MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Журналюгам» — і дулю, і кулю. Той, хто ставив на Януковича, оголосив війну деяким ЗМІ на Запоріжжі. І не лише ЗМІ...

09.05.2005   
Андрій Багнюк

Україна святкує перемогу здорового глузду на виборах, а в невеличкому містечку Приморськ, що на Запоріжжі, не вщухають пристрасті. Почалося все з «інформаційної блокади», яку місцевій телекомпанії «Юг» влаштувала Приморська райрада на чолі з головою останньої Віктором Одиноким. За те, що «Юг» активно підтримував на президентських виборах Віктора Ющенка, його було вирішено позбавити як інформації, так і реклами, а на додачу ще й влаштувати бойкот передплатній кампанії газети «Юг-інформ».

Поки Одинокий радів «перемозі» Януковича+Ківалова, журналісти телекомпанії вирішили звернутися до Верховної Ради. (Варто зазначити, що депутати не залишили медійників без уваги — Комітет з питань свободи слова та інформації в особі Миколи Томенка і Юрія Артеменка скерував відповідний запит до Генпрокуратури. На часі й судовий позов ТРК «Юг» до райради).

А тим часом, поки тривали вибори, журналісти «Юга» опинились у центрі ще одного інциденту. У селі Радоловка Приморського району на 225-й дільниці знімальна група ТРК стала свідком того, як спостерігач від Ющенка Сергій Строганцев з’ясовував у свого «колеги» зі штабу Я., чому купа заяв про голосування вдома написана однією і тією ж рукою? Візаві Строганцева Володимир Педан сипав матюками просто в телекамеру, після чого буквально викинув опонентів з приміщення.

Представникам Ющенка нічого не лишалось, як їхати до райцентру, аби зробити відповідні заяви. Однак біля села Борисівка їхнє авто перепинили молодчики Педана. Було застосовано зброю, після чого у приморській райлікарні миттєво опинився... той же таки Педан з друзяками. Журналістів туди — аби засвідчити тілесні ушкодження — не допустили. А ось приморчани Павло Глушич та Юрій Біляк, котрі були учасниками інциденту, тривалий час лікувалися у шпиталях Запоріжжя та Дніпропетровська.

«Педан є добрим знайомим начальника райвідділу міліції Старуна, — розповів Юрій Біляк. — То ж у мене навіть не приймали заяву про розбійний напад. Довелося в кабінеті начальника міліції роздягатися і показувати рану на грудях. А як повелися лікарі? Мені навіть не запропонували госпіталізацію. Педану ж засвідчили «по максимуму» — ніби йому відбили все, що можна, поламали геть усе...». Цікаво, що наступного дня викликаний з Бердянська судмедексперт ніяких серйозних ушкоджень у Педана не виявив...

Лише 25 січня авторові цих рядків удалося поспілкуватися з паном Старуном. Начальник міліції підтвердив, що заяви були з обох сторін. І лише днями справу затребувала прокуратура області. Чи відзначать прокурори, що дії Педана та вищезгаданого голови райради Одинокого споріднює принаймні один момент? А саме: ознаки злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу — перешкоджання професійній діяльності журналістів. Поміж потерпілих на дільниці є не тільки приморські мас-медійники, а й кореспондент івано-франківської газети «Західний кур’єр».

Проте Педан і донині поводить себе виклично: нещодавно на сесії райради він погрожував розправою тим «журналюгам, які спробують сунутися в мою Радоловку!». При цьому ані пан Одинокий, ані голова райдержадміністрації Олег Ніколенко не випустили ані пари з вуст. Досі мізкують «по понятіям»!

(“Україна молода”, №20, 3 лютого 2005 р.)

 Поділитися