MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Польща затаскає Росію по судах

24.04.2006    джерело: obozrevatel.com.ua
Родичі польських солдатів, страчених за розпорядженням Політбюро ЦК ВКП(б) під час Другої світової війни, подають позов до Європейського суду з прав людини в надії примусити Росію розповісти всю правду про цю розправу,

Родичі польських солдатів, страчених за розпорядженням Політбюро ЦК ВКП(б) під час Другої світової війни, подають позов до Європейського суду з прав людини в надії примусити Росію розповісти всю правду про цю розправу, пише The Independent.

В ході розправи під Катинью, в 1940 році, 21587 резервістів польської армії були холоднокровно розстріляні НКВС на тій підставі, що вони були "непримиренними ворогами радянської влади". Росія відмовилася переслідувати тих, хто дожив до наших днів підозрюваних в здійсненні цього діяння і назвати їхні імена. Дві третини документів про ці події засекречені, і Росія кваліфікує ці вбивства як звичайний злочин, термін давності якого закінчився.

Родичі жертв називають це вбивство геноцидом і стверджують, що Росія морально зобов’язана відкрити архіви. 70 сімей, які є родичами убитих солдат, в найближчі тижні подадуть позов до суду в Страсбурзі. Деякі хочуть, щоб підозрюваних переслідували в кримінальному порядку, а інші добиваються, щоб вбивство назвали геноцидом і примусили Росію розповісти про розправу все, що відомо.

"Нас цікавить не помста і навіть не покарання, – сказав 85-річний Здіслав Пешковский, який пережив Катинь. – Ми хочемо, щоб усі взнали правду. Це справа не тільки Польщі. З’ясування всіх обставин цієї розправи необхідна, щоб перегорнути нарешті сторінку, яка називається Другою світовою війною".

Адвокати сімей вважають, що Росія порушила Європейську конвенцію з прав людини, не розслідувавши розправу належним чином. Російське "розслідування" тривало більше десятиліття, припиняючись і поновлюючись, і справа була остаточно закрита у вересні 2004 року. Польський Інститут національної пам’яті називає позицію Росії стосовно Катині "образою пам’яті жертв і почуттів родичів, що нині живуть".

24.04.2006

 Поділитися