MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Активістів білоруської опозиції масово заарештовують

24.03.2006    джерело: Кореспондент.net

23 Березня 2006, 18:02

За даними білоруської опозиції, у країні затримано щонайменше чотириста її прихильників. З Мінська повідомляють про нові зникнення активістів. Люди зникають по дорозі з площі, де стоїть наметове містечко, або коли йдуть на площу.

У центрі Мінська п’ятий день поспіль триває демонстрація протесту проти підтасування результатів президентських виборів. Наразі там стоять уже близько 35 наметів. Їх оточує щільний ряд міліції.

Міліція відслідковує, щоб протестантам не передавали продуктів і термосів із гарячим чаєм. Міліціонери, котрі стоять біля проїзної частини проспекту, записують номери машин, які, проїжджаючи, сигналять на знак солідарності з учасниками акції.

Журналісти з Мінська повідомляють, що масові арешти учасників і активістів акції протесту тривають.

Сьогодні в Мінську - після 15 діб арешту - звільнено лідера Білоруського народного фронту Вінцука Вечерка. Він повідомив журналістам, що в спецприймальнику, де його тримали, залишаються ще близько 200 осіб.

За інформацією, яку раніше озвучив Олександр Мілінкевич, кількість заарештованих за політичними мотивами наближається до 400 осіб.

Люди зникають по дорозі з площі, де стоїть наметове містечко, або йдучи на площу, повідомляє сайт Хартыя㥩.

За інформацією Білоруської асоціації журналістів, з 14 по 23 березня до адміністративної відповідальності притягнуто 20 журналістів. Абсолютну більшість покарано адміністративним арештом.

Наразі невідоме місцеперебування ще двох членів Білоруської асоціації журналістів - Олени Лукашевич і її сина Антона Тараса. Вранці вони йшли на Октябрську площу. Їхній порожній автомобіль так і залишився припаркованим на одній із сусідніх вулиць.

У ніч після виборів таким самим загадковим чином зникли обидва сина лідера опозиції Олександра Мілінкевича. Пізніше з’ясувалося, що їх затримала міліція і відпустила за кілька годин.

 А сьогодні поблизу Октябрської площі невідомі люди без форми і службових посвідчень затримали матір одного з активістів опозиції, котрий займався організацією життя наметового містечка на площі.

Людей затримують і по дорозі до Мінська. Потім їх піддають адміністративному переслідуванню. Суди відбуваються і у самій столиці, і в інших містах.

У Вітебську 22 березня судили 12 активістів, зокрема фотокореспондента недержавної газети "Вітебський кур’єр". За "участь у несанкціонованому заході" затриманим дають від 5 до 10 діб арешту або штрафують. Раніше десятки людей засудили до такого самого покарання в Мінську.

Як повідомила прес-служба Мілінкевича, у четвер уранці в Мінську при виході з будинку двоє невідомих жорстоко побили заступника керівника штабу Олександра Мілінкевича.

Правозахисні організації "Humans Rights Watch"  і  "Міжнародна амністія" ("Amnesty International") різко засудили арешти і побиття демонстрантів.

Міліція обіцяє розправу

МВС Білорусі сьогодні заявило, що після закінчення мітингу опозиції в центрі Мінська до його учасників буде застосовано адміністративні заходи.

"Вони елементарно порушують адміністративний кодекс. Мало того, що вони порушують закон - несанкціоновано перебувають на площі, за ними ще низка правопорушень", - сказав представник міністерства. Серед "порушень" він згадав "порушення норм гігієни і санітарії, дрібне хуліганство". Говорячи про проведення чергового несанкціонованого мітингу 25 березня, до участі в якому закликають прихильники опозиції, співрозмовник агентства РІА "Новости" заявив, що правоохоронні органи вживуть у цей день "адекватних заходів безпеки".

25 березня опозиція має намір вивести людей на масштабний мітинг на Октябрській площі.

"25 березня - День волі, ми маємо вивести на вулицю якнайбільше людей", - сказав лідер білоруської опозиції Олександр Мілінкевич. За словами Мілінкевича, "25 березня штурмувати резиденцію ми не будемо - це буде мирна демонстрація".

У четвер о 7 ранку Мілінкевич із дружиною знову прибули в наметове містечко, яке покинули напередодні пізно ввечері.

www.korespondent.net (за матеріалами РІА "Новости", "Інтерфакс")

 Поділитися