MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українське медіасередовище завмерло "на нульовій позначці" - експерт ІМІ

04.05.2006    джерело: www.imi.org.ua

Українське медіасередовище завмерло "на нульовій позначці". Про це сьогодні на прес-конференції заявив провідний експерт Інституту масової інформації (ІМІ), голова правління центра "Соціовимір" Сергій Таран.

Як передає кореспондент Лігабізнесінформ, експерт відзначив, що на сьогоднішній день влада хоч і не тисне на засоби масової інформації, але і нічого не робить для вирішення існуючих проблем. Серед проблем С.Таран назвав відсутність інформації про власників ЗМІ. Крім того, чиновники не реагують на критику, а журналісти усе ще не мають "доступу в коридори влади".

Крім того, на сьогодні в Україні існує проблема журналістських стандартів: інформація часто подається несбалансовано, однобічно, журналісти не завжди розрізняють факти і коментарі. С.Таран впевнений, що така ситуація виникла, оскільки власники усе ще дивляться на ЗМІ, як на політичні проекти, а якби в медіавласників був бізнес-інтерес, ситуація була б трохи іншою.

До інших актуальних проблем влади і ЗМІ С.Таран відносить те, що дотепер не розкрито резонансні справи. За словами експерта, влада не усвідомлює, що такий стан речей може слугувати показником відсутності демократії в Україні. Погано і те, що в Україні дотепер не створене суспільне мовлення, незважаючи на всі обіцянки влади. Крім того, у нашій країні є цілий сектор ЗМІ, що потребують реформування, зокрема комунальні ЗМІ. Представник ІМІ підкреслив, що ніде у світі таких ЗМІ вже немає.

Вирішити зазначені проблеми С.Таран пропонує шляхом створення умов для повноцінного реформування комунальних ЗМІ. За його словами, потрібно приймати виправлення до вже існуючих законів. Також потрібно створити умови, щоб суспільство знало власників того або іншого ЗМІ. Крім того, юридичної чинності повинна набути редакційна угода.

Провідний юрист ІМІ Роман Головенко підкреслив необхідність нової редакції Закону про суспільне мовлення. Також він переконаний, що мають бути вирішені всі проблеми, що стосуються діяльності ЗМІ під час виборів. Крім того, він пропонує взагалі заборонити оффшорним компаніям володіти юридичними особами, що займаються масовою інформацією, а в Законі "Про інформації" дати визначення поняттю "суспільно важлива інформація".

Як підкреслив С.Таран, перед майбутнім парламентом стоїть дуже багато завдань, які потрібно вирішити. Але проблеми преси і влади мають вирішувати не тільки Верховна Рада - повинна бути суспільна позиція журналістів. Вона стане гарантією того, що в майбутньому не буде тиску на ЗМІ і не повернуться "темники". Експерт переконаний, що в органах влади потрібно створювати журналістське лобі.

Ліга

 Поділитися