MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ПОСТАНОВА про відмову в порушенні кримінальної справи

02.02.2005   

м. Вінниця  
 «20 »  травня  2003 р.

Старший слідчий прокуратури Вінницької області, юрист 1-го класу Кирилюк Г.Г., розглянув матеріали по факту затримання та отримання тілесних ушкоджень слухачем 2-го курсу факультету підготовки військових лікарів військово-медичної академії групи лікарів загальної практики для Військово-Повітряних Сил лейтенантом медичної служби Комахою Анатолієм Віталійовичем, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно посвідчення офіцера УК №167370 та відпускного квитка №231 від 26 грудня 2002 р., лейтенанта медичної служби Комаху Анатолія Віталійовича звільнено у канікулярну відпустку до м. Літин Вінницької області терміном на тринадцять діб з 28 грудня 2002 р. по 9 січня 2 003 р., з зобов’язанням з’явитися до місця служби у Українську військово-медичну академії МО України м. Київ 10 січня 2003 р.

(матеріали перевірки т. 1 а. 18, 19)

Згідно повідомлення Вінницького МВ УМВС України у Вінницькій області від 13.01.2003 р.: "08.01.03 р. по тел. «02» о 01 год. 32 хв. від невідомої громадянки надійшла інформація, що за адресою м. Вінниця, вул. … у під’їзді бійка, оператором «02» Сапуном І.А. дана інформація була передана черговому ППСМ Ткачуку та помічнику чергового ЧЧ Ленінського ВМ Костюку, останнім дана інформація була зареєстрована в КоЗП №153. На місце події виїжджав наряд міліції ППСМ".

(матеріали перевірки т. 1 а. 130)

Відповідно до повідомлення командира ОБ ППСМ УМВС України у Вінницькій області № 6/01 від 13.01.2003 р.:"... лейтенант медичної служби Комаха Анатолій Віталійович дійсно 08.01.2003 р. патрульно-постового міліціонера — водія старшини міліції Коваленко Василя Миколайовича.

Близько 01:30 год. 8.01.2003 р. екіпаж ПА-25 отримав виклик по оперативній лінії «02» про те, що за адресою вул. … бійка, просять допомоги міліції.

Прибувши на місце події патрульний наряд ПА-25 затримав гр. Комаху А.В., 1973 р. н., проживаючого в м. Літин, вул. …, слухача військової медичної академії м. Києва, по підозрі в скоєні злочину, передбаченого ст. 296 ККУ (хуліганство) .

Затриманого було доставлено в наркологічний диспансер для проведення медичної експертизи на предмет вживання алкоголю (наркотиків), та встановлення ступеню сп’яніння, після чого він був доставлений у Ленінський ВМ і переданий помічнику оперативного чергового прапорщику міліції Костюку О.А. для прийняття рішення".

(матеріали перевірки т. 1 а. с. 45)

Згідно рапорту міліціонера ОБ ППСМ ст. сержанта міліції Матяша І.П. (зареєстрованого у книзі обліку інформації про злочини і пригоди Ленінського ВМ 08.01.2 003 р. за №153) : "... 8.01.03 р. під час несення служби на ПА-25 з ст-на Костриця, ст-на Коваленко нам поступив виклик "Яхти і 1:32, що по вул. Пирогова 89а в під’їзді бійка. По приїзду на місце виклику нами затриманий гр-н Комаха Анатолій Віталійович і доставлений в Ленінський ВМ для подальшого розбирання. Даний гр-н знаходився в нетверезому стані". 

(матеріали перевірки т. 1 а. с. 6)

Відповідно до протоколу медичного огляду для встановлення факту вживання алкоголю (наркотика) та стану сп’яніння №0053 від 8.01.2002 р., Комаха А.В. с 2:45 8.01.2003 р. був оглянутий лікарем у ВО "Соціотерапія", де останньому був поставлений діагноз: "Алкогольне сп’яніння легкого ступеню". У п. 3 даного протоколу зазначено, що одяг на Комасі А.В. :"... охайний, на носі садно розмірами 1X1 см”; ”Зі слів освідуваного вживав спиртне 7.01.03 р. о 21:00 200 мл. горілки" (п. 10 зазначеного протоколу).

(матеріали перевірки т. 1 а. с. 7)

Відповідно до записів у карті виїзду №6 від 08.01.2003 р. станції швидкої медичної допомоги м. Вінниці, виклик з Ленінського ВМ поступив о 3 годині 47 хвилині, з приводу травми голови Комахи А. В. Швидка допомога прибула на місце виклику о 3 годині 53 хвилини. Лікарями швидкої допомоги Комасі А.В. була надана первинна медична допомога та встановлено діагноз: "ЗЧМТ? Обширная ушибленная рана головы, алкогольное опьянение". Згідно анамнезу, Комаха А.В.: "Жалоб не предъявляет. Дезориентирован, речь не внягная, изо рта опр-ся резкий запах алкоголя. Со слов сотрудников РОВД, был задержан по факту совершения хулиганских действий. Находясь в РОВД пытался убежать  (выпрыгнул с 3-го этажа) " . 

(матеріали  перевірки  т.  1  а.  с.  16)

Згідно довідки центральної міської клінічної лікарні №2 Замостянського району м. Вінниці  №49  від  10.01.2003  р.:  "Комаха  А.В.  був  доставлений  швидкою  допомогою  вприймальне відділення МКЛ Р2 Замсстякського району  03.01.2003 р.  о  4:30.  Оглянутий нейрохірургом.  Дз:  Забійна  рана  правої  тім’яної  ділянки. Алкогольне  сп’яніння. Оглянутий травматологом: пошкодження опорно-рухового апарату не виявлено".

(матеріали перевірки т. 1 а. с. 31)

Як слідує із виписки з історії хвороби №47 Комахи А.В.:" Лейтенант ВМА Комаха А.В. поступив у ВМЦ ВПС 8.01.2003 р. в 5:45 з діагнозом: ЗЧМТ. Епідуральна гематома скроневої ділянки справа. Забій головного мозку важкого ступеню. Гострий правобічний травматичний середній отит.  Травматичний перихондит правої вушної раковини. Забій м’яких тканин скроневої завушної ділянки голови справа. Скальповані рани пальців обох китиць. Забій м’яких тканин правого колінного суглобу. Стан після ПХО рани правої ділянки голови (8.01.03). Алкогольне сп’яніння.

Перша медична допомога хворому надана у II міській лікарні м. Вінниці, де він був оглянутий нейрохірургом, травматологом, була виконана ПХО тім’яної ділянки голови справа.

Військовою комендатурою був доставлений до ВМЦ ВП і госпіталізований у реанімаційне відділення. Хворому виконано: УЗД органів черевної порожнини, рентгенографія кісток черепу, органів грудної клітини, комп’ютерна томографія головного мозку , загально-клінічні та біохімічні аналізи крові, сечі, аналіз крові на алкоголь.

Хворий доставлений вкрай важкому стані без свідомості, запідозрена внутрішньочеревна кровотеча. Хворому виконано лапароцентез - даних за внутрішньочеревну кровотечу не виявлено. На підставі заключення КТ, неврологічного статусу прийнято рішення про проведення оперативного втручання  - трепанацію черепа.

8.01.2003 р. виконана операція: Декомпресійна резекційна трепанація черепа в правій тім’яно-скроменевій ділянці голови. Видалення субдуральної гідроми.

Післяопераційний перебіг відповідає важкості перенесеного оперативного втручання. Станом на 15.01.2003 р. загальний стан хворого важкий, стабільний, в динаміці без погіршення.

Діагноз: ВЧНГ. Забій головного мозку важкого ступеня, переважно правої лобно-скроменевої долі та лівої лобної долей, ускладнений субарахноїдальним крововиливом, субдуральною гідромою над правою півкулею головного мозку. Стан після декомпресійної трепанації черепа, видалення субдуральної гідроми справа (8.01.03р.). Гострий правобічний травматичний середній отит. Стан після ПХО тім’яної ділянки голови справа (8.01.03 р.) з приводу забійної раки тім’яної ділянки голови. Розлади поведінки, пов’язані з переважним враженням лобно-скроменевої ділянки головного мозку (13.01.03р.). Стан після лапароцентезу (8.01.03р.). Забій м’яких тканин скроневої завушної ділянки голови справа. Скальповані рани пальців обох китиць. Забій м’яких м’яких тканин скроневої завушної ділянки голови справа. Скальповані рани пальців обох китиць. Забій м’яких тканин правого колінного суглобу.

(матеріали  перевірки  т.  1  а.  с.  129)

У своїй заяві від 8.01.2003 р. на ім’я начальника Ленінського ВМ, Віштак Н.П. висловила прохання: "... прийняти міри до невідомого громадянина, який 8.01.03 приблизно о 2:00 безпричинно, із хуліганських спонукань зняв з тамбура прихожої вхідні двері.

{матеріали  перевірки  т.  1  а.  8)

У додатковій заяві від 8.01.2003 р. на ім’я начальника зонального відділу ВСП м. Вінниці, Віштак Н.П. повідомила, що вона матеріальних та моральних претензій до лейтенанта Комахи А.В. не має. 

(матеріали перевірки т. 1 а. 9)

У своєму поясненні Помолова В.М. повідомила, що:" ...8.01.03 я відпочивала у своєї приятельки Віштак Н.П. Приблизно о 1:30 невідомий гр-н піднімався по сходах на верх,  ми на той час курили на сходах,  і  почав чіплятись до нас,  хотів з нами познайомитись, на що ми відмовили і пішли додому. Коли ми вийшли через хвилин 20 на коридор, то побачили, що цей громадянин зняв вхідні двері в тамбур. Тоді ми викликали міліцію,  після  чого  приїхали  міліціонери  і  затримали  його  та  знайшли  двері"..

(матеріали перевірки т. 1 а. 12)

Будучи опитаною 13 січня 2003 р. Віштак Н.П. повідомила, що в ніч з 7.01.03 на 8.01.03, приблизно о 00:40 вона з громадянкою Помоловою В.М. (її подругою), що мешкає за адресою: вул. Литвиненко, 1 кв. 25, вийшли на площадку перед квартирою покурити. В цей час з ліфту вийшли троє громадян чоловічої статі, одного з них вона знала, оскільки він проживає у сусідньому під’їзді її будинку, звати його Сергієм. Вони з ними порозмовляли і чоловіки пішли далі, а вони повернулися назад до квартири, де святкували Різдво ще з двома хлопцями Сергієм і Сашою, з якими познайомились на ялинці в місті.

Потім, приблизно о 1:10 вони знову з подругою вийшли покурити і також зустріли цих хлопців, їх було троє. Вони з ними порозмовляли і вона запросила їх до себе в квартиру, де вони разом посиділи. Через деякий час вони ще вийшли покурити, і між ними почалися словесні образи. Вона не хотіла ніякого конфлікту і тому вони з подругою попрощалися з хлопцями і повернулися до квартири, зачинивши двері, що ведуть у тамбур на ланцюжок. Відразу ж ці хлопці почали дзвонити у двері, щось кричали. Але вони двері не відкривали. Після цього вона зателефонувала по телефону "02" і викликала міліцію, повідомивши, що  по вул. Пирогова, на третьому поверсі в квартиру … стукають і дзвонять ці хлопці (це було приблизно біля 1:30 8.01.03). В цей час за дверима було чути як щось ламається. Приблизно о 1:40 їй знову подзвонили у двері, на цей раз це була вже міліція, вона їм відкрила двері і вийшла до них, при цьому відразу побачила, що відсутні двері в тамбур, про що вона зразу повідомила працівникам міліції, на що вони сказали, що бачили якісь двері біля входу в під’їзд. Після цього вони вийшли на вулицю і вона побачила що це дійсно її двері. Хто ці двері знімав і виносив на вулицю я не бачила. Після цього, вони з подругою і працівниками міліції повернулися на третій поверх, а в цей час з верхнього поверху спускався, як їй пізніше стало відомо лейтенант Комаха. Вона відразу вказала на нього і повідомила працівникам міліції, що це один з трьох хлопців, хто дзвонив і грюкав їй в двері. Хто з них конкретно що робив, вона не бачила. В цей час Комаха пройшов повз них, і працівники міліції побігли за ним. Вони з подругою ще деякий час постояли на площадці і пішли знову до низу, щоб впевнитись чи це її двері. В цей час до них знову підійшли двоє працівників, де дівся Комаха, вона не знає, яких вона попросила допомогти їй принести та встановити двері на місце, на що вони погодились і допомогли їй.

Пояснення з її слів писали міліціонери, і вона його підписала.

Віштак Н.П. відмітила, що коли вона останній раз бачила Комаху, то на ньому ніяких слідів насильства не було. 

(матеріали перевірки т. 1а. 84)

Згідно пояснення Помолової В.М. від 13.01.2003 р., вона в ніч з 7 на 8 січня 2003 р., приблизно о 00:40, разом зі своєю подругою Віштак Н.П., вийшла покурити на площадку в будинку … навпроти кв. … по вул. …. В цей час вони побачили як з ліфту вийшли троє чоловіків, для них на той час невідомі. Одного з цих чоловіків знала Віштак, його звати Сергій. На даний час їй відомо, що другим був Комаха, а прізвища та ім’я третього вона не пам’ятає. Вони всі разом поговорили між собою ні про що, закінчили перекур, і чоловіки пішли своєю дорогою, а вона з подругою пішла до квартири.

Приблизно о 1:10 вини з Віштак знову вийшли покурити, і в цей час з ліфту вийшли ті самі троє чоловіків. Вони з ними, поговорили, після чого Віштак запросила їх до своєї квартири. Коли вони сиділи на кухні, то там розпочалась словесна перепалка. Чоловіки в цей час вживали пиво. Вона разом із Віштак попросила цих чоловіків вийти за двері, і вони також разом з ними вийшли на перекур, розпрощались і повернулись до квартири. Чоловіки залишились на площадці, і відразу ж почали дзвонити, стукати в двері. Також було чути якісь інший сторонній стук. Хто конкретно з даних чоловіків, що робив, вона не знає. До квартири, де вона з Віштак знаходились, було чути тільки їхні голоси і крики, все це продовжувалось близько 15 хвилин.

Віштак подзвонила за телефоном "02" і викликала наряд міліції, що конкретно її подруга казала міліції, вона не пам’ятає.

Через короткий проміжок часу приїхав наряд міліції, якому вони відчинили двері. Працівникам міліції вони давали пояснення усно і письмово на площадці 3-го поверху біля ліфта.

Перед тим як вони давали письмові пояснення, з верху по сходах спускався Комаха, побачивши його, Віштак вказала на нього і повідомила, що цей чоловік один із трьох чоловіків, які стукали і дзвонили у двері. Комаха в цей час побіг по сходах до низу і співробітники міліції побігли за ним. Вона і Віштак простояли на площадці хвилин 5 і за пропозицією останньої, пішли до низу подивитись  на двері.

На першому поверсі вони зустріли тих же самих, двох співробітників міліції. На вулицю вона не виходила і їй не відомо, куди подівся Комаха.

За проханням Віштак, співробітники міліції принесли і поставили двері на своє місце. Після чого вони відібрали у них пояснення, яке вони підписали. Помолова В.М. відмітила, що до затримання Комахи співробітниками міліції, на останньому ніяких тілесних ушкоджень не було. 

(матеріали перевірки  т. 1 а. 87-88)

У своєму поясненні Котвицький С.В. повідомив, що 7.01.2003 р. о 17:30 йому додому подзвониа Комаха А. В. і запропонував зустрітись. Так як у нього були гості, то він сказав Комасі, щоб той приїхав до нього, якщо зможе. Комаха приїхав до нього о 18.00 годині і вони сіли святкувати. Біля 23:00 години вони поїхали за передачею до Саші. На початок 1:00 години ночі вони привезли передачу і залишили її у нього вдома. Після чого взяли пляшку горілки і пива, і пішли до дівчат, разом з його знайомим хлопцем (який їздив з ними за передачею). Коли вони знаходились гостях у дівчат, то між ними виникла сварка, і він сказав йти до нього додому спати. Вони з Комахою прийшли до нього в квартиру близько 2:00 години ночі, але Комаха взяв речі і знову пішов в квартиру … .  Що було потім, він дізнався від Сергія і Наташі, яка проживала у вказаній  квартирі. 

(матеріали  перевірки  т.  1  а.  10)

Опитаний Лебедев С.П. повідомив, що 7.01.2003 р. приблизно о 14:00 годині він прийшов до свого товариша Котвицького Сергія Вікторовича в гості. Приблизно о 20:00 до Котвицького приїхав його товариш Комаха А.В., якого до цього часу він декілька разів бачив, і був з ним знайомий. Після цього вони сіли за стіл. Скільки точно Комаха випив горілки, він сказати не може, але вважає, що не багато. Приблизно за годину, вони втрьох поїхали на таксі на Свердловський масив за передачею Комахи, що саме це була за передача і звідки, він не знає, але це були дві сумки темного кольору. Поїздка за передачею у них зайняла хвилин 40. Піднімаючись назад до квартири Котвицького, вони зупинили ліфт на третьому поверсі. Коли двері ліфту відкрились, то вони побачили, що дві дівчини стояли на площадці третього поверху перед квартирою … і палили. Вони їм сказали, що віднесуть речі до Котвицького і спустяться до них. Так як дівчата запросили їх до себе відмічати Різдво. Одну з дівчат - Віштак Наталію, він знав, а його товариші Котвицькій та Комаха дівчат не знали.

Після того як вони занесли передачу Комахи до Котвицького у квартиру, вони пішли в гості до Віштак, де сіли за стіл на кухні, випили горілки. Що пив Комаха і в якій кількості, він не знає. Потім Комаха і Котвицький пішли за горілкою і швидко повернулись назад. Вони принесли із собою горілки та пива (у якій саме кількості він не пам’ятає). Через деякий час між Котвицьким, Комахою з одної сторони та Віштак і її подругою з другої, виникла суперечка (із-за чого, він сказати не може). Тоді Віштак (господарка кв. …), сказала, щоб вони залишили квартиру і йшли додому. Він перший вдягнувся, подаючи приклад своїм товаришам, і вони вийшли з квартири слідом за ним. Він із ними попрощався, і зробив вигляд, що спускається до низу на другий поверх. При цьому він зупинився, і, впевнившись, що його товариші пішли вгору (вони були вже приблизно на 4-му поверсі). Після цього він знову повернувся до дівчат у кв. …, із якими знову сів за стіл. Через деякий час у двері почали стукати. На його думку стукав Котвицький Сергій, оскільки коли він відчинив двері, то останній практично впав на нього, так як був дуже паяний, а Комаха в цей час стояв за його спиною. Знову почалася словесна суперечка між громадянкою Віштак і Котвицьким, Комаха при ньому в цій суперечці участі не приймав, і стояв осторонь мовчки. Потім Віштак Н.П. сказала їм, що викличе міліцію, але це не подіяло на Котвицького, і він далі продовжував суперечку. В цей час він заспокоював Котвицького, а Комаха стояв осторонь, але в суперечку не вступав. Потім Віштак сказала, що викликала міліцію, коли вона це зробила він сказати не може, і чи робила вона це взагалі він сказати не може, так як заспокоював п’яного Котвицького, який постійно рвався до квартири, і хотів щоб його пустили,- оскільки вони з Комахою приносили горілку й пиво, а їх випровадили і не пускають. Почувши про те, що викликана міліція, Котвицький і Комаха пішли на верх, додому Котвицького.

Коли приїхала міліція він точно сказати не може. Від когось він дізнався, що співробітники міліції затримали Комаху (хто саме це йому сказав, він не пам’ятає), і він пішов униз подивитись, маючи намір вирішити питання, щоб Комаху не забирали. На другому поверсі він побачив, що двоє співробітників міліції затримали Комаху, у якого руки були за спиною. Коли Комаху виводили на вулицю, він побачив, що той був у наручниках. Комаха опору працівникам міліції не чинив. Наскільки він пам’ятає, то коли міліція забрала Комаху, то двері, які ведуть до тамбура квартири, були на місці. Щоб Віштак писала заяву міліції він не бачив, і йому здається, що не писала. Після вищезазначених подій, він Комаху не бачив. 

(матеріали перевірки т. 1а. 23, 85-86)

Будучи опитаний, Комаха А.В. повідомив, що: "7 січня 2003 року, знаходячись у канікулярній відпустці, я близько 19:00 години приїхав із м. Літин у м. Вінницю, щоб провідати свого товариша Котвицького Сергія Вікторовича (проживає за адресою: м. Вінниця, вул. …).

У Котвицького С.Б. я знаходився до 24.00 години. У проміжок цього часу я і Котвицький їздили до мого товариша Лисецького Олександра Леонідовича (проживає по вул. Свердлова, на кінцевій зупинці тролейбуса, номера будинку та квартири не пам’ятаю), якій мав мені віддати дві моїх сумки з продуктами, які йому передала моя бабка. Взявши у нього зазначені сумки, я разом з Котвицьким поїхали на його квартиру, у якій знаходились приблизно до 24.00 години, де з ним вечеряли та спілкувались. Спиртних напоїв під час вечері не вживали.

Які події розгортались після 24.00 години 7 січня 2003 р. та до того часу як я прийшов в себе у реанімаційному відділенні військово-медичному центрі ВПС України, я не пам’ятаю у зв’язку з перенесеною травмою голови. Я також не пам’ятаю, при яких обставинах мені була заподіяна травма голови, у зв’язку з вищезазначеними обставинами (травмою голови)". Комаха А.В. зауважив, що він ще в достатній мірі не одужав.

(матеріали перевірки т. 1а. 145)

Опитаний прапорщик міліції міліціонер ОБ ППСМ Костриця Р.В. повідомив, що з 7.01.03 р. по 8.01.03 р. він знаходився на службі по ОГП на ПА-25 разом із ст. сержантом Матяшем І.П. і старшиною міліції Коваленко В.М.

О 1 годині 32 хв. вони отримали виклик по «02», про те, що по вул. … в 5-му під’їзді бійка. Вони під’їхали на дану адресу, зайшли у під’їзд разом з Матяшем І.П. у під’їзді ліфт не працював і вони почали підніматись пішки. Коли вони піднімались, то на сходах площадки 2-го поверху побачили невідомого громадянина, одягнутого з темний светр та темні штани. На запитання що він тут робить і хто викликав міліцію і чи не чув він бійки, останній відповів, що тут не живе і прийшов у гості до товариша, міліцію він не викликав. В той же час вони почули з третього поверху гучну розмову і почали підніматись туди. Зазначений вище громадянин ішов попереду, а вони позаду. Коли вони піднялись на третій поверх, то даний громадянин побіг вище, а вони почали розмовляти з 2 хлопцями, які там стояли й курили. На запитання, хто викликав міліцію, вони сказали, що можливо господарка квартири. В цей час із квартири вийшла дівчина (Віштак) і повідомила, що це вона викликала міліцію і повідомила, що вона стояла зі своєю подругою Помоловою на площадці і курили. В цей час до них підійшли двоє невідомих, які піднімались знизу і почали з ними знайомитись. Однак вони відмовились з ними знайомитись і хлопці почали до них чіплятись й погрожувати. Після цього дівчата втекли додому, а через 10-20 хвилин вони побачили, що в них пропали двері з тамбура і що ці двері зняли вищевказані двоє хлопців. Віштак сказала, що вона хоче писати заяву про пропажу дверей. Ця розмова відбувалась в коридорі, і в цей момент з верху спускався хлопець, якого вони бачили, коли входили до під"їзду, який вже був одягнутий у шкіряну куртку темного кольору. Побачивши його, Віштак підбігла до нього, взяла за рукав і сказала, що це один з тих двох хто до них чіплявся й зняв двері. Вони підійшли до нього та запропонували пройти з ними. На що він відразу дістав посвідчення офіцера і сказав, що він лейтенант ЗСУ, навчається в медичній академії (м. Київ), прізвище його Комаха А.В., мешкає у м. Літин. Потім він сховав посвідчення і почав тікати. Вони побігли за ним. Він наздогнав Комаху на другому поверсі і схватив його за ліве плече. Комаха почав видиратись, шарпати його за формений одяг. Після цих його дій, він почав робити Комасі залом лівої, руки за спину. В цей момент до них підбіг Матяш І.П. та схопив Комаху за праву руку, щоб той не вдарив його (Кострицю). Після цього Костриця дістав наручники на ліву руку, але Комаха чинив непокору й Матяш зробив йому залом правої руки, після чого вони наділи наручники на праву руку останнього і посадили його у службовий автомобіль, а самі пішли назад на третій поверх відбирати та пояснення. Костриця відмітив, що коли вони входили до під’їзду, то бачили, що на вулиці, біля під’їзду стоять якісь двері. Коли бони піднялись на верх, то сказали гр-ці Віштак, що на вулиці стоять якісь двері, після чого спустились донизу разом з якимось хлопцем, який знаходився у квартирі Віштак. Остання подивилась на ці двері, і сказала, що вони належать їй. Після чого він та зазначений вище хлопець взяли ці двері і занесли на її поверх. Після цього він відібрав заяву у гр-ки Віштак і пояснення у гр-ки Помолової.

Відібравши заяву та пояснення, вони сіли в автомобіль і поїхали до наркодиспансеру, для медичного обстеження затриманого і встановлення ступеня сп’яніння.

Після закінчення обстеження, вони направились до Ленінського ВМ, у приміщенні якого зняли з затриманого наручники. Зайшовши до чергової частини, вони повідомили помічника чергового Костюка, що даний громадянин є військовослужбовцем і що його затримано згідно виклику по «02», показали останньому зібрані матеріали (заяву та пояснення). Помічник чергового сказав, що на другому поверсі сидить слідчий, і що необхідно піднятись до нього і проконсультуватись як оформляти затриманого. Коли вони піднімались до слідчого то затриманий знаходився на першому поверсі за решіткою, біля чергової частини.

В кабінеті слідчого вони знаходились хвилин 15-20. Слідчому вони повідомили ситуацію, яка склалася із затримання військовослужбовця, і сказав, що цим випадком повинна займатись військова комендатура і подзвонив до чергового у військову комендатуру і повідомив про затримання зазначеного вище військовослужбовця. Потім слідчий захотів поспілкуватись із затриманим і вони вийшли з кабінету. Коли вони спустились на 1-й поверх, то там Комахи А. В. не було. Він разом із слідчим зайшов до чергової частини і запитали Костюка, де знаходиться затриманий, в черговій частині в цей час сидів водій Коваленко. Костюк сказав, що він нікого не випускав, двері й решітка зачинені. Після цього вони всі почали шукати Комаху на першому поверсі. Але його на першому поверсі не знайшли.

Після чого він і слідчий піднялись на другий поверх і почали шукати там. Як і на першому поверсі, всі двері до службових кабінетів були зачинені, але на сходах, які вели на третій поверх, знаходилось приміщення, де прибиральниці зберігають свій інвентар. Він попробував двері цього приміщення і вони виявилися не зачиненими. Він зазирнув у дане приміщення, там було темно і він дістав ліхтарик, слідчий відчинив двері ширше, щоб було видніше і вони увійшли до цього приміщення. Але у ньому Комахи теж не було, однак вони побачили драбину, яка вела на горище. Він піднявся на верх по драбині і побачив, що там є віконце, яке веде на дах райвідділу. Він зазирнув у це віконце, посвітив ліхтариком і побачив сліди, які вели від віконця в ліву сторону. Сліди були свіжі, тому, що на той час ішов сніг, а сліди було видко чітко. Побачивши це, він спустився вниз і повідомив слідчому та в черговій частині, що бачив сліди на даху. Після цього Коваленко вийшов на вулицю подивитись на дах будинку та територію. Слідом за ним вийшов Матяш, пошуки Комахи зайняли хвилин 20. повертаючись з вулиці Матяш і Коваленко привели із собою Комаху, якого посадили на стілець перед черговою частиною. У Комахи була розбита голова з правого боку, та вся куртка була е кроні. Костюк одразу ж викликав швидку допомогу. Знаходячись у черговій частині він бачив як Комаха встав з стільця намагаючись кудись піти, однак на ногах не встояв і впав. Побачивши це, він підбіг до нього, допоміг йому сісти та сказав, щоб він не чіпав руками голову, і що вже їде швидка допомога, потім він знову зайшов у чергову частину. Костюк уже вдруге подзвонив до швидкої допомоги, і в цей час Комаха знову зробив спробу кудись піти, але знову впав. Цього разу вже Костюк допоміг Комасі підвестись й сісти на стілець. Швидка допомога приїхала приблизно через 10 хвилин. Лікарі надали першу медичну допомогу Комасі і забрали із собою.

Костриця відмітив, що на момент затримання Комахи при ньому знаходились: бронежилет, пістолет ПМ, наручники (БР-С). Палка ПР-73 та автомат АКСУ-74 знаходились у автомобілі у водія. У приміщенні Ленінського ВМ у нього знаходились: бронежилет, пістолет ПМ, наручники. Автомат та палка знаходились у службовому автомобілі. До затриманого Комахи крім наручників інших спецзасобів та прийомів рукопашного бою не застосовувалось.

На запитання: "У Комахи А. В. на момент обстеження в наркодиспансері зафіксовано рана на носі розміром 1X1, що Вам відомо і, де вона заявилася?", - Костриця Р.В., відповів, що: "Із приводу даного питання, пояснюю, що я не знаю звідки в нього та подряпина".

(матеріали перевірки т. 1а. 24, 92-95)

Опитаний старший сержант міліції міліціонер ОБ ППСМ Матяш І.П. повідомив, що 7 січня 2003 р. о 16 годині він заступив на чергування по несенню служби по охороні громадського прядку на ПА-25 ВАЗ-2106 д.н. 01-05 ВІ разом із: старшиною міліції Коваленко В.М. та прапорщиком Костриця Р.В.

Приблизно о 1 годині 3О хвилин до них поступив виклик по «02», про те, що по вул. … в 5-му під’їзді бійка, і назвали код, щоб можна було зайти в під’їзд, по приїзду на місце виклику вони побачили, що біля під’їзду, куди їх викликали, стоять вхідні двері. Коли вони відкрили двері, зайшли до під’їзду і стали підніматись вгору, то побачили, що на 2-му поверсі стоїть невідомий чоловік без куртки, в темному светрі, на запитання, хто він і що тут робить, він відповів, що прийшов до друга. Вони його запросили піднятись з ними до 3 поверху, звідки лунали голоси. Коли вони піднялись на площадку 3 поверху, то побачили, що там стояли хлопець і дві дівчини, які курили. Поки
вони запитували хто викликав міліцію, цей хлопець, якого вони зустріли на 2-му поверсі піднявся до гори. Поки вони з’ясовували обставини виклику (господарка заявила, що буде писати заяву), в цей час спускався до низу вказаний хлопець, який уже був одягнутий куртку. Побачивши його, господарка квартири вказала на нього, і сказала, що це він стукав до неї у двері і зняв її двері. Вони зупинили цього чоловіка, останній відразу ж сказав, що він лейтенант і показав при цьому посвідчення, поклавши посвідчення до кишені і, почувши їх розмови, він почав тікати вниз. Костриця Р.В. почав його доганяти й наздогнав на другому поверсі, схопив його за ліву руку, намагаючись зупинити, але той почав видиратись. Матяш прийшов на допомогу і схопив цього чоловіка за праву руку. Але
цей чоловік не заспокоювався, намагався затіяти з ними бійку, і їм прийшлось одягти на нього наручники та посадити до службового автомобіля. При посадці в автомобіль цей громадянин опору вже не чинив, но так як даний громадянин знаходився в наручниках, то це вважається примусовою посадкою. 

Після того як вони посадили зазначеного громадянина у автомобіль, вони повернулись на третій поверх, щоб відібрати належні документи (заяву та пояснення). Відібравши заяву та пояснення, господарка квартири сказала, щоб вони допомогли їй занести двері, на що вони погодились, а вона пішла додому, щоб покликати когось на допомогу, прийшов якийсь хлопець і Костриця Р.В. разом із ним заніс двері. Після чого вони направились до наркодиспансеру, щоб зробити обстеження затриманого, так як останній був п’яний. До наркодиспансеру вони їхали приблизно 10-15 хвилин, і знаходились у ньому близько 20 хвилин. При затриманні і доставляння вказаного громадянина, останній весь час погрожував їм звільненням із роботи.

Після закінчення обстеження, вони направились до Ленінського ВМ, у приміщенні якого зняли з затриманого наручники. Зайшовши до чергової частини, вони повідомили помічника чергового, що даний громадянин є військовослужбовцем і що його затримано згідно виклику по «02», показали останньому зібрані матеріали (заяву та пояснення), і запитали, що з ним робити. На це помічник чергового відповів, що на другому поверсі сидить слідчий, і що необхідно піднятись до нього і той вирішить, як оформляти затриманого. Коли вони піднімались до слідчого то затриманий перебував на першому поверсі за решіткою, яка знаходиться в середині райвідділу. В кабінеті слідчого вони знаходились хвилин 15—20.  Ознайомившись із матеріалами,  слідчий відповів,  що справа проти затриманого може бути порушена тільки військовою прокуратурою і подзвонив у військову комендатуру і повідомив про затримання зазначеного вище військовослужбовця. Після цього вони вийшли з кабінету і слідчий захотів побачити затриманого. Коли вони спустились на 1-й поверх, то там затриманого не було. Вони зайшли до чергової частини і запитали помічника чергового, де знаходиться військовослужбовець., на що останній відповів що не знає й сказав, що через парадні двері ніхто не виходив. Після цього вони всі почали шукати затриманого. Він, помічник чергового й Коваленко шукали на 1-му поверсі, а слідчий і Костриця на другому поверсі. Хвилин через 7 він почув як Костриця крикнув, що на даху є сліди. Після цього Коваленко вийшов із райвідділу на вулицю, обдивитись навколо будинку. Хвилини за 1,5 Коваленко зайшов до приміщення райвідділу і сказав, що знайшов затриманого, який знаходився за райвідділом із правої сторони. Він разом із Коваленко пішов до затриманого, щоб допомогти йому привести останнього до райвідділу. Коли вони підійшли до затриманого, то побачили, що останній стояв на "корточках" і був весь у снігу і в крові. Вони допомогли йому підвестись, взяли під руки і привели до райвідділу, де побачили, що в нього розбита голова і посадили його на стілець. Помічник чергового викликав швидку допомогу. Посидівши 1-2 хвилини затриманий Комаха зробив спробу встати і вийти, але похитнувся й упав у сторону решітки. Його підняв Костриця і посадив знову на стілець. Поки вони чекали приїзду швидкої допомоги він знову зробив спробу підвестись і знову ж впав. При приїзді швидкої допомоги, лікарі надали йому допомогу і забрали із собою.

На запитання: "У чому заключається "не заспокоювався" під час затримання?", - Матяш І.П. відповів : "Не заспокоювався це значить - видирався, розмахував руками".

На запитання: "Що означає "Хотів затіяти з нами бійку"", - Матяш І.П. відповів : "Штовхався, хватався за формений одяг". 

На запитання: "Хто крім власниці квартири Віштак і Помолової був у гостях? Кого Ви бачили?", - Матяш І.П. відповів : "Три громадянина. Один як стало відомо Лебедєв, один зі слів дівчат із (беркута), третій - невідомий мені".

На запитання: "Які документи і хто Вам надав їх для медичного обстеження в наркодиспансер?", - Матяш І.П. відповів : "Я виписав направлення на обстеження і надав його лікарю".

На  запитання: "Хто на той час, крім наряду ПА-25 знаходився у Ленінському ВМ?", -  Матяш І.П. повідомив : "Черговий Ковальчук -відпочивав, слідчий Руденко – знаходився на 2-му поверсі, і помічник чергового Костюк".

На запитання: "В чому виражались погрози зі слів жінок по відношенню до них із боку Комахи?", - Матяш І.П. відповів : "Пояснили, що Комаха приставав до них і хотів зґвалтувати".

На запитання: "Яка екіпіровка у Вас була під час затримання Комахи та у Ленінському ВМ?", - Матяш І.П. повідомив: "На період затримання при мені було: пістолет ПМ, наручники та бронежилет. Дубинка ПР-73 знаходилась в автомобілі".

Матяш І.П. також відмітив, що крім застосування наручників, при затриманні інших засобів щодо Комахи ним, Кострицею й Коваленко не застосовувалось, претензій будь-якого характеру в нього до Комахи не має.

(матеріали перевірки т. 1 а. 21-22, 89-91)

Опитаний старшина міліції Коваленко В.М. міліціонер-водій ОБ ППСМ Коваленко В.М. повідомив, що з 7 по 8 січня 2003 року він стояв в наряді на патрулювання Ленінського, району м. Вінниці у складі наряду ПА-25, до якого входили Матяш І.П. і Костриця Р.В.

Після 1:30 ночі, по радіо, черговий по батальйону з позивного "Яхта", передав їм виклик, який надійшов по телефону «02», про те, ще за адресою: м. Вінниця, Пирогова, 89а на третьому поверсі (квартири не пам’ятаю) вибивають двері. На місце виклику вони приїхали приблизно за 5-7 хвилин. Біля входу у під’їзд, під навісом-козирком стояли сперті на стіну двері. Матяш і Костриця зайшли до під’їзду й хвилин за 5-7 привели до службового автомобіля громадянина в наручниках. Матяш передав йому посвідчення офіцера на прізвище Комаха Анатолій Віталійович. Комаха вів себе агресивно, це виражалось в тому, що він, сидячи у наручниках, які були застібнутими за спиною, смикав руками, висловлювався нецензурною лайкою, називав їх "підарасами", "ментами", "мусорами". За хвилин 10-15 Комаха заспокоївся, і між ними мова перейшла у сімейне русло. Комаха повідомив, що його батьки на заробітках - заробляють гроші на навчання молодшого брата. Комаха планував після закінчення навчання перейти служити до військового санаторію у м. Вінниці. Коли повернулись Матяш із Кострицею, він розвернув автомобіль і поїхав до наркодиспансеру, де вони знаходились близько 20 хвилин. Після того як лікар оглянув Комаху, вони всі разом через 15 хвилин  приїхали до Ленінського райвідділу.

В автомобілі було темно, внутрішнє освітлення не працювало, тому він нічого не може повідомити про те чи були у Комахи, якісь подряпини, але слідів крові на його обличчі він не помітив. Комаха в автомобілі головою по будь-яким предметам у машині не вдарявся.

Комаху у райвідділ заводили Костриця і Матяш, а він залишився біля автомобіля, який обійшов, обстукав сніг з бризговиків і хвилин за 10, закривши автомобіль, також зайшов до приміщення райвідділу, двері якого йому відчинив помічник чергового Костюк. На запитання де його хлопці, Костюк відповів, що бони знаходяться в кабінеті слідчого, при цьому помічник йому зробив зауваження у зв’язку з тим, що він не зайшов до райвідділу разом з усіма. Коли він заходив у райвідділ, то в коридорі нікого не було взагалі.

Ввійшовши до відділення міліції, він зразу ж пройшов до чергової частини, у якій знаходився один помічник. Хвилин через десять до приміщення чергової частини зайшов Матяш і запитав у помічника чергового, де знаходиться Комаха. На що помічник відповів, що Комаха пішов слідом за ними. Потім прийшов Костриця разом із слідчим і повідомили, що Комахи другому поверсі також не має.

Він разом із помічником чергового пішли подивитись до туалету і в праве крило будинку, Матяш перевіряв у цей час ліву сторону. Слідчий з Кострицею дивились на 2-му поверсі. Хвилини через три слідчий позвав їх на другий поверх із словами: "Дивись двері відкриті, напевне тут він сховався". Костриця пішов наверх і повідомив, що там його немає і що там є вихід на дах будинку. Він (Коваленко) сказав, що Комаха напевно, втік і треба дивитись за райвідділом. Після чого він вийшов на вулицю, сам обійшов будинок і на правому дальньому куті будинку побачив лежачого Комаху, який був весь у снігу. Біля труби було витолочене місце, порошив сніг, ліхтарика у нього не було і він не бачив слідів крові на снігу. Він Комаху не чіпав, а пішов звати співробітників на допомогу. Підійшовши разом з Матяшем до Комахи, вони разом узяли останнього за руки і повели до райвідділу, де посадили на стілець. Уже в райвідділі він побачив кров на обличчі і голові (із правої сторони) Комахи, куртка якого також була в крові.

Помічник чергового викликав швидку допомогу, а Комаха в цей час зірвався бігти і знов впав на підлогу.

Коваленко відмітив, що спеціальних засобів та рукоприкладства щодо Комахи він не застосовував. Пістолет ПМ і наручники знаходились при ньому, а палка була закрита у автомобілі. 

(матеріали  перевірки  т.  1  а.  93-99)

Слідчий слідчого відділу Ленінського ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області Руденко Д.С. повідомив, що в ніч з 7 на 8 січня 2003 р., під час несення служби, до нього в кабінет увійшли два співробітники ППС, які повідомили, що доставили в Ленінський ВМ чоловіка, який скоїв правопорушення. На їх погляд - злочин, передбачений ст. 296 ч. 2 КК України. Співробітники ППС увійшли до нього в кабінет близько 4:00 години (точніше сказати не може). Він попросив їх розповісти обставини справи. Вони повідомили, що доставлена особа вибила двері в якісь квартирі. Що він є військовослужбовцем, і показали йому посвідчення офіцера останнього. Після цього він сказав співробітникам ППС, що даний злочин підслідність прокуратури і порадив їм звернутись до військової комендатури. Приблизно через 15 хвилин співробітники ППС вийшли з його кабінету. Виходячи з кабінету, один із працівників ППС сказав, що доставленої особи немає. Він запитав: "Де ж він міг дітися?" і також вийшов з кабінету, і разом із ними пройшов по другому поверху приміщення райвідділу, але там нікого не було. Після чого вони спустились на перший поверх. Один із співробітників ППС пішов до туалету, а другий у підвальне приміщення. Вийшовши звідти, вони сказали, що нікого не знайшли. Піднімаючись на другий поверх, він побачив як один із працівників ППС, відчинив двері, які ведуть до сходів, які ведуть вгору, і направився туди. На горі він пробув хвилин 5, і, спустившись, сказав, що там нікого нема. Тоді ми з ним спустились в чергову частину, і в цей час, один із співробітників ППС, підтримуючи попід руки, привів білявого хлопця, худорлявого, середнього росту, у якого в правій частині голови була кров. Після цього він пішов до свого кабінету, звідки на протязі 3 годин не виходив.

(матеріали перевірки т. 1а. 32-33)

Згідно пояснення чергового ЧЧ старшого лейтенанта міліції Ковальчука В.А., він 7.01.2003 р. заступив на добове чергування в складі СОГ Ленінського ВМ оперативним черговим.

В період з 2:00 год. до 4 год. 08 хв. 8.01.2003 р. він відпочивав у кімнаті відпочинку. О 4 год. 08 хв. 8.01.2003 р. у кімнату відпочинку до нього зайшов помічник чергового Костюк і доповів, що наряд ОБ ППСМ ПА-25 приблизно о 3 годині 30 хв. доставив у відділ міліції військовослужбовця, який через дах здійснив утечу. У цей же час у вестибулі приміщення райвідділу лікарі швидкої допомоги надавали першу медичну допомогу затриманому, після чого забрали останнього до лікарні. Коли він вийшов до вестибулю то побачив, що біля рештки, яка відділяє вестибуль від коридору, краплі червоного кольору, як він зрозумів, це була кров. 

(матеріали перевірки т. 1а. 43)

Опитана прибиральниця Ленінського ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області Кизилова Н.Ф. повідомила, що: " ... я працюю прибиральницею Ленінського ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області з 2000 року.

В мої обов’язки входить прибирання приміщення зазначеного райвідділу, розташованого у м. Вінниці по вул. Пирогова, 4 б.

У приміщенні даного райвідділу, на 2-му поверсі, на лістнічній площадці розміщене приміщення, де прибиральниці переодягаються та зберігають свій робочий інвентар. У цьому приміщенні є  драбина, яка веде на горище, вихід на горище прикривається лядою (чи закривається дана ляда на замок я не знаю, так як ніколи не звертала на це уваги). По закінченню роботи у райвідділі, вхідні двері в дане приміщення закриваються на ключ. Замок на цих дверцятах простий врізаний. По встановленому порядку, ключ від даного приміщення я по закінченні роботи забираю з собою додому (другий ключ знаходиться у другої прибиральниці Ольги Бабій, яка також по закінченні роботи забирає його із собою).

4 січня 2003 року о 15.00 годині я закінчила прибирати приміщення, переодягнулась, закрила двері вказаного приміщення на ключ і пішла до дому. 5,6,7 січня 2003 р. були вихідними днями, і ні я, ні моя змінниця на роботу не виходили. Згідно графіку роботи, 8 січня 2003 р. о 9:00 годині я прийшла на своє робоче місце. Двері у приміщення для прибиральниць у цей час були зачинені на ключ, обстановка у цьому приміщенні порушена не була, у всякому разі, я не замітила, щось особливого. Будь-яких пошкоджень на цих вхідних дверях я не помітила.

9 січня 2003 р. до мене на роботу прийшов якійсь військовий, і повідомив, що з моєї каптерки, вночі 8.01.2003 р. виліз на кришу затриманий працівниками міліції лейтенант збройних сил. Він попросив мене з цього приводу дати пояснення, на що я йому усно розповніла, те, про що повідомила під час дачі цього пояснення.

Яким чином зазначений вище затриманий міг відкрити двері та потрапити у приміщення для прибиральниць, я нічого повідомити не можу. Можу повідомити, що конструкція даного замка проста, це звичайний врізаний замок, будь-яких складностей у його відчинені у мене та у моєї змінниці ніколи не виникало. Чи є ще в когось у райвідділі ключі від даного замка я сказати не можу, так як це мені не відомо.

{матеріали перевірки т. 1 а. 147)

Опитаний помічник чергового ЧЧ Ленінського ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області Костюк С.А. повідомив, що: " я працюю на вказаній посаді у Ленінському ВМ (розташованому у м. Вінниці по вул. Пирогова, 4 б) з листопада 2001 р.

В мої обов’язки входить: прийом та передача інформації по телетайпу, замінювати чергового чергової частини під час його відсутності.

7 січня 2003 року я заступив на добове чергування у зазначеному райвідділі, у складі оперативне чергової групи: черговий - Ковальчук В’ячеслав Анатолійович, слідчий - Руденко Дмитро.

Близько 1 години 30 хвилин по телефону «02» у райвідділ поступило повідомлення про те, що до будинку №89а по вул. Пирогова громадяни викликають міліцію (я точно не пам’ятаю як саме цей виклик пройшов по «02»).

Близько 3 години 40 хвилин у приміщення даного райвідділу зайшли: працівники ОБ ППСМ Костриця і Матяш і громадянин одягнутий в цивільний одяг, як пізніше мені стало відомо, це був лейтенант медичної служби Комаха А. В. Наскільки я пам’ятаю, під час доставляння Комахи А.В. до райвідділу, на ньому не було видно тілесних ушкоджень, я не можу сказати чи він знаходився у нетверезому стані, оскільки не звернув на це уваги.

Указані особи пройшли через коридор у приміщення райвідділу, я закрив за ними двері і залізну решітку, після чого пройшов до чергової частини. В цей час я один знаходився у приміщенні чергової частини, так як черговий у цей час відпочивав у кімнаті відпочинку, а слідчий знаходився на другому поверсі у своєму кабінеті.

Коли я знаходився у черговій частині, то до мене зайшов хтось з працівників ОБ ППСМ і запитав, де знаходиться черговий слідчий. На що я їм відповів де знаходиться слідчий і після чого він вийшов із чергової частини і закрив за собою двері. Куди після цього пішли вказані вище особи я не бачив, так як з кімнати чергової частики я не виходив. Приблизно через 2-3 хвилини після цього, у двері подзвонив водій ПА-25 працівник ОБПЛСМ Коваленко Василь, я йому відчинив двері і пропустив до приміщення. Хочу відмітити, що коли я йшов відкривати двері Коваленко, то в коридорі, на першому поверсі, нікого не було. Впустивши Коваленко до райвідділу, я зачинив за нами двері та залізну решітку, і ми разом з останнім пройшли до чергової частини.

Хвилин через 5-10 після цього, до чергової частини зайшов Костриця і запитав у кас чи ми не бачили, де знаходиться громадянин у цивільному, якого вони доставили до райвідділу. Я відповів, що цього громадянина не бачив, і вважав, що він знаходився разом із ними.

Після цього Костриця вийшов із чергової частини, а я разом із Коваленко залишились. Приблизно через 3-4 хвилини до чергової частини знову зайшов хтось з вказаних вище працівників ОБ ППСМ і повідомив, на другому поверсі відкриті двері приміщення для прибиральниць, у якому є драбина на горище, де є вихід на дах, і що на даху будинку є сліди на снігу. Коваленко, який знаходився у черговій частині, під час цієї розмови згадав,  що  колись  він  працював  у медвитверезнику  (який  раніше  був розташований у цьому будинку) , і був випадок втечі одного із затриманих через дах.

Після цього я відкрив залізну решітку і Коваленку разом ще з кимсь з працівників ОБ ППСМ він вийшов з райвідділу у двір. Чи були з ними спецзасоби я не бачив, так як не звернув на це уваги. Менше ніж через 5 хвилин вказані особи ввели до приміщення райвідділу, тримаючи під руки, Комаху А. В. Одежа на останньому була в снігу, права сторона голови та обличчя у нього була в крові. Побачивши, це я негайно викликав по телефону "швидку допомогу". Зі слів Коваленко, вони знайшли Комаху А. В. за тильною стороною приміщення райвідділу. У якому стані, положенні, та конкретно, де саме вони знайшли Комаху, він не сказав, а я його не розпитував. Приблизно в цей час до чергової частини спустився слідчий який сказав, що він із свого службового телефону вже повідомив про затримання Комахи А.В. військову комендатуру.

Через декілька хвилин приїхала "швидка допомога", працівники якої надали першу медичну допомогу Комасі А.В., і забрали його до лікарні. Коли приїхала "швидка допомога", я розбудив чергового і повідомив його про вищевказані події, а слідчий передав йому посвідчення офіцера Комахи А.В.

Яким чином Комасі А.В. вдалося пройти через кімнату прибиральниць на дах будинку я нічого повідомити не можу, так як це мені не відомо. Можливо двері до даної кімнати не були зачинені, і він випадково на них натрапив, або відкрив їх шляхом підбору ключів, оскільки замок там дуже простий. У кого крім прибиральниць могли знаходитись ключі від приміщення прибиральниць мені не відомо. У черговій частині ключі від даного приміщення не зберігаються, так як воно не є службовим приміщенням.,

Можу стверджувати, що Комаха А. В. не виходив із приміщення райвідділу через двері, так як к весь час знаходився у черговій частині, напроти коридору, що веде до виходу, і не поміченим Комаха А.В. не міг пройти повз мене. Крім того, залізна решітка у вищевказаний час була зачинена".

На запитання: "Поясніть, чому Комаху А.В. після доставки останнього до райвідділу не було поміщене до кімнати утримання доставлених і затриманих?’, Костюк О.А. відповів: "Комаху А.В. не було поміщено до кімнати затриманих, оскільки працівники ОБ ППСМ не передали мені будь-яких документів, які б вказували на те, що він затриманий, крім того вони також нічого мені не повідомили, з приводу чого вони доставили цього громадянина до райвідділу, а відразу ж пішли до слідчого. Як я зрозумів, цей громадянин (Комаха А.В.) також мав разом з ними йти до слідчого. Яким чином сталося так, що його залишили без пригляду мені не відомо".

На запитання: "Вам пред’являється для ознайомлення пояснення прибиральниці Кизилової Н.Ф. у частині того, що: " ...Згідно графіку роботи, 8 січня 2003 р. о 9:00 годині я прийшла на своє робоче місце. Двері у приміщення для прибиральниць у цей час були зачинені на ключ, обстановка у цьому приміщенні порушена не була, у всякому разі я не замітила, щось особливого. Будь-яких пошкоджень на цих вхідних дверях я не помітила...", поясніть, хто зачинив двері до кімнати прибиральниць під час Вашого чергування?", Костюк О.А. відповів: "Як я вже пояснював вище, у черговій частині ключа від даного приміщення немає, в кого з працівників райвідділу, крім прибиральниць є ключ від цього приміщення мені не відомо. Також я не можу пояснити того, хто під час мого чергування міг зачинити на ключ двері в дане приміщення. Наскільки мені відомо у райвідділі були нерідкі випадки, коли ключі від замків одних кабінетів, підходили до замків дверей інших кабінетів, напевне у зв’язку з простотою використовуваних замків. Ключі яких саме замків дверей із службових приміщень райвідділу можуть підходити до замка дверей  кімнати  прибиральниць,  мені  не  відомо".

(матеріали  перевірки  т. 1а.  26,  148)

Згідно рапорту старшого офіцера відділення охорони ППС та організації діяльності ВСП у гарнізонах Потєєва К.Ю., 8.01.03. р. о 4:45 було отримано повідомлення від оперативного чергового про те, що працівниками МВС затриманий лейтенант Комаха А.В., яки й знаходиться у 2-й міській лікарні.

О 5:10 прибула чергова машина, на якій він виїхав у 2-гу лікарню, по прибуттю на місце, він побачив, що 2 лікаря, медична сестра, черговий міліціонер 2-ї лікарні намагаються утримати на перев’язочному столі затриманого для надання йому першої медичної допомоги "накладення швів на голові". Затриманий чинив опір, свої дії не контролював. Одяг, обличчя, волосяний покрив голови та перев’язочна кімната були скривавлені. З його допомогою були накладені шви, після чого, на його погляд, затриманий заснув.

Отримавши згоду на транспортування у чергового травматолога та чергового терапевта, він дав команду військовослужбовцям, які прибули з ним, перенести затриманого в автомобіль.

Приблизно о 6:00 лейтенант Комаха А. В. був доставлений у ВМЦ ВПС. Після первинного огляду черговим хірургом були викликані рентгенолог та невропатолог, під час огляду лейтенант Комаха А. В.  до тями не приходів. В цьому стані він його залишив у ВМЦ ВПС.

Приблизно о 6:45 він прибув до Ленінського РВВС, де отримав посвідчення особи лейтенанта Комахи А. В. та з’ясував зі слів чергового, що затриманий вистрибнув з 3-го поверху на місці затримання та був доставлений до РВВС з пошкодженням голови.

(матеріали перевірки т. 1а. 4)

Згідно акту судово-медичного дослідження Ю від 15.01.03р.г у Комахи А.В. виявлено:

— відкриту черепно-мозкову травму у формі забою головного мозку важкого ступеня з локалізацією ушкоджень мозку в правій лобно-скроневій і лівій лобній долях з крововиливом під м’які мозкові оболонки, скупченням ліквору під твердою мозковою оболонкою правої півкулі, забійною раною м’яких тканин у правій тім’яній області, синцями в правій скроневій області, в області правої вушної раковини, в області правого соскоподібного відростку, перфорацією (розривом} барабанної перетинки правого вуха, садном в області спинки носа;

— синець на зовнішній поверхні середньої третини правого плеча;

— множинні садна в областях правого і лівого променево-зап’ястних суглобів;

— множинні садна на тильній поверхні правої кисті, в областях п’ястно-фалангових і між фалангових суглобів цієї кисті;

— синець з садном на його фоні в області празого надколінника;

— три синці на передньо-зовнішній поверхні правої гомілки.

Всі вищевказані ушкодження у Комахи А. В. утворилися в результаті дії тупих предметів, про що свідчить їх характер.

Травмуючими механізмами утворення всіх наявних у Комахи А. В. ушкоджень явилися дії тупих предметів, тертя тупими предметами, а також поєднання ударної дії цих предметів з тертям, на що вказують особливості ушкоджень головного мозку і м’яких тканин.

Травмуючим механізмом утворення ушкоджень на голові Комахи А. В. (крім садна в ділянці спинки носа) явилась ударна дія (дії) тупого предмета (предметів), що підтверджується забійним характером ушкоджень головного мозку та рани м’яких тканин, наявністю синців.

Травмуючими механізмами утворення саден у Комахи А. В. ділянках спинки коса, правого і лівого променево-зап’ястних суглобів, тильної поверхні правої кисті на п’ястно-фалангових і між фалангових суглобах цієї кисті, правого надколінника явились тертя тупих предметів або поєднання їх ударної дії з тертям.

Травмуючим механізмом утворення синців у Комахи в ділянках зовнішньої поверхні середньої третини правого плеча, правого надколінника, передньо-зовнішньої поверхні правої гомілки явилась ударна дія (дії тупого предмета (предметів).

Місцями прикладення травмуючої сили до голови Комахи А.В., від дії якої утворились внутрішньочерепні ушкодження, були суміжно розташовані праві тім’яна скронева області та області правого соскоподібного відростку, правої вушної раковини (права бічна поверхня голови), що підтверджується наявністю в цих областях рани та синців, а також розташуванням ушкоджень речовини головного мозку. Також місцем прикладення травмуючої сили до голови Комахи А.В. явилась ділянка спинки носа, про що свідчить наявність в цій ділянці садна.

Місцем прикладення травмуючої сили до правої верхньої кінцівки Комахи А. В., явилась середня третина зовнішньої поверхні плеча, всі поверхні променево-зап’ястного суглобу, тильна поверхня п’ястно-фалангових і між фалангових суглобів кисті, про що свідчить наявність в цих ділянках зовнішніх ушкоджень у вигляді синців та саден.

Місцем прикладення травмуючої сили до лівої верхньої кінцівки Комахи А.В. явились всі поверхні променево-зап’ястного суглобу, про що свідчить наявність в цій ділянці саден.

Місцем прикладення травмуючої сили до правої нижньої кінцівки Комахи А.В. явились надколінник, верхня, середня та нижня третини передньо-зовнішньої поверхні гомілки, про що свідчить наявність в цих ділянках зовнішних ушкоджень у вигляді синців та садна.

Заподіяна Комасі А. В. відкрита черепно-мозкова травма у формі забою головного мозку важкого ступеня лобно-скроменевій і лівій лобній долях з крововиливом під м’які мозкові оболонки, скупченням ліквору під твердою мозковою оболонкою правої півкулі, забійною раною м’яких тканин у правій тім’яній області, синцями в правій скроневій області, в області правої вушної раковини, в області правого соскоподібного відростку перфорацією барабанної перетинки правого вуха відноситься до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя.

Заподіяні Комасі А. В. садно в області спинки носа, синець на зовнішній поверхні середньої третини правого плеча, множинні садна в областях правого і лівого променево-зап’ястних суглобів, множинні садна на тильній поверхні правої кисті, в областях п’ястно-фалангових і між фалангових суглобів цієї кисті,  синець і садно в області правого  надколіника,  три  синці  на передньо-зовнішній поверхні правої гомілки відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

Враховуючи характер і локалізацію наявних у Комахи А.В. тілесних ушкоджень, а також відсутність переломів кісток скелету і ушкоджень органів грудної і черевної порожнин, можна стверджувати, що вони не могли виникнути при вільному падінні з висоти даху триповерхового будинку (12-14 метрів) на асфальт покритий снігом.

Враховуючи характер і локалізацію наявних у Комахи А.В. тілесних ушкоджень, в тому числі на голові, можна стверджувати, що всі вони одно моментно не могли виникнути при вільному падінні з висоти 4 метрів на асфальт, покритий снігом, що підтверджується розташуванням зовнішніх ушкоджень в западаючих областях тіла (наприклад області правого соскоподібного відростка).

Будь-яких об’єктивних медичних даних, які б свідчили про можливість утворення ушкоджень на тілі Комахи А. В. в результаті падіння з висоти 4 метрів на металевий козирок біля стіни будинку під вентиляційною трубою, в ході даного дослідження не встановлено.

Перфорація (розрив) барабанної перетинки правого вуха у Комахи А.В. виникла в результаті ударної дії тупого предмета в область правої вушної раковини по типу баротравми, тобто різкого підвищення тиску повітря в зовнішньому слуховому проходу, на що вказують характер і локалізація ушкоджень барабанної перетинки, а також наявність синця в області правої вушної раковини.

Утворення перфорації барабанної перетинки правого вуха, при падінні з висоти 4 метрів на асфальт, покритий снігом, також виключено, тому, що виникнення умов герметичного контакту вушної раковини з тупим предметом, необхідних для заподіяння баротравми вуха, при падінні з висоти, також виключено.

Форма, характер і локалізація саден в областях правого і лівого променево-зап’ясних суглобів у Комахи А. В. вказують на те, що вони могли утворитися в результаті дії предметів з обмеженою травмуючою поверхнею, можливо наручників.

Вирішення питань про виникнення тілесних ушкоджень у Комахи А. В. в результаті побиття не  входить у компетенцію судово-медичних експертів.

Згідно аналізу крові Комахи А.В. №16/2 від 8.01.03 р. (ВМЦ ВПС ЗС України) в ній виявлено алкоголь в концентрації 0,3 проміллє. Дана концентрація алкоголю в крові не може свідчити про будь-який ступінь алкогольного сп’яніння, тому що така концентрація алкоголю в крові відповідає лише незначному впливу алкоголю на організм людини (від 0,3 дор 0,5 проміллє).

Якщо концентрація алкоголю в крові людини становить менше 0,3 проміллє, то це свідчить про відсутність впливу алкоголю на її організм.

Якщо концентрація алкоголю в крові становить від 0,5 до 1,5 проміллє, то це свідчить про легкий ступінь алкогольного сп’яніння.

(мат. перевірки т. 1а. 103-114)

Відповідно до акту комісійного судово-медичного дослідження (обстеження) №27-к від 25.04.2003 р.:  .

"... Тілесні ушкодження у Комахи А. В. відносяться до тяжкого тілесного ушкодження, так як відкрита черепно-мозкова травма тяжкого ступеня є небезпечною для життя ...

Судово-медичних даних, які можна було б розцінювати як сліди сковзання (тертя) по вентиляційній трубі, а також ознак струсу тіла при падінні з висоти (в тому числі — починаючи з 10,5 м і до рівня асфальтового покриття) і ударів по тілу гумовою дубинкою "ПР-73", не виявлено.

Судово-медична експертна комісія підтримує висновки зроблені у акті судово-медичного дослідження №3 від 14-15.01.2003. року про механізм виникнення ушкоджень і вважає, що ушкодження спричинені Комасі А.В., виникли від твердих предметів з обмеженою контактуючою поверхнею і могли бути заподіяні внаслідок ударів руками та ногами, а циркулярно розташовані садна в області променево-зап’ясткових суглобів могли виникнути від наручників "БС", як про це вказано в поясненні Комахи А.В. від 26.03.03р".

(матеріали перевірки т. 1 а 207-214 )

Відповідно до акту судово-криміналістичного дослідження №4/7 від 15.01.2003 р.: "На передній правій половинці брюк, в середній третині, мається пошкодження, яке виникло в результаті перерозтягування та розриву тканини. Металізації сполуками заліза в ділянці даного пошкодження не виявлено.

При дослідженні наданих куртки, пуловера, черевиків та шкарпеток будь-яких пошкоджень не виявлено.

Встановити додаткові накладення сполук заліза на підошвах наданих черевиків за даними досліджень не є можливим тому, що до складу всього матеріалу підошов входять сполуки заліза.

На всій поверхні куртки, більше справа, брюках та на верхній поверхні пуловера маються накладення темно-бурого кольору, які схожі на підсохлу кров".

(матеріали перевірки т. 1 а. с. 117-123)

  Згідно висновку додаткового фізико - технічного дослідження одягу Комахи А.В.— Акт №б4 від 6.05.2003 р.:

"На правій колоші джинсових штанів по передній її поверхні в середній частині виявлено пошкодження у вигляді розриву, що утворилося внаслідок перерозтягування тканини. На черевиках, в ділянці носків, виявлені пошкодження у вигляді слідів тертя, що утворилися від взаємодії з тупими предметами (предметом) ."

(мат. пер. т. 1 а. 216-218)

Згідно акту судово-медичного дослідження (імунологічного) №3 від 15.01.03 р.: "Рідина, що вилучена з місця події в замерзлому стані являється кровлю людини А (II) групи з аглютиніном анти-В", що відповідає групі крові Комахи А.В.

(матеріали перевірки т. 1 а. с. 126-128)

Будучи додатково опитаний 26.03.2 003 р. Комаха А. В. позідомив, що до раніше даного ним пояснення у центральному госпіталі ВПС (м. Вінниця) він може добавити наступне, що в даний час стан його здоровая задовільний і він спам’ятав деякі обставини заподіяння йому тілесних ушкоджень в ніч з 7 на 8 січня 2003 р. А саме: в ніч з 7 на 8 січня, точну годину він не пам’ятає, він разом із своїм знайомим Котвицьким та товаришем останнього - Сергієм, спустились на третій поверх будинку, де проживає Котвицький. Котвицький і Сергій хотіли зайти в гості до знайомої їм дівчини, яка проживає на третьому поверсі, а він пішов разом з ними, щоб проконтролювати ситуацію, оскільки він був самий тверезий серед них (він за вечір випив одну пляшку пива і наскільки пам’ятає, горілки він не вживав) . Він точно не пам’ятає, але між кимсь з їхньої компанії та дівчиною, до якої вони прийшли в гості, виник конфлікт з приводу того, що господарка квартири попросила Котвицького і його вийти, сказавши щоб у квартирі залишився тільки товариш Котвицького - Сергій. Наскільки він пам’ятає, Котвицький сперечався з нею з приводу того, що, вона не може їх виганяти, так як ми принесли їй пляшку горілки і пиво.

Закінчивши цю суперечку, він і Котвицькій піднялись додому останнього, де він одягнувся, вийшов з квартири один і почав спускатись на вулицю, так як хотів купити цигарки.

В районі третього поверху, коли він спускався по сходах (в цей час ліфт не працював), його зупинив міліціонер (з приводу чого він його зупинив, він не пам’ятає}. Він пред’явив міліціонеру посвідчення офіцера і продовжив спуск. Міліціонер почав йому щось кричати, що саме він не пам’ятає. Через декілька секунд міліціонер його наздогназ і почав заломлювати руки. Він його попросив його не чіпати, так як він йому пред’явив посвідчення офіцера і що він ніякого закону не порушував. В цей час підбіг інший міліціонер і вони вдвох одягли на нього наручники, та повели до міліцейського автомобіля. Міліціонери сказали, що повезуть його до лікарні Ющенко, щоб взяти аналіз чи провести тест на алкогольне сп’яніння. Він "смутно" пам’ятає як його обстежував лікар. Після обстеження у лікаря його повезли до Ленінського райвідділу у м. Вінниці. Знаходячись у дворі цього райвідділу, він постійно говорив міліціонерам, щоб вони відвезли його до військової комендатури, однак вони наполягали на тому, щоб він зайшов до приміщення райвідділу. Міліціонери взяли його під руки і повели по східцям у приміщення райвідділу. Він в цей час упирався ногами в східці і говорив їм, щоб вони не вели його в міліцію, відвезли до військової комендатури, так як він офіцер. Після чого, міліціонери (хто саме він не пам’ятає), декілька раз вдарили його своїми ногами по його ногам, щоб він перестав впиратися і вони змогли завести його у приміщення.

Знаходячись у приміщенні райвідділу, він почав обурюватись діями міліціонерів, зупинявся, так як не бажав іти далі у приміщення, весь час наголошував на тому, що його необхідно відвести у військову комендатуру. В цей час, у приміщенні райвідділу, наскільки він пам’ятає, це було в коридорі, який розташований навпроти вхідної двері до райвідділу, хтось, хто знаходився позаду нього, наніс йому удар якимось твердим предметом в область тім’яко-скроменевої ділянки справа. Після цього удару він почав втрачати свідомість, міліціонери злякались і почали його відливати холодною водою. Очевидно він все ж таки втратив свідомість, так як лише пам’ятає, що йому надавали допомогу лікарі у 2-й міській лікарні.

На запитання: "Поясніть чи бачили ви хто саме наніс Вам удар по голові у приміщенні Ленінського райвідділу?", - Комаха А. В. відповів, що він не бачив хто саме наніс йому удар по голові у приміщенні Ленінського райвідділу. На його думку це не могли бути працівники патрульно-постової служби, які доставили його до райвідділу, тому, що вони знаходились перед ним. Він також не може стверджувати, що його вдарив хтось з працівників чергозої частини Ленінського РВ, так як він не бачив, хто його вдарив.

На запитання:" Чи піднімались Ви 8.01.03 р., під час знаходження у Ленінському райвідділі, на дах даного будинку, якщо так, то у зв’язку з чим?", Комаха А. В. відповів, що він не може стверджувати, що під час знаходження у приміщенні Ленінського райвідділу 8.01.2003 р., він на дах цього будинку не піднімався.

(мат. перев. т. 1а 191-193)

Під час огляду встановлено, що на даху будинку Ленінського ВМ: "... учасниками огляду знайдене залишки слідів (відбитків) взуття переметені снігом, які ідуть від виходу з горищного приміщення і видні на віддалі 4-5 м від парапету ідуть паралельно до довжини будівлі. Відстань між кроками 1,7-1,8 м, далі залишки слідів взуття ведуть до труби вентиляції і зникають...".

(матеріали перевірки т. 1 а. 34-42)

Оглядом місця події також встановлено, що: висота будинку, у якому розташований Ленінський ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області складає 10,5 м, на даху будинку виявлені сліди, які ведуть в одному напрямку до вентиляційної труби. Ця труба виступає над дахом на висоту 1 метр і закріплена на розтяжки. Ця труба іде вертикально вниз і на відстані 4 метра від землі закінчується агрегатом примусової вентиляції. На трубі вентиляції до двигуна примусової вентиляції по всій поверхні наявні багаторазові сліди ковзання (тертя). Ліворуч від агрегату примусової вентиляції у снігу, виявлені замерзлі плями темно-бурого кольору розмірами від 0,5X0,5 до 30X25 сантиметрів. Менші плями 0,5X0,5 см  ведуть до кута будівлі.

(матеріали  перевірки  т.  1  а.  62-83)

Згідно протоколу додаткового огляду місця події від 24.03.2003 р. встановлено, що: "При виході на дах, з лівої сторони (сторона протилежна фасаду) наявна, вентиляційна труба червоного кольору, діаметром 40 см На цій трубі зі сторони будинку та із зовнішньої сторони є сліди подібні до вертикальної потертості. Ці сліди переривчасті і починаються від рівня даху будівлі і закінчуються на рівні двигуна вентиляції. Верхня частина короба двигуна розташована на відстані 4 м від дорожнього покриття (асфальту). Вертикальна труба дещо нахилена в сторону даху, а на рівні вентиляційного двигуна, її відстань від стіни складає 49 см".

(мат. пер. т. 1 а. 196-201)

Відповідно до висновку службового розслідування по факту отримання тілесних ушкоджень гр-ном Комахою А. В., затвердженого начальником Ленінського ВМ ВМВ УМВС України у Вінницькій області 10 січня 2003 р. - втеча затриманого Комахи А.В. та отримання ним в результаті цього тілесних ушкоджень, стала можлива внаслідок порушення добовим черговим нарядом Ленінського ВМ вимог наказу МВС №485-92, вказівки МВС  №1718-Ан та низької якості контролю за несенням служби добовим нарядом. 

(мат. пер. т. 1 а. с. 150-151)

Працівники ОБ ППСМ - прапорщик міліції Костриця Руслан Вячеславович, старший сержант міліції Матяш Ігор Петрович, старшина міліції Коваленко Василь Миколайович та Ленінського ВМ - старший лейтенант міліції Ковальчук В’ячеслав Анатолійович, лейтенант міліції Руденко Дмитро Сергійович, старший прапорщик міліції Костюк Олександр Арсентійозич, у зазначений вище проміжок часу являлися службовими особами, на яких згідно ст. 1, 2, 3, 4, 10, 11, 12, 13, 20, 25 Закону України «Про міліцію» від 20.12.1990 р. із змінами і доповненнями, Статуту патрульно-постової служби, були покладені обов’язки: «... незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу, в разі звернення до нього громадян ... з заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або у разі безпосереднього виявлення таких, зобов’язаний вжити заходів до попередження і припинення правопорушень ... встановлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення; захищати життя, здоров’я, власність громадян від злочинних посягань, забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів; запобігання правопорушенням та їх припинення . . . виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили; свою діяльність будувати на принципах законності, гуманізму, поваги до особи; свої завдання виконувати неупереджено, у точній відповідності з законом; виявляти, запобігати, припиняти та розкривати злочини, вживати з цією метою оперативно-розшукових та профілактичних заходів, передбачених чинним законодавством, приймати і реєструвати заяви і повідомлення про злочини і адміністративні правопорушення, своєчасно приймати по ним рішення; проводити дізнання у межах, визначених кримінально-процесуальним законодавством; виявляти причини й умови, що сприяють вчиненню правопорушень, вживати заходи до їх усунення; брати участь у правовому вихованню населення; перед застосуванням сили, спеціальних засобів ... попереджати про намір їх використання; заходи фізичного впливу ... застосовувати для припинення правопорушень, подолання протидії законним вимогам міліції, при виникненні безпосередньої загрози життю або здоров’ю громадян чи працівників міліції якщо інші способи не забезпечили виконання покладених на нього обов’язків; у разі застосування сили, вона не повинна перевищувати міри необхідної для виконання покладених на міліцію обов’язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров’ю правопорушників та інших громадян», а також передбачена відповідальність: дисциплінарна чи кримінальна - за вчинення протиправних дій.

(матеріали перевірки т. 1а. 50-52)

Таким чином, проведеною додатковою перевіркою встановлено, що у описаній вище ситуації - стосовно затримання та доставляння Комахи А.В. до Ленінського ВМ, працівники  міліції ОБ ППСМ УМВС України у Вінницькій області Костриця Р.В., Матяш І.П., Коваленко В.М., відносно Комахи А. В. виконували дії, пов’язані з виконанням ними своїх службових обов’язків по охороні громадського порядку, під час виконання яких їм була виказана протидія, для подолання якої ними були застосовані заходи фізичного впливу та спецзасоби (наручники), у порядку передбаченому законодавством України, без перевищення ними своїх службових повноважень.

У зв’язку з викладеним, дії співробітників міліції ОБ ППСМ Костриці Р.В., Матяша І.П., Коваленка В.М., по застосуванню фізичної сили та спецзасобів (наручників) до Комахи А.В., під час затримання та доставляння останнього до Ленінського ВМ, слід визнати правомірними.

Що стосується тілесних ушкоджень, виявлених у Комахи А.В., то під час проведення перевірки, будь-яких достатніх та достовірних даних, які б викризали будь-кого із працівників міліції, як ОБ ППСМ так і чергової частини Ленінського ВМ ВМВ УМВС, у причетності до заподіяння тілесних ушкоджень Комасі А. В. - не добуто, і в діях працівників міліції не виявлено ознак складу будь-якого злочину.

Аналіз матеріалів перевірки, дає підстави прийти до висновку, що тілесні ушкодження у Комахи А. В. виникли, не одно моментно, а на протязі нетривалого проміжку часу, приблизно у проміжок часу між 3:40-3:47 8.01.2003 р., а саме:

— тілесні ушкодження в області тулуба Комахи А. В. (рук, плечей, ніг), а також частково його голови, виникли внаслідок тертя тулуба останнього о металеву поверхню вентиляційної труби під час самовільного спуску останнього з 3-х поверхового будинку приміщення Ленінського ВМ 8.01.2 003 р., що підтверджується висновками судово-медичного та судово-криміналістичного дослідження (якими встановлено наявність тілесьих ушкоджень, виникнення яких характерне для тертя об тверду поверхню (матеріали перевірки т. 1 а. с. 103-114, 207-214), пошкоджень одягу, характерних для тертя о тверду поверхню (матеріали перевірки т. 1 а. с. 117-123, 216-218), протоколом огляду, згідно якого на вентиляційній трубі, наявні багаторазові сліди від зазначеного тертя (ковзання) (матеріали перевірки т. 1 а. с. 62-71, 196-201);

— вищеописані пошкодження в області голови Комахи А.В., виникли внаслідок ударної дії тупих твердих предметів з обмеженою контактуючою поверхнею, як вентиляційної труби та її двигуна - під час спуску, так і при падінні останнього з висоти, під час продовження спуску по вентиляційній трубі зазначеного вище будинку, від удару головою об металевий козирок, розташований біля стіни будинку під вентиляційною трубою, що підтверджується об’єктивними даними, зафіксованими під час огляду місця події — протоколом огляду, фото таблицею, схемами (матеріали перевірки т. 1а. с. 64-83), на яких, зокрема видно що плями крові Комахи А.В., безпосередньо розпочинаються від труби підпірки вентиляційної труби: "Біля труби підпірки вентиляції виявлено на віддалі 1,42 м від труби і 2,50 м від стіни будівлі пляму розміром 30X25 см замерзлої рідини темно-бурого кольору. Навкруги цієї плями, а далі в ліву сторону є також велика кількість невеликих крапель рідини темно-бурого кольору. Далі ж такі плями виявлені в сторону кута будинку і на самому куті..." (матеріали перевірки т. 1а. 63 на звороті); висновками судово-медичного та судово-криміналістичного дослідження (стосовно тілесних ушкоджень характерних для тертя об тверду поверхню (матеріали перевірки т. 1 а. с. 103-114, 117-123), характерних пошкоджень, які утворюються внаслідок перерозтягування та тертя об тверду поверхню, виявлених на штанах та черевиках Комахи А. В. (матеріали перевірки т. 1 а. с. 117-123, 216-218), протоколами огляду, згідно яких на вентиляційній трубі, наявні сліди від багаторазового тертя (ковзання) (т. 1 а. с. 62-71, 196-201) ); свідченнями очевидців Матяша І.П. та Коваленко В.М., які виявили травмованого Комаху А.В. (матеріали перевірки т. 1 а. 89-91, 98-99).

У зв’язку з викладеним, враховуючи обстановку на даху зазначеного будинку (наявність однієї доріжки слідів взуття на снігу, їх напрямок у бік вентиляційної труби, біля якої вони закінчуються), розташування слідів тертя на вентиляційній трубі, тілі та одежі Комахи А.В., локалізації тілесних ушкоджень на голові і тілі Комахи А.В. - переважно з правої сторони, місцезнаходження плям крові Комахи А.В. на поверхні снігу безпосередньо під вентиляційною трубою, їх відстань та розташування відносно вентиляційної труби та металевого козирка, а також пояснення очевидців, слідство вважає, що тілесні ушкодження, наявні у Комахи А.В., спричинені останньому внаслідок нещасного випадку, і являються наслідком його особистих необережних дій, які виникли від дії тупих твердих предметів з обмеженою контактуючою поверхнею - внаслідок ударів та при ковзанні (терті) об металеву вентиляційну трубу і двигун вентиляційної труби та при подальшому падінні з висоти не більш як 4 метри внаслідок удару (ударів) об частини металевого козирка, розташованого під вентиляційною трубою вищевказаного будинку, а також послідуючого удару об асфальт покритий снігом, під час спроби останнього, який знаходився у стані алкогольного сп’яніння,  здійснити втечу з приміщення Ленінського ВМ ВМВ УМЗС України у Вінницькій області 8.01.2003 р.

Під час даної перевірки будь-яких достатніх та достовірних даних стосовно можливої причетності працівників ОБ ППСМ та чергової частини Ленінського ВМ до заподіяння тілесних ушкоджень Комасі А. В. не добуто, і у їх діях не виявлено ознак складу будь-якого злочину.

Щодо суперечливих пояснень Комахи А.В., а саме, висловлення ним припущень, стосовно того, що 8.01.2003 р. у приміщенні Ленінського РВ УМВС хтось із співробітників міліції наніс йому: "... удар якимось твердим предметом в область тім"яно-скроменевсї ділянки справа..." (мат. перев. а. 192 на звор.), то до даних пояснень слід відноситись критично, як до можливого намагання Комахи А. В. таким чином помститись за затримання і доставляння його до відділення міліції, та як спробу останнього перекласти вину за отримання ним при вищевказаних обставинах тілесних ушкоджень з себе на працівників міліції, а також як таких, які переслідують мету на виправдання ним перед керівництвом навчального закладу, близькими, знайомими та колегами по службі і навчанню, своїх дій, вчинених ним в ніч з 7 на 8 січня 2003 р., в тому числі і обставин при яких ним було отримано травму, про що свідчать зокрема: довідка №65-п від 27.02.2003 р. про проведення медичного огляду ВЛК та виписка із історії хвороби №3593/72, у яких зазначено, що захворювання у Комахи А. В. пов’язане з проходженням військової служби і що він потребує відпустку по хворобі на 45 діб, хоча при встановленні даного діагнозу, Комахою А. В., лікарям нічого не було повідомлено про обставини отримання травми.

(матер. пер. т. 1 а. с. 194-195)

Між тим, в діях помічника оперативного чергового прапорщика міліції Костюка О.А., який без запису правопорушника до книги доставлених та без складання акту огляду доставленого на предмет наявності видимих тілесних ушкоджень дозволив піднятися наряду ППС разом з доставленим Комахою А.В. до слідчого, наявні ознаки дисциплінарного проступку.

Згідно наказу начальника ВМВ УМВС України "Про покарання співробітників Ленінського ВМ ВМВ" №б від 10 січня 2003 р., за порушення наказу МВС №485-92, вказівки МВС №1718-Ан, щодо осіб доставлених за правопорушення, та неповідомлення відповідального та оперативного чергового про подію, помічника оперативного чергового старшого прапорщика міліції Костюка Олександра Арсентійовича попереджено про неповну посадову відповідність. Цим же наказом, за недостатньо організований та низький контроль за несенням служби добовим нарядом Ленінського ВМ, що призвело до втечі правопорушника з Ленінського ВМ та отримання при цьому тілесних ушкоджень, дільничному інспектору міліції Ленінського ВМ старшому лейтенанту міліції Ковальчуку В’ячеславу Анатолійовичу оголошено сувору догану, а відповідальному по Ленінському ВМ начальнику ВКР майору міліції Мельнику Олександру Вікторовичу оголошено догану.

(матеріали перевірки т. 1 а. 152)

Приймаючи до уваги викладене, керуючись ст. 97, 99, 6 п. 2, 130 УПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

1. В порушенні кримінальної справи стосовно працівників ОБ ППСМ – прапорщика міліції  Костриці  Руслана  В’ячеспавовича,  старшого  сержанта  міліції  Матяша  Ігора Петровича,  старшини міліції Коваленко Василя Миколайовича,  по факту затримання та заподіяння тілесних ушкоджень лейтенанту медичної служби Комаха А.В. — відмовити, на підставі ст. 6 п. 2 КПК України, у зв’язку з відсутністю в їх діях складу будь-якого злочину.

2. В порушенні кримінальної справи відносно працівників Ленінського ВМ ВМВ УМВС України старшого лейтенанта міліції Ковальчука В’ячеслава Анатолійовича,  лейтенанта міліції Руденко Дмитра Сергійовича,  старшого прапорщика міліції Костюка Олександра Арсентійовича,  по факту заподіяння  тілесних ушкоджень лейтенанту медичної служби Комасі А. В. - відмовити, на підставі ст. 6 п. 2 КПК України, у зв’ язку з відсутністю у їх діях складу будь-якого злочину.

   3. Про прийняте рішення повідомити заінтересованих осіб. 

4. Копію цієї постанови направити прокурору Вінницької області.

Старший слідчий прокуратури 
Вінницької області 
юрист 1-го класу    Кирилюк Г.Г.

 Поділитися