MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В українців все гірше з психікою

31.08.2005   

За останні десять років стан психічного здоров’я громадян України різко погіршився. Такі негативні тенденції відзначають українські психіатри.

Зокрема, за словами головного лікаря Київської психіатричної лікарні № 1 Романа Никифорука, «приблизно до 2000-го року можна було спостерігати видиме зростання суїцидів, особливо в армії, і лише за останні 5 років тенденція трохи пішла на спад».

Роман Никифорук пов’язує це зі скороченнями серед військового складу і зменшенням термінів несення служби в армії.

До того ж, за статистичними даними, самогубства серед працівників правоохоронних органів у порівнянні з 1990 роком збільшилися з 13 людей на 100 000 населення до 21.

Також за останні кілька років зросла інвалідність по психічних захворюваннях – з 500 до 522 людей на 100 000 населення.

За словами Романа Никифорука, українські психіатри особливо стурбовані поширенням серед українців алкоголю та наркоманії. «За останні десять років, лише за офіційними даними, кількість наркоманів зросла у 3, 3 рази. Але, за неофіційними даними – їх вдесятеро більше», – каже лікар.

Також, за його словами, на сьогодні кількість алкоголіків, у порівнянні з даними десятирічної давнини, зросла вдвоє». Показниками такого зростання, на думку лікаря, є смертність від цирозу печінки, кількість суїцидів, аварій та злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння.

А передумовами – низький рівень життя, безробіття та пропагування алкоголю, зокрема через рекламу. Приклади самогубств у стані алкогольного сп’яніння здебільшого фіксуються у великих промислових містах та у сільській місцевості.

За даними психіатрів, зростають також показники розумової відсталості серед дітей. Зокрема, в середньому на 30 відсотків збільшилася кількість дітей, поставлених на психіатричний облік. Серед дорослих – особливо збільшилася кількість людей, які знаходяться на межі нервового зриву.

Українська правда

11.08.2005

 Поділитися