MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переможцем премії Голдмана у 2006 році від Європи стала українка

26.04.2006    джерело: epl.org.ua
Вперше найпрестижніша премія Голдмана, якою щороку нагороджують шість екологів з кожного континенту за їхні визначні досягнення у сфері захисту довкілля, була присуджена представнику з України - юристу-екологу міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ) Ользі Мелень
Вперше, за сімнадцятирічну історію, найпрестижніша премія Голдмана, якою щороку нагороджують шість екологів з кожного континенту за їхні визначні досягнення у сфері захисту довкілля, була присуджена представнику з України - юристу-екологу міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина" (ЕПЛ) Ользі Мелень.

Працюючи і зростаючи в ЕПЛ, Ольга була номінована на цю високу нагороду за ведення "Дунайської справи", спрямованої на захист біологічного різноманіття Дунайського біосферного заповідника, що є одним з найцінніших водно-болотних угідь Європи і внесений до переліку всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

"Дунайська справа" стала свідченням успішного використання правових механізмів для попередження спорудження каналу Дунай-Чорне море через заповідну зону Дунайського біосферного заповідника із порушенням національного законодавства України і ратифікованих нею міжнародних угод. За позовом ЕПЛ до Міністерства охорони навколишнього природного середовища по даній проблемі Ользі вдалося добитися прийняття позитивного рішення і створення прецеденту скасування за позовом громадськості висновку державної екологічної експертизи по цій справі. Зусиллями Ольги Мелень Міністерство охорони навколишнього природного середовища зупинило днопоглиблювальні роботи на гирлі Бистре в нерестовий період.

Започаткувавши практику активного застосування міжнародних угод у сфері захисту довкілля та в боротьбі за права громадськості на участь у прийнятті рішень, що будуть мати влив на довкілля, організація домоглася визнання порушень Україною ряду міжнародних угод в процесі прийняття рішення щодо каналу Дунай-Чорне море через гирло Бистре. Зокрема, на зустрічі країн сторін Орхуської конвенції було визнано, що Україна порушила Орхуську конвенцію під час прийняття рішень по каналу.
Ані звинувачення ЕПЛ в шпигунстві та зраді національних інтересів, ні корумпованість чиновників та суддів, ні персональні ризики не зменшили настирливість Ольги та її бажання добитися справедливості і не допустити знищення такого унікального куточка недоторканої природи як Дунайський біосферний заповідник.

Контактна інформація:
Ольга Мелень, керівник юридичного відділу
МБО «Екологія-Право-Людина» (колишній БФ "Екоправо-Львів")
79000. Україна, Львів, Крушельницької, 2,
Teл:+380322722746; Факс:+380322971446

 Поділитися