MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До Міжнародного дня прав людини у Чорткові пройшла прес-конференція (Прес-реліз)

13.12.2005   
Олександр Степаненко, кореспондент бюлетеню «Права людини»
В рамках «Кампанії проти катувань та жорстокого поводження в Україні», приурочену до Міжнародного дня прав людини, у Чорткові пройшла прес-конференція, під час якої були оприлюднені нові факти правопорушень зі сторони співробітників органів внутрішніх справ

У декларації Генеральної Асамблеї ООН від  9 грудня 1975 р. було проголошено: «Навіть виняткові обставини, такі, як стан війни або її загроза, внутрішня політична нестабільність, або будь-який інший надзвичайний стан не можуть бути виправданням катувань або інших жорстоких, нелюдяних, або таких, що принижують гідність видів поводження та покарання».

За час від моменту ратифікації Україною Конвенції проти катувань Урядом були підготовані 5 періодичних Доповідей для Комітету ООН проти катувань. На жаль, зміст урядових доповідей до останнього часу різниться від оцінок, що надають проблемі український Уповноважений з прав людини, громадські правозахисні організації, ЗМІ та міжнародні експерти.  Якщо лейтмотивом  офіційних доповідей є фразеологія на кшталт «значну роботу проведено по забезпеченню дотримання...» на тлі повної відсутності інформації та цифр, що свідчили б про реальні факти правопорушень, то альтернативні повідомлення просто рясніють фактами. Щороку лише до Парламентського комітету по боротьбі з організованою злочинністю надходить близько 300 заяв від потерпілих від насильства. Щорічно цифру у 700 – 800 скарг на катування у закритих державних установах  оприлюднює офіс українського Омбундсмана.

В рамках «Кампанії проти катувань та жорстокого поводження в Україні», приурочену до Міжнародного дня прав людини, у Чорткові пройшла прес-конференція, під час якої були оприлюднені нові факти правопорушень зі сторони співробітників органів внутрішніх справ

Починаючи з 2003 року групою українських неурядових організацій, об’єднаних в Українську Гельсінську спілку з прав людини (УГС ПЛ), розпочато спільну «Кампанію проти катувань та жорстокого поводження в Україні». Функції регіонального партнера Кампанії у Тернопільській області виконує корпункт бюлетеню «Права людини» у м. Чорткові.

Метою Кампанії є об’єднання зусиль і можливостей різних суспільних груп у напрямку запобігання катуванню, жорстокому та такому, що принижує гідність поводженню. В якості головних її цілей розглядаються: збір інформації про випадки протиправного  насильства, вивчення причин і умов цього явища та розробка ефективно діючої системи запобігання різним його формам. Основна увага приділяється практиці застосування жорстоких видів поводження у закритих державних установах: слідчих ізоляторах та місцях відбування покарань, Збройних Силах, підрозділах МВСУ, закритих медичних установах  і т. ін. Проект торкається також забезпечення прав затриманих за адміністративні правопорушення та в ході слідства осіб, у тому числі – їхнього права на доступ до адвокатської, лікарської та експертної допомоги.

У ході виконання Проекту його учасники здійснюють інформування суспільства про проблему протиправного насильства в Україні, заходи, що здійснюються заради її вирішення, а також про відповідні норми міжнародного та національного законодавства. Адже випадки катувань та жорстокого поводження  часто не оприлюднюються та не караються у відповідності до Закону. Показово, що навіть тексти міжнародних правових документів, які після їхньої ратифікації Україною стали частинами національного законодавства, приміром «Конвенція ООН проти катувань», не було надруковано у загальнодоступних офіційних виданнях. А тому фахівцями-правниками, які залучаються до Проекту, здійснюється дослідження ефективності національної правової системи та її відповідності міжнародним зобов’язанням України у сфері запобігання катуванням, захисту права на свободу та особисту недоторканність, кваліфіковану медичну та юридичну допомогу.

Корпунктом бюлетеню «Права людини» у Чорткові регулярно здійснюється моніторинг преси, направлення інформаційних запитів до органів Прокуратури, МВСУ, Держдепартаменту у справах виконання покарань, участь у судових засіданнях, зустрічі з потерпілими та з родичами потерпілих, публікації у місцевих ЗМІ, винесення питання щодо випадків протиправного насильства у органах правопорядку та доступу до інформації про них на розгляд Тернопільської обласної ради.

На черговій прес-конференції учасників Кампанії, яку було проведено у залі засідань Чортківської районної ради та приурочено до Міжнародного дня прав людини, були оприлюднені нові факти правопорушень зі сторони співробітників органів внутрішніх справ. Констатовано відсутність суттєвого прогресу у розслідуванні справ минулих років, серед яких загибель при проходженні строкової військової служби тернополянина Т. Холодинського, справа про побиття та арешт Нагірянського сільського голови О. Барни. На жаль, досі далеко не усі інформаційні запити, направлені до правоохоронних органів, отримують відповіді по суті поставлених питань. У деяких випадках – зокрема, на підставі аналізу окремих відповідей Держдепартаменту з виконання покарань у Тернопільській області – можна вести мову про свідому дезінформацію громадськості щодо реальних масштабів тих чи інших проблем. Випадки належного розслідування та покарання протиправного насильства у закритих державних установах скоріше є винятками, аніж правилом. У цьому сенсі єдиним у 2004 році відомим випадком, коли катування при проведенні слідства було доведено до залі судового засідання, є справа М. Дем’яна з с. Мельниця-Подільська. У цьому випадку Чортківський районний суд визнав співробітників Борщівського РВ УМВСУ Тернопільської області В. Чепесюка та В. Кутасевича винними у «перевищенні влади та службових повноважень» за ч. 2 ст. 365 Кримінального Кодексу України.

У прес-конференції узяли участь представники місцевих та регіональних ЗМІ, Управління МВСУ у Тернопільській області, органів Прокуратури, Чортківського обласного слідчого ізолятора, військових частин, дислокованих на території м. Чорткова, Чортківської районної ради та РДА, громадських об’єднань.

 Поділитися