MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українська влада ігнорує журналістську думку

13.06.2005   
Марта Швець

Якщо колишня влада якимось чином ще звертала увагу на те, що пишуть журналісти, і зазвичай її реакція була далеко не позитивною, то нинішні можновладці журналістську думку просто ігнорують. Принаймні про це заявив директор Інституту масової інформації Сергій Таран під час прес-конференції: “Нова і стара влада: ставлення до свободи слова”, на якій було оприлюднено результати моніторингу дотримання свободи слова в Україні за цей рік.

Про те, що представники нової влади не реагують на те, що пишуть журналісти, ми могли самі не так давно переконатися. Згадайте лише інцидент із міністром юстиції Романом Зваричем. Скільки всілякої інформації про його неіснуючі дипломи було в Інтернеті та газетах! Однак ніхто з представників влади із цього приводу не надав належних коментарів. Лише Президент просив журналістів не займатися пліткарством. “Те, що жоден із цих скандалів не змусив владу до дії, по суті, означає демонстрацію зневаги до роботи журналістів, а також ігнорування думки громадськості”, – підкреслив Сергій Таран. “ЗМІ можуть писати все що завгодно. Вони вільні висловлювати свою точку зору, але вони ще не стали “четвертою владою”, тому що “четверта влада” означає, що будь-який документ, будь-який факт, опублікований у ЗМІ, стає публічним документом, він має бути прийнятий на розгляд урядом, і щодо цього мають бути якісь наслідки...”, – сказав він.

Незважаючи на те, що нові чиновники нібито більш прозоро й відкрито спілкуються із журналістами, гострі чи незручні теми вони неохоче коментують або взагалі оминають. Однак, попри це, за словами представника ІМІ, ситуація в українських ЗМІ у 2005 році порівняно з минулим значно поліпшилася. Протягом цього року ІМІ не зафіксувало жодного факту затримання та арешту журналістів на території України, у той час як у 2004 році було 8 арештів і затримань.

Цікаво також те, що українське правосуддя нарешті повернулось обличчям до українських журналістів: ЗМІ почали вигравати справи в суді. Це ще одна тенденція, яка з’явилася цього року. Зокрема, найбільш резонансною є справа “Генеральна прокуратура проти НТН”. Крім цього, дві судові справи, пов’язані з медіа, було вирішено не на користь Президента Віктора Ющенка. “Факти програшу високими чиновниками судових справ представникам ЗМІ свідчать про те, що судові органи, а також незалежні ЗМІ в Україні стали сильнішими та що свободи слова в Україні стало більше”, – зазначив Таран.

Присутній на прес-конференції голова Наглядової ради ІМІ Ален Гіймоль погодився, що ситуація зі свободою слова в Україні поліпшується, але при цьому зауважив, що головним усе ж таки є те, “чи тимчасові ці зміни, чи це зміни, котрі триватимуть і дійсно матимуть наслідки”. На його переконання, важливо, чи координуватиме нова влада свої слова зі своїми діями, виконуючи проголошену нею пріоритетність свободи слова в країні. За його словами, у представників Наглядової ради викликають занепокоєння кілька моментів, пов’язаних із ситуацією в українських ЗМІ. По-перше, це ухвалене рішення про обов’язкову реєстрацію інтернет-сайтів та інтернет-газет. “На наш погляд, це потенційно небезпечне рішення, тому що, коли виникають вимоги щодо обмеження, це в перспективі може призвести до тиску на ЗМІ”, – сказав Гіймоль. По-друге, це питання щодо прозорості процедури видачі ліцензій в Україні радіо– і телекомпаніям. Голова Наглядової ради ІМІ запевнив, що дослідження щодо свободи слова проводитимуться й надалі та всі результати моніторингів буде передано Раді Європи. Саме вони, за його словами, і стануть однією з основ вироблення РЄ подальшої політики щодо України. Отже, сподіватимемося, що нові правила взаємин влади та ЗМІ в Україні таки сформуються й поняття “четверта влада” почнуть вживати без іронії

(“Без цензури”, 10.06.2005 р.)

 Поділитися