MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Сім місяців під землею та півстоліття на повернення викрадених дітей — підсумки тижня Харків у вогні, викрадені діти, ‘вибори’ на окупованих територіях — підсумки тижняВикористання репродуктивних клітин після смерті: Рада виправила норму законуХарків, Київ, Павлоград: Україна пережила черговий масований обстрілОбмін полоненими, різдвяні ракети, російське громадянство викрадених дітей — підсумки тижняЕвгений Захаров отдаст Премию Гавела на зубные протезы пострадавшим от пыток россиянНа очах у всього світу: росіяни показали викрадених з України дітей журналістамБоротьба з міжнародним викраденням дітей — законодавча ініціативаВійськовий зник безвісти чи загинув: як родині отримати виплати? Поради юристаТонкі матерії у Верховній Раді: депутати у першому читанні заборонили пов’язані з Росією релігійні організаціїНедоторканність літер і безправ’я людей. Дайджест російських протестів‘Хочется радоваться жизни в родном Херсоне’‘Мені досі сняться страшні сни’, — керуючий справами Бучанської міськради ‘Хочеться радіти життю в рідному Херсоні’Как врачи-волонтеры работают с пострадавшими от российской агрессииРада нацбезпеки доручила перевірити рішення ВЛК про непридатність до військової службиРосійські сміттєзвалища на ТОТ і викрадені корисні копалиниУ Координаційному штабі відбулася нарада щодо фактів порушення Росією вимог МГПЯк діяти у випадку викиду радіації та як Україна готується до можливого теракту РФ

Альянс громадянських активістів «Майдан» (Прес-реліз)

01.12.2005   

Вільна людина у вільній країні1

8-го вересня цього року Верховна Рада України знов довела, що є не цивілізованим, компетентним і відповідальним перед народом парламентом, а, великою мірою, інструментом надання груповим та клановим інтересам форми законів.

Цього дня зусиллями 270 нардепів було прийнято Закон №2854-ІУ «Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», у котрому під терміном «законодавче врегулювання порядку притягнення депутатів місцевих рад до юридичної відповідальності» криється падання «місцевим» депутатам недоторканості, а відтак — виняткового і привілейованого у порівнянні з іншими українцями правового статусу.

Нардепів не зупинили ні однозначні норми Конституції (яка передбачає недоторканість тільки для Президента, самих народних депутатів та суддів і, водночас, як і Загальна декларація прав людини, гарантує, що «громадяни мають рівні конституційні права і свободи та с рівними перед законом»), ні відповідні роз’яснення Конституційного суду України (від 26.02.98). ні негативні висновки Головного юридичного управління та Головного науково-експертного управління ВРУ. Отже, відверто неконституційним шляхом створено касту недоторканих, «рівніших за інших», що породжує підвищений інтерес до мандатів з боку осіб, що мають із законом серйозні проблеми. На жаль, І (резидент України не скористався своїм право вето і. натомість, підписав зазначений закон.

Ми стверджуємо, ідо дії і ВРУ і Президента України стосовно прийняття і підписання цього закону є протиправними.

Діючи відповідно до частини другої ст.6 Конституції України («органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України») та відповідно до частини другої ст. 19 Конституції України («органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України»). Верховна Рада України не мала конституційного права приймати Закон від 08.09.05, а Президент України (будучи, згідно з частиною другою ст. 102 Конституції України), «гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина», не мав права підписувати цей Закон і був зобов’язаний (відповідно до п.30 ст. 106 Конституції України) використати щодо нього право вето.

Тому учасники Альянсу «Майдан» Андрій Ігнатов та кандидат юридичних наук Олександр Северин. як громадяни України, маючи свій інтерес у реалізації і дотриманні органами державної влади, державними посадовими особами. Конституції та міжнародних конвенцій, та з метою захисту свого конституційного права на рівні громадянські права і свободи та на рівність перед законом з іншими громадянами, на підставі ст. 55 Конституції, ЩО гарантує кожному громадянину «право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб» подали до Печерського суду Києва позов, в якому вимагають визнати протиправними рішення ВРУ, бездіяльність та дії Президента. Позовну заяву прийнято судом, засідання у справі призначено на 16.00 01-го грудня 2005 року у приміщенні суду за адресою вул.Хрещатик, 42.

Влада - це насамперед  відповідальність. Органи місцевого самоврядування – для кваліфікованих і законослухняних громадян, а не для криміналітету. Ми маємо намір все це довести. Бандитам – тюрми, а не ради!

Альянс «Майдан» – це об’єднання громадянських активістів та правозахисних організацій з метою координації зусиль, спрямованих до зміцнення громадянського суспільства і> Україні їй його впливу на розвиток країни.

За додатковою інформацією звертатися: Володимир Мартинюк

м. телефон 8 050 381 87 03

Олександр Северин.

sеап@maidanua.org

 м. телефон 8 050 401 23 87

 Поділитися