MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні стало вільніше, але журналістів усе одно б’ють

02.05.2006    джерело: www.oglyadach.com
Freedom House констатує покращення стану свободи слова в Україні у 2005 році, але звертає увагу, що порушення прав засобів масової інформації в Україні ще існують

Американська правозахисна організація Freedom House констатує покращення стану свободи слова в Україні у 2005 році.

Як повідомляє УНІАН, про це йдеться у звіті Freedom House «Свобода преси – 2006: Всесвітнє дослідження незалежності ЗМІ», оприлюдненому напередодні Всесвітнього дня свободи преси третього травня.

Протягом 2005 року нову українську владу хвалили за становище в засобах інформації, а самі ці засоби стали незалежнішими й зваженішими у висвітленні подій. Політичне втручання у роботу ЗМІ загалом зменшилося; сталися й іще кілька важливих поліпшень, зазначає американська правозахисна організація.

Але правозахисники звертають увагу, що поступ відбувався малими кроками, і порушення прав засобів масової інформації в Україні ще існують.

У звіті Україну критикують, зокрема, за те, що досі не цілком припинено тиск і напади на журналістів, не поставлено крапку у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Висвітлення подій нерідко буває перекривлене чи має на меті певні економічні чи політичні інтереси через те, що багатьма засобами інформації володіють олігархи чи особи, наближені до влади.

Загалом експерти Freedom House констатують погіршення становища зі свободою преси у світі. Найвідчутніше погіршення ситуації зі свободою слова останніми роками сталося в Латинській Америці й у Карибському регіоні та на теренах колишнього СРСР, а також в Азії та Африці.

Особливо непокоїть авторів звіту Росія, яка опустилася до 158 місця зі 194 країн, присутніх у рейтингу. Вони вважають, що обмеження на свободу преси в цій державі мають порушити американський та інші уряди, що збираються на саміт «Групи восьми» в липні в Санкт-Петербурзі.

Україна цього разу обіймає 113 місце – найвище серед держав-учасниць СНД.

www.oglyadach.com

 Поділитися