MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про різні точки зору на екологічні та правові проблеми

15.06.2005   
Микола Вітько, м.Марганець
На думку автора, нераціональне, хижацьке використання природних ресурсів, нерегульований розвиток металургійної, хімічної, видобувної промисловості, війни 20-го століття, атомні випробування, лісні пожежі та пожежі на нафтовидобутку, інші суттєві причини призвело до того, що ми підходимо до «критичної маси «як в ядерній реакції, коли така «критична маса» приводить до вибуху, тому і ці невеликі краплі мають значення.
Після публікації у місцевих ЗМІ звернення Марганецької міської екологічної організації «Зелений світ» до населення м.Марганця, міської влади та СЕС з приводу широко розповсюдженого на території міста випалювання рослинності з вимогою від влади та СЕС неухильного дотримання законодавства з цього питання, – я зустрів доброго мого знайомого, шановану в місті людину, працівника міськвиконкому. Перше запитання, після привітання, яке він мені поставив – де я народився? Чи не на Арбаті (центр Москви)? Запитання було з підступом, тому що він чудово знав, що родом я з села на Кіровоградщині, звідки, до речі, родом і батько мого візаві. Після такого вступу мій опонент розповів, що уважно прочитав наше «Звернення…» і прийшов до висновку, що проблема, яку ми підняли «висмоктана з пальця», що неначе я не знаю місцевих реалій (родився на Арбаті), що на селі у всі часи відбувалось спалювання рослинності, випалювання стернищ і т.п., і це є природно, і це не є проблемою взагалі, тим більше в глобальному масштабі. На його думку – головна причина забруднення і підігрівання атмосфери – великі металургійні підприємства – зокрема для Марганця, враховуючи розу вітрів, це металургійні підприємства Кривого Рогу. Так, з цим ми згодні, але ж «з невеликого струмка…».

Безумовно, 100-200 років тому, діяльність людини, в доіндустріалізаційний період розвитку суспільства, дії селянства, в т.ч. і по спалюванню рослинності, майже не приносило шкоди. Ми ж зараз живемо в інших умовах, коли рівновага уже колихнулась в сторону катастрофи для людства.

Ясно, що до такого стану привело нераціональне, хижацьке використання природних ресурсів, нерегульований розвиток металургійної, хімічної, видобувної промисловості, війни 20-го століття, атомні випробування, лісні пожежі та пожежі на нафтовидобутку, інші суттєві причини. Отже, причин достатньо. Зараз у природі ми підходимо до «критичної маси «як в ядерній реакції, коли така «критична маса» приводить до вибуху, тому і ці невеликі краплі мають значення.

Про місцеві реалії. Безумовно – ідеальним варіантом вирішення проблеми спалювання залишків рослинності було б використання їх з користю для суспільства (компостування, використання як енергоносіїв – є такі котли для спалювання соломи, обрізків дерев, сухого листя). Зараз, враховуючи «реалії», можна було б проводити спалювання з найменшою шкодою, попередньо висушивши матеріал, щоб він швидко, з мінімальним задимленням згорів, а не жеврів та димів сирий та мокрий десятки годин. А за випалювання сухої трави і стернищ більш суворо і неухильно карати винних за законом.

Інша сторона проблеми – правова. Україна задекларувала побудову правової держави, тобто держави, де все підпорядкованоправу. Ми нашим зверненням нагадали «власть предержащим"(міськвиконком, СЕС),що є стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка регулює ці питання. Влада ж ніяк не відреагувала на наше звернення.

І, насамкінець, шкода, що така освічена, культурна людина, як мій добрий знайомий, та ще й наділена владою, не поділяє нашої думки.

 Поділитися