MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Головна проблема міліцейських ізоляторів — незадовільні умови утримання

05.08.2005   

Цього року Міністерство внутрішніх справ виділить 30 млн. грн. на ремонт і будівництво ізоляторів тимчасового утримання за рахунок коштів спеціального фонду, зокрема 15 млн. грн. на продовження будівництва 21 ІТУ та реконструкцію 49 діючих ізоляторів у всіх регіонах України.

Як повідомили УНІАН у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України, на підсумковій нараді в МВС України Президент України Віктор Ющенко наголосив на створенні належних умов утримання в ІТУ.

На сьогодні у системі МВС функціонує 508 ізоляторів тимчасового утримання, 37 приймальників-розподільників для осіб, затриманих за бродяжництво, та 29 спеціальних приймальників для осіб, підданих адміністративному арешту. Щоденно в цих установах утримується майже 9 тисяч осіб.

Головною невирішеною проблемою цих закладів залишаються незадовільні умови тримання. 67 ІТУ (13%) не забезпечені водопостачальними та каналізаційними мережами, ще 236 — не обладнані санітарними пропускниками. На сьогодні лише кожен 4-й заклад має достатнє природне освітлення в камерах та індивідуальні спальні місця, кожен 5-й — обладнаний прогулянковими двориками. Замість необхідної норми житлової площі утримуваних в ІТУ — 4 м на одну особу — маємо лише 2,5 метра. Найгірша ситуація у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Тернопільській, Херсонській та Черкаській областях. В Автономній Республіці Крим, Житомирській області та м. Севастополі ізолятори розміщуються в підвальних приміщеннях, більшість камер не мають вікон та вентиляції. Недоліки в роботі спеціальних установ міліції щодо забезпечення прав людини є постійним предметом нарікання з боку Європейського комітету проти тортур.

(UNIAN, 05.08.2005 13:05)

 Поділитися