MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Реформи судових та правоохоронних органів, які нас очікують, несумісні з демократичним суспільством

29.10.2005   
Вікторія Онищенко, м. Київ
Правозахисники та юристи обговорювали проблеми реформування судових та правоохоронних органів в Україні
10 жовтня в УНІАНі правозахисники та юристи обговорювали проблеми реформування судових та правоохоронних органів в Україні. І хоча Микола Сірий заявив, що зібрав пресу не задля критиканства, саме критики прозвучало чимало. «Якщо ми з повагою ставимось до влади, то маємо відверто вказувати на всі недоліки та помилки, які вона робить», – сказав він.

Перше серйозне обвинувачення юристи-фахівці висловили щодо непрофесійності теперішньої влади. «Крім бажання та свободи щось робити треба ще мати професійність», – сказав Микола Сірий та навів декілька прикладів діяльності, яка на його думку та думку ще багатьох експертів не є адекватною з точки зору юристів-фахівців. Так, різкій критиці піддалось Розпорядження Президента про створення Міжвідомчої комісії з питань реформування судової системи. З точки зору світової практики не можна створити щось дійсно гарне комісією, яка, за словами того ж Сірого, «несе колективну безвідповідальність за те, що ними було написано». Прикладом «колективної» роботи, яка ставить під сумнів можливість зробити Україну демократичною та вільною державою є проект Кримінально-процесуального кодексу. «Мені, як фахівцю, вистачить 15 хвилин, щоб розмазати цю писанину на 400 сторінках по стіні.», – зауважив пан Сірий, – «Але на всіх засіданнях присвячених обговоренню нового проекту КПК мені просто не давали відкрити рота, тож прийшлось надати собі слово шляхом маленького скандалу, хоча я сам по собі вихована та інтелігентна людина».

Програмний Директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський, наголосив на проблемі, що не може будь-який орган реформувати сам себе. Саме цей процес зараз відбувається в Україні. Правозахисники наполягають на залучанні до подібних важливих проектів експертів зі сторони, як це відбувається в інших демократичних державах. На що пан Сірий додав, що він особисто та його організація «Клуб юристів» повністю відкриті для співробітництва і не представляючи жодних політичних інтересів готові допомагати владі у вирішенні питань реформування правоохоронних та судових органів. «Ми готові до співробітництва і будемо якщо не працювати разом із владою, то принаймні повідомляти громадськість до чого можуть привести ті чи інші кроки влади і чи можливі взагалі ті зміни, які нам обіцяють зробити».

Пан Яворський також наголосив, що вже зараз влада демонструє своє небажання працювати відкрито, прозоро і прислухатись до думки фахівців. «Нещодавно стало відомо, що Верховна Рада збирається все ж таки прийняти КПК в тому вигляді, в якому він є зараз», – розповів Володимир Яворський. – «Навіть незважаючи на 1000 сторінок критики і рекомендацій з боку міжнародних експертів прийняти КПК тільки в доробленому, зміненому вигляді. Але незважаючи на міжнародне співтовариство, оцінки місцевих експертів – його все ж таки вирішили приймати і навіть вже роздали проект депутатам для ознайомлення».

Микола Сірий зауважив, що якщо КПК буде прийнятий в тому вигляді в якому він є зараз, то це кінець демократичному суспільству і свободі, і є великим кроком назад. Він наголосив, що це дуже небезпечний проект і що потрібно зробити все, щоб він не був прийнятий в тому вигляді в якому він є. «Це крок до середньовіччя. Там є такі пункти, наприклад, що перший допит може відбутись до зустрічі з адвокатом. Можна собі уявити якими методами в нас вибивають показання з людини. І там є ще багато пунктів щодо обмеження доступу до захисту. Тож можна сказати, що якщо приймуть цей КПК, то нас з вами повністю законно лишать конституційного права на захист». «Ці речі не сумісні з демократичним суспільством», – завершив цю тему Володимир Яворський.

З іншого боку всі учасники прес-конференції погоджуються з тим, що реформа судових та правоохоронних органів потрібна і негайно. Але все ж таки, висловлюють своє занепокоєння, що судова система ще не готова до цих реформ і що все потрібно робити поступово. «Та система, яка існує зараз, була народжена багато років тому, ще за часи режиму Кучми. І ми дійсно повинні позбутись її, але це не може відбуватись різко, як, наприклад, це зараз відбувається в ДАЇ. Суддів і прокурорів треба підготувати, навчити і тільки потім вводити зміни. На це потрібно витратити немало часу» – завершив прес-конференцію Микола Сірий.

 Поділитися