MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КВУ: голосування в Україні відбулося у вільній та прозорій обстановці

27.03.2006    джерело: прес-служба КВУ
Це перші справді демократичні і чесні вибори в Україні

Комітет виборців України – всеукраїнська громадська організація, яка вже дванадцять років здійснює комплексний моніторинг виборчих кампаній в Україні на предмет дотримання учасниками виборчого процесу українського законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів. В день голосування 26 березня 2006 року на виборчих дільницях працювало 5000 представників КВУ, які мали статус офіційних спостерігачів або журналістів газети “Точка зору”. Напередодні і в день голосування працювала безкоштовна гаряча лінія, куди надходила інформація про порушення та надавалися юридичні консультації. В день голосування на “гарячу лінію” зателефонувало  28 тисяч виборців та членів комісій.

  Голосування по виборам народних депутатів України та до місцевих рад відбулося і пройшло у вільній та прозорій обстановці, фактів тиску на виборців, членів комісій, ЗМІ, спостерігачів, за незначним винятком, не зафіксовано. Бюлетені, вкинуті до виборчих скриньок, відображають волевиявлення українських виборців.

  Організатори виборів з самовіддано справляються з великим навантаженням, яке лягло на них під час організації голосування та підрахунку голосів. Майже всі дільничні комісії вчасно розпочали та організовано закінчили голосування на дільницях. Станом на 10 годину 27 березня підрахунок КВУ не володіє інформацією про суттєві порушення виборчого законодавства на етапі підрахунку бюлетенів на виборчих дільницях.

В той же час, КВУ продовжує спостерігати за процесом підрахунку і підведення підсумків, не виключеними є спроби фальсифікацій результатів або зриву окремих місцевих виборів.

В той же час, підготовча робота по організації виборів була на низькому рівні, як з боку органів влади, так і більшості політичних партій (блоків). Суміщення виборів до різних рівнів влади, ускладнена процедура голосування та підрахунку, зміни до законодавства в останні дні перед виборами, низька якість списків виборців привели до черг на дільницях та організаційних проблем – порушення таємниці голосування, браку виборчих бюлетенів на багатьох дільницях, масових процедурних порушень членами комісій і виборцями. В результаті близько мільйона виборців не змогли реалізувати своє право голосу через проблеми зі списками та черги. Проте, за оцінкою КВУ, ці проблеми були прогнозованими, типовими для всіх регіонів України і не дали переваг жодному із суб’єктів виборчого процесу.

Спостерігачі КВУ зафіксували низку спроб фальсифікацій, в пергу чергу, спрямованих на місцеві вибори. Серед подібних фактів – спроби вкидання пачок бюлетенів, винос і купівля бюлетенів, поширення фальшивої агітпродукції в день виборів, голосування виборців за місцем перебування без відповідних заяв з боку виборців. Проте ці випадки були не чисельними, члени комісій та співробітники міліції вчасно та адекватно виправляли ситуацію і тому виявлені порушення як правило не могли вплинути навіть на результат місцевих виборів. В окремих випадках, якщо буде доведено вплив цих порушень на результат голосування 10 відсотків виборців на цій дільниці, на таких дільницях результати виборів можуть бути визнані недійсними.

На окрему увагу заслуговує спланована акція по виготовленню форм заяв виборців про включення до списків виборців через суд на основі Конституції України. Така процедура суперечить діючому законодавству і заплутала окремі суди та членів дільничних комісій. Проте такі включення не стали масовими і тому не можуть бути підставою для оскарження результатів виборів навіть на окремих виборчих дільницях.

  За прогнозами КВУ, підрахунок на деяких дільницях триватиме до вечора понеділка, а оприлюднення навіть попередніх результатів голосування можна чекати зранку вівторка. КВУ закликає всіх членів комісій та представників політичних проявити терпіння та спокій.

 Поділитися