MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чугуївці домоглися того, чого не спромоглися (поки що) харків’яни!

18.01.2006   
Юрій Чумак
Рішення Чугуївського міськвиконкому «Про затвердження максимальних тарифів базових послуг по утриманню житлового фонду» від 17 листопаду 2005 р. на вимогу громадськості скасовано на сесії міської ради.

Рішення Чугуївського міськвиконкому «Про затвердження максимальних тарифів базових послуг по утриманню житлового фонду» від 17 листопаду 2005 р. скасовано на сесії міської ради, що відбулася 27 грудня. Громадськість міста виступила проти драконівського рішення виконкому, що підвищував так звану «квартплату» у Чугуєві майже в 2,5 рази.

Відразу після ухвалення рішення виконкому про підвищення тарифів на оплату житла (яке повинно було набрати чинності ще з 1-го грудня 2005 р.), Чугуївська міська організація Соціалістичної партії України звернулася до депутатів міськради з вимогою скасувати дане рішення як таке, що суперечить інтересам громади міста Чугуєва та веде до зубожіння його жителів. Але більшість депутатів зволіли відмовчатися.

Тоді була організована активна громадська кампанія, спрямована проти спроб місцевого виконкому перекласти тягар матеріальної відповідальності за власну безпорадність і безгосподарність у комунальній сфері на жителів міста.

1-го грудня в Чугуєві пройшло пікетування міськвиконкому з вимогою скасувати рішення по підвищенню тарифів на оплату послуг по утриманню житлового фонду. В акції протесту тоді взяло участь більше 60 чоловік. Пікет проходив під гаслами: «У ЖКГ порядку немає, хто буде відповідь тримати?», «Смітники переповнені, бродячі собаки - за!», «Пів-Чугуєва продали, а тепер - грошей немає?». Але Чугуївський виконком відмовився скасувати своє рішення, посилаючись на те, що підвищення тарифів - єдиний шлях для виведення житлово-комунального господарства міста з кризи. При цьому і працівники ЖКГ, і співробітники міськвиконкому визнавали, що підвищення оплати за житло навряд чи приведе до поліпшення якості комунальних послуг. З такою постановкою питання жителі міста категорично не погодилися. Платити за послуги, що практично не надаються, та ще і по тарифах, встановлених виконкомом самоправно, без проведення широкого громадського обговорення, чугуївці відмовилися.

27 грудня, під час розгляду на сесії питання про скасування горезвісного рішення виконкому, біля будинку Чугуївської міськради зібралося близько 150 чоловік, що прийшли з вимогою до депутатів стати на сторону народу. Жителі міста вважають, що підвищувати тарифи на житло потрібно не замість, а після наведення порядку в міському житлово-комунальному господарстві. Тоді й підвищення це буде виправданим і не настільки відчутним для кишень городян. В даний час, коли гроші, що збираються за квартплату, витрачаються невідомо куди, коли в комунальній сфері процвітають недбалість, безгосподарність, нецільова витрата коштів, корупція і кругова порука, підвищувати тарифи на житло - означає, потурати всім цим негативним явищам, породжувати соціальну напруженість у місті.

Пікетники вирішили стояти до переможного кінця і чекати рішення сесії міськради. Вони не тільки вигукували критичні гасла на адресу виконкому. Була включена музика і, прямо в центрі міста, на очах у здивованих співробітників міськвиконкому, люди співали та танцювали. А депутати в цей час голосували. Усі - «за» скасування рішення виконкому про підвищення тарифів. Лише один «народний обранець» проголосував «проти», але потім виправдувався, говорив, що «не вчасно» руку підняв ...

Характерно, що міський голова Чугуєва Галина Мінаєва на сесії міськради була відсутня. Останнім часом уже стало традицією: як тільки виникають гострі питання, мер Чугуєва «терміново відбуває у відрядження»…

А поки хочеться привітати чугуївців з першою перемогою - їм удалося домогтися того, що не змогли (поки що) харків’яни! І нехай у Новому 2006-м році жителі самого революційного міста в Харківській області так само непохитно і послідовно відстоюють свої соціальні інтереси, і нехай їх супроводжують удача і щастя!
 Поділитися