MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Боротьба за ліцензії. Телеканали ТЕТ і «Тоніс» стверджують, що триває незаконний розподіл регіональних частот

24.05.2005   

У кінці квітня минає сто днів, як до влади прийшли нові політичні сили. За цей час уже можна було частково переконатися, наскільки відповідають об’єктивності обіцянки нової влади, зокрема у сфері ЗМІ. Серед іншого, було декларовано, що медіа не утискуватимуть та що проблем зі свободою слова, ліцензуванням каналів не виникатиме. Однак, як свідчить практика, переділ медіа-простору не минає безслідно. І питання тут не стільки в тому, чи виконує нова влада свої обіцянки, скільки в проблемах, які залишилися їй у спадок від колишніх керманичів. Адже невирішених моментів у діяльності ЗМІ залишається досить багато. Серед них – і питання ліцензування радіо- й телеканалів.

Нещодавно об’єднання громадських ініціатив “Об’єктивна реальність” провело із цього приводу прес-конференцію. Основною темою обговорення на ній стала непрозора політика ліцензування ЗМІ, яка залишилася в спадок від колишньої влади, і те, що деякі медіа вже відчули на собі тиск нової влади.

“Новопризначений склад Нацради, який неодноразово наголошував на тому, що цей державний регулювальний орган у галузі телерадіомовлення працюватиме тільки на засадах чесності, прозорості й демократичності, уже розпочав перевірку деяких телеканалів і радіостанцій”, – повідомила одна з організаторів громадського об’єднання Анастасія Безверха. Більшість каналів продовжує отримувати свої ліцензій через суд. Як стверджують деякі експерти, напередодні парламентських виборів-2006 розпочнеться війна за медіа-ресурси, і перші кроки в цьому напрямку вже можна спостерігати. Деякі канали опинилися під особливим наглядом та зіткнулися з проблемою ліцензування. Ідеться про ТЕТ, “Тоніс”, НТН. У заяві організації сказано: “Телекомпанії “Тоніс” і ТЕТ, а також радіостанція “Європа 107 FM” заявляли публічно про тиск на них із боку Нацради та про те, що триває процес незаконного розподілу регіональних частот. Невизначеною залишається ситуація навколо регіональних ліцензій телеканалів НТН та КРТ. Як відомо, ряд телеканалів одержували свої ліцензій через суд. Утім, ця практика триває й за нової влади.

Питання видачі ліцензій досить неоднозначне. Адже раніше, іще за попереднього складу Нацради, деякі канали одержували свої ліцензії під певним тиском і не зовсім чесним шляхом. Сьогодні, коли постало питання про легітимність виданих ліцензій, усі претензії спрямовують до членів нового складу цього повноважного органу. Але Нацрада, хоча за законом уповноважена видавати ліцензії, не має права вирішувати спірні питання, які виникають між каналами в боротьбі за частоту. Це прерогатива суду.

Ситуацію, що склалася навколо каналу НТН, в одному з інтерв’ю голова Нацради Віталій Шевченко прокоментував так: “Ми наголошуємо на тому, що Нацрада жодного стосунку до цих конфліктів із НТН не має. Це не наш спір! То правоохоронні органи, маючи на це право, у чомусь засумнівалися й звернулись у суд! Ну що може бути краще, як сподіватися на об’єктивне судове рішення... У цьому випадку в нашому органі немає жодного факту чи підтвердження того, що органи влади чинять стосовно НТН якісь дискримінаційні або інші дії. Немає цього! Я впевнений, що й НТН цього не назве! Тому вести мову тут про утиски свободи слова – це щонайменше натяжка. Але то вже інше питання... Узагалі, якщо ми бачимо підтвердження, що щось тут було прийнято не так, як треба, то ми, звичайно, будемо негайно реагувати. Самі переглядати попередні рішення ми не хочемо”.

Своїми заявами представники об’єднання громадських ініціатив “Об’єктивна реальність” мають на меті привернути увагу громадськості до правових колізій, які виникають через недосконалість законодавчої бази у сфері ліцензування. “Це створює середовище для зловживань та можливості застосування подвійних стандартів у прийнятті рішень стосовно певних телеканалів”, – мовиться в заяві.

(“Без цензури”, №14, 28.4.2005)

 Поділитися