MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харків. Презентовано книгу «Реабілітовані історією»

01.06.2005   
До першої частини першого тому науково-документальної серії «Реабілітовані історією», ввійшли біографічні довідки 5 тисяч 786 осіб, що були репресовані у період з 1919-по 1934 рік.

17 травня 2005 р. заступник голови Харківської облдержадміністрації Василь Третецький та завідуюча редакційно-видавничої групи Харківського тому «Реабілітовані історією» Ніна Лапчинська презентували журналістам першу частину Першого тому науково-документальної серії «Реабілітовані історією», що вийшла друком у Харкові. У ній зібрані біографічні довідки 5 тисяч 786 осіб, що були репресовані у період з 1919-по 1934 рік. А всього, за словами пані Лапчинської, до першого тому увійдуть майже 13 тисяч біографічних довідок осіб, що стали безвинними жертвами червоного терору.

У свою чергу Василь Третецький відзначив, що науково-документальна серія книг «Реабілітовані історією» – унікальне видання, яке не має аналогів у світовій практиці, воно покликане повернути народові України незаслужено забуті імена його державних діячів, майстрів культури, науковців, ушанувати пам’ять мільйонів наших співвітчизників, які стали жертвами політичних репресій. На думку заступника голови обладміністрації, науковий проект «Реабілітовані історією», сприятиме поглибленому вивченню теми, що тривалий час була під забороною радянської влади. Василь Третецький також висловився за те, щоб у Харкові був збудований меморіальний пам’ятник усім жертвам політичних репресій, голодомору та визвольних змагань, який би відповідав масштабам нашої національної трагедії.

Віктор Козоріз,прес-служба Харківської обласної організації УНП

 Поділитися