MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чернігівські судді навчалися свободі мирних зібрань та обговорювали фільм про штурм міської ради

07.03.2005   
З 25 по 26 лютого 2005 року в Чернігові в приміщенні Навчально-методичного центру обласної ради федерації профспілок проходив дводенний семінар для суддів Чернігівської області «Право на свободу мирних зібрань. Стаття 11 Конвенції про захист прав та свобод людини», організований Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини спільно з Фундацією сприяння правосуддю та Апеляційним судом Чернігівської області.

Семінар був присвячений праву на мирні зібрання, проблемам обмеження щодо реалізації права громадян на свободу мирних зібрань, мітингів та демонстрацій. Досить велику увагу суддів викликало питання завчасного сповіщення органів місцевого самоврядування про проведення мітингів, зборів тощо. Їх зацікавила практика інших судів з цих питань та рішення конституційного суду. Були обговорені гарантії права на свободу зібрань у розрізі співвідношення їх у українському законодавстві та Конвенції з прав та основних свобод людини. Судді ознайомилися з практикою та рекомендаціями Європейського суду з прав людини у цих питаннях.

Перед початком семінару учасникам був продемонстрований відеозапис, зроблений Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини, з подіями 26 листопада 2004 року біля будинку Чернігівської міської ради, коли учасники 10 тисячного мітингу під керівництвом народного депутата України Миколи Рудьковського зробили спробу захвату будинку органу місцевого самоврядування. Побачені кадри вразили суддів настільки, що після палкого обговорення, вони запропонували зробити на базі наявних матеріалів документальний телефільм та розповсюдити його на всю територію держави з метою унеможливлення повторення таких подій у майбутньому.

З доповідями на семінарі виступили: керівник інституту «Республіка», екс-організатор наметового містечка «Україна без Кучми» Володимир Чемерис, представник Інституту міжнародного права при Державному університеті ім. Т.Г.Шевченко, к.ю.н. Микола Гнатовський та адвокат Олександр Нагорний.

Під час семінару та обговорення проблеми свободи мирних зібрань в Україні, присутні зробили спільний висновок про те, що кількість справ, пов’язаних з цим правом зараз буде різко зростати, з причини того, що багато людей під впливом подій «помаранчевої революції» дуже активно вдаються до публічних масових заходів. Про це говорять і останні події у Чернігівській області. Також судді-учасники наголосили на необхідності врегулювання відповідальності організаторів мітингів та зборів, які призводять до масових протиправних дій.

Даний захід відбувся в рамках проекту «Впровадження міжнародних норм в судочинство України», який реалізується Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини спільно з Апеляційним судом Чернігівської області та Центром підвищення кваліфікації для суддів Чернігівської області за фінансової підтримки програми «Демократичні гранти» посольства США в Україні. Метою проекту є сприяння імплементації норм міжнародного права в судочинство України шляхом проведення семінарів для суддів місцевих судів Чернігівської області та підготовки навчальних матеріалів для них.

 Поділитися