MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Активісти українських правозахисних організацій навчалися в Харкові

12.02.2005   
Юрій Чумак, учасник Школи
27–30 січня в Харкові проходила П’ята школа з прав людини для активістів українських правозахисних організацій. Організатором Школи виступила Харківська правозахисна група (ХПГ).

У роботі школи взяли участь 47 представників неурядових організацій з 18-и областей України, м. Києва та Автономної Республіки Крим. Перед тими, кому пощастило бути зарахованими до Школи за пiдсумками конкурсу, виступили: співголова ХПГ Євген Захаров, кандидати юридичних наук Всеволод Речицкий і Руслан Тополевський, юрист і адвокат Аркадій Бущенко, керівник громадської приймальні ХПГ Людмила Клочко та інші.

«Навіть у найдемократичнішій країні більшість, відстоюючи свої інтереси, може порушити права окремої людини, індивідуума», – відзначила Людмила Клочко. «Захистити права людини від неправомірних дій з боку держави і його органів – це головна задача правозахисників. Наша Школа і проводиться для того, щоб надати можливість її учасникам одержати нові знання, обмінятися досвідом, знайти нових партнерів для організації спільної діяльності».

Характерно, що П’ята школа проводилася у поствиборчий період і багато організацій, представлених на ній, під час виборів Президента – 2004 активно працювали, захищаючи права виборців. Тому «школярі», багато хто з яких самі – члени неурядових організацій з багаторічним стажем, – ділилися враженнями, розповідали про виявлені фальсифікації, пропонували шляхи демократизації суспільства в цілому і виборчого процесу, зокрема. 4 дні Школи були насичені змістовними лекціями і цікавими тренінгами. Були розглянуті питання українського конституціоналізму в сучасному контексті, концепції прав людини, захисту прав людини в суді, у тому числі – і Європейському, діяльності неурядових організацій у правозахисній сфері... У гарячих дискусіях, але толерантно, як це і личить правозахисникам, проходило обговорення проблем взаємодії правозахисних організацій і влади, співвідношення політики і правозахисту, співробітництва неурядових організацій і ЗМІ, організації інформаційного обміну і спільних акцій, кампаній.

Учасники Школи практикувалися в підготовці проектів, об’єднаних загальною ідеєю – «Вільна людина у вільній країні» і, як було відзначено присутніми, ця творча робота, не зважаючи на дуже обмежений час, відведений на неї, була проведена на досить високому рівні. Можливо, частина цих проектів стане основою для написання реальних програм, що будуть реалізовуватися в Україні вже найближчим часом.

Прощалися учасники Школи не тільки однодумцями, а справжніми друзями. Усі вони обмінялися координатами і домовилися про подальше співробітництво. Співробітництво в ім’я реалізації прав людини, в ім’я людини.

P.S. За підсумками П’ятої школи з прав людини для активістів правозахисних організацій було проведено анонімне анкетування, учасники якого повинні були оцінити за 12-бальною шкалою рівень організації та проведення заходу. Здається, що отримана середня оцінка цілком заслужена: 10,8 – відмінно!

 Поділитися