MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дещо про двійників громадянської кампанії «ПОРА!»

23.02.2005   
Протиріччя між Громадянською кампанією «ПОРА!» та однойменною Інформаційно-просвітницькою кампанією «ПОРА» не вчухають.

Громадянська кампанія «ПОРА!» стартувала в ніч з 28 на 29 березня, коли у 17 обласних центрах України було здійснене одночасне розклеювання листівок із запитанням «Що таке кучмізм?», під час якої було заарештовано 10 наших активістів. Проте, цю ідею здається почали також використовувати у своїх цілях ІНШІ люди.

Розклеювання листівок супроводжувалося інформаційним повідомленням, де єдиним офіційним джерелом діяльності кампанії оголошувався сайт http://kuchmizm.info. На сайті зазначалося, що ГК «ПОРА!», не підтримуючи жодного кандидата у Президенти та жодну політичну силу, боротиметься за чесне проведення виборів та проти правлячого в Україні режиму, але не припинить своє існування і після виборів, оскільки головною метою кампанії є побудова громадянського суспільства. Кампанія будувалася за мережевим принципом відсутності формальних лідерів та офіційних посад.

Майже через місяць під час виборів у Мукачевому з’явився «двійник» кампанії «ПОРА!» (іноді її також називають жовта «ПОРА»), а саме – заявила про себе інша організація, яка взяла собі таку ж саму назву, визначившись як інформаційно-просвітницька кампанія та заснувала сайт http://pora.org.ua. ІПК «ПОРА» мала ієрархічний принцип побудови, мала лідерів та посади (кущові, ройові тощо). В ІПК «ПОРА» існувала Рада, рішення якої були обов’язковими до виконання, а повний склад невідомий переважній більшості активістів. Попри декларування аналогічного з ГК «ПОРА!» принципу не підтримки жодного кандидата до Ради входили і деякі народні депутати з блоку «Наша Україна» (Стецьків, Павленко). Засновники й активісти ГК «ПОРА!» участі у заснуванні ІПК «ПОРА» не брали і дізналися про її появу із мас-медіа.

В цій ситуації Громадянською кампанією «ПОРА!» було прийнято рішення не висловлювати обурення щодо копіювання її назви, оскільки на той час ГК «ПОРА!» ще не була широко відома, і це було б сприйнято народом як проста боротьба за бренд, що зашкодило б головній меті – боротьбі з правлячим в Україні режимом. Було також прийнято рішення про налагодження стосунків з ІПК «ПОРА», проведення спільних акцій та переговорів про об’єднання. За погодженням обох сторін 22 серпня було оголошено, що віднині існує єдина Громадянська кампанія «ПОРА!» з єдиним логотипом, малюнок якого являв собою поєднання логотипів обох кампаній (сонце, що сходить + годинник).

На момент об’єднання Громадянська кампанія «ПОРА!» значно випереджала Інформаційно-просвітницьку кампанію «ПОРА» як за кількістю акцій, так і по кількості регіонів, в яких вони були проведені. Обласними координаторами єдиної кампанії в переважній більшості стали активісти саме ГК «ПОРА!» (і лише в кількох регіонах вони одночасно належали до обох організацій).

28 січня 2005 року відбувся форум ГК «ПОРА!», в якому взяло участь біля 300 активістів кампанії, в тому числі й ті активісти, які визнавалися обласними координаторами засновниками як ГК, так і ІПК «ПОРА!». На форумі було заявлено про продовження діяльності у формі саме громадянської кампанії, в організаційно-правовому форматі всеукраїнської громадської організації, завданням якої тепер стає декучмізація – ліквідація негативних тенденцій у політичному, економічному й соціальному житті країни, які залишилися у спадок від попереднього режиму.

Натомість наступного дня частина активістів ГК «ПОРА!» провела в готелі «Русь» так зване «урочисте закриття громадянської кампанії «ПОРА!». При цьому серед 200 гостей були присутні лише 30 активістів кампанії, які не були ні засновниками, ні регіональними координаторами. Про «закриття кампанії» також говорилося в інформаційному повідомленні, підписаному Владом Каськівим.

Активісти громадянської кампанії «ПОРА!» визнають право Влада Каськіва та його однодумців припинити свою участь у Громадянській кампанії «ПОРА!», однак не можуть погодитись з їх правом розпустити кампанію попри бажання переважної більшості активістів кампанії.

Тим більше дивним є те, що ті самі люди, які оголосили про «закриття» Громадянської кампанії «ПОРА!», після цього засновують організацію з назвою... Громадянська кампанія «ПОРА!», яка має намір здійснювати громадський контроль за політиками. Водночас засновники цієї організації проголошують намір створити політичну партію. Незрозуміло, як вони планують поєднати роль політиків і роль громадського контролю над політиками.

Більш детальну інформацію Ви можете отримати, звернувшись за коментарями до представників громадянської кампанії «ПОРА»:

+38 (050) 310 46 98 – Михайло
+38 (097) 921 18 64 – Володимир
а також на ЄДИНОМУ офіційному сайті ГК «ПОРА!»:
www.kuchmizm.info

РУПОР

 Поділитися