MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Побиття дитини у 152-ій гімназії м.Харкова

27.12.2005   
Ольга Гончарова, м. Харків
На думку автора, багато недоліків у шкільному вихованні можуть бути причинами «дідівщини» в армії, насилля у повсякденному житті, катування та жорстоке поводження в міліції.

14 грудня у новинах місцевого телевізійного каналу було показано відео, зняте одним з учнів на цифровий фотоапарат. Учитель з 20-ти літнім педагогічним стажем, до виходу в ефір цих кадрів переконливо доводив, що вдарити дитину він не міг. Теж саме стверджували і директор школи, і керівник класу. Журналісти Агентства новин АТН провели власне розслідування. З’ясувалося, що вчитель Лушницький регулярно карає дітей, застосовуючи фізичну силу. Діти розповіли журналісту АТН не тільки про удари вказівкою чи лінійкою, а й рукою по голові, і про удари по ногах, животу та нирках.

Крім того, діти говорять і про неадекватне його поводження стосовно дівчат. Декілька років тому такий випадок за заявою матері старшокласниці правоохоронні органи вже розбирали. Тоді справа була закрита через відсутність складу злочину.

Після того, як репортаж вийшов в ефір, думки педагогів 152-ої гімназії різко змінилися. Директор написала заяву про звільнення за власним бажанням, а сам Володимир Лушницький ще в роздумах – чи звільнятися, чи ні. Але спочатку В.Лушницький стверджував, що це «происки политического конкурента». Ну, це справді смішно – бо вплинути на той контингент, який віддає свій голос за комуністів, ніякими скандалами, а тим більш, побиттям дитини, не можна.

Наступного дня в школі вже працювала комісія райвідділу освіти. Представники районного управління освіти визнали – учитель винний і буде покараний – звільнений з роботи.

Є і ще один бік справи – Володимир Лушницький – депутат міської Ради Харкова, очолює фракцію комуністів (!?)

Журналісти мали розмови з учнями цієї гімназії, і всі вони визнавали, що вчитель Володимир Лушницький дійсно дозволяв собі «рукоприкладство».

Вражає те, що 152-а школа не тільки має статус гімназії, але й спеціалізація цієї гімназії – правознавство. В гімназії навчається багато дітей суддів, працівників прокуратури, правоохоронних органів. Але батьки не тільки не втручалися в ситуацію, але навіть після скандального репортажу стали на захист вчителя, збирали підписи під листом на його захист, пояснюючи, що в школі добре поставлена виховна робота, діти їздять на екскурсії і т. і. Але нікому на думку не впало – а які особливості характеру отримують їх діти, яких б’ють, або яких не б’ють, але вони майже кожного дня бачать як принижують їх товаришів.

Чи не з такого «виховання» починаються «дідівщина» в армії, насилля у повсякденному житті, катування та жорстоке поводження в міліції?

Від редакції «ПЛ»: Одночасно з цим конфліктом телебачення показало ще один сюжет аналогічного змісту. Вже в іншому учбовому закладі – ліцеї «Соколятко», в якому навчання коштує 200 гривень на місяць! Вчителька на лобі учениці 1-го класу червоними чорнилами написала «Заполнить дневник». І дитина цілий день так і проходила з цим написом. Але в цьому випадку хоча б мати обурилася і поскаржилася в міське управління освіти та знову таки ж на телебачення. І реакція матері цілком зрозуміла та виправдана – вона дійсно захищає свою дитину від свавілля вчителів.

Вразили пояснення вчительки, яка це зробила. На камеру вона пояснила, що, з її точки зору, нічого екстраординарного не сталося, обличчя дитини не постраждало, а напис вчителька взагалі зробила не для дитини, а для батьків.

В дитячому будинку 6’ють вихованців

Вихователі славутського дитячого будинку «Затишок» закривали дітей у льох, били їх, а також сідали вихованцям на голову, якщо вони не хотіли спати в денний час. У побиттях брав участь черговий міліціонер. Про це повідомили члени об’єднання «Борці за справедливість».

Крім того, діти у віці від 3 до 14 років піддавалися обшуку. Без жодних підстав їх направляли в Хмельницьку обласну психлікарню. Лікарі-психіатри визнавали дітей здоровими. Однак тримали їх у лікарняних палатах.

Директор дитбудинку Лариса Рачунь карала грошовими штрафами педагогів, які розголошували випадки катування малолітніх. Зараз її звільнили з роботи, а вихователям оголосили догани. Славутська міжрайонна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом перевищення педагогами службових повноважень.

Наш інформ.


 Поділитися