MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Провокація проти Литвака

24.05.2005   
Юрій Дорошенко

У минулому номері “БЦ” було розміщено матеріал “Буковинські перевертні”, де йшлося про те, що більше як рік у Чернівецькому СІЗО працівники місцевих СБУ й УБОЗу без вини тримають чотирьох братів Боцвинюків. Нагадаємо, що в тій резонансній справі адвокатом виступає Олег Литвак – колишній в. о. Генерального прокурора, народний депутат.

Днями з Олегом Михайловичем сталася дивна пригода, яку можна кваліфікувати за статтею 162 КК України (“Порушення недоторканності житла”) як злочин. Невідомі побували в його квартирі в одному з елітних будинків Верховної Ради, що на Печерську в Києві, підвалі та гаражі – майже за 10 км від будинку. Непрохані гості майстерно повирізали замки, познімали грати. Як признався сам Литвак – слідчий із багаторічним досвідом, працювали спеціалісти.

Як виявилося, невідомі поводилися дивним чином: нічого не взяли, а лише порпалися в книжках – явно шукали якісь папери.

За оцінками експертів, причин такого таємничого візиту може бути принаймні дві. По-перше, проникнення у приватне помешкання може бути пов’язане з резонансною справою братів Боцвинюків, де позиція адвоката Литвака стала на перешкоді силовикам. А по-друге, це може бути наслідком того, що останнім часом ім’я Олега Литвака дедалі частіше почало з’являтися на шпальтах газет і екранах телебачення: він залишається реальною кандидатурою на місце Генерального прокурора у випадку відставки Піскуна.

Коментар

Олег Литвак, колишній в. о. Генерального прокурора України:

– Пов’язую дії зловмисників з якоюсь оперативною розробкою щодо мене, адже, повірте, бомжі так майстерно не можуть діяти. Та й проникнути в приміщення без оперативного прикриття небезпечно – будинок і гаражі пильно охороняють. Переконаний: це справа не кримінальних злочинців, а професіонально обізнаних спеців. Сподіваюся, що правоохоронні органи розберуться в цій справі, як того вимагає ст. 97 КПК України. Адже повідомлення у ЗМІ про такі факти і є підставою для надання правової оцінки цим діям.

(“Без цензури”, №3, 07.03.2005)

 Поділитися