MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Усі ресурси на нулі, тому не виходить єдина в Криму українська газета

09.05.2005   
Василь Драголюк
Редакція єдиної в Криму україномовної просвітницької газети “Кримська світлиця” вимушена призупинити її випуск. На наступний, 11-й у поточному році й 1162-й, номер елементарно немає коштів. “Вичерпано всі ресурси для виробництва газети, — сказано у зверненні журналістів тижневика, — кілька місяців колектив працює фактично в борг, а на всі наші настійні звертання до вже нової влади (йдеться про віце-прем’єра Миколу Томенка. — Авт.) стосовно подальшої долі часопису не отримано жодної офіційної відповіді. Ми розуміємо, що не до всього відразу доходять руки (сподіваємося, не голови...) у нашого молодого уряду, що спадщина йому після “бригади” Януковича, який вперше за всю “світличну” історію торік позбавив газету фінансування, дісталася непроста, але бодай добрим словом підтримати єдину українську державницьку газету в Криму, яка беззастережно і послідовно (і не за гроші!) підтримувала на минулих виборах народного кандидата, таки можна було б”.
Ситуація у “Кримській світлиці” справді безвихідна: з початку 2004 року її не фінансують iз Держбюджету, вона також не потрапила до переліку періодичних видань, які дотуються республіканським бюджетом АРК. За словами головного редактора Віктора Качули, свого часу, напередодні президентських перегонів, свою підтримку і, відповідно, стабільне фінансування “КС” пропонував голова Верховної ради автономії Борис Дейч. Але колектив не пристав на його милість, оскільки це б само собою означало суттєві зміни політики газети і, головно, переорієнтації на тодішнього провладного кандидата. Не рятує й реклама, бо рекламодавці здебільшого справу мають iз тиражними російськомовними газетами. Отож, як не крути, без урядового рішення не обійтись.
А поки що, аби не плодити далі борги (на сьогодні вони сягають 40 тисяч гривень), які все одно нічим і нікому буде повертати, редакційний колектив у повному складі, тобто 11 чоловік (разом iз прибиральницею), до остаточного вирішення питання з фінансуванням часопису йде у вимушену відпустку (у людей уже просто немає за що добиратися до місця роботи).

(“Україна молода”, №46, 15.03.2005)

Див. також — “Поступ”, м. Львів, 9 березня 2005 р.
 Поділитися