MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи дійсно так багато порушень у сфері розголошення держтаємниць?

19.08.2005   
За данними СБУ з початку року викрито та припинено 665 порушень законодавства, щодо 960 осіб прийнято судові рішення. Скасовано допуск до державної таємниці понад сотні осіб.

В документі «Щодо деяких результатів роботи СБУ за перше півріччя 2005 року» за адресою http://sbu.gov.ua/reports/ann20-07-2005-1.shtml сказано, що  «За державну зраду засуджено одну особу, стосовно 3 осіб порушено кримінальні справи. Виявлено 56 спроб залучення громадян України до співпраці з іноземними спецслужбами та правоохоронними органами. У процесі контррозвідувального супроводження Збройних сил унеможливлено 32 терористичних акти та надзвичайні події на об’єктах, розташованих у зоні відповідальності українських миротворчих контингентів за межами нашої держави.»

Оці 56 спроб, як на мене, – несерйозно, оскільки, якби щось дійсно було, то були б кримінальні справи, доведені до суду.

Далі, щодо держтаємниці: «СБУ виконує також функції органу державної влади у сфері охорони державної таємниці. Службою з початку року викрито та припинено 665 порушень законодавства, щодо 960 осіб прийнято судові рішення. Скасовано допуск до державної таємниці понад сотні осіб. На 25 тисяч скорочено кількість посад з допуском до державної таємниці, що дозволить зменшити прямі витрати на режимно-секретну діяльність на загальну суму понад 30 млн.грн.»

З одного боку, здається, так багато розголошень держтаємниць ще ніколи не було. З другого – скорочено чисельність тих, що мали допуск, що є, безумовно, позитивною зміною.

Звертають увагу і такі цифри:

«З початку року у сфері захисту економіки держави конфісковано, обернуто у прибуток держави майна та цінностей , а також перераховано у вигляді штрафів на суму понад 596 млн.грн., повернуто із-за кордону валютних коштів та матеріальних цінностей на суму 86,4 млн.грн.».

Для порівняння подібні дані за 2004 рік.

Відносно держтаємниць.

«Припинено злочинну діяльність 6 громадян України, котрі намагалися передати представникам іноземних країн відомості, що становлять державну таємницю та конфіденційну інформацію, яка є власністю держави. Порушені стосовно зазначених осіб кримінальні справи за ст. 111 /»державна зрада»/ і ст. 330 /»передача або збирання відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави»/ Кримінального Кодексу України знаходяться на розгляді в судах.

Недопущена реалізація протиправних намірів 10 громадян України щодо передачі за кордон відомостей, що становлять державну таємницю. 45 громадянам України та 3-м іноземцям, які були залучені до співпраці спеціальними службами і правоохоронними органами іноземних країн, згідно з ст. 8 Закону України «Про контррозвідувальну діяльність» оголошено офіційні застереження від імені Служби безпеки України про неприпустимість протиправної діяльності.»

Тут конкретніше. Але куди поділися ці 6 кримінальних справ в судах? Мабуть, ще розглядаються?

Щодо повернення коштів.

«За результатами правозастосовної діяльності Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави СБ України повернуто до державного бюджету коштів на суму близько 115 млн. грн., у власність держави звернено фінансово-матеріальних цінностей на суму понад 300 млн. грн., із-за кордону повернуто валютних та матеріальних цінностей, які незаконно там перебували, на загальну суму понад 110 млн. грн.»

Дивні речі: 960 осіб засуджено за 6 місяців за порушення законодавства відносно держтаємниць. Дуже дивні...

Скоріше за все йдеться про рішення суду щодо адміністративних правопорушень за ст.. 212-2 «Про державну таємницю» Кодексу України про адміністративні порушення, але звідки їх стільки взялося?

 Поділитися