MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна вимагає від Лукашенка припинити політрепресії

29.04.2006    джерело: oglyadach.com
В Україні поділяють стурбованість, висловлену Євросоюзом 27 квітня, з приводу дій білоруських властей щодо мирних демонстрантів, які брали участь в акції „Чорнобильський шлях”

28.04.2006  Україна закликає Білорусь звільнити заарештованих лідерів білоруської опозиції.

Про це сказано у заява прес-служби Міністерства закордонних справ України, переданій УНІАН.

В Україні поділяють стурбованість, висловлену Євросоюзом 27 квітня, з приводу дій білоруських властей щодо мирних демонстрантів, які брали участь в акції „Чорнобильський шлях”, що пройшла 26 квітня у Мінську і була приурочена до 20-річчя найстрашнішої в історії людства техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС. Зокрема, арештовано на 15 діб лідерів демократичної білоруської опозиції Олександра МІЛІНКЕВИЧА, Сергія КАЛЯКІНА, Олександра БУХВОСТОВА та Вінцука ВЯЧОРКУ, зазначається у документі.

В МЗС України вважають, що “такі дії білоруських властей суперечать праву громадян Білорусі на мирні зібрання та волевиявлення відповідно до визнаних демократичних норм, суперечать зобов’язанням Білорусі в рамках ОБСЄ”.

“Закликаємо білоруську владу діяти в рамках взятих нею міжнародно-правових зобов’язань у сфері прав та основних свобод людини, вжити необхідних заходів для звільнення мирних демонстрантів, що були затримані, а також Олександра КОЗУЛІНА, який за подібні дії ув’язнений з 25 березня, дотримуватися толерантності, забезпечити уникнення репресій та застосування сили проти мирних громадян Білорусі”, - сказано у заяві МЗС України.

Як повідомляв УНІАН, білоруська опозиція провела 26 квітня акцію «Чорнобильський шлях», присвячену 20-річчю від дня аварії на Чорнобильській АЕС. За різними оцінками, в акції взяли участь від 7 до 10 тисяч осіб.

27 квітня суд Першотравневого району Мінська засудив екс-кандидата в президенти Білорусі, лідера об’єднаних демократичних сил О.МІЛІНКЕВИЧА, лідера Партії праці О.БУХВОСТОВА і лідера Білоруського народного фронту (БНФ) В.ВЯЧОРКУ до 15 діб адміністративного арешту, а лідера Партії комуністів С.КАЛЯКІНА – до 14 діб арешту за участь і організацію несанкціонованого мітингу 26 квітня.

Відразу ж після цього США, Євросоюз і Організація з безпеки і співпраці в Європі піддали критиці дії білоруських властей щодо опозиції.

 Поділитися