних суглобів, тильної поверхні правої кисті на п’ястно-фалангових і міжфалангових суглобах цієї кисті, правого надколінника явились тертя тупих предметів або поєднання їх ударної дії з тертям.

Травмуючим механізмом утворення синців у КОМАХИ А.В. в ділянках зовнішньої поверхні середньої третини правого плеча, правого надколінника, передньо-зовнішньої поверхні правої гомілки явилась ударна дія (дії) тупого предмета (предметів).

4.  Місцями прикладання травмуючої сили до голови КОМАХИ А.В., від дії
якої утворились внутрішньочерепні ушкодження, були суміжно розташовані праві
тім’яна, скронева області та області правого соскоподібного відростку, правої вуш
ної раковини (права бічна поверхня голови), що підтверджується наявністю в цих
областях рани та синців, а також розташуванням ушкоджень речовини головного
мозку. Також місцем прикладання травмуючої сили до голови КОМАХИ А.В. яви
лась ділянка спинки носа, про що свідчить наявність в цій ділянці садна.

Місцем прикладання травмуючої сили до правої верхньої кінцівки КОМАХИ А.В. явились середня третина зовнішньої поверхні плеча, всі поверхні променево-зап’ястного суглобу, тильна поверхня п’ястно-фалангових і міжфалангових суглобів кисті, про що свідчить наявність в цих ділянках зовнішніх ушкоджень у вигляді синців та саден.

Місцем прикладання травмуючої сили до лівої верхньої кінцівки КОМАХИ А.В. явились всі поверхні променево-зап’ястного суглобу, про що свідчить наявність в цій ділянці саден.

Місцем прикладання травмуючої сили до правої нижньої кінцівки КОМАХИ А.В. явились надколінник, верхня, середня та нижня третини передньо -зовнішньої поверхні гомілки, про що свідчить наявність в цих ділянках зовнішніх ушкоджень у вигляді синців та садна.

5.  Заподіяна КОМАСІ А.В. відкрита черепно-мозкова травма у формі забою головного мозку важкого ступеня в правій лобно-скроневій і лівій лобній долях з крововиливом під м’які мозкові оболонки, скупченням ліквору під твердою мозковою оболонкою правої півкулі, забійною раною м’яких тканин у правій тім’яній області, синцями в правій скроневій області, в області правої вушної раковини, в області правого соскоподібного відростку перфорацією барабанної перетинки правого вуха відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя.

Заподіяні КОМАСІ А.В. садно в області спинки носа, синець на зовнішній поверхні середньої третини правого плеча, множинні садна в областях правого і лівого променево-зап’ястних суглобів, множинні садна на тильній поверхні правої кисті, в областях п’ястно-фалангових і міжфалангових суглобів цієї кисті, синець і садно в області правого надколіниика, три синці на передньо-зовнішній поверхні правої гомілки відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

6. Враховуючи характер і локалізацію наявних у КОМАХИ А.В. тілесних ушкоджень, а також відсутність переломів кісток скелету і ушкоджень органів грудної і черевної порожнин, можна стверджувати, що вони не могли виникнути при вільному падінні з висоти даху триповерхового будинку (12 - 14 метрів) на асфальт, покритий снігом.

7. Враховуючи характер і локалізацію наявних у КОМАХИ А.В. тілесних ушкоджень, в тому числі на голові, можна стверджувати, що всі вони одномоментно не могли виникнути при вільному падінні з висоти 4 метрів на асфальт, покритий снігом, що підтверджується розташуванням зовнішніх ушкоджень в западаючих областях тіла (наприклад, в області правого соскоподібного відростка).

Будь-яких об’єктивних медичних даних, які б свідчили про можливість утворення ушкоджень на тілі КОМАХИ А.В. в результаті падіння з висоти 4 метрів на металевий козирьок біля стіни будинку під вентиляційною трубою, в ході даного дослідження не встановлено.

8. Перфорація (розрив) барабанної перетинки правого вуха у КОМАХИ А.В. виникла в результаті ударної дії тупого предмета в область правої вушної раковини по типу баротравми, тобто різкого підвищення тиску повітря в зовнішньому слуховому проході, на що вказують характер і локалізація ушкоджень барабанної перетинки, а також наявність синця в області правої вушної раковини.

Утворення перфорації барабанної перетинки правого вуха у КОМАХИ А.В. при падінні з висоти 4 метрів на асфальт, покритий снігом, виключено, тому що виникнення умов герметичного контакту вушної раковини з тупим предметом, необхідних для заподіяння баротравми вуха, при падінні з висоти, також виключено.

9. Форма, характер і локалізація саден в областях правого і лівого променево-зап’ястних суглобів у КОМАХИ А.В. вказують на те, що вони могли утворитися в результаті дії предметів з обмеженою травмуючою поверхнею, можливо наручників.

10.  Вирішення питань про виникнення тілесних ушкоджень у КОМАХИ А.В. в результаті побиття не входить у компетенцію судово-медичних експертів.

11. Згідно аналізу крові КОМАХИ А.В. №16/2 від 8.01.03 року (ВМЦ ВПС ЗС України) в ній виявлено алкоголь в концентрації 0,3 проміллє. Дана концентрація алкоголю в крові на час забору крові не може свідчити про будь-який ступінь алкогольного сп’яніння, тому що така концентрація алкоголю в крові відповідає лише незначному впливу алкоголю на організм людини (від 0,3 до 0,5 проміллє).

Якщо концентрація алкоголю в крові людини становить менше 0,3 проміллє, то це свідчить про відсутність впливу алкоголю на її організм.

Якщо концентрація алкоголю в крові людини становить від 0,5 до 1,5 проміллє, то це свідчить про легкий ступінь алкогольного сп’яніння.

Начальник Центру (судових експертиз МО України) -

головний судово-медичний експерт
кандидат медичних наук 
підполковник медичної служби  В.Д. СУХИЙ
Начальник відділу судово-медичної експертизи
Центру судових експертиз МО України
майор медичної служби    О.В. ЛЕСЬКО

 Поділитися