MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Росія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент УкраїниЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівЗупинити потяг війни. Дайджест російських протестів‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Пропутінські заклики та війна проти українського збіжжяКомпенсації за пошкоджені ворогом автівки — до ВР подали законопроєктСтроковиків демобілізують — депутати ухвалили законПроукраїнських мешканців окупованої частини Запоріжжя могли страчуватиПриречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворюванняПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених У Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти УкраїниХристияни та митці проти війни. Дайджест російських протестівГенерал-полковнику РФ уперше повідомили про підозру в скоєнні екоциду Законопроєкт про мобілізацію дозволить призивати з 18 років за певних умовЗакінчення виконавчого провадження: які є підстави для цього?Група ‘Першого Грудня’ — проти відставки Залужного

Проект закону про прокуратуру та проект Кримінально-процесуального кодексу України

14.03.2006    джерело: www.helsinki.org.ua
Володимир Яворський

Парламент на швидку руку розгляне нову редакцію закону про прокуратуру та Кримінально-процесуального кодексу (оновлено)

Як завжди, в останній робочій тиждень парламент в авральному порядку без належного обговорення приймає десятки законів. Цей тиждень для країни часто важить більше, ніж декілька місяців роботи законодавчого органу.

Вже завтра без жодного обговорення буде розглядатися в другому та остаточному читанні нова редакція проекту закону про прокуратуру (проект № 3757 від 10 липня 2003 року, поданий народними депутатами Потебенько та Кармазіним).

Даний проект отримав сотні сторінок критики та зауважень. Нагадаємо, що фактично він був розроблений самою Прокуратурою, котра успішно реформувала сама себе. Міжнародна Амністія, Рада Європи в особі своїх експертів та Парламентської асамблеї неодноразово звертали увагу на неприпустимість прийняття цього закону, оскільки ним нищиться будь-яка можливість реформування прокуратури, чого домагається від нас Європа з моменту вступу до Ради Європи.

У четвер парламент вкотре розгляне нову редакцію Кримінально-процесуального кодексу, що відкидає Україну назад у тоталітарне минуле в кримінальному процесі.

Одна з редакцій цього проекту є на сайті Комітету:

http://rada.gov.ua/~k_zakon_pr/

УГСПЛ вже висловлювалася з приводу цього проекту неодноразово:

http://helsinki.org.ua/index.php?id=1137671048 -  заява УГСПЛ від 19 січня 2006 року за результатами громадського обговорення проекту КПК;

http://helsinki.org.ua/index.php?r=1&t=13 – експертні висновки щодо проекту КПК

Сьогодні Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності проводить фактично закрите засідання з метою обговорення проекту КПК під назвою „Обговорення КПК та його впровадження у світлі Європейської Конвенції про захист прав людини”.

На це засідання відмовилися приїздити експерти Ради Європи, оскільки англійської версії проекту немає, а раніше вони вже висловлювали свої зауваження, які не були враховані. Крім того, зі списку учасників були викреслені усі, хто міг висловити хоча б якусь критичну думку.

На засіданні, за непервіреними даними, було вирішено зняти КПК з розгляду а надіслати його на експертизу до Ради Європи, хоча ці висновки не можуть особливо вирізнятися від вже раніше зроблених у 2005 році.

УГСПЛ вважає, що дані два проекти законів слід відхили.

Деякі закидають, що нічого краще й створити не можливо. Проте вже зараз при Національній комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права розробляється концепція реформи кримінального судочинства, що включає докорінну реформу цієї сфери. А відповідно до указу Президента щодо виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи до жовтня 2006 року буде розроблений новий проект КПК.

То чи можна в одному кабінеті розробляти реформу правоохоронних органів, а в іншому приймати проект закону про прокуратуру та новий КПК, котрі фундаментують системні порушення в сфері прав людини, особливо на стадії попереднього слідства? Побачимо вже на цьому тижні.

Володимир Яворський

УГСПЛ

 

 

 Поділитися