MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Увага! Уряде! Вас моніторять правозахисники

20.04.2005    джерело: www.rupor.org
РУПОР
Вперше громадськість України підготувала системний комплексний звіт з 21-го розділу про порушення прав людини в Україні в 2004 році.
Вперше громадськість підготувала системний комплексний звіт з 21 розділу про порушення прав людини в Україні в 2004 році. Звіт – не просто констатація фактів, кожен розділ закінчується конкретними рекомендаціями для покращення ситуації щодо тих чи інших прав та свобод людини.

Не є секретом, що у Європу (мова йде насамперед про Європейський Союз) не візьмуть з поганою ситуацією з правами людини в країні. Проводячи оцінку країни структури ЄС звертають увагу не так на заяви країни, яка себе зазвичай хвалить, як на незалежні звіти чи повідомлення щодо ситуації з правами людини, підготовлені громадськими організаціями. Даний звіт – яскравий приклад такої роботи громадськості, і численні рекомендації владі свідчать про те, що ситуація з усіма правами людини в Україні далека від ідеальної.

Звіт було представлено та обговорено на другому форумі правозахисних організацій України «Моніторинг прав людини та основних свобод в Україні», який відбувся 11-12 квітня в Києві. У роботі Форуму взяли участь понад 150 представників правозахисних організацій з усіх регіонів України, міжнародних правозахисних організацій (Human Rights Watch, Міжнародна Амністія, Міжнародна Гельсінська Федерація за права людини), Гельсінських комітетів Росії, Білорусі та Молдови, міжнародні консультанти і представники: донорських організацій, дипломатичного корпусу, партнерських структур із країн Центральної і Східної Європи, а також іноземні громадські діячі, гості й журналісти.

Подібний форум відбувається в Україні вдруге, минулорічний був присвячений правам людини на виборах і запам’ятався громадськості насамперед інцидентом з обливання Джорджа Сороса, який був гостем заходу, майонезом. Попри такий початок форум – 2004 був корисний та заклав основу для широкої співпраці правозахисних організацій.

Одна з головних цілей цьогорічного форуму – закласти основу для звіту про дотримання прав та основних свобод в країні у 2005 році.

 Поділитися