MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Вінниці народ контролює міліцію

28.12.2005   

Кричущі свідчення порушень прав людини з боку місцевої міліції були зафіксовані правозахисниками в Шаргородському районі Вінницької області. Жителі Шаргородського району скаржились на застосування катувань, побиття, незаконні затримання, фальсифікації процесуальних матеріалів, вимагання, тощо. До Вінницької правозахисної групи надійшли також заяви про тяжкі кримінальні злочини (захоплення та утримання заручників, викрадення людей), до яких можуть бути причетні співробітники міліції Шаргородського району. Вказані факти були належним чином документовані та передані для перевірки в службу внутрішньої безпеки МВС України. Частина фактів уже знайшла своє підтвердження, старший офіцер міліції Лояніч Ю.О. звільнений з міліції, інші правоохоронці покарані в дисциплінарному порядку.

Проте інформація про масові порушення прав людини Шаргородською міліцією продовжує надходити до правозахисних організацій. Тому після зустрічі з Головою Вінницької обласної державної адміністрації О.Г.Домбровським було прийняте рішення провести в Шаргороді збори громадськості району з метою реанімації системи громадського контролю за діяльністю правоохоронних органів (міліції та прокуратури). Вперше у Вінницькій області жителі району зможуть, дивлячись прямо в очі високо посадовців, повідомити їм про свої тривоги та образи, пов‘язані із роботою місцевої правоохоронної системи.

На зустріч з громадськістю Шаргородського району, яка відбудеться 29 грудня 2005 року о 12 годині в приміщенні кінотеатру м.Шаргорода запрошені Голова Вінницької облдержадміністрації О.Г.Домбровський, Начальник обласної міліції В.М.Дремлюга, обласний прокурор В.М.Гонтарук. З 10 години ранку 29 грудня Голова Вінницької ОДА Домбровський проведе в приміщенні Шаргородської РДА особистий прийом громадян. О 12 годині спілкування з громадою продовжиться в приміщенні міського кінотеатру.

Акція в Шаргороді не є разовою. «Ми починаємо довготривалу кампанію контролю за діяльністю правоохоронних органів. Це включатиме незалежне документування фактів порушень прав людини, перевірку вказаних фактів, безкоштовну допомогу в оформленні необхідних процесуальних документів, юридичний супровід справ жертв порушень прав людини в ході розслідування прокуратурою і судами, заходи по реабілітації постраждалих, інформування громадськості про стан з дотриманням прав людини в Шаргородському районі».

Для висвітлення події за сприяння Міжнародного Фонду «Відродження» запрошені журналісти національних ЗМІ, які прибудуть з Києва та вінницькі журналісти.

Акція проводитиметься Вінницькою правозахисною групою, Всеукраїнською громадянською мережею «ОПОРА», Подільським центром прав людини.

 Поділитися