MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вищий адміністративний суд заборонив публікувати результати виборів до Верховної Ради

12.04.2006   
Юрій Чумак, ХПГ
У своїй ухвалі від 11 квітня Вищий адміністративний суд заборонив ЦВК робити будь-які дії з оприлюднення результатів виборів, а також заборонив редакціям газет «Голос України» та «Урядовий кур’єр» публікувати офіційні результати виборів.

Як відомо, 10 квітня ЦВК доручила «Голосу України» і «Урядовому кур’єру» опублікувати список депутатів Верховної Ради України до 15 квітня.

Однак, у своїй ухвалі від 11 квітня Вищий адміністративний суд заборонив ЦВК робити будь-які дії з оприлюднення результатів виборів, а також заборонив редакціям газет «Голос України» та «Урядовий кур’єр» публікувати офіційні результати виборів.

Прес-секретар Вищого адміністративного суду Марія Швенько заявила, що суд виніс таку ухвалу у зв’язку з тим, що 11 квітня прийняв до розгляду скаргу блоку Вітренко на дії ЦВК із встановлення результатів виборів Ради. З її слів, блок Вітренко просить суд визнати ці дії ЦВК неправомірними. Заборона на публікацію буде дійсною до завершення судового розгляду цієї справи. Дата першого засідання поки що не визначена.

Рішенням Вищого адміністративного суду України зафіксовано, що офіційні результати виборів, оголошені ЦВК 10 квітня, не можуть набути чинності, оскільки їхнє оголошення велося з порушенням процедури. Таким чином, завдяки судовому рішенню 11 квітня станом на сьогодні в Україні не оголошені й не набули чинності офіційні результати парламентських виборів.

На прес-конференції, що відбулася 12 квітня у Києві, Президент України Віктор Ющенко назвав правомірним рішення Вищого адміністративного суду про призупинення опублікування офіційних результатів виборів. Глава держави вважає, що рішення Вищого адміністративного суду про призупинення опублікування офіційних результатів парламентських виборів відповідає правовим нормам України.

«Це нормальне рішення, якщо ми йдемо правовою дорогою. Цією дорогою нам потрібно йти, не оглядаючись. Відповідно до закону, політичні сили протягом п’яти днів після оголошення результатів виборів можуть оскаржити їх у суді. Тільки після розгляду цих скарг можна буде опублікувати офіційні результати в газетах «Голос України» і «Урядовий кур’єр». І після цього на виборах ми ставимо крапку», - відзначив Віктор Ющенко, підкресливши, що судова система України забезпечує реалізацію правових і демократичних норм.

Отже, чергові вибори в Україні знову не обійшлися без судових процесів. Проте, під час брудних президентських перегонів 2004 р., результати 2-го туру Верховний Суд України був просто змушений скасувати через багаточисельні порушення та фальсифікації. А зараз, на мою думку, один із аутсайдерів виборів намагається затягнути процес оголошення результатів голосування через процедурні зволікання.

 Поділитися