MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Співголові Харківської правозахисної групи Захарову Є.Ю. від Г.Й. Удовенка. Лист

02.06.2005   

Верховна Рада України

Комітет з питаль прав людини, національних меншин

І міжнаціональних відносин

№06-23/14-101(20907)

від 8 лютого 2005 р.

Співголові Харківської правозахисної групи

Захарову Є.Ю.

Шановний Євгене Юхимовичу

Повідомляємо, що з приводу статті Людмили Кучеренко “Про катування в Полтаві”, надрукованої в інформаційному бюлетені “Права людини” (№25) за 1-15 вересня 2004 року, Комітет звернувся до Міністерства внутрішніх справ України з проханням перевірити вказані у статті факти.

У відповіді Міністерства внутрішніх справ України на це звернення зазначається наступне.

“Проведеною службовою перевіркою встановлено, що 01.12.2003 старші уповноважені в особливо важливих справах УБОЗ УМВС України в Полтавській області капітани міліції Шаблій В.М., Скадченко С.В., старші лейтенанти міліції Новацький І.М., Богданов О.С. та Безпалов О.Д., зловживаючи службовим становищем, у приміщенні УБОЗ спричинили тяжкі тілесні ушкодження гр. Долі В.Г. та скоїли вбивство Цисельського В.К.

02.12.2003 прокуратурою Полтавської області порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115, п.4, 9, 12 ст.364. ч.3 ст.365, ч.2 ст.121 КК України.

Шаблію В.М. пред’явлено звинувачення та обрано міру запобіжного заходу — тримання під вартою. Новацький І.М., Богданов О.С., Скадченко С.В. та Безпалов О.Д. переховуються від слідства. Їм було обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою та оголошено в розшук.

23.11.2004 розслідування кримінальної справи відносно Шаблія В.М. закінчено. Справу направлено для розгляду до Верховного Суду України.

Стосовно кримінальної справи, порушеної проти Дмитренка С.М., зазначається, що станом на 13.12.2004 р. ця справа знаходиться на розгляді в Оржицькому районному суді Полтавської області. Дмитренку С.М. замінено запобіжний захід на підписку про невиїзд. В ході досудового слідства факти щодо застосування працівниками міліції недозволених методів проведення слідчих дій не знайшли свого підтвердження. Прокуратурою Полтавської області 31.08.2004, згідно зі ст.99, 130, п.1 ст.6 КПК України винесено постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за зверненням гр. Дмитренка С.М. та його дружини гр. Дмитренко Ю.М. щодо приацівників УБОЗ області у зв’язку з відсутністю події злочину.

Г.Й. Удовенко

 Поділитися