MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна продовжує платити заборговані зарплати через Європейський суд з прав людини

19.05.2005    джерело: www.rupor.org
Володимир Яворський, м.Київ
4 травня Європейський Суд з прав людини виніс рішення по трьом справам проти України, в яких одностайно визнав порушення країною права на справедливий суд, права на вільне розпорядження своєю власністю та відсутність в Україні ефективних національних засобів захисту цих прав. Усі справи пов’язані з невиконанням рішень судів, якими українцям присуджувалися до виплати ті чи інші суми.

4 травня Європейський Суд з прав людини виніс рішення по трьом справам проти України, в яких одностайно визнав порушення країною права на справедливий суд, права на вільне розпорядження своєю власністю та відсутність в Україні ефективних національних засобів захисту цих прав. Усі справи пов’язані з невиконанням рішень судів, якими українцям присуджувалися до виплати ті чи інші суми. Також у одній справі було визнано порушення права на справедливий суд з-за нерозумного строку судового розгляду справи.

По цим справам українці Віктор Демченко (Донецьк), Валерій Василенков (Новогродовка), Сергій Грищенко, Володимир Каюров, Анатолій Завгородянський, Марина Томайли, Ольга Лопатіна (усі з Жовтих Вод) скаржилися на те, що на їхню користь протягом 1999-2001 року були винесені судові рішення, що набули законної сили. Цими рішеннями їм присуджувалися до виплати різні платежі, проте рішення так і не були виконанні.

Європейський Суд з прав людини зазначив у кожному рішенні, що невиконання судового рішення протягом більше ніж 2-3 роки позбавляє сенсу існування права на справедливий суд (статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод). При цьому уряд не надав аргументи, якими можна було б виправдати таку тривалість невиконання рішень. І оскільки протягом всього цього часу заявники не могли користуватися своєю законною власністю (присудженими їм грішми), то суд також у двох справах визнав й порушення країною права власності цих осіб.

Європейський суд з прав людини призначив до виплати Україною заявникам загальної суми у 10 тисяч 800 Євро (від 2 040 до 2 400 Євро кожному).

У іншій справі за заявою Миколи Страннікова з Києва Європейський суд з прав людини також визнав порушення Україною права на справедливий судовий розгляд, але з іншої причини.

Ще у 1995 році він подав позов про визнання себе засновником приватного підприємства (Київського лісообробного заводу) та сплати йому компенсації від цього заводу. Ця справа слухалася приблизно 8 років і 8 місяців у судах чотирьох рівнів і так і не була вирішена. Європейський суд одностайно визнав такий строк „нерозумним» в контексті тривалості розгляду його справи. Йому присуджено виплатити 2 тисячі Євро за нанесені збитки.

Рішення по цим справам стануть остаточними, якщо уряд не оскаржить їх протягом визначеного терміну. Хоча по таким справам це трапляється надзвичайно рідко.

05.05.05

РУПОР

 Поділитися