MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

18 березня чоловіка було виявлено мертвим в райвідділі міліції Кременчука

20.03.2006   
Микола Фельдман, м. Кременчук
18.03.06 року виявлений мертвий в холі адмінприміщення Автозаводського районного відділу по вул. Київська, 7 в м. Кременчуці (Полтавської області). Причина смерті "невідома"

Безпосередньою причиною смерті Романа Пустового стали крововиливи у речовину головного мозку, над твердою і під м’яку оболонки головного мозку. Згідно з документом, який виданий лікарем-судмедекспертом Шайдуком, крововиливи були спричинені переломом кісток склепіння черепу, що стався в результаті закритої черепно-мозкової травми.

Датою травми, відповідно до лікарського свідоцтва Кременчуцького відділення СМЕ є 18 березня. В графі „місце і обставини, при яких відбулася травма” зазначено, що „18.03.06 року виявлено мертвим в холі адмінприміщення Автозаводського районного відділу по вул. Київська, 7 в м. Кременчуці (Полтавської області)”. У графі „Смерть настала внаслідок” судмедексперт підкреслив відповідь „причина смерті не встановлена”, закресливши при цьому слово „причина”. Отже, це і не нещасний випадок, і не вбивство, і не самогубство. Тоді що?

Що трапилось?

Як стало відомо з неофіційної інформації від джерел з правоохоронних органів Кременчука, Роман Пустовий, 1979 року народження, був затриманий нарядом ППС 17 березня і доставлений у райвідділ.

Затримали його, начебто, за викликом до міліції, який поступив від його дружини. Начебто, вони останні дні не дуже розуміли одне одного і розійшлись на невизначений час декілька днів потому. Пустовий жив у власної бабусі, його жінка – в квартирі, в якій вони до розладу проживали спільно.

17 березня ввечері Роман був, начебто, напідпитку і вирішив зустрітись із жінкою. Вона йому не відкрила двері, і тоді Пустовий вирішив скористатись водостічною трубою. В цих обставинах дружина вирішила викликати правоохоронців, які і затримали Романа Пустового.

Вночі йому викликали швидку допомогу, бо Роману було погано. За інформацією від неофіційних джерел – Пустовому було погано через алкогольне сп’яніння, астму та серце. Але, як свідчать рідні Романа – у того було відмінне здоров’я. Лікар, начебто, провівши обстеження, прийняв рішення про можливість подальшого перебування Пустового в Автозаводському РВ.

Близько до ранку, за інформацією тих же джерел з правоохоронних органів, йому раптом стало дуже погано, у нього пішла кров носом (деякі джерела вказують, що з рота також), і він помер.

Вранці правоохоронці потелефонували батькам померлого і попросили прийти до відділу міліції, щоб забрати Романа, не вказуючи, що він вже помер. Батькі виявили факт смерті, лише прийшовши до відділу міліції.

Багато запитань

Поспілкувавшись із судмедекспертом, батько загиблого сказав: „Дуже багато в мене запитань до працівників міліції”. Не можна не погодитись. Поки що вони ніяк не пояснили своїх дій. Є, власне, запитання і до працівників станції швидкої допомоги. Якщо травма у Романа сталась до його приходу в Автозаводський РВ, то чому лікар швидкої допомоги її не виявив, чому не була йому надана відповідна медична допомога?

Скоріше за все травма сталась у Романа в Автозаводському РВ, про що свідчить лікарське свідоцтво, видане Кременчуцьким відділенням судово-медичної експертизи, де чітко, конкретно і однозначно зазначено дату травми – 18 березня 2006 року. Тож це могло бути тільки в райвідділі, бо вийти з нього до приїзду батьків Роман не міг не фізично, не юридично. Довести зворотнє слідчим буде складно, бо тоді слідство має встановити, що досвідчений судмедексперт помилився із датою травми.

Але чому судмедексперт не зміг однозначно встановити, внаслідок чого настала смерть? Йому не сказали правду, не сказали в райвідділі, як Пустовий отримав травму. Але травма однозначно не настала в результаті нещасного випадку, бо тоді б судмедексперт мав підкреслити один з варіантів в п. Б, ч. 12 лікарського свідоцтва, яка заповнюється при нещасних випадках. Тож це не побутова травма, не вулична і не „інша”. Методом виключення залишається тільки вбивство та самогубство.

Всяке може бути, але навряд чи молодий хлопець вирішив вдаритись головою самостійно із метою вчинити самогубство. Потрібна мотивація. Але все це має встановити слідство прокуратури та внутрішньої безпеки.

 Поділитися