MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Полковнику міліції загрожує ув’язнення

07.05.2005   

Подія, що сталася під час другого туру голосування по виборах президента України 21 листопада минулого року, жителям селища Жовтневе Білопільського району на Сумщині запам’ятається надовго. Йдеться про варварський напад групи молодиків на виборчу дільницю №16 виборчого округу №161, розташовану в місцевому будинку культури. Вдершись під вечір до приміщення, де проходило голосування, зловмисники зробили спробу пошкодити виборчі скриньки. Тоді від них дісталося й жителям селища, які саме прийшли до будинку культури проголосувати, і членам виборчої комісії. Втім, останнім, попри завдані їм численні травми, вдалося не лише врятувати урни від розгрому, а й затримати одного з нападників — жителя Донецька Павла М., котрого було передано прибулим на місце події працівникам райвідділу міліції, слідчі якого за даним фактом відразу порушили кримінальну справу.

Однак, довго в руках правоохоронців злочинець не перебував. Тієї ж ночі до райвідділу прибув заступник начальника УМВС в Сумській області полковник міліції Костянтин Б., який наказав оперативному черговому випустити Павла М. з кімнати для затриманих. Як з’ясувалось пізніше, зробив він це для того, аби по дорозі до обласного центру... відпустити нападника зі свого службового автомобіля на всі чотири сторони. Чим той, ясна річ, і скористався, зникнувши в невідомому напрямку. Своїми протиправними діями заступник начальника обласної міліції явно перевищив межі наданих йому владних прав і повноважень, грубо порушив вимоги Конституції України “Про міліцію”, Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ, завдав відчутного удару по авторитету правоохоронних органів. Як наслідок, Костянтину Б., якого зараз усунуто з посади, пред’явлено звинувачення за частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України — перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Скоєння такого злочину передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років без права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Що ж стосується втікача, то після його зникнення слідчим прокуратури Білопільського району винесено постанову про оголошення його розшуку та взяття під варту. Як поінформував під час засідання колегії прокуратури Сумської області керівник цього наглядово-правового відомства Юрій Ударцов, впродовж 2003—2004 років стосовно співробітників міліції було порушено понад 20 кримінальних справ, фігурантами яких є 34 правоохоронці. Щодо 25 з них справи вже передані до суду. Що ж стосується виборчої кампанії, то за її підсумками в області порушено 19 кримінальних справ, п’ять із яких уже очікують судового розгляду, повідомляє Сергій Ханін, Суми.

(“День”, №26, 15 лютого 2005 р.)

 Поділитися