MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Львівські суди паралізовані

12.10.2005   
Володимир Перегінець

Чимало львів’ян, яким у вересні призначено засідання суду з цивільних справ, потрапляє у досить неприємну ситуацію. Розгляд їхніх справ масово відтерміновують, а повернутися до них обіцяють лише через місяць. Як дізнався «Поступ», така ситуація склалася у більшості львівських судових установ. Це нам підтвердили у Залізничному, Личаківському, Шевченківському і Франківському районних судах. І лише у судах Галицького та Сихівського районів нам, навпаки, повідомили, що всі судові засідання відбуваються без затримок. Тож ми вирішили з’ясувати, у чому тут справа.

Свідком типової ситуації, з якою доводиться стикатися тепер багатьом пересічним львів’янам, став кореспондент «Поступу» у судах Франківського і Залізничного районів. Дочекавшись розгляду справи у зазначений термін, сторони отримують від судді повідомлення про те, що їхню справу розглядатимуть пізніше у зв’язку з відсутністю технічних засобів.

Йдеться про те, що судові засідання з цивільних справ відтепер мають фіксувати за допомогою звукозаписувальних приладів. А таких, за словами суддів, ще немає, хоча їх мали б використовувати ще з 1-го вересня. На запитання, хто винен у цій ситуації, суддя Франківського районного суду замість коментарю порадила зі всіма скаргами звертатися до органів державної влади, щоправда, не уточнила, до яких саме. Довелося нам самим з’ясовувати, хто у чому винен.

Виявляється, з першого вересня набув чинності новий Цивільно-процесуальний кодекс України. Його текст Верховна Рада України затвердила ще у березні 2004 року. У статті 197 ЦПКУ є норма, згідно з якою суд під час розгляду справи повністю фіксує перебіг засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Ці дії є компетенцією секретаря судового засідання.

За словами фахівців, це дуже прогресивний пункт, бо він мав би унеможливити тиск на суддю, перекручення слів свідків та учасників процесу. Звукозапис сприяє точному відтворенню інформації та зменшує можливості для корупції. Слід зауважити, що така норма міститься у Господарсько-процесуальному кодексі України (ГПК), і господарські суди давно фіксують цей процес.

Згідно з прикінцевими положеннями нового ЦПК, він набув чинності 1 січня 2005 року. Але не діяв, допоки не став чинним Кодекс адміністративного судочинства України. Останній же набув чинності 1 вересня. Отож два кодекси почали діяти одночасно. І тут же розпочалися масові відтермінування судових засідань нібито через відсутність техніки для звукозапису. Від початку місяця минуло вже три тижні, але ситуація не змінилася. І що цікаво: як виявилося, властива вона тільки Львову.

По роз’яснення, які це саме засоби, довелося звернутися до Територіального управління державної судової адміністрації у Львівській області. На превелике здивування, заступник начальника управління Анатолій Микитишин повідомив, що всі судові зали у Львові повністю обладнані потрібною технікою, яку почали встановлювати ще на початку року. Постає резонне запитання –- у чому ж тоді заковика? Чи, бува, не у персоналі? Аж ніяк. Той навчався на двох семінарах, та й дисків для запису вистачить до кінця року.

Ситуацію, яка склалася, пан Микитишин пояснює так: декому зі суддів, зокрема тим, які старші за віком, звикліше працювати з протоколом, а не із комп’ютером. Окрім того, у деяких судах просто немає обладнаних залів для всіх суддів, а встановлювати звукозаписувальні прилади в кабінеті не можна. Дехто ж не хоче бавитися зі застарілою технікою –- системами «Тритон». Звукозаписувальні й технічні засоби є двох видів. Старі, розроблені наприкінці 1990-х цифрові магнітофони «Тритон», і нові, на базі комп’ютерів «Оберіг». Обидва записують на жорсткі диски. «Обереги» зручніші, однак їх бракує, а тому такі машини встановили приблизно по дві на один суд.

За час фактичного паралічу судочинства сотні скарг від українців уже дійшли до всіх можливих інстанцій, зокрема і до Президента України. Що ж зробила влада? Верховна Рада України 8 вересня цьогоріч внесла зміни у новий ЦПК, які поклали на підпис Президентові. Як сказав «Поступу» заступник голови Личаківського районного суду Сергій Гирич, глава держави зміни затвердив. Залишилося їх опублікувати. Ці зміни мали би, з огляду на ситуацію, що склалася у судах, відтермінувати дію статті 197 нового ЦПК до 1 січня 2008 року. Тому від звукозапису відтепер можна відмовитися, але тільки у разі згоди обох сторін. Риторичне запитання: чи не простіше оснастити суди відповідною технікою та додатковою площею?

Чому ж не відбуваються судові засідання, чому не захищає нас «Оберіг» від корупції? Побутує думка, що небажання суддів дотримуватися нових норм спричинене зовсім не технічними причинами. Просто є багато тих, хто бажає і далі ловити рибу у каламутній воді, коли під час судових розглядів є можливість перекручувати закон і факти, чинити тиск на суддів та здійснювати інші дії, неприпустимі у цивілізованому суспільстві.

А незадоволення українців, спричинене затягуванням розгляду їхніх справ нібито через технічні причини, є лише приводом, аби підштовхнути Президента підписати закон про внесення змін до ЦПК, які дозволили б і надалі зловживати у суді. Бодай хоч ще три роки.

Від редакції «ПЛ»: Харківська правозахисна група теж отримувала інформацію, що з 1-го вересня 2005 року із введенням і дію нового Цивільно-процесуального кодексу в місцевих судах Харкова були відкладені розгляди справ у зв’язку з відсутністю технічних засобів фіксування процесу.

Про відкладення розгляду справ повідомляли і наші кореспонденти з різних міст України.

Але Верховна Рада України прийняла зміни до ЦПК України і згідно з Законом України від 08.09.2005 р. № 2875-IV повне фіксування судового процесу технічними засобами відтер міноване до 1 січня 2008 року, а зараз може здійснюватися за заявою учасників процесу.

Цікаво, а чи виправився стан справ в інших містах України?
 Поділитися