MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В’язницям–європейські стандарти

17.08.2005   
Олег Маховський

Голова Державного департаменту України з питань виконання покарань Василь Кошинець:

– Нинішнього року на наші потреби з держбюджету виділено 7,1 мільйона гривень. Ще один мільйон залучили з інших джерел. За ці кошти створили 35 місць для утримання засуджених до довічного позбавлення волі. Триває будівництво восьми секторів максимального рівня безпеки, одного гуртожитку, восьми житлових будинків для співробітників, двох очисних споруд, дев’яти котелень. Водночас реконструюються чотири виправні центри.

Рівень злочинності у виправних колоніях удалося зменшити на 14,3 відсотка, майже на стільки зменшилась серед засуджених і кількість порушників дисципліни.

Із початку року на 134 промислових підприємствах, що підпорядковані установам виконання покарань, виготовлено продукції на 159,6 мільйона гривень. Це на 0,7 відсотка більше порівняно з торішнім відповідним періодом.

– Тобто, у вас усе добре, але вигляд маєте заклопотаний.

– Проблем таки вистачає. Їх треба без зволікань розв’язувати, аби виконати чи не найголовніше для нас завдання – суттєво поліпшити та привести до вимог законодавства умови утримання засуджених. На цьому, до речі, наполягає і Президент України.

– Подейкують, що наші колонії переповнені...

– Україна, на жаль, лідирує в Європі за кількістю громадян, котрі перебувають у місцях позбавлення волі. Скажімо, на 1 липня в 180 наших установах утримувалося 187,6 тисяч осіб. Місць катастрофічно не вистачає. Тому вирішили зайнятися капітальним будівництвом. На цю справу та ремонт приміщень держбюджетом передбачено 33,2 мільйона гривень.

У цьому році в установах системи плануємо додатково облаштувати 1465 місць. З них 195 – у секторах максимального рівня безпеки для засуджених до довічного позбавлення волі та 415 місць – для засуджених на певний термін.

У виправній колонії №7, що на Херсонщині, розпочнемо будівництво лікувального корпусу (на 239 місць) для хворих на туберкульоз.

(“Вечірній Київ”, №150, 17 серпня 2005 р.)

 Поділитися