MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Харків у вогні, викрадені діти, ‘вибори’ на окупованих територіях — підсумки тижня‘Найбільше я мрію, щоб моя робота була непотрібною’Якщо ви вчинили катування і залишилися на свободі ― це не ваша заслуга, а наша роботаВолонтери: червона зона не вводиться у Харківській області через вибориЧи вплинули вибори 25 жовтня на поширення коронавірусу?Вибори карантинного періодуЯк дотримувалися виборчі стандарти у місцях несвободиПоліція розслідує інформацію про колл-центри, які закликають не йти на вибори10 незручних питань кандидатам у Президенти: відповіді Руслана КошулинськогоДля військовослужбовців у зоні ООС відкриють 80 виборчих дільниць10 незручних питань кандидатам у Президенти: відповіді Анатолія ГриценкаДемократія доступна чи безпечна: українцям можуть дозволити голосувати поштою та в Інтернеті10 незручних питань кандидатам у Президенти: відповіді Романа БезсмертногоЦВК звернулася до СБУ та поліції через погрози праворадикалів10 незручних питань кандидатам у Президенти: відповіді Руслана РиговановаБез популізму: 10 незручних запитань кандидатам у ПрезидентиСБУ оприлюднила докази втручання Росії у вибори в Україні: затримано «Білу балаклаву» — виконавця потенційного держпереворотуДещо про чесні вибориЧи має Україна право не допустити російських спостерігачів до виборів Президента?В Україні безробітних жінок більше ніж чоловіків

Як воно буде в день голосування: результати офіційного експерименту

15.03.2006   
Звіт робочої групи з проведення експерименту «Моделювання виборів на 1-й дільниці» Громадської ради з питань забезпечення реалізації виборчих прав громадян України під час проведення виборів 2006 року при Президенті України

Згідно рішення Громадської ради з питань забезпечення реалізації виборчих прав громадян України під час проведення виборів 2006 року при Президенті України від 27 лютого 2006 року 2 березня 2006 року у місті Сімферополь (АР Крим) відбулася акція “Моделювання виборів на 1-й дільниці”. Акція мала на меті виявлення експериментальним шляхом проблем, які можуть виникнути у виборців та членів дільничної комісії під час голосування та під час підрахунку голосів.

Організаторами акції від Громадської ради стали Комітет „Рівність можливостей”, Комітет виборців України та Фонд „Демократичні ініціативи”.

Експеримент передбачав проведення процедури голосування та підрахунку голосів у режимі реального часу та з виконанням усіх процедур, які регламентує виборче законодавство.

Експеримент не носив агітаційної мети і не був пробним голосуванням, оскільки на муляжах бюлетенів були відсутні назви партій і блоків, а також прізвища кандидатів.

Для проведення експерименту було використано максимально наближені до реалій атрибути проведення виборів та підрахунку голосів на одній окремо взятій виборчій дільниці (списки виборців, муляжі виборчих бюлетенів, скриньки для голосування, кабінки для виборців).

Експеримент було проведено на базі справжньої виборчої дільниці №143, яка є типовою великою дільницею, до списків якої внесено понад 2200 виборців.

Експеримент не було підтримано ЦВК, а її голова Ярослав Давидович заявив, що оскільки такі експерименти не передбачені законодавством, він забороняє членам виборчих комісій брати в ньому участь.

Справжні члени виборчої дільниці №143 участі в експерименті не брали.

Для проведення експерименту було застосовано параметри, які, з одного боку давали підстави вважати експерементальну дільницю типовою середньою дільницею, а з іншого – ідеальною:

1. Площа – 90 квадратних метрів у холі головного корпусу Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського загальною площею понад 200 квадратних метрів.

2. Чисельність комісії у складі досвідчених тренерів Сімферопольського та Севастопольського осередків КВУ – 10 осіб, тобто мінімально допустима.

3. Чисельність виборців, внесених до списків – 1500 осіб зі складу студентів Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського.

4. Кількість кабінок для голосування – 4.

5. Кількість скриньок для голосування – 3.

6. Комплект бюлетенів складався із 4-х муляжів, три яких (бюлетень з виборів депутатів Верховної Ради Автономної республіки Крим, бюлетень з виборів мера та бюлетень з виборів міської ради) відповідали реальним лише за вихідними даними, а за розмірами А4 давали змогу розташувати лише 4 позиції (партій чи кандидатів). Муляж 4-го бюлетеня за розмірами був точною копією бюлетеня для голосування під час виборів Верховної Ради України (78 сантиметрів).

7. Муляжі бюлетенів не містили назв партій чи блоків, або прізвищ кандидатів (відповідні колонки були порожніми).

8. Під час експерименту було використано 1 комплект списків виборців, хоча насправді їх має бути 2.

9. В голосуванні взяли участь 840 виборців зі складу студентів Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, а також глава Секретаріату Президента України Олег Рибачук.

10. Члени виборчої комісії були забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням у їдальні та буфеті Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського.

В результаті експерименту було встановлено:

1. Незважаючи на те, що було використано 4 комплекти бюлетенів замість 5-ти, на процес їх перерахунку досвідченими тренерами КВУ, а також на роздачу під підпис членам дільничної комісії (згідно законодавства це робить одна особа) знадобилося 3 години. Якщо б це відбувалося на реальній дільниці, на якій пакунки з бюлетенями необхідно було б розкрити о 6-15, процес голосування розпочався б не о 7-00, як передбачено законодавством, а не раніше 9-00.

2. Розміри та кількість бюлетенів вимагала використання 10-ти столів шириною не менше 1 метра.

3. Розміри та кількість бюлетенів вимагала використання полиці для голосування у кабіні шириною не менше 0,5 метра.

4. Скриньки для голосування при явці виборців 56% були заповнені на 60-70%, хоч для муляжів бюлетенів було використано менш цупкий папір, ніж у справжніх бюлетенів.

5. Отвори скриньок для голосування є завузькі для того, аби до скриньки можна було одночасно вкинути 4 бюлетені, що змушувало виборців або застосовувати фізичну силу (це може призвести до руйнування скриньки), або вкидати бюлетені по одному (це вимагало ще більше часу).

6. Процедура видачі 4-х бюлетенів молодими членами комісії студентам за наявності лише одного списку виборців тривала не менше 2-х хвилин для кожного умовного виборця.

7. При середній інтенсивності явки виборців (черги не більш як в 5 осіб) повний цикл голосування (від входу на дільницю до виходу з неї) займав від 7 до 15-ти хвилин і то при тому, що умовним виборцям не було що читати в бюлетенях, оскільки вони були порожніми.

8. Під час пікових навантажень, що були змодельовані відповідно до пікових навантажень під час попередніх виборчих кампаній, було встановлено, що виборець може перебувати на дільниці більше 1-ї години.

9. Умовний підрахунок голосів показав: після закриття виборчої дільниці в ситуації, коли 10 членів комісії рахуватимуть 4 комплекти бюлетенів при 1000 виборців, що проголосували, процес підрахунку займе не менше 15 годин.

10. Якщо виходити з того, що члени ДВК прийдуть на дільниці о 6 годині 26 березня і закінчать підрахунок голосів о 13 годині 27 березня, то час їх безперервного та відповідального перебування на дільниці складе 31 годину.

На підставі вищезазначеного робоча група Громадської ради з питань забезпечення реалізації виборчих прав громадян України під час проведення виборів 2006 року при Президенті України вносить такі пропозиції щодо усунення виявлених недоліків:

1. Розпочати перерахунок та роздачу бюлетенів під підпис членам дільничної комісії (згідно законодавства це робить одна особа) о 4-00, або зробити це звечора та покласти пораховані пачки бюлетенів до сейфа.

2. Передбачити, що на кожній виборчий дільниці повинно бути не менше 10-ти столів довжиною не менше 1,7 та шириною не менше 1,4 метра.

3. Передбачити ширину полиці для голосування у кабіні не менше 0,5 метра.

4. Збільшити мінімальну кількість членів виборчої комісії до 20-ти осіб, забезпечити підвищення їх мотивацію до відповідальної роботи, а також дати змогу кожному члену комісії видавати бюлетені самостійно (по одному, а не удвох).

5. Здійснити перевірку відповідності площі виборчих дільниць та встановити, що вона не може бути меншою, ніж 90 квадратних метрів.

6. З метою запобіганню захаращення робочого місця членів виборчої комісії передбачити, що відривні талони мають складатися в окремі ємкості (оптимально у картонні ящики з-під паперу).

7. Збільшити кількість скриньок для голосування з розрахунку не менше 1-ї на кожні 400 виборців.

8. Виготовити скриньки для голосування таким чином, аби їх отвори були не вужчі 2-2,5 сантиметрів.

9. Забезпечити мінімум дворазове гаряче харчування членів дільничної комісії.

10. Рекомендувати провести ще мінімум 2-3 подібних експерименти з урахуванням вправлених недоліків та з використанням соціологічних та психологічних методів моделювання поведінки виборців.

Члени робочої групи:

Ілько Кучерів;

Ігор Попов;

Олександр Черненко;

Олександр Чекмишев;

Україна >>> Херсонська обл.

15 Березня 2006 11:31 , Громадська рада з питань забезпечення реалізації виборчих прав

 Поділитися