MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вендета по-бердянськи

31.08.2005   
Мар’яна Мигаль

Останні кілька місяців увагу бердянських журналістів прикуто до єдиного місцевого мовника “ТБ Бердянськ”. Розголос спричинила ситуація, що склалася навколо керівника телекомпанії Ольги Бойко. У червні сесія міськради ухвалила звільнити її з посади. Засідання депутатів міськради відбувалося в атмосфері цілковитої таємності: депутати проголосували за те, щоб випровадити із зали всіх журналістів. Свої дії вони пояснили тим, що телебачення завжди викривлює інформацію. Звільнення з посади пані Ольга розглядає як політичну розправу за позицію, яку телеканал займав під час виборів і займає тепер. Нагадаємо, що “ТБ Бердянськ” під час бурхливої президентської кампанії єдине в області ретранслювало 5-й канал, здійснювало включення з майдану Незалежності під час Помаранчевої революції. За це Ольгу тричі звільняли з роботи, погрожували фізичною розправою. “Силові структури та адмінресурс примушували мене неодноразово писати заяву про звільнення за власним бажанням за те, що ми ретранслювали 5–й канал”, – каже Ольга Бойко. На її захист виступили колектив “ТБ Бердянськ” і провідні журналісти міста. Вони вважають, що керівник телекомпанії викликала незадоволення та погрози можновладців, бо під час передвиборної кампанії надала Вікторові Ющенку ефір й особисто його провела.

Причина останнього звільнення керівника бердянської телекомпанії банальна: створена міськрадою слідча комісія знайшла під час перевірки документів помилки бухгалтерського обліку. Цей відомий метод – перевірка документів – завжди незаперечно спрацьовує, коли потрібно когось усунути від керівництва або прикрити компанію. Не знайшовши недоліків у роботі телеканалу, не маючи претензій до його змістового наповнення, не беручи до уваги досить високий рейтинг, який канал має в регіоні, – місцеві керівники вдалися до перевірки документації. Далеко не останнім приводом для звільнення Ольги Бойко послужила передача “Містечко”, що виходить на “ТБ Бердянськ”. “У ній ми називаємо речі своїми іменами, відкрито говоримо про діяльність місцевих депутатів, куди та на що вони витрачають кошти місцевих бюджетів”, – зазначає вона. Народні ж обранці переконані, що по місцевому телебаченню їх показують неправильно, якщо точніше, не у вигідному для них ракурсі. Тому вони почали вказувати журналістам, як краще монтувати сюжети, як правильніше було б показувати ті чи інші події. Зрозуміло, що журналістський колектив сприйняв такі “поради” згори як прояви цензури.

За словами Ольги Бойко, справжньою причиною її звільнення є конфлікт інтересів між місцевими можновладцями. “Депутати міськради визнають, що я гарний керівник, але при цьому кажуть, що я людина місцевого голови Валерія Баранова. І оскільки, за їхніми словами, я належу до його команди, то їм не підходжу й заважаю. До того ж вони планують змінювати владу в місті. Чесно кажучи, їхня позиція та способи, якими вони провадять розправу, лякає”, – твердить Ольга. “Якби не підтримка колективу, я б далі не боролася, – зазначає наша співрозмовниця. – Я звернулася в бердянський районний суд як приватна особа із проханням скасувати постанову про незаконне звільнення з роботи. Ми писали і в Нацраду, і в Незалежну асоціацію мовників, але поки що вони мовчать”.

Отже, професіоналізм, якого всі так потребують, і особливо бердянські депутати, коли мова заходить про журналістську роботу, насправді потрапляє на останнє місце, якщо йдеться про чиїсь інтереси. Тому-то все й відбувається в стосунках влади та журналістів, як у відомому прислів’ї: “Пани б’ються, а в мужиків чуби тріщать”.

КОМЕНТАРІ

“Конфлікт викличе появу приватного каналу”

Валерій Баранов, голова міськради Бердянська:

– Звільнення Ольги Бойко – цензура чистої води. Її звільнили незаконно. Зараз цю справу розглядає суд. Уже призначено нового директора телекомпанії. Це гарна й професійна людина. Поведінка групи депутатів міськради стосовно Ольги Бойко не що інше як упереджене ставлення. Вони хотіли, щоб їх показували по телевізору так, як хочеться їм, а не так, як було насправді. Під час президентської передвиборної кампанії ми всі активно підтримували Віктора Ющенка. За це Ольга неодноразово зазнавала переслідувань з боку обласної прокуратури та інших силових структур. І її заслуга в перемозі Ющенка тут набагато більша, аніж представників фракції “Наша Україна”, які є тут у Бердянську та які були ініціаторами її звільнення. Сьогодні вони тільки завдають шкоди Президентові. А люди ж дивляться на них і роблять висновки про партію та Президента. Такий інцидент у Бердянську стався вперше. У принципі, у нас демократія, є тринадцять газет. Одна з них місцевої ради, усі інші приватні. Кожен пише в міру свого інтелекту та поінформованості. Думаю, що вся ця ситуація матиме гарну розв’язку. Найближчим часом у Бердянську з’явиться ще один, приватний, телеканал, яким керуватиме Ольга. І він буде незалежним, як і має бути насправді.

“Більшість депутатів голосувала проти команди Баранова”

Григорій Потєй, голова фракції “Наша Україна” в Бердянську:

– Для звільнення Ольги Бойко було чимало причин. По-перше, існує багато фактів порушень фінансово-господарської діяльності. За ними навіть можна було порушувати кримінальну справу. Закуповувалися кінокамери, факси, меблі, потім це списувалося й вивозилося. Це грубе порушення, і цим займаються зараз правоохоронні органи. По-друге, були порушення контракту, у якому написано, що Ольга Бойко мала вести фінансово-господарську діяльність телекомпанії. А вона працювала зі збитками для телекомпанії. Зарплату журналістам частково виплачували в конвертах. 32 депутати на засіданні проголосували проти Ольги Бойко. Дуже сильно вплинув на це рішення й міський голова Валерій Баранов. Він хапка на руку людина. Грубо кажучи, він усіх дістав. Тому більшість депутатів голосувала проти його команди. До того ж на цій телекомпанії за часів Ольги була цензура. Коли потрібно було когось прибрати, наприклад, політичного діяча, це робилося аж бігом. Знаходили компромат, виривали фрази з контексту, не було об’єктивності. Усі бачили, що телекомпанія працює на конкретну людину. Зараз на місце Ольги одноголосно затвердили нового керівника, професійну журналістку. Щодо запитання про відсутність журналістів, коли ухвалювали рішення про звільнення Ольги Гаврилівни. Вона просто пішла ва-банк і після цих подій почала мочити депутатський корпус: перекручувати факти, підключаючи ЗМІ. Тому депутати проголосували за те, аби вести засідання без преси.

(“Без цензури”, №31, 26.8.2005)

 Поділитися