MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Уряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Нова соціальна група в Україні — ‘недогромадяни’Крим: Дружину вбитого Набі Рахімова депортують до УзбекистануГромадянин Ізраїлю заявляє про побиття охороною харківського саду Шевченка. Це третє побиття за рікУ Росії українського громадянина засудили за шпигунствоЩорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні (2019 рік)Увага! Громадяни, караул!Латвія визнала депортацію кримських татар 1944 геноцидомФСВП Росії вважає Балуха громадянином РФ19 травня громадянина, незаконно утримуваного в пункті тимчасового перебування іноземців, звільненоЛікувати не можна відпустити. Адвокат ХПГ допоміг вийти на свободу громадянину Н*Адвокату вдалося переконати суд і адміністрацію колонії та звільнити громадянина з під вартиГромадянина Таджикистану - звільнено в залі судуАпеляційний суд відмовив в задоволенні позову ДМСУ про видворення громадянина Таджикистану на батьківщину, де йому загрожував ризик політичного переслідування та жорстокого поводженняЄСПЛ заборонив видворення громадянина Таджикистану до країни походженняПравозахисники Росії і України вважають політичним в’язнем українського громадянина Сергія ЛитвиноваПосібник «Свідомий громадянин» – для представників вразливих категорійПраво для «чайника»: я – громадянин!У столиці Росії юні неонацисти до смерті забили громадянина України (оновлено)Громадянин України 10 років намагався відстояти свої права в судах

СБУ відправило узбеків додому

17.02.2006   

Як повідомляє газета "Сьогодні", Україна може стати в центрі чергового міжнародного скандалу. 14 лютого були депортовані на батьківщину 10 громадян Узбекистану. За деякими даними, вони обвинувачуються тамтешньою владою в участі в так званому "андижанськом заколоті", а офіційна версія нашої влади - їх депортували як незаконних мігрантів.

Спочатку, спецслужби про цю операцію особливо не поширювалися, але родичі і знайомі депортованих звернулися в українське представництво Управління Верховного комісара ООН в справах біженців, і про масову затримку узбецьких громадян стало відомо ЗМІ. Після чого пішла офіційна реакція. "У ході заходів, проведених у рамках боротьби з нелегальною міграцією, Служба безпеки України при взаємодії з органами МВД 7 лютого затримала 10 громадян Узбекістану. У зв’язку з тим, що ці особи перебували на українській території незаконно 14 лютого суд Київського району Сімферополя прийняв рішення про їхнє примусове виселення", - сухо повідомив "Інтерфаксу " прес-центр СБУ.

Як сказав глава Держкомнацміграції Сергій Рудик, 9 з 10 депортованих громадян Узбекістану з 1 по 6 лютого зверталися за одержанням статусу політичного біженця. 13 числа їм усім відмовили в одержанні статусу біженця у відділенні Держкомнацміграції республіки Крим. Однак, за словами Рудика, про насильницьку депортацію цих громадян він довідався від газети "Сьогодні". Сергій Рудик припускає , що в даному випадку СБУ порушило закон України, що дає громадянам іноземних держав 7 днів на оскарження рішення суду про депортації (а вони були депортовані в день рішення суду).

У той же час правозахисники одностайно зявляют, що дана затримка не що інше, як спецоперація. "За нашою інформацією цих людей затримали за запитом узбецької влади. Нібито вони є фігурантами "андижанської справи", - заявила "Сьогодні" Олена Рябініна, керівник програми "Допомога політичним біженцям з Центральної Азії" міжнародного комітету "Громадське сприяння".

Голова правозахисного незалежного суспільства Узбекістану Сурат Ікрамов заявив, що спецслужби домовляються між собою і за визначену винагороду здійснюють депортацію опозиціонерів режимові узбецького президента Іслама Карімова: "Дома на них чекають катування, знущання і фабрикація кримінальних справ, після чого роки у в’язницях".

У відповідь на питання "Сьогодні" чи не викликана висилка узбеків "проханнями" з Ташкента, прес-секретар СБУ Марина Остапенко переходячи на лемент заявила, що на всі питання вона буде відповідати тільки в писемній формі, і більш ніж вона сказала "Інтерфаксу", вона не скаже...


джерело: today.viaduk.net

 Поділитися